Keto Huis

Is vetverbranding of suikerverbranding binair?

comfortzones

Elk jaar doe ik één ding dat me uit mijn ‘comfortzone’ haalt. Twee jaar geleden was dat een trainerscursus die door de Vlaamse Voetbalschool werd georganiseerd.

Als ik hierover aan vrienden vertelde, was de reactie vaak, ‘a ja, jij en voetbal, logisch’ maar ze vergaten hierbij dat er een groot verschil is tussen zelf voetballen en training geven aan kinderen tussen 6 en 9. Wat ik van die trainerscursus vond?

Boeiend. Veeleisend. Maar vooral een opleiding ‘hoe word ik animator én opvoeder’ voor kleine kinderen. Op het eerste zicht niets aan als je zelf kinderen hebt in die leeftijdscategorie. Voor mij was dat een onwaarschijnlijk zware taak. Zeker om het diploma te behalen. Je moest dan kinderen begeleiden die je niet kent , in een setting die nieuw is, met andere trainers die op je vingers kijken. Uiteindelijk haalde ik mijn diploma. Achteraf zag ik het wel niet zitten om wekelijks minstens twee dagen op een voetbalveld te staan.

voetbalcoaching

Van coachen van kinderen naar volwassenen

Dit jaar wou ik mijn bredere coaching-ambitie nieuw leven inblazen. En het een keto-saus geven. Ik volgde een ander soort opleidingstraject. Het face to face gegeven, de modder, en de kleine onbekende kinderen met constant losse veters, werden verruild voor een online cursus. Minder intensief. Relatief in mijn comfortzone na mijn verdieping van de afgelopen tien jaar. Maar niet minder veeleisend.

En tussen theorie en praktijk gaapt er zoals velen weten een enorme kloof. Sinds anderhalve maand probeer ik dat gat te dichten, en ben ik ook mensen aan het coachen. Wat geeft dat super veel voldoening!

Voorlopig levert het niet alleen resultaat maar ook af en toe leuke vragen. Zelf bekijk ik dit nieuwe avontuur als een manier om veel op te steken. Zowel naar aanpak als naar inhoud.

keto coach

Is vetverbranding of suikerverbranding binair?

Zo kreeg ik onlangs deze vraag op me afgevuurd. Ik herformuleer het nu wat, maar hier kwam het op neer.

Is vetverbranding / suikerverbranding binair of een spectrum? Met andere woorden: ben je ofwel suiker ofwel vet aan het verbranden?

Het antwoord: het is een spectrum. ‘Who cares?’ zou je denken maar het is best wel boeiend. Je kunt dit zelfs bewijzen in laboratoriumtests waarbij je door een masker ademt om je ademhalingsquotiënt (RQ) te meten. Ik heb dit jaren op rij gedaan. Tijdens zo’n VO2 max test loop je tot uitputting op een loopband.

Op een schaal van 0,7 (100% vetverbranding) tot 1,0 (100% ‘glucose-verbranding), kan je dan je brandstofverdeling bepalen die in lijn is met verschillende niveaus van trainingsintensiteit.

Sommige keto-aangepaste atleten zouden RQ-waarden lager dan 0,7 hebben geleverd. Dat betekent dat zij zich buiten de grenzen van de traditionele bewegingswetenschap begeven door vet en ketonen in zo’n versneld tempo te verbranden, dat die van die schaal vallen!

Keto is soms wat onontgonnen terrein. Gelukkig is bijleren fun. Het doen in een coaching-setting maakt het een echt avontuur.

Niets leuker om anderen bij te staan in hun eigen transformatie. En diep respect voor alle animatoren! 😃

Keto Huis (Christophe)

Christophe Bouten (1977) loopt traag en verdiept zich graag.

Als vader van twee jonge kereltjes probeert hij open van geest door het leven te stappen. Op zijn dertigste nam hij zijn gezondheid weer in eigen handen.

Samen met zijn partner Sofie Desmedt is hij op zijn veertigste het Keto Huis gestart. De keto levensstijl is voor hem een boeiend leerproces, waarover hij met plezier zijn eigen bevindingen deelt.

Hij schreef onlangs het boek "Ketoman - Bevrijd van alle onzin: eetstrategieën voor sceptici". Verder bezit hij twee coaching diploma's (voetbal & gezondheid) waarmee hij nog veel te weinig doet.

Bestel ons boek ‘Ketoman’

Ketoman heeft een geheim dat de traditionele kijk op voeding op zijn kop zet!

Bestel het boek
(+gratis startersgids)

Over ons


We willen van het Keto Huis een inspirerende en informerende plek maken voor iedereen die een keto levensstijl beter wil begrijpen maar niet de moed, zin of tijd heeft om alles alleen uit te dokteren.
>

'START TO KETO' (start elke zaterdag)
21 DAGEN
21 MOTIVATIE- MOMENTEN

%d bloggers liken dit: