.st0{fill:#FFFFFF;}

Waarom onze huidige voedingsrichtlijnen niet werken 

Door Christophe Bouten (KetoHuis)

Onze huidige voedingsrichtlijnen werken niet. Diëten is allesbehalve een slimme lange termijnaanpak. In dit artikel bied ik je een andere lens om ernaar te kijken.

Keto is de grootste doorbraak in voedingswetenschappen van de voorbije decennia. Dat lijkt hyperbool of een belachelijke uitspraak, maar dat is het in mijn ogen niet. Het geeft ook meteen mijn motivatie aan waarom ik exact één jaar geleden het boek ‘Ketoman’ schreef.

De grootste verdienste van het boek “ketoman” is het feit dat het HOOP geeft: je hebt elke dag opnieuw de kans om je eigen gezondheid in handen te nemen als je met een open blik blijft leren moet je niet afhankelijk blijven van medicatie en “diëten” die toch niet werken…bedankt Christophe! Sinds “ketoman” ben ik 8 kg kwijt zonder honger, en ontdekte ik veel lekkers!!! Bovendien voel ik me al veel gezonder!” (Liliane)

Op mijn veertigste een boek schrijven over keto. Tien jaar geleden – zelfs vijf wellicht – had ik het totaal weggelachen. Belachelijk verklaard. Hoewel ik al langer actief op zoek was naar een betere werk-leven-balans, extra productiviteit, méér energie, een betere conditie, een strak lichaam zonder moeite en het gevoel weer 100% controle te hebben over mijn gezondheid, had ik nooit gedacht dat ik eind 2018 een boekproject over al die thema’s tot een goed einde zou brengen.

Schrijven vanuit eigen ervaring en verdieping

Mijn allereerste boek. Ik had geen idee wat me te wachten stond. Vooral omdat ik dat jaar toch een aantal stevige extra uitdagingen professioneel had aanvaard.

Kennis delen doe ik graag. Schrijven ook, als een soort van uitlaatklep. Maar een boek, dat is toch andere koek. En naar tijdsbesteding bleef het project, samen met het hele KetoHuis trouwens, toch een nevenproject.

En toch kwam het boek er. Door mijn gedrevenheid om mijn verhaal kwijt te kunnen. En omdat ik vanuit onze eigen keto-gemeenschap merkte dat het allemaal inhoudelijk aansloeg. Ook de no-nonsense aanpak. Ketoman zou daarom de enige juiste titel zijn. Voor mij. Over mogelijke ondertitels wilde ik graag discussiëren. Over de titel niet. Dat moest en zou Ketoman zijn. Een beetje als analogie van Superman en Spiderman. De held van groot en klein, maar de 2019-versie zeg maar.

Niet omdat het boek autobiografisch is, maar omdat ik van mening ben dat de man in het algemeen het meest behoefte heeft aan dit boek. En ik zelf alleen vanuit mijn eigen ervaring kan schrijven. Allerminst een expert, maar wel een ervaringdeskundige. En door mijn verdieping en extra coaching-activiteiten ben ik heel goed geplaatst om perspectief te bieden. Dus ik moest vertrekken van mijn eigen ketoman-ervaring.

Onzinnige voedingsrichtlijnen

ketoman 3D boekDat brengt me bij de ondertitel, en de inhoud van het boek: ‘Bevrijd van alle onzin. Eetstrategieën  voor sceptici‘. Onze huidige voedingsrichtlijnen zijn op zijn zachtst gezegd geen slimme strategie, en van het ene dieet naar het andere springen allerminst. Voor het gros van de mensen totaal onnodig als je begrijpt wat ik in het boek uit de doeken doe. En je echt de betekenis van de keto-aanpak begrijpt. Tot een aantal jaar geleden moest je slikken en aanvaarden wat de expert je voorschotelde. Dit mag. Dit niet. Dit is niet al te goed. Tot keto kwam.

Al die adviezen rond cholesterol, vetten, vlees of méér sporten bleken allemaal onzin.

Meetbaar alternatief

Het alternatief werd opeens meetbaar. Voor iemand als ik was dit manna uit de hemel. Je kon voeding en energie-verdeling plotseling allemaal objectiveren. Input. Output. Aan de hand van een loopbandtest bijvoorbeeld die peilt naar je verhouding suiker-vet tijdens inspanningen. Toestellen kwamen op de markt om je ketonen te meten. Bloedtest. Urinetest. Ademtest. Allemaal beschikbaar voor jan modaal. Die ketonen zorgden voor helderheid en scherpte, uren nadat je niet meer had gegeten. Het werd veel meer wetenschap dan geloof. Ik sprong op de kar. Keto werd mijn gok tegen die moderne gezondheidsdogma’s die als wetenschap worden verkocht.

Dat deed me al snel het volgende beseffen. Nu met tijd én ‘skin in the game’ voor jezelf (en je gezin) investeren in keto is het beste dat je kan doen voor je eigen toekomstige gezondheid .

Voor zij die geen zin hebben het boek te lezen, doe ik hieronder nog eens beknopt uit de doeken wat ik onder keto versta. Keto is een katalysator tool om gezond te leven en je lichaam in bepaalde levensfases opnieuw te resetten. Wanneer je lichaam namelijk makkelijk vet kan verbranden voor energie, gaat je lichaam dat ook permanent doen. Daardoor heb je minder honger. Je eet minder omdat je minder honger hebt. Je energiestroom is constant. In fases in ketose zijn, is eigen aan het (oer)menselijke lichaam.

Ga terug naar start

In de toekomst gaat alle mogelijke keto kennis gebruikt worden als ziekte-preventie en om als persoon evenwichtiger door het leven te stappen. Hiervoor moet je mij niet geloven, hiervoor moet je het zelf een tijdje uitproberen en je erin verdiepen.

Keto werkt met andere woorden als een krachtig tool om de gezondheidsindustrie in de toekomst te verbeteren. Keto en de hele beweging naar functionele geneeskunde stelt existentiële vragen over de structuur van onze huidige gezondheidsindustrie.

De wisselwerking en interactie tussen patiënt en expert gaat evolueren, van ziekte management en behandeling, naar het holistisch optimaliseren van de gezondheid.

Maar we zitten we nog altijd maar bij de start. Het is vroeg. En dat merk je aan alles. Aan de studies errond. Aan de pioniers. Aan de projecten. Het is in onze samenleving nog zo nieuw dat het tegen de lopende cultuur ingaat. Winkels, bakkers, restaurants, de hele “geef ons onze dagelijkse brood” christelijke cultuur heeft een piedestal gebouwd voor koolhydraten. Die zijn de dominante kracht.

Gelukkig zijn er steeds meer wetenschappelijke pioneers: Volek, Phinney, Noakes, D’Agostino, Fung, DiNicolantonio. En YouTube en andere sociale platformen maken het mogelijk hun werk en argumenten te volgen. Maar de aanpak is nog allerminst mainstream.

Spreek je dokter maar eens aan over keto! Dat is zoals een bankier aanspreken over crypto.

In handen van het volk

Keto plaatst de macht terug in handen van het volk. Mens-tot-mens. Kijk maar naar onze Facebook-groep. We delen tips en tricks met elkaar. Meer dan 3.000 leden leren uit elkaars ervaringen. Heel wat mensen in de groep beseffen dat ze niet meer alleen afhangen van de alwetende ‘expert’ voor hun gezondheid. Keto betekent de controle opnieuw in eigen handen nemen. Dat maakt ook dat enkel mensen die dingen in eigen handen willen nemen er voor de lange duur toe aangetrokken worden.

Anderen gaan misschien even kijken, het uitproberen, maar al snel opgeven. Zij volgen eventueel een tweetal weken een “keto dieet”. Maar geraken niet in de permanente gezonde keto levensstijl die wij uiteindelijk de essentie vinden. Zij vertrouwen nog steeds méér op dokter of voedselpiramide voor hun gezondheidsadvies dan op hun eigen lichaam of beslissingsname.

Wat mij tot keto heeft aangetrokken, is het proces van controle. En flexibiliteit. Je wordt er van zelf toe aangetrokken zodra je op een bepaald moment beslist om je gezondheid opnieuw in eigen handen te nemen. En niet te willen afhangen van een expert die je in een bepaalde fase in je leven aangeeft dat je ziek bent. En je met een glimlach medicatie voorschrijft.

Geen weg terug (maar ‘on the cutting edge’)

Ik ben overtuigd geraakt dat het model dat keto promoot de facto de manier gaat worden waardoor ‘gezondheid’ gaat toegepast worden in onze samenleving in de komende decennia. Die transitie gaat niet over één nacht ijs gaan. Vele uitdagingen liggen nog op de weg.

Nieuwe technologie of wetenschap gaat door een aantal hype-fases. Dat trekt nieuwe mensen aan. En probeert weerstand te bieden ten opzichte van de huidige culturele kijk op het probleem dat die nieuwe technologie probeert te fixen. Dat is niet anders bij keto. Insuline-resistentie door jarenlang te veel koolhydraten leidt tot heel wat Westerse chronische ziektes. De hele set-up van onze medische wereld achter dit inzicht is hier niet op voorzien. Daarom dat functionele geneeskunde, en nieuwe levensstijlen zoals keto voor heel wat mensen een antwoord biedt.

Het moet ook. Want heel wat ziektes zoals diabetes hebben epidemische proporties aangenomen. Gelukkig zijn er instellingen zoals Virta Health en PaleoMedicina die aantonen dat het tij kan keren.

Weerstand & omerta

Fundamentele innovaties of nieuwigheden in een bepaalde sector kennen altijd heel wat weerstand. Keto of een bredere koolhydraatarme eetstijl zal worden aangevallen. Met misinformatie en propaganda. Waarom? Omdat het macht weghaalt van mensen en organisatie die gewend zijn geraakt aan autoriteit. Ketoman zet zich hierover.

We zitten nu in een situatie waar mensen die het meeste televisie kijken en de meeste kranten lezen, het minst geïnformeerde deel van de bevolking zijn geworden.

Om te polsen of ik met iemand over keto kan praten, probeer ik altijd eerst te weten te komen naar diens media-interesse. Geen interesse in boeken? Wel in nieuws via kranten en radio? Dan begin je beter niet over keto.

Want de grote media-instellingen staan nog stevig overeind. Ze hebben een grote meute volgers. Hun autoriteit is in vele ogen niet tanende. We willen nog geloven in het nieuwsverhaal. De basis van hun credibiliteit is er nog. Misschien minder dan vroeger, maar het is er nog. Ze zitten nog in de grote gebouwen, en hebben een brede distributie en gekende namen. Maar het mechanisme om de waarheid te vertellen is er niet meer.

Politieke spelletjes en groepsdenken

Nina Teicholz’ boek ‘The Big Fat Surprise’ heeft een aantal jaar geleden echt een schokeffect gecreëerd in de gezondheidswereld. Daaruit bleek duidelijk dat de wetenschappelijke gemeenschap de voorbije decennia zeker niet gespaard is gebleven van politieke spelletjes, vooroordelen en eigenbelang.
Al meer dan 50 jaar verzekerden de slimste wetenschappelijke geesten ons dat verzadigd vet de vijand was. Dierlijk vet, zo kregen we te horen, was de hoofdschuldige bij het veroorzaken van zwaarlijvigheid, type II diabetes en hartziekten. Dat verzadigde vetten niét leiden tot hartziekten, lijkt voor vele mensen nog steeds een hoax, maar het is wél de werkelijkheid.

Heel wat wetenschappelijk onderzoek uit die periode had te lijden onder ‘Group Think’. Of wat Nassim Taleb “Lecturing birds how to fly” noemt. Academici zonder persoonlijke ervaring of de juiste wetenschappelijke data gaan mensen die het eigenlijk uit eigen ondervinding wel juist hebben, opleggen hoe ze moeten leven.

Het gaat wellicht een generatie lang duren voor we als maatschappij hiervan kunnen herstellen. Maar elk individu kan sneller actie ondernemen. En gelukkig denken en onderzoeken steeds meer gewone mensen en wetenschappers ondertussen wél heel anders over voeding. Het creëerde draagvlak voor keto. En mij dwong het Ketoman te schrijven.

Het is een nieuwe religie

Ketoman houdt niet echt van religies. Maar hij beseft dat keto op een dunne koord balanceert. In het algemeen heb je gewoon de koolhydraatarme levensstijl. Maar daarnaast heb je eveneens sub-soorten die alweer een grote schare fans met zich meebrengen. Je hebt het klassiek keto dieet. Je hebt het MCT dieet. Je hebt het cyclisch keto dieet. Je hebt het ‘strategisch’ keto dieet. Je hebt de principes van de beweging ‘Optimal Ketogenic Living’. Voor elke ondersoort heb je wel een bepaalde sub-groep.

Het is democratie en keuzevrijheid op zijn best.

Toekomst aan alle ketosaurussen

Dat alles neemt niet weg dat keto een grote toekomst heeft. De keto kijk op je lichaam is een blijver.
We zijn het namelijk verschuldigd aan onze kinderen en kleinkinderen.

Keto en het boek Ketoman zijn een project voor de toekomst. Voor alle ketosaurussen.

PS. Nieuwsgierig naar meer? Bestel dan zeker voor jou of familieleden het boek ‘Ketoman. Bevrijd van alle onzin. Eetstrategieën voor sceptici‘.

Of start nu zaterdag met ons online 21 dagen programma Start to Keto

 

oktober 27, 2019  geschreven

Christophe Bouten (KetoHuis)

Over de auteur

Christophe (1977) is een eeuwige student, keto coach, held in zijn eigen gezondheidsavontuur en een pro in een leven opbouwen met maximale vrijheid. Hij is verslaafd aan zijn verfrissende duik in de zee in de ochtend, koffie en koude douches. Wil je je eigen keto-avontuur starten of optimaliseren? Hij kan je coachen.
Het boek "Ketoman - Bevrijd van alle onzin: eetstrategieën voor sceptici" schrijven was zijn eerste stap als auteur.

 • Ik heb het als iBook aangekocht en kijk er enorm naar uit om het te lezen 😀

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Ontdek ons volledig keto starterspakket

  Pak die gezonde keto-levensstijl meteen goed aan!

  Met het advies uit onze 2 boeken, tientallen recepten, inspirerende eetweken en een motiverend 21-dagen programma bieden we je alle ingrediënten om keto meteen zelf goed te starten.

  Abonneer je op onze ketohuis nieuwsbrief

  >
  %d bloggers liken dit: