.st0{fill:#FFFFFF;}

Coronavirus: waarom we in fysiek isolement moeten blijven en wat je kan doen? 

Door Christophe Bouten (KetoHuis)

Onze collectieve aanpak rond het coronavirus frustreert me enorm. We hebben al twee maanden voldoende informatie om de allerbeste voorzorgsmaatregelen te nemen, maar niemand handelt ernaar. Zelfs nu niet, nadat overheden na lang dralen stappen in de juiste richting nemen.

Café Zeezicht, Dageraadplaats, Antwerpen, 13 maart 2020

In dit artikel laat ik mijn frustratie even de vrije loop, maar eindig ik ook met de positieve dingen die ik de komende weken zou doen. 

Laten we starten met wat we richtinggevend weten* van het coronavirus:

  1. Exponentiële groei (elke week x2)
  2. 3-14 dagen incubatie
  3. Extreem moeilijk te testen, dus echte verspreiding onbekend
  4. Virale longontsteking is niet “zoals de griep”
  5. + 5% sterftecijfer voor rokers, mensen met diabetes, hoge bloeddruk, > 70 jaar
  6. We weten nog bitter weinig over dit virus (en wat het in je lichaam lange termijn kan aanrichten)

*Gegevens over het virus zijn zeer voorlopig en zeer specifieke schattingen moeten sceptisch worden bekeken. Houd hier rekening mee als je dit hele artikel leest.

Voor je verder leest. Doe me een plezier. Stop even. En bookmark dit artikel van Tomas Puyeo. Het zal je helpen de nood van ‘fysiek isolement’ en het ‘vervlakken van de curve’ als concepten te verstaan. Lees het, deel het, handel ernaar!

“Deze maatregelen vereisen sluiting van bedrijven, winkels, openbaar vervoer, scholen, lockdown. Hoe slechter je situatie, hoe belangrijker afstand te houden. Hoe eerder je zware maatregelen oplegt, hoe minder tijd je nodig hebt om ze te handhaven, hoe gemakkelijker het is om te identificeren en hoe minder mensen besmet raken.

Het draait allemaal om exponentiële functies. Begrijp je dit, dan begrijp je ook de realiteit van het nieuwe coronavirus uit China. Ik weet dat wiskunde vervelend is, maar als je dit kan vatten, klaart alles meteen op in je hoofd.

Dan kan je eens en voor altijd stoppen met roepen dat “we geen paniek mogen creëren!” En begrijp je het nut van het aloude adagium van Nassim Taleb om nét zo snel mogelijk te panikeren. Paniek is dan preventie, planning én voorbereiding in één.

Those who panicked early don’t have to panic today. If the word “panic” means “exaggerated” reaction, could be so at the individual level but NOT at the collective one.
We MUST reduce connectivity for 20 d to avert a serious problem. We have survived for zillion years thanks to “irrational” “panics”. (Nassim Taleb – zie ook dit interview met Yaneer Bar-Yam)

Persoonlijk volg ik het nieuws over dat ‘wuhanvirus’ al sinds eind januari dagelijks op de voet. Ik had dit artikel van Nassim Taleb gelezen en alarmsignalen gingen af in mijn hoofd. We waren op Kaapverdië. Er was angst dat teruggekeerde Chinezen (een grote belangrijke gemeenschaap daar) het virus op Sao Vicente hadden binnengebracht. Even was er zelfs sprake om een aantal studentes thuis in quarantaine te houden. Dat nieuws ebde vrij snel erna weg.

Sofie en ik hebben meteen in die periode overlegd hoe we de komende maanden zouden voorbereiden. De essentie was andere routines te creëren en die zo ook aan de jongens in te peperen. Op zakelijk vlak zouden we dingen afbouwen. Als de data uit Wuhan ook maar enigszins klopte, zou een economische recessie snel een grote waarschijnlijkheid worden, met alle mogelijke gevolgen van dien. Mijn informatie haalde ik niet via onze media want dan zou ik totaal verkeerde conclusies hebben getrokken. Worst case scenario denken zorgt voor rust en mentale voorbereiding. Die krijg je niet uit de klassieke media, via Van Ranst of De Block en co.

Simpele wiskunde om corona te begrijpen

Met het nieuwe Coronavirus (SARS-CoV-2) speculeren sommigen dat het aantal geïnfecteerde mensen in slechts 6 dagen kan verdubbelen. Denk hier even over na.

Als één enkele persoon het virus draagt, dan kunnen na zes dagen 2 mensen het hebben.
Na twaalf dagen zijn dat 4 mensen die het virus opliepen.
Na één maand zijn 32 mensen met corona besmet.
Klinkt niet al te erg!? Het lijkt bijna alsof het virusprobleem lang klein blijft en gemakkelijk te controleren valt.
Na een maand en twee weken zijn er genoeg besmette mensen om een grote cinemazaal te vullen.
Na twee maanden zouden er meer dan 1000 zijn. Maar wat zijn 1000 mensen in het Europa van 750 miljoen inwoners? Na ongeveer vier maanden zouden genoeg mensen het virus hebben om er pakweg vier keer het sportpaleis (80.000 mensen) mee te vullen. Dat zijn veel mensen, maar nogmaals, het duurde vier hele maanden om hier te geraken. 80.000 is slechts een fractie van 750 miljoen. Het lijkt alsof we voldoende tijd hebben om dit in te perken.
Na vijf maanden zou 33 miljoen het hebben. Dat is 3 keer België. Na 6 maanden zou iedereen in een groot deel van Europa het kunnen hebben.

Dat escaleerde snel, niet? Dat is net het punt bij multiplicatieve effecten. Dat is de boodschap die Nassim Taleb, Yaneer Bar-Yam, Eric Feigl-Ding, Chris Martenson en vele anderen al sinds eind januari trachten te maken. Tot hoongelach en onbegrip van velen met een lineaire gedachtegang. Onze mentaliteit hierover doet ook sterk denken aan Belgisch minister Dehaene van vroeger: de problemen aanpakken als ze zich voordoen. Da’s allerminst verantwoordelijk beleid; dat is loodgieterij.

Nu begrijp je wellicht ook beter Angela Merkels (naast politicus ook wetenschapper) recente boodschap dat 60 miljoen Duitsers het coronavirus zullen krijgen. Maar zover had het nooit moeten komen! Als een virus volledig kan worden opgespoord en vroeg kan worden gevangen, kan het worden gestopt. SARS veroorzaakte bijvoorbeeld belangrijke symptomen die gemakkelijk opspoorbaar waren met eenvoudige koortscontroles. Je kon anderen niet besmetten, tenzij je ook een heel warm voorhoofd had.

Wat als je besmette mensen niet zo gemakkelijk kan vinden?

Over de hele wereld verschijnen gevallen van COVID-19 waarbij de bron van de infectie volledig onbekend is. Dat betekent dat ze het “van de gemeenschap” hebben opgepikt. Dat houdt in dat er mensen zijn die geïnfecteerd zijn en die niemand kent. Da’s al meer doos van Pandora dan scheet in een fles.

Wetenschappelijk kan niet bewezen worden dat dit virus zich verspreidt wanneer mensen geen symptomen hebben. Momenteel zeggen officiële instanties dat de kans klein is of onbestaande. Anderen zijn het er hier niet mee eens. Wel duidelijk ondertussen is dat er honderden gevallen wereldwijd zijn waarvan gezondheidsambtenaren niet in staat zijn om infecties in die gemeenschappen op te sporen.

Laten we er opnieuw wiskunde bij halen. Ontdek je 4 van de 6 mensen met het virus, maar 2 ontsnappen, begint het rekensommetje opnieuw bij 2. De overheid zal slechts een paar mensen tegelijk kunnen detecteren en ‘vangen’, maar voor elke 2 die wegkomen, begint de ‘race tegen de tijd’ opnieuw. Dit worden clusters of broeihaarden genoemd en ze zullen gewoon blijven groeien. Als een cluster eenmaal 1000 mensen telt, zal de overheid nooit de helft vangen.

Denk in de context hiervan terug aan de beelden van vrijdag avond en alle onverantwoordelijke cafégangers.

Het patroon is heel duidelijk: Geval -> Geval -> Geval -> Geval -> Cluster -> Cluster -> Cluster -> Cluster -> Boem (exponentiële groei)!

Met andere woorden: het virus kan niet worden gestopt zonder grote draconische maatregelen.

Maar is dit niet gewoon een kwalijke griep?

Ontkenning is vaak een slechte strategie. En ik snap het wel in tijden van fake media. Wat is nog geloofwaardig en wat niet? En hebben we de voorbije decennia geen tientallen virussen (Ebola, Mers, varkensgriep, vogelgriep) op ons afgekregen die achteraf toch vooral paniekzaaierij waren? ‘This time is different!?’ Zal wel, waarom zou dat het geval zijn?

Voor velen had het lang alle schijn dat onze media en bepaalde politieke strekkingen het virus hypten. Mijn positie is altijd geweest dat ze dit net niét doen, integendeel. Lang hebben ze de online informatie over het virus genegeerd of bekampt. Mensen zoals fysicist Yaneer Bar-Yam waren bijvoorbeeld al veel langer enorm bezorgd. Terecht. Voor Maggie en Van Ranst was er totaal niets aan de hand. De griep-vergelijkingen werden door hen vrolijk gemaakt.

Hierboven lees je bijvoorbeeld nog de mening van viroloog Marc Van Ranst eind januari toen we al voldoende signalen hadden dat ‘paniek’ (in de definitie van Taleb) op zijn plaats was. Die lakse je-m’enfoutist-houding nemen cafégangers (je bevolking) later gewoon onbewust over.

Tot nu toe was de enige juiste aanpak: bezorgdheid. De signalen uit Wuhan waren kristalhelder en worden steeds meer bewaarheid. Dit is geen klein bier.

Hier zie je de officiële informatie van de WGO visueel uitgedrukt.

Zes weken geleden wisten we dat dit een probleem was. Twee weken geleden wisten we dat het een probleem was. Deze week weten we nog altijd dat het een probleem is. De uitleg is simpel. Zowel zes weken geleden, 2 weken geleden als vandaag wordt ons gezegd dat het een laag risico is en ingedamd kan worden. “Het is zoals de griep!”

Wel, binnen een aantal weken en maanden zal het nog altijd niet ingedamd zijn. We zullen er veel slechter aan toe zijn dan vandaag. Dat is de macht van exponentiële getallen bij een virus met een grote verspreidingskracht.

Zijn overheden niet gewoon machteloos?

Bij zulke crisissen moet een overheid heel waakzaam zijn, goede proactieve maatregelen nemen maar vooral super transparant communiceren. En daar wringt het schoentje. Het kwalijkste advies dat we tot een aantal dagen geleden met zijn allen nog steeds kregen, is dat het oké is om naar bepaalde plaatsen te reizen of deel te nemen aan grote groepen wanneer het niét veilig is om dit te doen.

Bovendien testen we niet. Wat je niet meet, kan je niet weten! Dat is bij keto zo, bij corona eens te meer. Ben Hunt is op Twitter terecht de campagne gestart #DontTestDontTell. Indien je overheid amper testen uitvoert, heb je geen idee hoe erg de situatie is. Dit is wat hij omschrijft in een goed stuk hierover.

No test for you! It’s not that testing was not available. It’s that testing was not allowed. This policy can be characterised as “Don’t Test, Don’t Tell” and it is the single most incompetent, corrupt public health policy of my lifetime.

Westerse overheden hebben stilaan serieuze boter op het hoofd. Dat begrijp je meteen als je vergelijkt met Zuid-Korea bijvoorbeeld.

De vraag die ik me stilaan stel is of achteraf niet zal blijken dat de “milde tot matige volatiliteit” van SARS de Aziatische landen (China/Wuhan, Singapore, Z-Korea) ten goede kwam? En ze hierdoor beter voorbereid waren dan de VS en Europa. Zowel vanuit een preventiecultuur als qua infrastructuur. Bij ons kan je hierdoor extremere volatiliteit verwachten.

Testen is bovendien niet alleen een vereiste voor behandeling, maar ook de basis voor preventie. Preventie is net zo belangrijk als behandeling. Zodra we dit als samenleving begrijpen, zijn we er. Jammer genoeg verliezen we nog altijd veel tijd en gaan we liever richting politiestaat dan het juiste te doen. #TestTrackTrace

Instanties hadden ruimschoots tijd om eerlijk te zijn en ons mentaal voor te bereiden op wat komen zou. Dat deden ze niet. Maar ook de media heeft consequent informatie gebagatelliseerd die zich via sociale media verspreidde. Mensen begrijpen niet dat onze media vaak meer inspanningen doen om de overheid te dienen en mensen te overtuigen niet proactief te zijn, dan om hype en angst te creëren waar die er niet is. Gelukkig zijn ze ondertussen wel gestopt te doen alsof dit een nepcrisis is!

Laten we het nu even over het virus hebben.

Is het virus serieus? Ja, het is serieus. Bekijk even dit interview van Michael Osterholm met Joe Rogan.

Hoe verspreidt het virus zich?

SARS-CoV-2 is een virus dat bijna niet op te sporen is. Het heeft lange incubatietijden en produceert milde symptomen. Tot zeer laat in de levenscyclus van de ziekte zijn die niet kwalijk.

Het virus lijkt ook zeer besmettelijk te zijn.

De besmettelijkheid van een ziekte wordt weergegeven door een berekening die gekend staat als R0 (“r naught”). Dit vertegenwoordigt het gemiddeld aantal mensen dat zal worden geïnfecteerd door elke nieuwe persoon die een ziekte heeft. Dat aantal is niet gebaseerd op het virus zelf, maar eerder op de omgeving waarin het zich verspreidt. Samenlevingen met slechte gewoonten qua hygiëne kunnen de ziekte meer verspreiden dan andere en eindigen met een hogere R0-waarde. R0 van meer dan 2 wordt als vrij slecht beschouwd omdat de uitbraak gegarandeerd groeit tenzij agressieve inperkingsmaatregelen worden gebruikt om de ziekte statistisch in te perken. Indien je zelf het aantal mensen dat je dagelijks tegenkomt halveert, kan je de R0 van 2 naar 1 doen zakken.

De R0 van COVID-19 is moeilijk te berekenen, omdat het een statistische waarde is. Bovendien is deze situatie nieuw. Wiskundige dataspecialisten uit het laboratorium van Los Alamos hebben echter gemodelleerd dat COVID-19 een R0 van 4,7-6,6 heeft. Dat is heel slecht. Sommige ziekten, zoals de mazelen, zijn veel erger, maar deze ziekten hebben vaccins om ze tegen te houden.

Het virus verspreidt zich op manieren waarop de wetenschap nog in het duister tast. Zo waren er bijvoorbeeld oorspronkelijk geruchten dat Chinese artsen maskers droegen die besmet raakten, dus werd aangenomen dat het in de lucht was en mensen infecteerde door de oogmembranen.

De situatie in het cruiseschip Diamond Princess liet zien hoe besmettelijk de ziekte is, hoewel het onduidelijk was of mensen geïnfecteerd waren vanwege pathetisch slechte hygiënepraktijken. Het lijkt erop dat de bemanning niet echt handschoenen wisselde of de handen goed waste bij het bereiden van het eten voor in quarantaine geplaatste gasten. Hoe dan ook, het virus is duidelijk heel besmettelijk, met tenminste een R0 groter dan 2.

Heel moeilijk opspoorbaar

Een andere complicatie van het virus is dat het bijna onmogelijk lijkt te traceren. Incubatieperioden wijzen op gemiddelden van een vijftal dagen. Eén gerapporteerd geval vertoonde 24 dagen incubatie voordat de symptomen begonnen. Zelfs als je ziek wordt, duurt het gemiddeld 10 dagen voor kleine symptomen ernstig genoeg worden om naar het ziekenhuis te gaan, volgens de eerste gevallen uit Wuhan. Het gevolg is dat heel wat mensen wellicht al kuchend gaan werken met wat lichte koorts en een kleine hoest.

In Japan vertoonden vele mensen symptomen die twee weken verschenen voor de patiënt een ziekenhuis bezocht en uiteindelijk werd getest. Het is heel waarschijnlijk dat de cijfers die je vandaag in het nieuws leest, de geïnfecteerde mensen zijn van 2-3 weken geleden. Met andere woorden: overheden en het grootste deel van het publiek beoordelen de ernst van de situatie op hoe de situatie 2-3 weken geleden was.

Ziekten zoals SARS en MERS veroorzaken vrij snel ernstige symptomen. SARS is een reden waarom luchthavens koortscontroles uitvoeren. Over het algemeen hebben mensen die deze ziekte verspreiden ook koorts. Voor SARS-CoV-2 is dit niet het geval. Hoewel asymptomatische transmissie vaak wordt vermeld, is het niet bewezen. Het is echter bekend dat de symptomen in de meeste gevallen lange tijd mild blijven. Het kan ook zijn dat de meeste geïnfecteerde mensen alleen milde symptomen hebben.

Op basis hiervan lijkt het onmogelijk om reactief COVID-19 in te perken of onder controle te krijgen. Je loopt altijd twee weken achter, terwijl er tien keer zoveel onzichtbare gevallen onder je neus voorkomen. Die zie je gewoon niet. Dit wordt gevalideerd door het relatief hoge aantal gevallen over de hele wereld waarbij de patiënt is geïnfecteerd door een onbekende bron, namelijk de gemeenschap in het algemeen.

Tegen de tijd dat een exponentieel traject duidelijk is, is het te laat

De énige manier om het in te perken is door honderdduizenden mensen te testen en openbare ruimtes in getroffen gebieden af te sluiten. Zo creëer je ‘safe zones’. Zuid-Korea heeft daadwerkelijk meer dan 100.000 mensen getest (vanaf 5 maart 2020). In de VS, Europa en Japan wordt aanzienlijk minder getest. Overheden beseffen steeds duidelijk dat er exponentieel veel geïnfecteerden kunnen zijn zonder dat ze het weten.

Verontrustend genoeg zijn er veel landen waar mensen niet eens kunnen worden getest, zelfs als ze dat willen. De reden voor dit gebrek aan testen was eerder dat gezondheidsautoriteiten de mogelijkheid van een uitbraak ontkenden. We kunnen speculeren over corruptie en samenzwering, maar eerlijk gezegd is dit hoe overheden functioneren.

Ze kunnen gewoon niet zien wat er niet is.

De preventie paradox

Dat is meteen ook het ironisch kantje aan dit verhaal. En dat is altijd zo bij preventie. Neem je vroege maatregelen, kan je dat ding in de kiem smoren en gebeurt er uiteindelijk niets dramatisch. Dat is ook zo in je eigen leven. Zo kijk ik bijvoorbeeld naar keto, als preventieve levensstijl om gezond te blijven. Maar mensen zullen je paranoia noemen. Is die aanpak echt nodig?  Mijn vrees is dat Westerse landen niet snel en agressief genoeg reageren omdat niemand politieke punten krijgt of geld verdient met preventie.

