.st0{fill:#FFFFFF;}

Versterk je immuunsysteem in de strijd tegen het coronavirus 

Door Christophe Bouten (KetoHuis)

Het coronavirus domineert in steeds grotere mate het nieuws en onze levens. In de context hiervan leek het gepast nog eens op te schrijven wat Sofie en ik zelf doen om ons immuunsysteem te versterken. Op zich zijn de meeste zaken niets nieuws voor iedereen die ons al langer volgt, maar voor nieuwkomers is dit de ideale start om een aantal zaken op orde te krijgen.

Eerst en vooral is het belangrijk te beseffen dat heel wat mensen de komende maanden aan het coronavirus blootgesteld zullen worden. Zonder noemenswaardige symptomen. Anderen zullen ziek worden. Risicopatiënten kunnen er zelfs aan sterven. Er is nog zoveel niet geweten, maar uit eerste data lijkt het erop dat vooral ouderen, rokers, mensen met een chronische ziekte en mensen met een verminderde immuniteit risico lopen.

Ons immuunsysteem bepaalt de reactie van het lichaam op infectieuze zaken zoals het coronavirus. De kracht van ons immuunsysteem kan worden beïnvloed door een aantal factoren, waarover we in vele gevallen zelf controle hebben.

Hieronder zijn een aantal eenvoudige stappen om je immuunsysteem te versterken.

Voeding

Vermijd ultra-bewerkte zaken in je voeding. Dat is de allerbelangrijkste eerste stap. Een lijstje hiervan:

 • Ijs, chocolade, snoepgoed, in massa geproduceerde verpakte broodjes en broodjes
 • Alle junk food
 • Zoete snacks
 • Koekjes, gebak en taarten
 • Het typische ontbijt zoals “ontbijtgranen”, “energierepen” en “energiedrankjes”.
 • Gearomatiseerde melkdranken, fruit-yoghurts, frisdranken, vruchtensappen en dranken met toegevoegde suiker.
 • Tomaten- en BBQ-sauzen (toegevoegde suiker).
 • Maaltijdvervangers in poedervorm of “verrijkt”.
 • Veel kant-en-klare producten zoals kant-en-klare taarten en pasta- en pizzagerechten.
 • Gevogelte en fish sticks, worstjes, hamburgers, hotdogs en andere bewerkte vleesproducten.
 • De ‘royco minute’ achtige soepen, noedels en desserts; zowel in poedervorm als verpakt.

Als je al die zaken uit je leven bant, en vervangt door “echte verse voeding” zoals vlees, vis, eieren, zuivel, zetmeelarme groenten heb je al een héle belangrijke strijd gewonnen.

Je immuunsysteem zal je vrij snel super dankbaar zijn. Het zal ook je darm-microbioom verbeteren. We weten steeds duidelijker dat het een essentieel onderdeel is van het afweermechanisme van je lichaam.

-> Op zoek naar juist keto advies + 45 recepten én eetweken? Lees dan zeker ons nieuwe boek ‘Ketohuis Kookt’.

Beweging

Elke keer we workshops organiseren en over beweging spreken, krijgen we angstige blikken. Heel wat mensen hopen het énkel met voeding goed te krijgen. Ons antwoord is dan vaak dat niet bewegen of sporten een grote gemiste kans is. Alle beweging is beter dan geen beweging. Liefst beweeg je heel regelmatig op één dag. Heb je amper tijd? Dan is af en toe intervaltraining met hoge intensiteit (HIT) – waarbij je aantal korte uitbarstingen van intense activiteit hebt – wellicht net zo gunstig.

Zoek vooral iets wat je graag doet, zodat het een gewoonte wordt. Laat de wagen thuis. Spring op de fiets. Wandel wat rond. Neem de trappen in plaats van de lift. Dit soort zaken.
De komende weken zullen heel wat mensen véél tijd thuis doorbrengen. Probeer dan zeker veel buikspieroefeningen te doen en een aantal sit-ups bij de start van je dag.

Naarmate we ouder worden verliezen we spieren. Om spiermassa te behouden, doe je dus best minstens twee keer per week enkele eenvoudige spierversterkende oefeningen.

