.st0{fill:#FFFFFF;}

Start To Keto: eenvoudige eetweek-planning 

Door Sofie Desmedt (KetoHuis)

Plannen, winkelen en klaarmaken. Om goed en lekker te eten, maakt dit vaak een wereld van verschil. Zeker met schoolgaande kinderen.

Als er één ding is dat gezonde eet-intenties lijkt te dwarsbomen, dan is het wel een gebrek aan organisatie en voorbereiding.

En dan bedoel ik niet noodzakelijk een volledig maaltijdplan. Leuk om hebben, maar vaak ook moeilijk houdbaar op lange termijn. Ik praat meer over stevige stappen die ervoor zorgen dat je goede, gezonde en uitvoerbare opties bij de hand hebt.

Genoeg materiaal voor een aantal dagen.

Het probleem is dat je al snel het bos door de bomen niet meer ziet. Of je bent gefocust op details en mist daardoor het grotere plaatje. Dat leidt dan tot frustratie. Wat dan het hele proces van je nieuwe eetpatroon en die onderliggende gezondheidsdoelen doet ontsporen.

Houd het dus echt eenvoudig. Het alternatief brengt je vaak op de verkeerde weg.

Eenvoud, wat betekent dat?

avocado's

Allereerst: focus op verse voeding. Real stuff. Zoveel mogelijk zonder verpakking. Kwaliteitsvolle eiwitten, gezonde vetten en genoeg (groene) groenten.

Die drie hebben prioriteit.

Nog altijd op zoek naar je optimale eetstijl? Hint: het is niet voor iedereen hetzelfde.

Een ‘optimale’ manier van eten is individueel, en relationeel. Je gaat dus (met het thuisfront) moeten experimenteren. Houd je eigen systeem zo eenvoudig mogelijk.

Ben je op zoek naar extra inspiratie? Volg ons Start To Keto programma en ontvang naast heel wat tips en tricks 3 volledig uitgewerkte eetweken.

 

Hier zijn onze vier tips.

1/ MAAK TIJD

Ja ik weet het. Dat is het eerste wat workshop-deelnemers vaak aangeven. “Geen tijd.” Elke vraag krijgt bijna dat antwoord. En klinkt dus vaak onmogelijk. Maar iedereen heeft extra tijd. Beknibbel op andere zaken. Tijd is prioriteit. En sociale media of televisie zijn dat niet.

Hoe het wekelijks aanpakken?

Planning: Op 15 minuten tijd maak je een ruwe eetweekplanning en boodschappenlijstje. Doe dat best aan het begin of het einde van de week. Wij doen het zondag late namiddag of vroege avond. Wanneer de kinderen in bed zijn meestal. Eén keer per week is ideaal. Doe je het vaker, gaat alles al snel de mist in.

Winkelen: Trek 60 minuten uit voor de grote aankopen. Koop het grootste deel van wat je nodig hebt in één keer.

Klaarmaken en koken: 30 minuten per dag, inclusief de tijd om lunches in te pakken en voor te bereiden tijdens het avondeten. Je kan natuurlijk uitgebreid kokkerelen, maar 30 gefocuste minuten moeten volstaan. Beloofd. Onze recepten zijn eenvoudig en snel klaar. Laat je inspireren.

Facebook Groepen helpen ook om extra ideeën op te pikken. Plan je tijd systematisch, met zoveel mogelijk consistentie en regelmaat.

Doe bijvoorbeeld elke zondag na de lunch 15 minuten aan maaltijdvoorbereiding. Ga elke maandag avond naar de winkel. Geef jezelf elke avond 30 minuten tijd voor het avondeten en bereid dan de lunch van de volgende dag voor.

De eerste week of twee ga je die routine bewust moeten inbouwen. Dat vergt een inspanning. Zet het in je kalender. Uiteindelijk zal planning, winkelen, klaarmaken en koken automatisch lijken en gewoon ‘een deel van je dag’ zijn. Je zal tijd besparen. Minder uitstelgedrag vertonen.

De kleine succesjes zullen ervoor zorgen dat het systeem zal werken.

2/ PLAN

planning

Tijd vrijgemaakt voor planning? Cool. Beslis nu wat je gaat eten. Dit lijkt vaak super complex: nieuwe recepten zoeken. Of een gedetailleerde eetweekplanning creëren. Maar het kan ook super eenvoudig zijn.

Kies de type eiwitten die je die week gaat eten, de groenten, snacks en lekkere soep om de komende dagen te overbruggen. Je kan ook afwisselen. De ene week uitgebreid plannen; de andere week wat minder strak. Of elke week een nieuw recept inplannen maar voor het overige vasthouden aan de gekende zaken. Je hoeft ook écht niet elke dag iets anders te eten.

Wat je aanpak ook is, de essentie is:

  1. Een plan hebben (uitgebreid of eenvoudig)
  2. Een lijstje maken

Naar de supermarkt gaan met wat vage ideeën is ronduit dwaas. 😉

3/ GA WINKELEN

winkelen

Zodra je jouw plan en lijstje bij de hand hebt, ben je klaar om naar de winkel te gaan. Wij raden altijd aan één keer per week inkopen te doen.

Eigenlijk moet je maar twee soorten zaken kopen: voeding waarmee je keto-maaltijden tovert. En daarnaast de eenvoudige, gezonde snacks. Voor ons betekent dat bijvoorbeeld bessen, appels, amandelen, olijven, kokosmelk.

Lokale marktjes of boerderijen op je route naar huis zijn natuurlijk een plus. Zo eet je vers, seizoensgroenten en kan je eventueel besparen op andere winkelmomenten.

tijd maken

Een bepaalde shopping-routine, zo hebben wij gemerkt, zorgt vaak voor het beste resultaat.

4/ BEREIDEN (EN KOKEN)

batch food

Naast die grote inkoop is het ook een goed idee om één keer per week een grote batch aan eten te bereiden. We merken bij ons zelf dat dit een werkpunt blijft.

Maar ook dat wanneer we het wél doen het een enorme plus is. Zeker in de hele drukke weken.

De dagen erna kan je gewoon de frigo induiken en hop, altijd kant-en-klare lekkernijen beschikbaar. Zonder nadenken. Zonder gedoe. Zonder in de verleiding te komen en terug te grijpen naar vroegere rommel.

Een goed idee is daarom altijd een aantal basisgroenten te koken. Zoals bloemkoolrijst, spaghettipompoen of andere geroosterde groenten…samen met minstens één vlees- of visgerechtje.

Dan kan je vaak twee dagen verder.

En in combinatie met hardgekookte eieren of olijven, heb je altijd iets bij de hand. Lukt het niet om wekelijks in batch te koken? Ook niet erg. Betekent gewoon dat je elke dag 30 minuten nodig hebt om iets klaar te maken en te bereiden.

Conclusie

Planning, winkelen, klaarmaken en koken voor de week hoeft niet ingewikkeld te zijn. Vaak is simpel beter. Vooral omdat je een routine wil die je op lange termijn houvast geeft. Dit soort routine zal aanvankelijk wat lastig aanvoelen. Vallen en opstaan. Maar uiteindelijk is het misschien wel je belangrijkste stap om je gezondheidsdoelen te bereiken.

Het zorgt ervoor dat ‘keto gaan’ uiteindelijk realistisch wordt.

Succes.

opeten


Start to Keto: uitgebreide motivatie- en informatiemails om je gezonde levensstijl op gang te brengen. 21 dagen lang dagelijkse begeleiding, motivatie, recepten en toegang tot feedback van KetoHuis.

Ga de uitdaging aan

september 9, 2018  geschreven

Sofie Desmedt (KetoHuis)

Over de auteur

Sofie Desmedt (1984) reist graag de wereld af. Haar creativiteit kan ze kwijt door dingen te maken: lekkere gerechtjes, nieuwe juwelen, doe-opdrachten voor haar jongens. Haar doel met ketohuis is om andere mensen met heerlijke snel te bereiden recepten & praktische ondersteuning te helpen keto te integreren in hun leven. Met 'Ketohuis Kookt' realiseerde ze haar eerste boek.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ontdek ons volledig keto starterspakket

Pak die gezonde keto-levensstijl meteen goed aan!

Met het advies uit onze 2 boeken, tientallen recepten, inspirerende eetweken en een motiverend 21-dagen programma bieden we je alle ingrediënten om keto meteen zelf goed te starten.

Abonneer je op onze ketohuis nieuwsbrief

>