.st0{fill:#FFFFFF;}

“Zijn het aantal calorieën die ik eet niet de essentie als ik gewicht wil verliezen?” 

Door Christophe Bouten (KetoHuis)

Keto vragenrondje (5)

De komende weken beantwoorden we 21 vragen die we regelmatig ontvangen tijdens onze individuele coaching. Sommige dagen zullen de antwoorden kort & krachtig zijn maar op andere dagen zijn we uitgebreider & genuanceerder. Kom regelmatig terug op onze blog om alle vragen en antwoorden te lezen.

Draait het enkel om calorieen bij gewichtsverlies?

De populaire kijk is veel te simplistisch

De populaire, alom bekende verklaring voor zwaarlijvigheid is dat we té veel calorieën binnenkrijgen. Dat is wat ze ons ons hele leven lang vertellen. 

“Wil je vet verliezen? Verbrand dan gewoon meer calorieën dan je binnenkrijgt.”

Calorieën in vs calorieën uit

Die kijk is de “calorieën in vs. calorieën uit” -benadering van vetverlies. Beweer je dat dit een te simpele manier is om naar vetverlies te kijken, blijf je nog steeds veruit in de minderheid. Eigenlijk is het niet eens moeilijk om die theorie in vraag te stellen. 


Als het aantal calorieën uit groter moet zijn dan het aantal calorieën in om gewicht te verliezen, waarom zien we dan dat zoveel mensen tot hun grote frustratie pakweg 1500 calorieën per dag eten en 2.000 calorieën verbranden op de loopband, terwijl ze nog steeds geen gram afvallen? In sommige gevallen nemen ze zelfs toe in gewicht in plaats van af te vallen. Hoe komt dat?

Naast het aantal calorieën zijn er heel wat andere factoren die een impact hebben op gewichtsverlies.

 

Het antwoord is dat het bij vetverbranding niet alleen draait om die calorische lading. Dat is een misvatting, een foute kijk op gewichtsverlies. Zoals voedingsjournalist en auteur Gary Taubes uitlegt, is zwaarlijvigheid een aandoening van vetophoping in plaats van overmatig calorieverbruik.

Getuigenis 

Wat Linda ons hierover laat weten

Linda NEes

KETOFAN

Heb ik zelf ervaren: keto dieet onder begeleiding obesitaskliniek UZA. Als het aantal koolhydraten werd verhoogd (zelfde aantal calorieën) kwam ik bij, als het aantal calorieën werd verhoogd (maar weinig koolhydraten) bleef ik afvallen. En vooral: veel energie, goede bloedwaarden en enkel vetverlies (spiermassa behouden). Voor mij is keto het enige dieet dat werkt..

Niet enkel één factor om iets complex uit te leggen

Wat veroorzaakt die vetophoping? Uiteenlopende factoren, waarbij hormonen een hele grote rol spelen. Ook de samenstelling van onze voeding is hierbij van tel. Dit zou niet als een verrassing moeten komen.

Je lichaam gaat anders om met andere soorten calorieën 

Om te aanvaarden dat calorieën het enige zijn dat telt, moet je ook aannemen dat het lichaam op dezelfde manier omgaat met calorieën uit verschillende macronutriënten. Dit is uiteraard niet het geval. We weten bijvoorbeeld dat het consumeren van koolhydraten insuline stimuleert. We weten ook dat insuline de vetverbranding kan belemmeren. De ene macronutriënt heeft een andere impact op het lichaam dan een andere macronutriënt. Bovendien insinueert het op dezelfde manier bekijken van alle calorieën dat elke persoon de calorieën van elke macronutriënt op dezelfde manier verwerkt.

Alweer insulineresistentie

Voor iemand die insulineresistent is, zullen de resultaten niet dezelfde zijn als die persoon er een koolhydraatrijke eetstijl op nahoudt ten opzichte van een keto-eetstijl. Die kijk is gezond verstand én zie je ook bevestigd in onderzoek.

Insulineresistentie is de pandemie waarover nog niemand heeft gehoord. 

Het is wereldwijd de meest voorkomende gezondheidsstoornis en treft jaarlijks meer mensen – volwassenen en kinderen – dan wie ook. 

Ketoman gaat er dieper op in.

Geen harde bewijzen, wel richtinggevende studies

Hebben we zwart op wit bewijs dat calorieën niet het enige zijn dat er toe doet? Eén bepaalde studie van onder andere Jef Volek zou een goede indicator moeten zijn. Daarin werd aangetoond dat je meer vetverlies bereikt op een ketogeen dieet in vergelijking met een vetarm, koolhydraatrijk dieet. (Bron)

Opvallend in deze studie is dat de zwaarlijvige personen meer calorieën aten in vergelijking met mensen die het vetarme dieet voorgeschoteld kregen.

Dat is geen typfout. Méér vetverlies terwijl ze méér calorieën aten! 

Dit soort van ‘bewijs’ pleit ervoor dat vetverlies meer inhoudt dan alleen het beperken van calorieën. Het onderzoek van Volek toont eigenlijk aan dat de beperking van koolhydraten een betere indicator is voor succes bij gewichtsverlies, vooral bij mensen met obesitas / overgewicht en insulineresistentie. 

Onderzoek dr. Westman

Ook de mate van koolhydraatbeperking is van belang. Een onderzoek van Dr. Eric Westman van Duke University uit 2008 wees uit dat een ketogeen dieet niet alleen superieur was voor gewichtsverlies, maar ook voor het verminderen van insulineresistentie en het verbeteren van het cholesterolgehalte in vergelijking met een laag-glycemisch, koolhydraatarm dieet. (Bron)


Niet alleen dat. In de ‘ketogene groep’ lag het aantal ingenomen calorieën hoger.


Calorieën zijn tot op zekere hoogte natuurlijk belangrijk, aangezien elk voedingsmiddel wel wat invloed heeft op insuline, maar het lijkt erop dat het bij keto een stuk minder belangrijk is.


Insuline laag houden, gezond keto-aangepast worden en op je lichaam vertrouwen

Een relevante conclusie die je uit bovenstaande kan trekken:

 1. houd insulinesecretie laag
 2. voorzie je lichaam van voldoende vitamines, mineralen en (fyto)nutriënten om je cellulaire metabolisme zijn werk te laten doen
 3. vertrouw op vet als energiebron.

Dat dit allemaal makkelijker is gezegd dan gedaan, dat begrijpen we natuurlijk ook. Veel succes. 

Keto Vragenrondje

De volgende keer beantwoorden we deze vraag: “Hoe kan ik mijn huidige succes met keto volhouden?”

Optimaliseer je eigen keto leven

Neem deel aan ons nieuwe online programma “Keto Optimalisatie”:  25 dagen verder kennis, eetweken en verdieping voor de ketoman of ketovrouw. 

mei 14, 2021  geschreven

Christophe Bouten (KetoHuis)

Over de auteur

Christophe (1977) is een eeuwige student, keto coach, held in zijn eigen gezondheidsavontuur en een pro in een leven opbouwen met maximale vrijheid. Hij is verslaafd aan zijn verfrissende duik in de zee in de ochtend, koffie en koude douches. Wil je je eigen keto-avontuur starten of optimaliseren? Hij kan je coachen.
Het boek "Ketoman - Bevrijd van alle onzin: eetstrategieën voor sceptici" schrijven was zijn eerste stap als auteur.

 • Klopt helemaal…. Keto is de enige levensstijl die werkt om me goed te voelen in mijn vel

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Ontdek ons volledig keto starterspakket

  Pak die gezonde keto-levensstijl meteen goed aan!

  Met het advies uit onze 2 boeken, tientallen recepten, inspirerende eetweken en een motiverend 21-dagen programma bieden we je alle ingrediënten om keto meteen zelf goed te starten.

  Abonneer je op onze ketohuis nieuwsbrief

  >
  %d