.st0{fill:#FFFFFF;}

Hoe evalueer jij jouw gezondheid? 15 voorbeelden. 

Door Christophe Bouten (KetoHuis)

Wat is gezondheid? Als beschaafde, Westerse mens hebben we vaak geen idee of ervaring met echt gezond leven. Waarom niet? De “beschaving” zelf heeft onze toegang ertoe afgesneden. 

In dit artikel zal ik met 15 voorbeelden toelichten dat er meer is dan een bloedtest om gezondheid te evalueren. Zonder de nuances van de expert-academicus. Rechttoe rechtaan.

Inhoudstafel

Angst en onwetendheid doen teruggrijpen naar een bloedtest

Laten we starten met de vaststelling dat we allemaal geloven dat gezondheid het beste geëvalueerd wordt door bloedtesten. Dat is zelfs wat wij bij de start van ons KetoHuis standaard aan mensen meegeven.

“Check voor de zekerheid je bloed.”

“Doe regelmatig een bloedtest.”

“Navigeer niet blind in je gezondheidsavontuur.”

“Bij de start van keto wil je toch weten waar je staat.”

(Sofie & Christophe van Ketohuis)

Feedback dat toch ook wat door angst en onwetendheid is gedreven. De waarheid is dat je je slecht kunt voelen, er slecht kunt uitzien en daardoor maar aan 20% functioneert, maar wanneer je bloedresultaten “normale” waardes vertonen, dan zullen heel wat dokters je met een kluitje in het riet huiswaarts sturen.

“Goed bezig, Richard!”

Het omgekeerde is ook waar. Je voelt je super. Je ziet eruit als een gezonde man of vrouw. En presteert goed op het werk, thuis of in de sportclub. Maar als je totale cholesterol of LDL aan de hoge kant is (wat bij mij het geval is bijvoorbeeld ), ho maar!

Heel wat dokters zullen je dan ongezond verklaren en meteen meegeven dat je best stopt met het eten van rood vlees of dierlijke producten.

“Aan de pillen, Monique!”

De waarheid is dat we deel uit maken van de natuur. En het is die natuur of werkelijkheid die alles wat bestaat – inclusief de mens – heeft geproduceerd. We zijn die natuur. En de natuur zit in ons. Dat is géén diepgelovige kijk op het leven.  Daarvoor leeft die oude atheïst nog te sterk in mij. Dat is gewoon de realiteit.

Gewoontes in lijn met onze natuur

Alle mogelijke kracht die we hebben (leven, bewustzijn, intelligentie en zo meer) is ontegensprekelijk een kracht die de natuur ons heeft gegeven. Dat lijkt misschien wat diép maar je gaat meteen begrijpen waarom dat o zo belangrijk is.

Want eigenlijk is het vrij eenvoudig.

Gewoontes die in lijn zijn met die natuur promoten fysieke, mentale, sociale en ecologische gezondheid.
Gewoontes die niet in lijn zijn met de natuur of onnatuurlijk zijn, promoten ziekte en wanorde.

Het gevolg hiervan is dat gewoontes die je gezond en sterk maken, goed en moreel zijn.

Gewoontes die voor fysieke, mentale, sociale of morele zwakte zorgen, zijn slecht en immoreel.

Voorbeelden uit de cosmetica-sector

Een mooi voorbeeld hiervan is de hele cosmetica-sector. Persoonlijk heb ik iemand zonder make-up altijd heel wat mooier gevonden dan iemand die allerlei zaken tracht te verdoezelen. ‘Puur natuur’! Cosmetica, deodorant, parfum, ze dienen aan de basis toch vooral om zichtbare, ruikbare of tastbare tekenen van ziekte of verval te verdoezelen, en ‘valse tekenen’ van gezondheid te projecteren.

Wil je weten hoe gezond of ziek iemand is? Wel, niet altijd nodig de biochemische compositie van het bloed te kennen (aan de hand van een bloedtest). 

Je kan zintuigen en ‘gezond verstand’ gebruiken. 


Zij die willen dat we rekenen op bloedtesten om te bepalen of we gezond of ziek zijn, hebben stevige belangen in het proces. Ze verdienen geld aan de test zelf, de interpretatie ervan, of de behandeling van de zogezegde chemische onevenwichten die als resultaat uit die testen verschijnen.

Wat zijn dan een aantal ezelsbruggetjes die we intuïtief goed begrijpen?

Laten we het hieronder super eenvoudig houden.

Gezonde huid is vochtig en glanzend, zonder huiduitslag of schade. 

Voorbeelden van fysieke gezondheid

Uiterlijk voorkomen

  • Gezond haar groeit goed en glanst zonder de nood voor ‘producten’ om het aantrekkelijker te maken.
  • Gezonde huid is vochtig en glanzend, zonder huiduitslag of schade. Je hebt geen crèmeke, potjes of andere zaken nodig om je huid weer vochtig of aantrekkelijk te maken. Nagels zijn sterk, zonder te splijten of af te brokkelen.
  • Spieren zijn mooi ontwikkeld. Lichaamsvet heeft een natuurlijk niveau in functie van geslacht of type (niet te veel; niet te weinig).
  • Ogen en teint zijn helder en stralend.

Energie

  • De gezonde ketoman of -vrouw wil leven en houdt van het leven. Niet meer willen leven of geen levensvreugde meer hebben, wijst op diep fysiek en mentaal ongemak.
  • Je bent je goed bewust van je omgeving, je hebt energie, bent sterk en behendig, en hebt snelle reflexen. Heb je die eigenschappen niet, dan wijst dit op een zwak metabolisme, voornamelijk in je neuromusculaire systeem. Hierdoor ben je afhankelijk van brandstof met lage energie zoals koolhydraten, in plaats vetten met hogere energie. Je hebt wellicht ook een tekort aan vitamines, mineralen en essentiële amino- en vetzuren.
  • Om het goed te doen in het leven heb je gezondheid en sterkte nodig. De gezonde ketoman of -vrouw streeft dus naar gezondheid en sterkte.

Hoewel fysieke activiteit je gezondheid gaat verbeteren, zal een goede gezondheid ervoor zorgen dat je fysieke activiteiten wil ondernemen. Geen zin om te sporten? Dan heb je de juiste voeding nodig om je energie te herstellen. Wanneer die terug verschijnt, zal je vanzelf beginnen bewegen.

Zintuigen

De natuur heeft ons zintuigen gegeven zodat we op zoek kunnen naar voeding om fris en monter te zijn. En gezond. En sterk. En om onszelf voort te planten. De natuur gidst ons op weg naar voeding die zorgt voor voldoening, zowel in esthetische zin als op vlak van smaak en hongergevoel.

In de gezonde ketoman of ketovrouw functioneren alle vijf zintuigen zonder artificiële hulp. Heb je problemen met zicht, gehoor, ruiken, smaak of gevoel, dan is je lichaam beschadigd. Zonder direct trauma aan één van de zintuiglijke organen, betekent een slechte werking of achteruitgang dat je slecht gevoed wordt. Ofwel door een chronisch tekort aan voedingsstoffen die zo nodig zijn aan de structuur en functie van de zintuigen, ofwel door schade als gevolg van toxische stoffen.

“De natuur gidst ons op weg naar voeding die zorgt voor voldoening, zowel in esthetische zin als op vlak van smaak en hongergevoel.”

Mond

De gezonde mens heeft 32 goed ontwikkelde tanden (inclusief wijsheidstanden), allemaal mooi op een rijtje, zonder tandbederf of -vullingen. Als je tanden rot zijn, dan heb je voeding geconsumeerd dat incompatibel is met de menselijke natuur. Dat is na het lezen van “The Dental Diet” steeds meer mijn overtuiging.

Ademhaling

Een gezonde ketoman of -vrouw ademt zoals de natuur het bedoelde, door de neus. Niet door de mond. Zeker niet tijdens het rusten of slapen. Niet in staat zijn door de neus te ademen is een resultaat van een onvolledige ontwikkeling van het gezicht of ontsteking van de sinussen.

Goesting (trek) in eten

Je hebt regelmatig voeding nodig om te herstellen of je voort te planten. Trek in eten is daarom een basisverlangen om in de toekomst te blijven leven. Geen zin meer hebben in voeding of beperkte eetvreugde is een vroege indicator dat je ondervoed of ziek aan het worden bent.

Darmklachten

De natuur bezorgt ons pijn, om ons mooi weg te leiden van zaken die ons kunnen kwetsen. Als je dus darmklachten hebt, krijg je als het ware een signaal dat je iets gegeten hebt dat schadelijk voor je is. Een gezond persoon heeft geen gerommel of maagklachten na de maaltijd, geen verzuring, geen gezwollen buik of krampen, en geen problemen in de stoelgang. Wanneer je chronische of terugkerende darmgerommel hebt, ben je hoogstwaarschijnlijk dingen aan het eten die incompatibel zijn met jouw spijsverteringsstelsel.

In tegenstelling tot wat je vaak hoort, is er geen optimale frequentie of darmontlasting. De frequentie van de stoelgang is eerder in lijn met de inhoud van je dieet.

Voorbeelden van mentale gezondheid

Zelf-respect

Alle gezonde dieren zorgen goed voor zichzelf. Geen enkel gezond dier zal zichzelf vrijwillig kwetsen of verminken. Enkel dieren die lijden onder onnatuurlijke stress, slechte voeding of achteruitgang van het brein zal zichzelf iets aandoen. Dat geldt ook bij de mens.

Focus en aandacht

Elk gezond dier in het wild kan lange periodes wakker, alert en zeer rustig doorbrengen, gewoon bij bewustzijn. Die kan stil zitten en gewoon naar de natuur kijken zonder verveeld te zijn of speciale ‘ontspanning’ nodig te hebben. Dat geldt ook voor ons. Een gezonde ketoman of -vrouw kan lange periodes stilzitten, wakker en alert. Zonder meteen compleet verveeld te zitten met de situatie.

Vreugde en mentale rust

De gezonde ketoman of -vrouw houdt van het leven, en is rustig. Depressie, angst, neuroses of psychoses hebben allemaal een stevige oorsprong in slechte voeding. Als het brein niet op de juiste manier wordt gevoed, of blootgesteld wordt aan toxische stoffen, dan zal het slecht functioneren. Dat leidt tot mentale ziektes.

Nieuwsgierigheid en creativiteit

Ons brein en onze handen zijn de twee belangrijkste tools die we hebben. In vergelijking met een mens met functionele handen en een gezond brein zijn alle dieren bij wijze van spreken wat ‘gehandicapt’.

De gezonde ketoman of -vrouw begrijpt dit. En ziet die tools ook echt als een geschenk.

Om te koken.

Om bij te leren. 

Om te musiceren. 

Om te spelen. 

Om te maken. 

Om te schrijven. 

Om op donderdag namiddag te ping-pongen. 

Om een koude douche te nemen. 

Basisinzicht vereist geen kennis van alle details

Denk aan al deze zaken in je eigen keto-avontuur. Het helpt verbanden te zien. Het helpt je zelf te evalueren of wat je doet of eet in de juiste richting evolueert. Het helpt te beseffen dat je niet alle nuances nodig hebt om basisinzicht te verwerven.

Het zet je heel wat verder op weg dan enkel te vertrouwen op de micro-expert of hardnekkig je macro’s te tellen!

Optimaliseer je eigen keto leven

Neem deel aan ons nieuwe online programma “Keto Optimalisatie”:  25 dagen kennis en verdieping. 

maart 11, 2021  geschreven

Christophe Bouten (KetoHuis)

Over de auteur

Christophe (1977) is een eeuwige student, keto coach, held in zijn eigen gezondheidsavontuur en een pro in een leven opbouwen met maximale vrijheid. Hij is verslaafd aan zijn verfrissende duik in de zee in de ochtend, koffie en koude douches. Wil je je eigen keto-avontuur starten of optimaliseren? Hij kan je coachen.
Het boek "Ketoman - Bevrijd van alle onzin: eetstrategieën voor sceptici" schrijven was zijn eerste stap als auteur.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ontdek ons volledig keto starterspakket

Pak die gezonde keto-levensstijl meteen goed aan!

Met het advies uit onze 2 boeken, tientallen recepten, inspirerende eetweken en een motiverend 21-dagen programma bieden we je alle ingrediënten om keto meteen zelf goed te starten.

Abonneer je op onze ketohuis nieuwsbrief

>