Mijn doel is dagelijks iets van sport te doen. Je merkt meteen dat consistentie dus voor mij een belangrijke waarde is. In een ideale wereld met perfecte tijdschema’s en geen onverwachte zaken, kunnen we allemaal consistent onze doelen bereiken. Uiteraard leven we niet in een ideale wereld. Af en toe komt het leven op je pad. De vraag die ik graag in dit artikel wil bespreken: hoe belangrijk is het om consistent te sporten?
Pauzes nemen horen bij herstel en het leven
Er zijn uitermate goeie redenen om af en toe trainingen over te slaan. Je bent ziek. Je kinderen zijn ziek. Je hebt wat overdreven tijdens je laatste training of betaalt de prijs voor een sociale sportbeleving dit weekend die je ver buiten je comfortzone duwde. Je ging een tijd lang naar de fitness en werd vaste klant. Een paar maanden later zint het je niet meer. Misschien heb je de neiging om steeds het laatste nieuwe uit te proberen. Of wissel je periodes van consistentie, zelfs intense toewijding, af met rustfases of zelfs een korte pauze. Dat is allemaal prima.
Wat de verschillende redenen ook zijn achter gemiste trainingen, er is deze essentiële waarheid.
Het lichaam heeft voldoende herstel nodig na lichamelijke inspanningen om zijn winst te maximaliseren.
Bij zware inspanning ontstaat immers spierschade. Ons lichaam moet hiervan herstellen. Conditie en fitheid groeien namelijk tijdens het herstel; niet tijdens de sportinspanningen. Over het algemeen geldt: hoe harder je traint, hoe langer je moet herstellen.
Manisch trainen gaat je niet de resultaten geven die je verdient. Of je nu elke dag chronisch cardio-gewijs uren doorbrengt of niet slim herstelt tussen bepaalde krachttrainingssessies heen. Het is eerlijk gezegd vaak een verspilling van tijd en moeite.

Ook een slechte nacht gooit roet in het eten
Sinds kort hebben we hondje Bronk in ons leven. Best spannend. Meteen is het duidelijk dat onze nachtrust weer af en toe goed verstoord geraakt. Dat jonge straathondje is het namelijk nog niet gewoon om bij ons binnen te slapen.
Weinig of minder nachtrust betekent een lichaam dat minder uitgerust is dan normaal. Op zo’n momenten helpt het niet als je consistent doorduwt. Wat ik dan meestal doe, is van zo’n dag een recuperatiedag te maken. Doorduwen helpt namelijk niet, zeker wanneer je weinig mentale of fysieke reserves hebt.
Als je de laatste tijd systematisch slecht slaapt, zul je bijna onvermijdelijk een minder productieve sportinspanning hebben. Hoewel lichte tot matige activiteit je kan helpen je energie te moduleren en zelfs de betere slaap ondersteunt, toch zal intensieve training je waarschijnlijk geen goed doen. Je bent niet alleen meer vatbaar voor blessures, maar de extra belasting van een onrustig systeem kan de stress van slaapgebrek nog verergeren.


Overmatige stressreacties
Zelfs overmatige mentale stress kan de reactie van je lichaam op lichaamsbeweging veranderen. Proefpersonen uit één onderzoek die significante levensstressgebeurtenissen of bepaalde emotionele stress moesten ondergaan, vertoonden verminderd herstel na een trainingsprotocol met zware weerstand. Hun feitelijke herstel van zowel de spierfunctie als hun herstel van vermoeidheid en pijn werd 96 uur lang (bijna 4 dagen) aangetast na hun zware inspanning in vergelijking met die personen waar geen significante levensstress werd waargenomen. (Bron)
Dat is waarschijnlijk niets nieuws voor iemand die zelf persoonlijk merkt hoe zijn resultaten op de fitness slechter worden tijdens een persoonlijke crisis of werk- of gezinsgerelateerde stress.
Hoe fitter je bent, hoe langer het duurt vooraleer je echt uit basisconditie geraakt, maar wie aan een hoog onderhoudsprestatieniveau werkt, zal vrij snel dalingen in die prestatiecurves zien. Bij de meeste mensen is twee tot vier weken al voldoende om verliezen op te stapelen, en VO2 max (een belangrijke maatstaf voor cardiovasculaire fitheid – zie mijn eigen ervaring) neigt het eerst af te nemen met verlies van spiermassa eraan gekoppeld.
In een kleine studie verminderden niet-actieve maar verder ‘gezonde’ jonge mannen hun activiteit van ongeveer 10.500 stappen tot ongeveer 1.300. Twee weken later was hun VO2 max met 7% gedaald, alsook hun insulinegevoeligheid en vetvrije massa.
In een context van consistentie is natuurlijk geen sprake van lange onderbrekingen. We spreken over een aantal dagen; met meer trainingen in de benen dan gemiste afspraken. Soms beperken we onze inspanningen in plaats van ze op te geven, terwijl we een gat in motivatie overbruggen of op zoek gaan naar een nieuwe interesse die onze toewijding zal hernieuwen. Op die manier blijf je nog steeds gezond op het fitnesspad.
Keto moet je vooral zien als een belangrijke tool in je gezondheidsavontuur.
Het is geen dogma. Hetzelfde geldt voor consistentie.
Is consistente inspanning alles?
Tot slot nog één ander aspect van consistentie dat we ook tijdens ons Keto Optimalisatie programma dieper bespreken. De voordelen van lichaamsbeweging zijn zo stapsgewijs en geleidelijk dat het lijkt dat je een zandkasteel aan het bouwen bent, één klein stapje per keer. Na de eerste training zie je geen impact voor je inspanningen. Hetzelfde na de tweede training. En de derde. En de vierde. En misschien hetzelfde na de tiende training.
De meeste mensen geven het gewoon op, want het voelt als een enorme verspilling van tijd en moeite. We kijken dan naar wie verder staat dan wij en gaan er gewoon van uit dat ze iets hebben dat we niet hebben en nooit zullen hebben. En dus stoppen we met proberen.
De waarheid is dat elke persoon die je ziet die sterker en gespierder is dan jij op dezelfde plek begon als jij. Het grootste verschil is dat die persoon niet opgaf. Blijven malen, dag in dag uit, ook al voel het aan dat je geen resultaat haalt, dat is het geheim.
Duizend babystapjes later heb je eindelijk dat mooie zandkasteel gebouwd. Succes!
Hoe werkt “consistentie” bij jou? Laat hieronder zeker je mening achter.
Optimaliseer je eigen keto leven
Gebruik deze periode om je eigen keto-aanpak een boost te geven door ons nieuwe online programma “Keto Optimalisatie” te volgen: 25 dagen motivatie, inzicht en verdieping.