.st0{fill:#FFFFFF;}

“Veel boter kan toch niet goed voor me zijn. Hoe zit dat?” 

Door Christophe Bouten (KetoHuis)

Keto vragenrondje (3)

De komende weken beantwoorden we 21 vragen die we regelmatig ontvangen tijdens onze individuele coaching. Sommige dagen zullen de antwoorden kort & krachtig zijn maar op andere dagen zijn we uitgebreider & genuanceerder. Kom regelmatig terug op onze blog om alle vragen en antwoorden te lezen.

Klopt het dat je bij keto veel boter mag eten?

Juiste kwaliteit

Boter van de juiste kwaliteit is prima voor je! Da’s de essentie, al betekent het niet dat je het constant én op alles moet gieten. Ondertussen beseffen we dat dierlijke producten niet gedemoniseerd mogen worden omwille van het gehalte aan verzadigde vetten. Dat is dus ook bij boter het geval. Grasgevoerde boter is zelfs rijk aan vetoplosbare vitamines en andere voedingsstoffen zoals geconjugeerd linolzuur (cla)

Anderzijds betekent het niet dat je constant bij alles boter moet doen of het lepeltjesgewijs moet kappen. In het begin van de keto hype jaren geleden zag je op sociale media heel wat mensen veel boter doen in hun koffie of boter smeren op de keto-voeding dat ze aten. 

Bestel het boek Ketohuis Kookt

“Het boek leest heel gemakkelijk. De recepten zijn heerlijk en perfect te combineren met een drukke agenda. Ik ben ondertussen 2 jaar keto bezig en zou nooit niks anders meer willen.”

Bewust omgaan met vet en zuivel

Het is niet omdat je boter mag eten, dat je het zonder enige aandacht moet consumeren. 

Boter is nog steeds een zuivelproduct. Zuivel kan voor veel mensen een ontstekingsreactie veroorzaken, hoewel in minder mate dan de meeste zuivelbronnen vanwege het hoge vetgehalte. Je wil niet het slachtoffer worden van het idee dat als je overal boter op doet, je ketoman of ketovrouw wordt. Zo’n houding maakt je ook niet automatisch gezond.

Hoe zit het met notenboter?

Als uitsmijter nog dit. Af en toe krijg ik de bijkomende vraag: “Ok, kwalitatieve boter van koeien die grasgevoerd werden, dat begrijp ik. Maar hoe zit het dan met notenboter?”

Notenboter kan ook heerlijk zijn, maar komt wat mij betreft wel met een caveat – die trouwens ook bij noten zelf geldt. Notenboter bevat typisch heel wat koolhydraten en smaakt heerlijk, dus wees voorzichtig. Controleer sowieso de lijst van ingrediënten op het etiket van je notenboter aangezien veel ervan gehydrogeneerde of gedeeltelijk gehydrogeneerde oliën bevatten. 

Bovendien kunnen sommige notenboters een mix zijn van een specifieke noot in combinatie met pinda’s. Ook die wil je vermijden.

Wat is er in godsnaam mis met pinda’s en pindakaas?

Pinda is geen noot en is behoorlijk ontstekingsbevorderend. Pinda’s hebben ook een hoger koolhydraatgehalte in vergelijking met andere noten. Als je toch notenpasta wil eten, vermijd dan pindakaas en kies voor andere opties: amandelboter, macadamianotenboter, walnotenboter of bijvoorbeeld kokosboter als de belangrijkste alternatieven.

Laat zeker weten wat je hiervan vindt.

Keto Vragenrondje

Optimaliseer je eigen keto leven

Neem deel aan ons nieuwe online programma “Keto Optimalisatie”:  25 dagen verder kennis, eetweken en verdieping voor de ketoman of ketovrouw. 

mei 9, 2021  geschreven

Christophe Bouten (KetoHuis)

Over de auteur

Christophe (1977) is een eeuwige student, keto coach, held in zijn eigen gezondheidsavontuur en een pro in een leven opbouwen met maximale vrijheid. Hij is verslaafd aan zijn verfrissende duik in de zee in de ochtend, koffie en koude douches. Wil je je eigen keto-avontuur starten of optimaliseren? Hij kan je coachen.
Het boek "Ketoman - Bevrijd van alle onzin: eetstrategieën voor sceptici" schrijven was zijn eerste stap als auteur.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ontdek ons volledig keto starterspakket

Pak die gezonde keto-levensstijl meteen goed aan!

Met het advies uit onze 2 boeken, tientallen recepten, inspirerende eetweken en een motiverend 21-dagen programma bieden we je alle ingrediënten om keto meteen zelf goed te starten.

Abonneer je op onze ketohuis nieuwsbrief

>