Wat doet het virus eigenlijk?

Het coronavirus veroorzaakt longschade door longcellen te infecteren. Je krijgt koorts – vaak milde koorts – en een hoest. Heb je een ernstig geval, krijg je longontsteking die beide lobben infecteert en de ademhaling langzaam remt totdat je nauwelijks nog kan ademen en uiteindelijk dood of met permanente longschade eindigt. Jan Kluytmans, arts-microbioloog in het Amphia Ziekenhuis in Breda geeft aan hoe precair de situatie snel kan worden.

Daarbij moet ongeveer eenderde van de patiënten die in het ziekenhuis worden opgenomen uiteindelijk door naar de intensive care, wegens het falen van de longen. ‘Dat is echt shocking’, zegt de arts, een percentage waarvan politici de impact nog niet lijken te begrijpen. ‘Dit cijfer kennen we bij geen enkel ziektebeeld.’ Het moeilijke is ook nog eens dat ernstig zieke patiënten wel twee à drie weken aan de beademing moeten, dat is erg lang, en erg lastig omdat het de capaciteitsproblemen enorm vergroot. En alsof dat nog niet genoeg is: de patiënten moeten ook nog eens vaak op hun buik worden beademd, wat de zorg extra intensief maakt (de dagelijkse verzorging en verpleging is daardoor een stuk ingewikkelder) en extra gevaarlijk, omdat het risico groot is dat het beademingsbuisje eruit valt wanneer iemand verlegd moet worden om doorligwonden te voorkomen.

Wat zijn mogelijke symptomen?

Hier zie je een vergelijkende analyse qua symptomen tussen coronavirus, een verkoudheid en de griep.

 

Wat kan je persoonlijk doen om het risico op infectie te verminderen?

Wellicht is het beste advies in eerste instantie gewoon normaal te doen. Je wil gezond blijven en je immuunsysteem verder boosten. Dat zijn eerder preventieve zaken op lange termijn, dan korte termijn supplementen. Ik hoorde Peter Attia vertellen dat een soort van biohacking protocol van vitamine C dwaas en idioot is. Vaker sauna’s nemen, of vitamine C of D, kan geen kwaad maar het zal je risico op infectie niet verminderen. Zonlicht en frisse lucht zijn altijd een goed idee, dat weten we al lang.

Hieronder een aantal extra tips, waarvan het belang voor de meesten ondertussen wel geweten is.

  • Geen handen geven! Gebruik een elleboog, lichte buiging of knikje om je vrienden te begroeten.
  • Open deuren met je gesloten vuist of heup – pak het handvat niet vast met je hand, tenzij er geen andere manier is om de deur te openen. Vooral belangrijk bij badkamer- en postkantoor- / commerciële deuren.
  • Was je handen 10-20 seconden met zeep en / of gebruik een desinfecterend middel op basis van alcohol van meer dan 60% wanneer je  naar huis terugkeert van ELKE activiteit waarbij je op locatie was waar andere mensen zijn geweest.
  • Indien mogelijk, hoest of nies je in een wegwerpdoekje en gooi het weg. Gebruik je elleboog alleen als het moet. Kledij aan die elleboog kan het besmettelijke virus hebben en dat is tot een week of langer overdraagbaar!
  • Raak je gezicht niet aan. (We raken onze neus en mond tientallen keren per dag aan zonder het te weten!). Dit is de enige manier waarop dit virus je kan infecteren; het is longspecifiek.
  • Werk indien mogelijk van thuis uit. We weten dat sociaal isolement werkt en niet rechtstreeks communiceren met je collega’s is misschien de beste aanpak.
  • Annuleer alle type van groepsevenementen ​​en verplaats ze naar later dit jaar. Dit is voor iedereen super pijnlijk, maar gezien de huidige verspreiding is voorzichtigheid de enige juiste manier.
  • Probeer zoveel mogelijk zelf je eten klaar te maken. Jammer genoeg is afhaal-voeding in deze fase een risico!

Wat kunnen we in de komende maanden verwachten?

De meeste epidemiologen denken dat het virus is uitgebroken en zich over de hele wereld zal verspreiden. Vandaar de gehanteerde term ‘pandemie’. Velen denken dat 20% of meer van de mensheid besmet zal zijn als gevolg van een gebrek aan immuniteit. Marc Lipsitch, een epidemioloog aan de Harvard University, voorspelde aanvankelijk dat tussen de 40 en 70 procent van de volwassenen in de wereld besmet zullen raken met het coronavirus. Op 3 maart heeft hij die schatting herzien tot 20-60% op basis van een dalende R0. In beide gevallen is dit een aanzienlijk deel van de bevolking.

De meest voorkomende symptomen van het virus zijn:

  • Koorts – 98%
  • Dyspneu / hypoxie (moeite met ademhalen, zuurstofarm) – 55%
  • Droge hoest – 76%
  • Spierpijn / vermoeidheid – 44%

Op basis van die gegevens lijkt het erop dat het 7 dagen duurt voordat kritieke gevallen (20-25% van de gediagnosticeerde gevallen) in het ziekenhuis moeten worden opgenomen.

  • 8 dagen om kortademig te worden
  • 9 dagen voor Acute Respiratory Distress Syndrome (ARDS)
  • 11 dagen voor Intensieve Zorg opnames

Waarom is fysiek isolement zo’n essentiële verdedigingslinie?

Om de eenvoudige reden dat we nog lang geen volledig inzicht hebben hoe deze ziekte zich mechanistisch verspreidt. We weten dat COVID-19 luchtwegaandoeningen veroorzaakt, en daarom kunnen mensen het door ademhalingsdruppels verspreiden, maar het blijft onduidelijk welke afstand je moet houden. Moet je binnen een meter van iemand zijn om het te krijgen? Is het vijf meter? We weten het niet.

We hebben ook geen idee hoe lang COVID-19 buiten het lichaam overleeft. Het virus is onvoorspelbaar. Dat maakt het erg moeilijk om door je gemeenschap te lopen en te weten wie er mogelijk ziek is en wie niet. Sociaal isolement gaat dus willens nillens ingevoerd worden in landen waar het uitgebroken is.

Hoe kunnen we de curve vervlakken?

Toen het coronavirus Wuhan trof, verspreidde het zich snel. In februari waren ziekenhuizen vol en ontstonden snel wachtlijsten om een ziekenwagen te krijgen. Artsen hadden geen grip op de situatie en werden er al snel maatregelen genomen om sociaal afstand te houden. Hierdoor was de de epidemische curve – een grafische weergave van de snelle piek bij infecties – behoorlijk steil.

Om te voorkomen dat ziekenhuizen en artsenpraktijken overspoeld worden door zieke patiënten, is het doel van heel wat gezondheidsautoriteiten om deze curve af te vlakken. Maatregelen voor sociale afstand en isolement kunnen een serieuze impact hebben wanneer ze vroeg worden geïmplementeerd, zodat na verloop van tijd alle patiënten de middelen krijgen die ze nodig hebben.

Zuid-Korea moet hiervoor ons voorbeeld blijven. Slechts 76 gevallen geregistreerd op 14 maart. Kijk naar onderstaande curve. Verbazingwekkend. Da’s super goed nieuws!

Focus niet op de blauwe lijn. Kijk naar de groene balken.

Hoe positief te blijven in deze rollercoaster-tijden?

Optimisme lijkt soms ver zoek als je begrijpt wat de huidige situatie is. Dat betekent niet dat je zelf niets kan doen om het hoofd koel te houden. Dit is wat wij ons voorgenomen hebben de komende weken:

  • Onze toegang tot sociale media en het nieuws te beperken. We pikken het nieuws ’s morgens en ’s avonds op. Dus twee keer per dag. De andere momenten trachten we productief in het huis of met de kinderen door te brengen. Zo worden we niet constant overspoeld met slecht nieuws
  • We spelen iets vaker gezelschapsspelletjes
  • We hebben een planning opgemaakt om de kinderen te homeschoolen. Zo weten ze dat ze veel gaan mogen spelen maar er ook vaste leermomenten zijn.
  • We nemen meer tijd om uitgebreid te koken en maaltijden klaar te maken
  • We gaan klusjes doen in het huis (die we anders pas binnen enkele maanden hadden gedaan)

Tot slot nog dit. Het worden hele vreemde dagen en weken, zowel sociaal als economisch. Een belangrijk deel van planning is mentaal. We gaan dit samen moeten overwinnen. Zulke situaties brengen vaak ook het beste in mensen naar boven. Blijf je goed voeden, sporten en in de frisse lucht komen! Uiteindelijk komt alles weer goed.

Geef zeker hieronder je mening en wat jouw persoonlijke corona-aanpak is.

Deel het artikel zeker met je vrienden en familieleden!


Het zijn voor iedereen spannende bewogen tijden. Eerst en vooral hopen we dat jij in goede gezondheid verkeerd. Persoonlijk hebben we met ketohuis al onze activiteiten (workshops, restaurant, face to face coaching) voor onbeperkte tijd stilgezet.

Indien je ons graag wil steunen… onze boeken (fysieke E-books) zijn wel nog verkrijgbaar. Aan onze online programma’s Start to Keto & Kinder Keto kan je ook nog altijd deelnemen. Tot slot: indien je behoefte hebt aan antwoorden over keto, weet dat we online skype consultaties blijven doen deze periode.

maart 15, 2020  geschreven

Christophe Bouten (KetoHuis)

Over de auteur

Christophe (1977) is een eeuwige student, keto coach, held in zijn eigen gezondheidsavontuur en een pro in een leven opbouwen met maximale vrijheid. Hij is verslaafd aan zijn verfrissende duik in de zee in de ochtend, koffie en koude douches. Wil je je eigen keto-avontuur starten of optimaliseren? Hij kan je coachen.
Het boek "Ketoman - Bevrijd van alle onzin: eetstrategieën voor sceptici" schrijven was zijn eerste stap als auteur.

  • Hallo,
    Dank je wel voor de uiteenzetting hierboven. Als Hoofdverpleegkundige en coördinator van een gesloten corona afdeling beseffen we maar al te goed wat er gaande is en zijn ook wij boos op de mensen die er hun laars aan vegen. Met een paar collega’s zijn wij fan van het Keto huis. Onze werkdagen zijn momenteel langere shiften dan normaal. Het zou fijn zijn om in deze drukke tijden wat leuke en snelle nieuwe lunch recepten te mogen lezen die onze werkdagen wat aangenamer maken. We maken ook dubbele porties om mekaar wat te ondersteunen. Dank je wel van een bezorgd team Hoofdverpleegkundige die gezond blijven eten. Groeten Marleen

  • Graag gedaan. De dokters snappen het. Verpleegkundigen snappen het. De ziekenhuizen snappen het. De mensen die het nog niet helemaal snappen zijn de politici en ze hebben echte macht over de artsen, verpleegsters en ziekenhuizen door middel van beleid (wat is toegestaan) en middelen (wat mogelijk is). En daar loopt het mis. Ik wens jullie veel moed en kalmte toe! We zullen recepten blijven maken in deze tijden, dat is beloofd!

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Ontdek ons volledig keto starterspakket

    Pak die gezonde keto-levensstijl meteen goed aan!

    Met het advies uit onze 2 boeken, tientallen recepten, inspirerende eetweken en een motiverend 21-dagen programma bieden we je alle ingrediënten om keto meteen zelf goed te starten.

    Abonneer je op onze ketohuis nieuwsbrief

    >
    %d bloggers liken dit: