.st0{fill:#FFFFFF;}

15 hardnekkige keto-mythes 

Door Christophe Bouten (KetoHuis)

Rond keto circuleren nog steeds heel wat mythes. We merkten dit wanneer we onlangs geïnterviewd werden door een journaliste van HLN.BE. Keto is gevaarlijk. En ongezond. Onhoudbaar ook. Niet echt wetenschappelijk. Het is een dieet. Al die mythes hebben geen grond van waarheid en kunnen vrij makkelijk gecounterd worden. Dat gaan we dan ook doen in dit artikel.

Van horen zeggen argumenten

Keto-mythes worden vaak de wereld rondgestrooid door mensen die geen idee hebben wat keto is en het zelf niet hebben uitgeprobeerd. Ze maken assumpties. Of ze hebben zich niet verdiept in de wetenschap errond. Heel wat studies bevestigen dat keto een prima keuze is voor gewichtsverlies, diabetes, gezonde darmflora, energie en steeds vaker ook als complementaire kankertherapie.

Wat zijn die mythes?

Mythe 1: “Keto is een dieet”.

Voor mij is de hardnekkigste mythe ook de meest logische. Daarom dat ik altijd zeg dat het geen dieet is maar een eetstrategie.
Keto, ketogeen en ketose zijn een aantal van de termen die gebruikt worden om de hogere productie van ketonlichamen te duiden. Dat gaat gepaard met verhoogde vetverbranding en minder afhankelijkheid van glucose (suiker) en glycogeen (bewaarde suiker) voor energie; allemaal normaal en gezond in een menselijk lichaam. Geen enkele van die termen gaat over een dieet, hoewel alle hype rond keto en alle mails die wij met KetoHuis ontvangen wél de indruk geven. EN uiteraard: diëten is dwaas en best ongezond. Getuige alle mensen die hun hele leven diëten, en er de metabolische prijs voor betalen…

Jammer genoeg trekken dieetrages grote meute volgers aan. Een dieet is een rollercoaster en mensen houden van dit soort attracties. Bovendien worden ze instant gehouden door boeken, online blogs en uiteenlopende keto junk food-producten die allemaal snel aan populariteit winnen bij keto.

Bovenstaande neemt trouwens niet weg dat er momenten zijn waarop een patiënt zelf zorgvuldig moet opvolgen of hij in een ketogene toestand blijft. Traditioneel wordt dit een ketogeen dieet genoemd: een dieet dat in de geneeskunde al meer dan een eeuw wordt voorgeschreven. Keto voor epilepsie is trouwens de enige ziekte waarvoor ook in de klassieke geneeskunde ‘aanvaarding’ is ontstaan.

Epileptische aanvallen, kanker, type 1 en 2 diabetes, cardiovasculaire aandoeningen en andere ziektes reageren buitengewoon goed wanneer de koolhydraatinname onder de 50 gram per dag wordt gehouden om hoge niveaus van ketonlichamen te garanderen.

Mythe 2 : de keto-eetstijl is niet gevarieerd.

Deze mythe ligt in het verlengde van de eerste mythe. We eten een hele hoop verse voeding. Als je koolhdraten verwijdert, blijft er alleen “gezonde voeding” over. Een eetstijl dat uit weinig koolhydraten bestaat, gooit de rotzooi weg. In een sandwich zitten weinig voedingsstoffen in vergelijking met een grote salade. Eet je weinig koolhydraten, zal je voeding vooral bestaan uit groenten, fruit, noten, zaden, vlees en gezonde vetten.

Daar kan je moeilijk iets op tegen hebben.

Mythe 3: we eten geen fruit en groenten.

Allereerst gaat het bij keto om weinig koolhydraten, en niet om ‘geen koolhydraten’. Bovendien bestaan er gewoon geen essentiële koolhydraten.

Lees de boeken van Phinney en Volek en anderen als je dit niet begrijpt. Lees ‘Ketoman’, mijn eigen motiverend keto-manifest. Er bestaan essentiële vetzuren en eiwitten, maar er zijn geen essentiële koolhydraten.

We eten fruit, maar vaak kiezen we fruit dat rijk is aan voedingsstoffen. We vermijden bijvoorbeeld in het begin mango, banaan en ananas. Als deel van de levensstijl en het proces van vet-aanpassing voegen we later vrolijk weer fruit toe. Maar met mate.

Mythe 4: we eten véél te veel vlees en eiwitten.

Keto betekent voor de meeste mensen: een beperkt aantal eiwitten. Het te veel aan eiwitten wordt omgezet in glucose in het lichaam via gluconeogenese. Ketoman spoort iedereen ook aan om vlees te eten dat minimaal werd bewerkt, zoals steak of lekkere organen. Er is een groot verschil tussen bewerkt vlees zoals hotdogs en burgers, en vlees zoals steak en beenhesp. Eiwit is nodig als essentieel vetzuur.

Lees mijn uitgebreide kijk op keto en vlees.

Mythe 5: we zijn heel beperkt in onze voedselkeuze.

Ook een mythe. We beperken zélf de voedingsmiddelen die we eten. Elk jaar zijn er duizenden nieuwe producten in de winkels. Een aantal van die producten hebben 85% toegevoegde suiker. We eten een hele grote variëteit aan voeding, maar enkel geen bewerkte producten. Het probleem in onze moderne tijden is dat zoveel producten suiker of granen bevatten, dat het lijkt alsof we ons enorm veel beperken of ontzeggen, maar dat is alleen omdat er duizenden producten zijn die we niet willen eten.

Door bewerkte voeding uit je voeding te halen, word je bijna automatisch koolhydraatarm.

Mythe 6: “Keto is een gewichtsverlies-ticket”

Eigenlijk is het best eenvoudig.

 1. Verminder drastisch je junk food inname.
 2. Verminder suiker, en heel wat bijkomende koolhydraten
 3. Eet gezonde vetten en voldoende eiwitten

Doe dit een tijd lang en je gaat op een gezonde blijvende manier gewicht verliezen.

Je doel is echter niet gewicht te verliezen – wat eerder een meetinstrument van water is.

Je focus moet zijn om je lichaamsvet te verminderen. Wat op zijn beurt een krachtige manier is om alle andere aspecten van je gezondheid en fitheid aan te pakken. Monitor je vooruitgang door wekelijk je ’taille tot gewicht’ ratio te meten, en je zult zien wat ik bedoel.

Geef je in dat proces voldoende tijd. Toeee…

Mythe 7: koolhydraatarm kan je niet volhouden, jo!

Opnieuw een mythe. Heel wat studies tonen aan dat wanneer mensen kiezen voor beperkt aantal koolhydraten en hierbij suiker en granen opgeven, ze dit voor altijd doen. Dat is deel van het succes. Omdat je in het proces leert hoeveel die zaken je lichaam en hongergevoel schade berokkenen. Heel snel loop je weg als ze met die troep afkomen. Het heeft niets meer met wilskracht te maken. Dat is wellicht ook de reden de suiker en graanindustrie zo heftig terugvecht.

Wanneer ze een klant verliezen, verliezen ze die voor altijd.

Mythe 8: We zijn moe omdat we koolhydraten nodig hebben voor energie.

De meeste mensen rapporteren net dat ze nog nooit zoveel energie hadden. Vet is een veel duurzamere brandstof dan koolhydraten. Zodra alle bewaarde koolhydraten (glycogeen) zijn opgebruikt, switchen we op vetverbranding. We hebben een bijna grenzeloze voorraad aan energie in de vorm van vet. Je zal geen suiker rollercoaster meemaken, met namiddag-dipjes en avond-vermoeidheid.

Lees mijn uitgebreide kijk op de mechanismen achter honger.

Mythe 9: Koolhydraatarm is een rage van voorbijgaande aard.

Mensen eten al duizenden generaties lang weinig koolhydraten. Het is in feite onze huidige hoge koolhydratenrichtlijnen die een soort van rage zijn. Mensen hebben de neiging om de term ‘rage dieet’ te gebruiken als een denigrerende term wanneer diëten niet werken, maar koolhydraatarm werkt en het werkt op lange termijn. Hele bevolkingsgroepen gedijen op koolhydraatarme eetstijlen. Het eerste boek werd in 1862 uitgegeven door William Banting en dr. Harvey die gewicht verloor door geen brood, geen pasta, geen suiker, geen bier, geen zetmeel te eten – alleen vlees, vis en groenten. Vraag je je grootouders wat ze deden om een beetje af te vallen: tijdelijk stoppen ‘met brood en patatten’.

Mythe 10: Al dat vet gaat ons een hartinfarct bezorgen.

Toch niet. Studie na studie heeft herhaaldelijk aangetoond dat het de koolhydraten in ons dieet zijn die ontsteking veroorzaken, de gevaarlijke vorm van LDL cholesterol veroorzaken, triglyceriden doen stijgen, het risico op hartaanval verhogen en type2 diabetes (wat één van de grootste risicofactoren zijn voor hartaanval).

Lees mijn uitgebreide kijk rond keto en vetten.

Mythe 11: Ons brein heeft glucose nodig als brandstof.

Ons brein kan zowel met glucose als ketonen van brandstof voorzien worden. Dat is de manier waarop de oermens hongersnood en periodes van vasten kon overbruggen. Hersenen kunnen heel efficiënt op ketonen functioneren. Dat is wat bij keto zo vaak mentale helderheid en goed concentratie geeft. Iets wat je wat kwijt raakt als je veel koolhydraten eet.

Een keto eetstijl kan aanvallen van epilepsie. Ketose is ook een betere omgeving voor neurologisch herstel, de vermindering van aanvallen en preventie van Alzheimer. Als glucose nodig is voor sommmige delen van de hersenen kan ons lichaam dit van eiwitten produceren door gluconeogenese. Glucose is in het nieuwe paradigma niet de voorkeurbrandstof voor de hersenen.

Mythe 12: je kunt niet lang keto doen

Waarom niet? Iets positiefs dat je te lang doet zou plotseling iets negatiefs worden? Daarom? Als deze eet- en levensstijl voor jouw metabolisme en de rest van je lichaam prima werkt, doe het dan voor altijd!

Wat wel klopt, is dat je keto op heel wat verkeerde manieren kunt aanpakken.

Mythe13: in ketose blijven is super moeilijk en vraagt heel veel wilskracht

De overgang van een moderne junk-food eetstijl naar één dat volledig natuurlijk en gezond is – en laag in koolhydraten, lijkt op het eerste zicht een serieuze uitdaging. Toch is het duidelijk doenbaar en vandaag de dag al stukken makkelijker. Het recept?

 • Het concept achter keto begrijpen
 • Verstaan wat allemaal junk food is
 • Manieren vinden om te shoppen of maaltijden klaar te maken
 • Weten wat kan als je buitenshuis eet

Dan wordt keto makkelijk. Je suikerverslaving overwinnen maakt het heel wat eenvoudiger wanneer je een bakkerij passeert of aan het reizen bent. Zo ga je merken dat zelfs rauwe cacao, ongezoet, best natuurlijk zoet smaakt en misschien té zoet is.

Je smaakpapillen zullen bij keto stevig veranderen zodra je echt van de suiker af bent.

Mythe 14: een keto-dieet is duur en vraagt heel wat speciale voeding

Niet waar, tenzij je meegaat in de geadverteerde hysterie.
De explosie van opgeklopte keto junkfood – verwerkt, verpakt en zogenaamd keto-vriendelijk (maar niet noodzakelijk gezond), inclusief chips, snoep, brood, de poeders en andere keto voedingssupplementen, zijn niet alleen onnodig maar moeten worden vermeden bij een natuurlijke eetroutine. Het is ook belangrijk om kunstmatige en natuurlijke zoetstoffen maximaal te vermijden, zelfs zij die het “keto”-label hebben gekregen.

Mythe 15 : ketose betekent geen koolhydraten

‘Koolhydraatloos’ is eigenlijk de mythe. Er zijn namelijk kleine hoeveelheden koolhydraten in de meeste natuurlijke voedingsmiddelen, dus als je natuurlijke voeding eet, eet je ook wat koolhydraten. Het is niet moeilijk om elke dag onder de 50 gram te blijven en hoge ketonwaardes uit te spuwen. Zelfs als je bosbessen, cacao, noten en zaden en andere voedingsmiddelen met koolhydraten gebruikt. Zodra je leert hoe je onder jouw persoonlijke limiet kunt blijven, is het eenvoudig.

Zijn er keto-mythes die jij hoort en ik vergeten ben? 


Op zoek naar een leidraad of plan van aanpak om een gezonde keto levensstijl goed te begrijpen?

Ga dan van start met ons 21-dagen Start To Keto programma.

oktober 31, 2018  geschreven

Christophe Bouten (KetoHuis)

Over de auteur

Christophe (1977) is een eeuwige student, keto coach, held in zijn eigen gezondheidsavontuur en een pro in een leven opbouwen met maximale vrijheid. Hij is verslaafd aan zijn verfrissende duik in de zee in de ochtend, koffie en koude douches. Wil je je eigen keto-avontuur starten of optimaliseren? Hij kan je coachen.
Het boek "Ketoman - Bevrijd van alle onzin: eetstrategieën voor sceptici" schrijven was zijn eerste stap als auteur.

 • Zijn er mensen die ervaring hebben met keto-eten bij dementie?
  Kan ketogeen eten bij dementie ook juist heel schadelijk zijn?

 • Lees ‘De Alzheimer Aanpak’ van Amy Berger bijvoorbeeld. Heel boeiende materie.

 • Op dit moment ben ik ‘slechts’ KETO-nieuwsgierig, maar begint mijn interesse toch merkbaar te groeien. 😉
  Enkele vrienden, duursporters, zeggen evenwel dat dit voor intense sportbeleving onmogelijk een juiste voedingskeuze kan zijn….
  Klopt dat?

 • Ik doe intense sportbeleving! En doe het perfect door alleen keto-vriendelijke zaken te eten. Mij lukt het dus alleszins makkelijk. 🙂 En natuurlijk ben ik ook niet de uitzondering….

 • Mij is verteld dat je koolhydraten nodig hebt om je schildklier aan de gang te houden. Het komt mij wat vreemd over maar blijkbaar wordt alles uit de kast gehaald om je aan het voedingscentrum te confirmeren. Ik ben 62 en eet al jaren ketogeen en mijn schildklier functioneerd prima. Misschien is dit een mythes die in dit lijstje past?

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Ontdek ons volledig keto starterspakket

  Pak die gezonde keto-levensstijl meteen goed aan!

  Met het advies uit onze 2 boeken, tientallen recepten, inspirerende eetweken en een motiverend 21-dagen programma bieden we je alle ingrediënten om keto meteen zelf goed te starten.

  Abonneer je op onze ketohuis nieuwsbrief

  >
  %d bloggers liken dit: