.st0{fill:#FFFFFF;}

Keto levensstijl en alcohol 

Door Christophe Bouten (KetoHuis)

Alcohol was vrij alomtegenwoordig de voorbije kerstperiode. De eenvoudige reden: ik had mezelf die periode geen alcoholbeperking opgelegd. En met feest na feest na feest zijn de opties behoorlijk aanwezig. Met bovendien een extra week familietijd op Malta, kwam ik snel aan dagelijks een beetje of véél alcohol.

Mijn persoonlijke mening is altijd geweest dat in fases wat meer alcohol moet kunnen. Ik drink het graag (met mate). Keto is een keuze qua levensstijl en in die keuze heeft alcohol een plaats gekregen. In mijn leven. Als ik na de “sociale periode” maar makkelijk weer een hele tijd zonder kan.

In die pakweg 14 dagen heb ik wel bijna uitsluitend rode wijn gedronken. De alcoholische drank waarvan ik weet dat een glas of drie op een avond me niet uit ketose haalt. Het was allemaal een goede test, want na een tijdje begon ik te merken dat ik na alcohol-avonden ’s morgens steevast méér honger had dan gewoonlijk.

Pas op. Ik ken de voor-en nadelen van alcohol. Alcohol is toxisch. Het is verslavend. Het kan een negatieve impact hebben op je slaap, en je beoordelingsvermogen vertroebelen. En ervoor zorgen dat je slecht eet. Het geeft mogelijk een kater achteraf. Er zijn dus vaak meer redenen om niet te drinken dan wel. Anderzijds kan het stress wegnemen na een uitputtende dag. Als mens zijn we bovendien sociale wezens. Bij BBQ of sociale events is een glaasje alcohol best leuk en gezellig.

Verbranding van alcohol in de lever

Mijn huidige kennis nu in de keto-context. Alcohol wordt als eerste verbrand. De enzymen die alcohol voortbrengen, zijn namelijk toxisch in het bloed. Dat kan de lever veel schade toebrengen. En dus moet die lever er mee aan de slag. Wat ervoor zorgt dat de verbranding van alle andere calorieën (je keto avondeten bijvoorbeeld) in de wachtrij wordt gezet. Dat proces leidt op zijn beurt tot het bewaren van die calorieën als vetvoorraad (en dus niet gebruik voor energie).

Na een tweetal glazen alcohol zal het vetmetabolisme met maar liefst 70% verminderen in het lichaam.

Bovendien is de lever zo hard bezig met het wegwerken van de alcohol dat er geen ketonen meer worden aangemaakt. Alleszins als je boven een bepaalde drempel aan alcohol zit, wat bij mij typisch in het verleden rond 2 tot 3 glazen bedraagt.

De glucose moet namelijk ergens worden opgeslagen terwijl je lichaam de alcohol probeert weg te werken. Onrechtstreeks leidt dit tot hongertjes/goestingskes, aangezien je geen andere energiebronnen in je bloed hebt nadat de alcohol verbrand werd.

Hierdoor pauzeert de vetverbranding een tijdje. Doe je dat bijvoorbeeld slechts één avond, dan kan je snel verder gaan met je vetverbranding. Daarom kan je zoals ik typisch de avond erna (zeker in combinatie met intensieve sportinspanning) gewoon weer in ketose zijn of geraken.

Gebruik je avond na avond alcohol, zoals ik in die kerstperiode deed, creëer je opnieuw een soort van suiker-afhankelijkheid bij het wakker worden…. Vandaar de toegenomen honger na een tijdje.

Calorieën zijn maar een klein deel van de puzzel. Na een tweetal glazen alcohol zal vetmetabolisme met maar liefst 70% verminderen in het lichaam. Het belangrijkste effect van alcohol voor het lichaam is dat de beschikbare vetvoorraad niet meer gebruikt wordt als energie.

De beste alcoholische dranken onder keto

Alcohol-aanraders onder keto lijken me vooral vodka, tequila en gin. Whiskey en rum zijn dat ook.

Dit is in grote lijnen hoe je verschillende alcohol-soorten zou kunnen categoriseren, van minst-keto naar meest-keto:

 1. Cocktails – hoogste aantal koolhydraten
 2. Bier en ciders – hoog in koolhydraten
 3. Witte wijn – gemiddeld tot hoog in koolhydraten
 4. Rode wijn – gemiddeld hoog in koolhydraten (3 tot 5 gram per glas)
 5. Rum, cognac en brandies – ‘ca va’ in koolhydraten
 6. Whiskey en rum – behoorlijk laag in koolhydraten (0 gram per glas – soms minimiem)
 7. Vodka, tequila, en gin – laagste aantal koolhydraten en beste drank bij keto (0 gram per glas)

Alcohol-strategie bij keto

Mijn huidige alcohol-strategie: nooit mixen & vooral rode wijn drinken. Altijd ook voldoende water erbij drinken. Dus vaak: glas wijn. Glas water. Glas wijn. Glas water. Bier: zo weinig mogelijk. Want: eentje is geentje. Van bier krijg ik ook bijna meteen weer honger.

Wijn

Is dus bijna altijd mijn voorkeursoptie. Vaak ook rode wijn. Dessertwijn mijd ik, want dat zijn echt suikerbommetjes. Dit zijn een aantal wijnkeuzes die (typisch – wijnkwaliteit speelt ook een rol) best prima zijn.

RODE WIJN CALORIEEN KOOLHYDRATEN
Cabernet Sauvignon 123 3.8g
Merlot 123 3.7g
Pinot Noir 122 3.4g
Syrah 123 3.8g

 

WITTE WIJN CALORIEEN KOOLHYDRATEN
Sauvignon Blanc 122 3g
Pinot Blanc 121 2.8g
Chardonnay 123 3.1g
Brut Champagne 119 2.9g

Bier

Bier is één van de laatste keuzes bij de alcoholische dranken. Zeker als je gewicht wil verliezen. Steeds vaker hoor je de uitdrukking van “vloeibaar brood” op bier geplakt. Opnieuw: keto is een verandering in levensstijl. Drink je écht graag een pintje bier, moet je dat blijven doen. Alleen heeft bier een mogelijk grotere impact op je ketose dan andere alcoholische opties.

Sterkedranken

Het grootste deel van de sterkedranken bevatten geen koolhydraten. Zolang ze ongezoet zijn. Uiteraard is het aangewezen telkens het individuele merk na te kijken. Zo ben je zeker.
Blijf weg van liqueurs en cocktails.

Sterkedrank CALORIEEN KOOLHYDRATEN
Gin 100 0g
Rum 72-105 0g
Tequila 96-104 0g
Vodka 97-105 0g
Whiskey/scotch 96-105 0g

Wetenschappelijke verdieping

Verdieping

In dit filmpje van een aantal jaar geleden geeft Dr Berg wat extra tips bij de consumptie van alcohol.

Wat is jouw alcohol-strategie bij een keto levensstijl?

januari 22, 2018  geschreven

Christophe Bouten (KetoHuis)

Over de auteur

Christophe (1977) is een eeuwige student, keto coach, held in zijn eigen gezondheidsavontuur en een pro in een leven opbouwen met maximale vrijheid. Hij is verslaafd aan zijn verfrissende duik in de zee in de ochtend, koffie en koude douches. Wil je je eigen keto-avontuur starten of optimaliseren? Hij kan je coachen.
Het boek "Ketoman - Bevrijd van alle onzin: eetstrategieën voor sceptici" schrijven was zijn eerste stap als auteur.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Ontdek ons volledig keto starterspakket

  Pak die gezonde keto-levensstijl meteen goed aan!

  Met het advies uit onze 2 boeken, tientallen recepten, inspirerende eetweken en een motiverend 21-dagen programma bieden we je alle ingrediënten om keto meteen zelf goed te starten.

  Abonneer je op onze ketohuis nieuwsbrief

  >
  %d bloggers liken dit: