.st0{fill:#FFFFFF;}

Virta Health: diabetes type2 omkeren én cardiovasculaire risicofactoren verbeteren? 

Door Christophe Bouten (KetoHuis)

Diabetes is omkeerbaar. Dat is Virta Health aan het aantonen. Virta Health is het business initiatief dat wetenschappers Stephen Phinney en Jef Volek in 2014 gestart zijn. Triatleet Sami Inkinen is hun CEO. Die liep in 2012 de Ironman triathlon in 8u24min.

Hun ambitieuze missie: tegen 2025 diabetes type2 bij 100 miljoen mensen zonder medicatie of operatie omkeren.

Het team publiceert regelmatig zijn bevindingen.

Update Juli 2019

Vorige maand publiceerde Virta de resultaten van wat misschien de meest uitgebreide studie van het keto-dieet tot nu toe is; een twee jaar durende interventie waarbij 349 mensen werden gevolgd die in twee groepen waren verdeeld. De ene groep volgde een keto-dieet, de andere volgde hun gebruikelijke zorg voor diabetes. De resultaten zijn indrukwekkend. Aan het einde van twee jaar zag de keto-groep ongelooflijke verbeteringen: 55% was in staat om hun diabetes om te keren en alle medicijnen te stoppen behalve Metformine en 18,5% was in staat om remissie te bereiken. Dat betekent dat ze officieel buiten het diabetespatroon zitten en vrij van alle diabetesmedicatie. Plus dat ze die staat minstens een jaar hebben gehandhaafd.

De keto groep was ook in staat om gewicht te verliezen (een gemiddelde van 12% van hun lichaamsgewicht), hun afhankelijkheid van insuline te verminderen – doseringen daalden met 81% – en verminderen triglyceriden, ontstekingen en andere indicaties van het metaboolsyndroom. Anderzijds was slechts 10,5% van de deelnemers in de controlegroep in staat om hun diabetes om te keren en niemand in die groep was in staat om volledige remissie te bereiken.

De controlegroep kon ook gemiddelde 5% lichaamsgewicht verliezen, had een 13% toename in insulinedoseringen en zag slechts bescheiden verbeteringen in triglyceriden, ontsteking en metaboolsyndroom-indicaties.

Vita Health diabetes

Update Mei 2018

Kan je diabetes type 2 omkeren EN cardiovasculaire risicofactoren verbeteren? Ja. Dat blijkt alleszins uit hun recente klinische proef waarbij één jaar lang cardiovasculaire risicodata werd onderzocht.

De studie toont aan dat 1 jaar ‘keto levensstijl’ cardiovasculaire risico’s verbetert van de 262 diabetes type 2 patienten die via hen werden begeleid.

De essentie van die verbeteringen:

  • Een verlaging van zowel de systolische (bovendruk) als de diastolische (onderdruk) bloeddruk
  • Een 11,9% reductie in 10-jarige ASCVD (atherosclerotische cardiovasculaire ziekte) risicoscore
  • Een aanzienlijke verlaging van de nood aan hoge bloeddruk-medicatie
  • Een afname van 39% in ontstekingen

Lees de hele studie: “Cardiovascular disease risk factor responses to a type 2 diabetes care model including nutritional ketosis induced by sustained carbohydrate restriction at 1 year: an open label, non-randomized, controlled study.”

Update Februari 2018

Begin 2017 publiceerden ze de resultaten van hun klinische proef waaruit bleek dat ze diabetes type 2 in slechts 10 weken systematisch konden terugdraaien. Op tien weken tijd had de gemiddelde deelnemer zijn HbA1c zien zakken met 1% en gewichtsverlies was 7%. Indrukwekkender was dat de helft van de deelnemers hun diabetes medicatie verminderd zag of zelfs kon stoppen, en 87% van diegene die insuline kregen konden hun dosis verminderen of insuline volledig stoppen.

De terechte kritiek of vraag van academici en clinici was of dit wel duurzaam was. Konden de resultaten een jaar of langer later nog gehandhaafd worden?

Ondertussen (begin februari 2018) hebben ze de resultaten van een klinische studie gepubliceerd in ‘Diabetes Therapy’. Die tonen aan dat resultaten na één jaar niet alleen gehandhaafd blijven. Ze verbeteren zelfs na één jaar. In de ogen van Virta Health is dit het einde van een tijdperk. Dit soort resultaten biedt honderden miljoenen mensen die wereldwijd met diabetes type 2 leven de nodige hoop.

Welke zijn de klinisch bewezen resultaten van de Virta-behandeling op één jaar tijd?

Diabetes Virta Health

  • bij 60% van de patiënten bleek diabetes type 2 omkeerbaar
  • bij 94% van de patiënten werd insulinegebruik verminderd of helemaal stopgezet
  • 83% van de patiënten bleef actief in het onderzoek
  • aanzienlijke en aanhoudende verbeteringen in andere aandoeningen, waaronder bloeddruk, ontsteking, cardiovasculaire markers, insulineresistentie en gewichtsverlies

Mensen uit de VS met diabetes type2 kunnen het ‘online medisch ziekenhuis’ van Virta Health gebruiken. Ze krijgen dan een gezondheidscoach, online ondersteuning en feedback op hun gezondheid bij het toepassen van een koolhydraatarm ‘ketogeen dieet’.

Phinney en Volek zijn één van de belangrijkste pioniers van alle initiële research achter keto.

Ze hebben een pagina waarop je hun laatste research-bevindingen kan volgen.

mei 3, 2018  geschreven

Christophe Bouten (KetoHuis)

Over de auteur

Christophe (1977) is een eeuwige student, keto coach, held in zijn eigen gezondheidsavontuur en een pro in een leven opbouwen met maximale vrijheid. Hij is verslaafd aan zijn verfrissende duik in de zee in de ochtend, koffie en koude douches. Wil je je eigen keto-avontuur starten of optimaliseren? Hij kan je coachen.
Het boek "Ketoman - Bevrijd van alle onzin: eetstrategieën voor sceptici" schrijven was zijn eerste stap als auteur.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ontdek ons volledig keto starterspakket

Pak die gezonde keto-levensstijl meteen goed aan!

Met het advies uit onze 2 boeken, tientallen recepten, inspirerende eetweken en een motiverend 21-dagen programma bieden we je alle ingrediënten om keto meteen zelf goed te starten.

Abonneer je op onze ketohuis nieuwsbrief

>