Keto Huis

Veelgestelde vragen (Faq)

Keto Basis

Wat is keto?

(Praktische uitleg) Wanneer je lichaam makkelijk vet kan verbranden voor energie, gaat je lichaam dat ook permanent doen. Daardoor heb je minder honger. Eten wordt optioneel. Je lichaam verbrandt eigen lichaamsvet voor haar energie.

Je eet minder omdat je minder honger hebt. Je energiestroom is constant, en je begint gewicht te verliezen. Dit is eigen aan het (oer)menselijke lichaam.

(Culinaire uitleg) Leef en eet je al gezond, dan is keto maar een kleine extra stap. Heel wat groenten. Voldoende vlees en vis. Véél gezonde vetten. Heerlijk!

(Technische uitleg) “Keto” (voluit “ketogeen” in het Nederlands) is het algemene woord voor alles dat onder de metabolische staat van ketose wordt verstaan, waarbij ketonen worden verbrand. Keto is daarnaast ook de benaming van de samenstelling van de eetstijl zelf (weinig koolhydraten, gematigd aantal eiwitten, véél vetten) die het bereiken van zo’n delicate metabolische staat van het lichaam promoot.

Wat is ketose?

Ketose is de natuurlijke metabolische toestand waar het lichaam vet in plaats van suiker verbrandt voor zijn belangrijkste energie. Ketose is een geavanceerde stofwisseling, omdat het verbranden van vet het lichaam meer dan 225% méér energie biedt dan koolhydraten. Ook is de energie uit vet “properder” dan energie uit koolhydraten.

Aangezien bij ketose je lichaamsvet wil verbranden voor energie, moet je beginnen met het eten van vele gezonde vetten. Gezond vet levert je heel wat energie om energie-explosies of -crashes te vermijden. Ook moet je veel minder koolhydraten eten, zodat je je lichaam traint om vet te verbranden voor zijn brandstof.

Eenvoudig gesteld komt het hierop neer. Om in (voedings)ketose te zijn, eet je:

  • véél natuurlijke, voedingsrijke vetten (70-75%)
  • voldoende maar niet te veel eiwitten (15-20%)
  • amper nog koolhydraten (5-10%)
Wat zijn ketonen?

Ketonen zijn brandstof voor de hersenen, en andere organen. Als je ooit na een goede nachtrust je ontbijt hebt overgeslagen, dan ben je heel waarschijnlijk ketonen in je bloed beginnen aanmaken.

Bij een eetstrategie van weinig koolhydraten, gematigd aantal eiwitten en vele gezonde verzadigde en mono-onverzadigde vetten, zullen die ketonen toenemen tot ze de dominante brandstof worden voor je lichaam. Tot het punt dat je uiteindelijk nog maar weinig glucose nodig hebt om te functioneren.

Waarom wordt keto niet vaker gepromoot?

Geld. Er bestaat ondertussen een miljardenindustrie van sportdranken en -supplementen die de snelle absorptie van bronnen van koolhydraten voor, tijdens en na de sportinspanning agressief promoten.

Wetenschappelijke politiek. Nina Teicholz’ boek The Big Fat Surprise heeft een aantal jaar geleden echt een schokeffect gecreëerd in de gezondheidswereld. Daaruit bleek duidelijk dat de wetenschappelijke gemeenschap de voorbije decennia zeker niet gespaard is gebleven van politieke spelletjes, vooroordelen en eigenbelang. Ondanks wat de mainstream zegt, is het duidelijk dat koolhydraten enkel nodig zijn als je ze al in behoorlijke hoeveelheden consumeert (vicieuze cirkel), maar als je dat paradigma kan breken en ‘vetrijk’ gaat, besef je dat ze gewoon een optioneel voedingselement zijn.

Moeilijk verkoopbaar. Het eten van gezond en natuurlijke voeding is geen winstgevend avontuur. Het feit dat keto een bepaalde behoefte aan medicijnen zou kunnen elimineren, het je jonger, sterker en gezonder doet voelen, risico’s voor chronische ziektes drastisch verminderd – en dit alles zonder bijwerkingen – maakt het moeilijk te verkopen voor dokters.

Competitie. Heel wat chirurgische ingrepen en medicijnen zijn big business, die niet graag concurreren. Het gevolg is dat er is te weinig klinische gevallen behandeld worden met betere voeding, ondanks het feit dat het een veilige, eenvoudige, succesvolle en goedkope oplossing is.

Dieet-moeheid & verkeerd labelen. Keto wordt in de media (als journalisten er al van gehoord hebben) bijna altijd gezien als een ander “dieet” tussen de vele diëten, die bovendien vaak niet eens gezond zijn. Keto is geen dieet. Het volgen van een dieet is namelijk niet hetzelfde als het achterhalen van de beste eetstrategie voor je specifieke levensbehoeften (energie, gewicht, humeur, ziekte, sportieve prestaties…), of dit jou nu in ketose brengt of gewoon voor vetverbranding zorgt.

In ieder geval: efficient is het wel.

 

Zelf van start gaan

Waarom zou ik zelf met keto starten?

‘Keto gaan’ heeft de volgende belangrijkste voordelen:

  • Gewichtsverlies – Dit is de reden waarom de meeste mensen de laatste jaren de transitie maken naar een keto manier van eten en leven. Je lichaam “trainen” vooral op vetten te functioneren, helpt als je doel gewichtsverlies is. Het maakt eten op zich ook intuïtiever.
  • Energie – Zodra je de transitie maakt en vooral vet verbrandt als belangrijkste energiebron dan merk je een toegenomen, stabiele energiestroom doorheen de dag. Geen ups & downs meer! Je gaat vrij snel de mentale sterkte ondervinden die plaatsvindt bij het ideale ketonen-gehalte.
  • Honger – Dag in dag uit keto eten zorgt dat je veel meer verzadiging hebt. Caloriebeperking (indien gewenst) wordt makkelijker wanneer je veel vetten eet.
  • Bloedsuiker/Diabetes – Ook hierover bestaan enorm veel studies die aantonen dat keto een positief effect heeft op bloedsuiker en diabetes.
  • Als Kanker-preventie. Onder het motto: baat het niet, dan schaadt het niet.
  • Om je levenskaarten wat naar je hand te zetten & het proces van ouderdom te vertragen.
Wat is het verschil tussen ketose en keto-aangepast?

Ketose kan je het best zien als een schakelaar die aan of uit is. Je bent ofwel in ketose ofwel uit ketose. Er zijn een aantal manieren om dit te meten. Wij gebruiken hiervoor een Ketonix-ademhalingsoestel.

Keto-aangepast of ‘in vetverbranding’ kan je dan weer zien als een spier die je moet opbouwen. De meeste mensen hebben een bepaalde mate van vet-aanpassing nodig die ongeveer 4 tot 8 weken duurt.

Hoe lastig is de overgang naar keto?

Leef en eet je al gezond, dan is het maar een kleine extra stap. Heel wat groenten. Voldoende vlees en vis. Véél gezonde vetten. Heerlijk!

Een paar zaken spelen mee als je van plan bent de transitie te maken naar een levensstijl met weinig koolhydraten:

Het tijdsperspectief bij de transitie. In ketose geraken kan bij sommige mensen zeker een maand duren. Bij ons duurde het bijna een maand, maar het varieert uiteraard zoals bij alles van persoon tot persoon.

Flauwheid en slaperigheid. Heel wat mensen moeten in die eerste weken afkicken van jarenlange eetgewoontes. Je lichaam protesteert en schreeuwt om koolhydraten. Dat uit zich dan vaak in hoofdpijn, slaperigheid en slapheid.

De sociale kant. We leven in een samenleving waar iedereen constant koolhydraten eet, in de vorm van frisdranken, alcohol (vooral bier dat rijk is aan granen), chocolade/desserts, pasta of brood. Op een onopvallende manier anders gaan eten is dus niet echt mogelijk.

 

Over ons

Wat is het Keto Huis?

Het Keto Huis is een online plek voor iedereen die een keto levensstijl beter wil begrijpen maar niet de moed, zin of tijd heeft om alles alleen uit te dokteren. Christophe Bouten (40) & Sofie Desmedt (33) zijn de initiatiefnemers erachter. We hebben twee kleine zoontjes en wonen in Deurne.

Ons doel is om andere mensen met kennis op weg te helpen hun gezondheid op het juiste spoor te krijgen. Een keto levensstijl kan hierbij helpen!

Waarom zijn jullie het Keto Huis gestart?

In juli waren we met ons gezin een maand lang in Nicaragua. Het aantal kinderen met type 2 diabetes is er schrijnend. Ouders zijn zich door jarenlang verkeerd voedingsadvies van geen kwaad bewust. In de wereld sterven meer dan 1,7 miljoen mensen jaarlijks aan de ziekte; een cijfer dat tegen 2030 zou verdubbelen. Ook de strijd tegen heel wat kankers lijkt allesbehalve de juiste richting uit te gaan.

Omdat we zelf al een hele tijd een keto levensstijl eten en leven, beseffen we dat het anders moét en kan. ‘Keto gaan’ heeft enorm veel voordelen. Zo krijg je weer controle over hongergevoel, humeur en gezondheid. Leef en eet je al gezond, dan is het maar een kleine extra stap. Heel wat groenten. Voldoende vlees en vis. Véél gezonde vetten. Heerlijk!

We geloven ook enorm in het principe van babystapjes om het te bereiken.

Meer dan ooit zijn we overtuigd dat als wij een keto levensstijl kunnen inpassen in een leven met twee kleine kinderen, anderen dit ook kunnen. Daarom zijn we dit online Keto Huis gestart. We willen je zelf helpen bij die keto levensstijl, en proberen alvast voldoende informatie en inzicht online aan te bieden.

Hoe kan ik jullie bereiken met mijn vragen?

We helpen je graag. Daarom bieden we een aantal opties.

 

Keto tips & tricks ontvangen?

Contactgegevens & informatie

32-477 1975 82
>