Slaap

Bovenstaande zaken zullen de kwaliteit van je slaap verbeteren. Dat is absoluut een essentieel ingrediënt voor het behoud van een goede gezondheid en sterke immuniteit.

Onze slaapbehoeften verschillen van persoon tot persoon, maar de meeste mensen hebben minimaal zeven uur slaap van goede kwaliteit nodig.

Er zijn veel factoren die slaap van goede kwaliteit kunnen belemmeren, waaronder overmatige alcohol en cafeïne, overmatige blootstelling aan het licht van tv en schermen voor het slapengaan.

’s Avonds laat werken, slechte eetgewoonten en een zittende levensstijl helpen niet.

-> Lees ook mijn uitgebreide kijk rond goede diepe slaap

Stress

Wanneer we ons in een stressvolle situatie bevinden – echt of ingebeeld – geeft ons lichaam cortisol en andere stresshormonen af.

Bij iemand die chronisch gestrest is, reageert het immuunsysteem steeds minder op de hoge cortisolspiegel, wat leidt tot een verminderde ontstekingsreactie op ziekteverwekkende organismen zoals virussen. Afhankelijk van de oorzaak van je stress zijn er verschillende technieken om stress te verminderen.

Mijn advies is altijd: voldoende lichaamsbeweging, mindfulness en meditatie, yoga of een onevenwicht tussen werk en privé rechttrekken.

-> Lees ook onze uitgebreide kijk rond stress

Alcohol

Studies hebben aangetoond dat macrofagen, de cellen die de eerste verdedigingslinie tegen organismen vormen, niet zo effectief zijn bij mensen die veel alcohol hebben gedronken.

De “veilige” hoeveelheid alcohol is onduidelijk, maar het lijkt erop dat iets meer dan 1 of 2 glaasjes per dag de immuniteit kan schaden.

-> Lees ook mijn uitgebreide kijk rond keto en alcohol

Zon

Lage niveaus van vitamine D kunnen onze immuniteit schaden. De beste manier om voldoende vitamine D te hebben, is door regelmatig in kleine doseringen aan de zon te worden blootgesteld. Het lijkt er op dat het nemen van vitamine D-tabletten niet altijd effectief is, maar waarschijnlijk is het beter dan niets.

-> Lees mijn uitgebreide kijk rond vitamine D

We willen allemaal het risico op overdracht van het coronavirus vermijden. Dit blijft dus steeds prima advies:

 • Was steeds je handen
 • Vermijd fysiek contact zoals handen schudden
 • Nies en hoest in je ellebogen

Toch zullen velen van ons de komende weken en maanden wellicht blootgesteld worden aan het virus.

Hoe we op het virus reageren, hangt af van het vermogen van ons immuunsysteem om de ernst van de infectie af te weren of te minimaliseren.

Daarom is het logisch om al het mogelijke te doen om dat immuunsysteem te versterken.

Wees waakzaam! En laat ons gerust weten hoe jij het aanpakt.

——

Een gezonde levensstijl is belangrijker dan ooit.
Bestel ons Slim Keto Starterspakketlees je in, en ga zelf met keto van start!

Blijf je goed voeden, sporten en in de frisse lucht komen!  💪😷

maart 12, 2020  geschreven

Christophe Bouten (KetoHuis)

Over de auteur

Christophe (1977) is een eeuwige student, keto coach, held in zijn eigen gezondheidsavontuur en een pro in een leven opbouwen met maximale vrijheid. Hij is verslaafd aan zijn verfrissende duik in de zee in de ochtend, koffie en koude douches. Wil je je eigen keto-avontuur starten of optimaliseren? Hij kan je coachen.
Het boek "Ketoman - Bevrijd van alle onzin: eetstrategieën voor sceptici" schrijven was zijn eerste stap als auteur.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ontdek ons volledig keto starterspakket

Pak die gezonde keto-levensstijl meteen goed aan!

Met het advies uit onze 2 boeken, tientallen recepten, inspirerende eetweken en een motiverend 21-dagen programma bieden we je alle ingrediënten om keto meteen zelf goed te starten.

Abonneer je op onze ketohuis nieuwsbrief

>