.st0{fill:#FFFFFF;}

Coronavirus: sereniteit en leiderschap zijn op hun plaats 

Door Christophe Bouten (KetoHuis)

BelgiĆ« en Nederland kiezen voorlopig niet voor een lockdown en wel voor een aanpak van gecontroleerde verspreiding. In tegenstelling tot landen zoals Singapore en Zuid-Korea hebben we gekozen om de ‘schade te beperken’. En dus zal het virus vroeg of laat pakweg 70 procent van de bevolking besmetten. Op basis van alles wat ik lees, heb ik geen idee of ‘het laten gebeuren’ een wijze strategie is. Wel verwacht ik binnen afzienbare tijd sowieso jammer genoeg wĆ©l een tijdelijke volledige lockdown. Die aanpak is razendsnel mondiaal beleid aan het worden, althans in het Westen.

Besef in die context dat het afnemend aantal nieuwe gevallen in Zuid-Korea te wijten is aan een diagnostische capaciteit op grote schaal (Testen, Testen, Testen!), rigoureus opsporen van de geĆÆnfecteerde personen en het isoleren van die gevallen. Dit artikel in Science Mag beschrijft dit heel duidelijk.

Surrealisme en korte termijn planning

Deze hele situatie voelt op een of andere manier nu al surrealistisch aan. Heel wat mensen leven op dit ogenblik nog steeds in een waas. De nieuwe realiteit is nog steeds niet binnengedrongen. Ook voor ons. Sofie en ik zijn de voorbije week versneld beginnen verhuizen. Naar ons gevoel hadden we geen keuze. Eind april wordt de verkoopsakte van ons huis getekend en moeten we er uit. We willen geen bottleneck zijn in dat proces, maar ook ieders veiligheid garanderen. Een moeilijk evenwicht. Het huis leegmaken en massaal dingen weggooien, heeft ons een aantal dagen zoet gehouden. We zijn er bijna door maar kunnen niet meer naar het containerpark. Gesloten. Zoals vele mensen proberen we van week tot week te plannen, maar zitten onze zomerplannen in het achterhoofd.

Het doet denken aan die lijn uit de eerste Matrix-film waarin Morpheus aan Neo vertelt:

“Je ziet eruit als een man die accepteert wat hij ziet omdat hij verwacht wakker te worden.

Ik stel me voor dat veel mensen nog steeds denken dat de overheid over een paar dagen of weken ‘alles is terug in orde’ gaat communiceren… dat het virus is uitgeroeid en dat het leven snel weer normaal zal worden. Realistisch gezien gaat dat niet gebeuren. Een vaccin is nog maanden, misschien zelfs een jaar verwijderd. En ook dat is geen garantie. Er blijven veel te veel onbekenden.

En het is net die angst voor het onbekende dat ons allemaal stress bezorgt en het moeilijk maakt.

De enige manier om dit coronavirus echt onder controle te houden, is extreme fysieke afstand te houden. Totale groepsvermijding! Je wil echt alle niet-kritische interacties met andere mensen elimineren. Gelukkig hoeft dit geen ‘sociale afstand’ te betekenen; dagelijks bellen met de mensen die je graag ziet, is het beste. Je zou zelfs het avondeten met hen kunnen nuttigen. Skype is prima technologie hiervoor. Open virtueel een fles wijn. Schol! Zo steek je de mensen die je graag ziet een hart onder de riem.

Economische recessie of depressie?

Deze periode zal natuurlijk een catastrofale economische impact hebben. Ik durf niet eens te raden hoeveel miljoenen mensen wereldwijd hun baan zullen verliezen en hoeveel bedrijven door dit virus failliet gaan. Overheden begrijpen dit natuurlijk en gaan versneld middelen inzetten om dit in te perken. Miljarden worden in alle landen in stelling gebracht.Ā  Ook bij ons. De vraag is echter of inperken überhaupt mogelijk is. Ze zullen ook blijven minimaliseren naar de buitenwereld toe. Terwijl ze beter transparant zouden communiceren en ‘worst case scenario’s meedelen.Ā 

Eerlijk gezegd verwacht ik dat zelfs volledige landen de komende maanden failliet kunnen gaan. Italiƫ bijvoorbeeld stond al op de rand van een ramp. Nu is hun hele economie gesloten. De belastinginkomsten zijn opgedroogd. En de rente op Italiaanse obligaties stijgt zelfs, wat het voor de overheid duurder maakt om te lenen. Die rekenkunde is grimmig en Italiƫ is verre van alleen. Binnen een maand weten we hoe Belgiƫ de storm doorstaat. Zowel sociaal, menselijk als economisch. Voorlopig zijn de cijfers niet hoopgevend.

Het huidige beleid om geld bij te drukken zal een virale pandemie niet stoppen. Emotionele littekens zullen hieruit voortvloeien.

Stel je bijvoorbeeld voor dat het virus de komende maand wegkwijnt. Tegen juni lijkt alles weer normaal te worden en gaan we de zomer in alsof er nooit iets is gebeurd.

En dan, boem. De zomer is voorbij en we horen in het nieuws opnieuw een geval van het virus in Antwerpen. “Hier gaan we weer”, zullen mensen zeggen. We zullen helemaal gek worden. Aandelenmarkten zullen opnieuw instorten. Mensen gaan opnieuw toiletpapier hamsteren. Pandemonium.

Mijn gevoel is dat het echt nog een tijdje zal duren voordat die littekens genezen en de dingen echt normaal beginnen te voelen. Misschien is dat te pessimistisch. Ik hoop ongelijk te hebben…

Na regen komt zonneschijn

Toch is er ook een positieve kant. Hoewel heel wat mensen (zeker zij in machtsposities) tot nu toe bijna alles over het corona-virus volledig hebben onderschat, onderschatten ze ook hoeveel kansen er aan de andere kant liggen. Is dit een uniek ƩƩn-keer-in-je-leven moment? Dit is misschien zelfs mƩƩr dan het event van de eeuw. Zo’n snelle en wereldwijde pandemie is in de hele menselijke geschiedenis slechts een handvol keren voorgekomen. In onze moderne tijd is het ongekend.

Het zou dwaas zijn om te denken dat alles weer precies wordt als voorheen. Totaal geen kans!

Zelfs iets virulent als de Zwarte Dood in de Middeleeuwen maakte plaats voor de Renaissance; een van de meest productieve periodes in de geschiedenis. De Zwarte Dood kwam er eindelijk een einde aan het feodale systeem (een van de meest belachelijke economische modellen ooit gemaakt). Persoonlijke vrijheid, welvaart, exploratie, wetenschappelijke ontdekking, privƩ-eigendomsrechten, allemaal floreerden ze in de nasleep van de pest.

De wereld werd beter. Super snel.

As dit eindelijk voorbij is, zullen we een ongekende renaissance kennen waarin getalenteerde, verantwoordelijke mensen zullen floreren te midden van bijna oneindige kansen.

We kunnen ons nog niet eens voorstellen hoe buitengewoon het zal zijn.

De eerste tekenen zijn al zichtbaar. Schoonheid temidden van de angst. Gisteren avond om 20.00 werden hulpverleners vanop balkons overal luid toegejuigd. Meer mensen zullen beseffen hoe belangrijk het is voldoende tijd met hun jonge kinderen door te brengen. De hele ’thuisleren’ (homeschooling) beweging gaat een duwtje in de rug krijgen. Online educatie en digitaal werken wordt opeens breder gedragen. Mensen gaan beseffen dat ze al die ‘meetings’ niet nodig hebben om productief te zijn. Het gemeenschapsgevoel gaat een nieuwe dimensie krijgen. We gaan aspecten van onze vorige levensstijl in vraag stellen. En worden versneld getraind ‘op nieuwe hygiĆ«ne-gewoontes’. Welke impact gaat dat hebben op de normale griep en andere ziektes? Plotseling beseffen we hoe mooi met momenten ‘vertragen’ helpt. Dansen, zingen en springen!

Dit soort tijden vraagt om rust. Elke gemeenschap heeft een rustige, rationele leider nodig die beslissingen durft te nemen. Jij en ik kunnen dat perfect zijn voor onze (uitgebreidere) families. Heb je een gezin, dan weet je dit. Je begrijpt hoe belangrijk het is om het stormweer op een vastberaden manier te doorstaan Ʃn die persoon te zijn waar je familie zich aan kan vastklampen wanneer chaos nadert.

Op een bepaald moment is het aan om de ketens van angst te doorbreken. En sereen te zijn.

Laat hieronder weten wat jij hiervoor doet? Je hoeft zelf niet eens bezorgd te zijn. Je moet wellicht alleen maar erkennen dat anderen zich zorgen maken en misschien kan jij er iets aan doen.

Succes!

PS. Mijn uitgebreidere kijk op het coronavirus vind je hier.


Het zijn voor iedereen spannende bewogen tijden. Eerst en vooral hopen we dat jijĀ in goede gezondheid verkeerd. Persoonlijk hebben we met ketohuis al onze activiteiten (workshops, restaurant, face to face coaching) voor onbeperkte tijd stilgezet.

Indien je ons graag wil steunen… onze boeken (fysiekeĀ &Ā E-books) zijn wel nog verkrijgbaar. Aan onze online programma’sĀ Start to KetoĀ &Ā Kinder KetoĀ kan je ook nog altijd deelnemen. Tot slot: indien je behoefte hebt aan antwoorden over keto, weet dat weĀ online skype consultatiesĀ blijven doen deze periode.

maart 19, 2020  geschreven

Christophe Bouten (KetoHuis)

Over de auteur

Christophe (1977) is een eeuwige student, keto coach, held in zijn eigen gezondheidsavontuur en een pro in een leven opbouwen met maximale vrijheid. Hij is verslaafd aan zijn verfrissende duik in de zee in de ochtend, koffie en koude douches. Wil je je eigen keto-avontuur starten of optimaliseren? Hij kan je coachen.
Het boek "Ketoman - Bevrijd van alle onzin: eetstrategieƫn voor sceptici" schrijven was zijn eerste stap als auteur.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ontdek ons volledig keto starterspakket

Pak die gezonde keto-levensstijl meteen goed aan!

Met het advies uit onze 2 boeken, tientallen recepten, inspirerende eetweken en een motiverend 21-dagen programma bieden we je alle ingrediƫnten om keto meteen zelf goed te starten.

Abonneer je op onze ketohuis nieuwsbrief

>