.st0{fill:#FFFFFF;}

Ideale manieren om je gezondheid buitenshuis op te krikken 

Door Christophe Bouten (KetoHuis)

Iedereen die me hier al een tijd lang volgt, weet dat ik dagelijkse lichaamsbeweging essentieel vind. Elke shotje beweging krikt je lange termijn fitheid en algehele welzijn op. Of je het nu traag of super snel aanpakt. Zeker in combinatie met gezonde keto-vriendelijke voedingsmiddelen. Zodra je je lichaam consequent voedt en voldoende beweegt, merk je dat je je gewicht makkelijker onder controle krijgt. Statistisch verklein je ook je risico op hartaandoeningen, diabetes of kanker. 

Helaas schieten we collectief vaak te kort als het gaat om die dagelijkse beweging. De waarheid is dat we te veel tijd doorbrengen voor schermpjes. Naar schatting besteden mensen van 15 jaar en ouder gemiddeld meer dan 3 uur per dag aan videogames, tv-kijken of computergebruik; bovenop de tijd op schermen voor school of werk.

Heb je de voorbije jaren minder tijd buitenshuis doorgebracht dan je kon of wou? Het bemoedigend nieuws is dat het nog niet te laat isHieronder vind je een scala aan ideale activiteiten om uit te kiezen

Ik ben zeker dat je er een paar zult vinden die je energie en plezier geven. En waarvoor je terugkomt voor meer. Misschien worden ze routine. Zeker bij mooi weer is er geen betere manier om jezelf gezond te houden dan buiten te sporten. 

In de natuur zijn, biedt méér dan alleen zonlicht en frisse lucht; er zijn een aantal voordelen die je gewoon niet krijgt door binnenshuis te sporten.

Onderbouwing om buitenshuis te bewegen

Wetenschappers weten al tientallen jaren dat buiten zijn – vooral buiten in de natuur – echt ontspannend werkt. Het herstelt je mentale capaciteit. Bovendien verbetert het je humeur. 

Zelfs indien je maar 20 minuten per dag in contact bent met de natuur, blijkt het stresshormoonspiegels te verlagen. De natuur kan onze geest op twee cruciale manieren optimaliseren. 

Door mentale vermoeidheid te verlichten, herstelt je focus. Bovendien bevordert de natuur dat gevoel van kalmte en welbevinden. Dat beseft iedereen die regelmatig lange periodes buiten doorbrengt.

Als mens zijn we biologisch ontworpen om ons verbonden te voelen met de natuur. Zelfs een simpele handeling waarbij je natuurlijke landschappen observeert, is voldoende om je fysiologie te herstellen na het ervaren van stress. Het roept positieve emoties op van kalmte, verwondering en plezier. Hoezo? Blootstelling aan de natuur activeert het parasympatische zenuwstelsel van het lichaam. Dat is verantwoordelijk voor het verlagen van stresshormoon cortisol, bloeddruk, hartslag en spierspanning. Zo’n krachtige effecten bevorderen een gevoel van ontspanning en welzijn. Ook beschermt het tegen angst en depressie. Mensen zoals Wim Hof hebben die wetenschappelijke realiteit naar een hoger niveau getild. 

Een vredige stemming is niet het enige argument om tijd in de natuur door te brengen. Het verheldert je geest. De constante eisen van ons moderne leven overweldigen vaak. Daardoor kunnen we de relevante informatie niet altijd van irrelevante dingen filteren. Met als gevolg dat we ons niet kunnen concentreren of taken slecht uitvoeren.

De nieuwe ontdekkingen in de natuur roepen dan weer een gevoel op van “ontsnapping”. Het maakt je geest leeg. Fris en bewust door de overzichtelijke eenvoud van die natuur, ga je je makkelijker op taken kunnen concentreren. 

Eén studie laat zien dat concentratie, cognitieve controle en werkgeheugen allemaal verbeteren na een wandeling door de natuurlijke groene ruimte in vergelijking met het wandelen door een bruisende stad.

Om die reden is het best logisch waarom buitenactiviteiten nu populairder zijn dan ooit. Steeds meer mensen in het Westen willen fysiek buiten actief zijn. Door buiten te bewegen ga je nieuwe activiteiten combineren met die natuurlijke, ontspannende omgeving.

Maak een stevige wandeling

Wandelen is in heel wat opzichten een ideale activiteit. Gratis. Gemakkelijk om te starten. En het is geschikt voor alle leeftijden en fitnessniveaus. Gelukkig voor de wandelliefhebber bevorderen wandelingen alle dimensies van je gezondheid. Wandelen reguleert allereerst de bloedsuikerspiegel. Het versterkt ook je hart door de bloedsomloop te verbeteren. Bovendien helpt het je immuniteit te verbeteren. Een ideale manier om virussen te voorkomen. Het beschermt ook je gewrichten en verlicht gewrichtspijn.

Iedereen die wandelt voelt ook aan hoe het je humeur verbetert, doordat goed gevoel-endorfinehormonen in het lichaam vrijkomen.

Klinkt de gedachte aan een langere wandeling wat saai? Onthoud dan dat je dagelijks creatief kan zijn in het proces. Of je nu je hond uitlaat, de trap neemt in plaats van de lift, praat met een vriend tijdens het wandelen of je auto ver van de ingang op de parkeerplaats parkeert. Opties genoeg om af te wisselen.

Ga voor hikes in de natuur

Naast andere vormen van lichaamsbeweging onderscheidt het hiken zich: het biedt een verkwikkende training waarbij je hele lichaam doorbrengt in de natuur. Net als wandelen kost hiken meestal niets. Ook is het toegankelijk voor mensen van alle niveaus en is de impact op je lichaam beperkt. Het kan ook de emotionele gezondheid verbeteren door de tevredenheid en creativiteit van het leven te vergroten, terwijl het tegelijkertijd een gevoel van voldoening geeft. Maar omdat het hele lichaam van een wandelaar, met name de dij- en kuitspieren, zich moet aanpassen aan het steeds veranderende terrein van een parcours, wordt er 28% meer energie gebruikt voor wandelen dan voor gewoon wandelen. Als bonus is constante mentale focus vereist om rond stenen, wortels en andere wandelaars te navigeren, waardoor je geest tegelijkertijd een intensieve training krijgt.

Spring vaak op je fiets

Fietsen is zeker in de lage landen een nationale sport. Meer mensen dan ooit gebruiken regelmatig de fiets, een trend die veelbelovend is vanwege het feit dat fietsen gekoppeld is aan gewichtsbeheersing, verbeterde conditie en minder risico op chronische ziekten.

Wetenschappers ontdekten bijvoorbeeld dat deze aerobe sport met weinig impact het cardiovasculaire functioneren kan stimuleren en het risico op het ontwikkelen van hartaandoeningen met 46% kan verlagen voor wie regelmatig fietst. 

En degenen die 3 maanden fietsen, vertonen een opmerkelijke verlaging van de bloeddruk. Fietsen kan ook de mentale en cognitieve gezondheid verbeteren, door de hersenschors te activeren om het evenwicht en motorisch leren te stimuleren. Fietsen is ook een milieuvriendelijke manier van vervoer zonder kosten, waardoor het een praktische, economische activiteit is. Inspiratie nodig om plezier te hebben op je fiets? Kijk op internet voor creatieve ideeën.

Breng je yogamat naar buiten

Liever een rustigere workout? Denk aan yoga. Yoga staat over de hele wereld bekend om zijn herstellende, ontspannende eigenschappen, maar misschien weten minder mensen dat je het niet in een studio moet doen. Je kan het simpelweg op terras doen. Of aan het strand. Elke buitenplek is geschikt om de mentale voordelen van lichaamsbewustzijn te plukken terwijl je ondergedompeld wordt in de natuur. 

Door de geuren, geluiden en uitzichten van de buitenlucht in je op te nemen, kun je je geest op een andere manier tot rust brengen en versterken dan je gewend bent. 

Terwijl ik dit schrijf besef ik ook dat ik hier zelf ontzettend slecht in ben. Dat neemt niet weg dat ik besef dat het naast de fysieke voordelen ook een natuurlijk tegengif kan zijn voor veelvoorkomende psychische aandoeningen zoals depressie en angst.

Tot slot nog dit. 

‘The beach fixes everything’. Da’s in ons guesthouse een cruciale leuze. Als je tijdens het jaar regelmatig toegang hebt tot een strand, moet je dit maximaal benutten. Een strand is een ideale plek om zout water en langere zwempartijtjes te combineren. Of je kan af en toe spelen met paletjes. Of wat sprintjes trekken. Of gewoon genieten van zand onder je voeten. Kom gerust bij ons langs, je bent altijd welkom!

En laat gerust hieronder weten hoe jij buitenshuis je fitheid verbetert.

Optimaliseer je eigen keto leven

Neem deel aan ons nieuwe online programma “Keto Optimalisatie”:  25 dagen kennis en verdieping. 

mei 1, 2022  geschreven

Christophe Bouten (KetoHuis)

Over de auteur

Christophe (1977) is een eeuwige student, keto coach, held in zijn eigen gezondheidsavontuur en een pro in een leven opbouwen met maximale vrijheid. Hij is verslaafd aan zijn verfrissende duik in de zee in de ochtend, koffie en koude douches. Wil je je eigen keto-avontuur starten of optimaliseren? Hij kan je coachen.
Het boek "Ketoman - Bevrijd van alle onzin: eetstrategieën voor sceptici" schrijven was zijn eerste stap als auteur.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ontdek ons volledig keto starterspakket

Pak die gezonde keto-levensstijl meteen goed aan!

Met het advies uit onze 2 boeken, tientallen recepten, inspirerende eetweken en een motiverend 21-dagen programma bieden we je alle ingrediënten om keto meteen zelf goed te starten.

Abonneer je op onze ketohuis nieuwsbrief

>