In 1993 probeerde Jim Abrahams wanhopig een behandeling te vinden voor zijn zoon Charlie, die aan ernstige epilepsie leed en niet goed reageerde op medicijnen. Als bezorgde verdiepende vader ontdekte hij het ketogene dieet, wat ertoe leidde dat zijn zoon geen aanvallen meer kreeg. Jim was echter geschokt dat meerdere specialisten hem niet vertelden over het ketogene dieet. Sommige artsen ontmoedigden hem zelfs om het voor zijn zoon te proberen. Verontwaardigd over de situatie gebruikte Jim zijn talenten en connecties als een Hollywood-producent / schrijver / regisseur om de tv-film First Do No Harm met Meryl Streep in de hoofdrol te laten spelen.
Hij was ook geprofileerd in een 1994 Dateline-segment over het ketogene dieet. Je kan het Dateline-segment bekijken op het Youtube-kanaal van The Charlie Foundation.
Jim Abrahams veranderde van loopbaan en startte The Charlie Foundation, een non-profitorganisatie die zich toelegt op bewustwording van het ketogene dieet en die patiënten helpt het te implementeren. Het werk van Charlie Foundation en Jim Abrahams speelde een grote rol bij de explosie van artikelen over het ketogene dieet na de oprichting in 1994.
Het ketogene dieet als behandelingsoptie
Een review van de beschikbare wetenschappelijke literatuur uit 2014 vat de voor- en nadelen van het dieet goed samen:
Samenvattend, KD [ketogeen dieet] en MAD [Modified Atkins-dieet] behandeling vertoont een bescheiden werkzaamheid, hoewel bij sommige patiënten het effect opmerkelijk is. De diëten worden goed verdragen, maar worden vaak stopgezet omdat ze restrictief zijn. Bij patiënten die bereid zijn om een dieetbehandeling te proberen, zie je snel het effect snel, waardoor de patiënten de mogelijkheid hebben om door te gaan met de behandeling.
Enkele aandachtspunten over het dieet bij epilepsie-patiënten:
- Het werkt bij volwassenen. De eerder genoemde review uit 2014 geeft een samenvatting van het onderzoek naar volwassenen. Het is waarschijnlijk dat trouw aan de behandeling lager is bij volwassenen dan bij kinderen en baby’s.
- Is het moeilijk om je aan het dieet te houden? Dit verschilt van persoon tot persoon. Sommige mensen houden van het ketogene dieet omdat ze bevrijd zijn van ‘aanvallen’ zonder de bijwerkingen van drugs, niet langer zwaarlijvig zijn, een betere mentale helderheid voelen (geen “brain fog”) en / of andere onverwachte gezondheidsvoordelen zien. Anderen vinden de initiële aanpassingsperiode stevig, houden niet van hoe sociaal beperkend het dieet is en / of vinden het dieet moeilijk vast te houden. Misschien is de beste manier om erachter te komen gewoon om het dieet te testen.
- De medische versie van het ketogene dieet verschilt van de populaire versie die mensen gebruiken om af te vallen. Enkele opvallende verschillen zijn onder meer:
- Specifieke macronutriënt-verhoudingen. Het idee is om een hoog niveau van ketose te garanderen om na te bootsen wat er gebeurt tijdens het vasten.
- Zorgvuldig wegen en meten van voedsel om ervoor te zorgen dat de verhoudingen van macronutriënten worden gehaald. Dit is tijdrovend en minder handig.
- Caloriebeperking / een caloriedoel.
- Waterbeperking. (James Wheless raadt dit af.)
- De “klassieke” versie van het ketogene dieet begint met vasten in een ziekenhuis. (Het klassieke ketogene dieet verschilt typisch van het dieet dat in de jaren 1920 werd gebruikt vanwege het gebruik van moderne voedingsmiddelen zoals plantaardige / plantaardige oliën in plaats van dierlijke vetten.)
Het is onduidelijk of deze verschillen leiden tot een medisch voordeel (of kwaad berokkent). Vergelijkbare diëten die worden gebruikt om epilepsie te behandelen, maken veel van deze beperkingen overbodig om het voedingspatroon gemakkelijker te volgen. Het op een na meest bestudeerde dieet, het Modified Atkins-dieet, laat in sommige onderzoeken vergelijkbare succespercentages zien en blijkt uit andere studies dat het succes iets lager ligt.
De website van de Charlie Foundation heeft een goede samenvatting van de verschillen tussen de verschillende diëten die worden gebruikt om epilepsie te behandelen.