Keto Huis
fraudegevoel

Het fraudegevoel bij keto

Drie keto-events hebben we tot nu toe georganiseerd. Super om te doen. De aanwezigen, sommigen uitermate sceptisch, zijn benieuwd naar onze ervaringen met een gezonde keto levensstijl. En we bespreken het graag. We zijn gepassioneerd. Maar tijdens de presentatie heb ik met momenten het gevoel een fraudeur te zijn.

fraudegevoel

De reden? Wat ik deel en bespreek lijkt gewoon ‘te goed om waar te zijn’. Zeker omdat ik zelf altijd super sceptisch ben. En probeer te relativeren. Ook voor mezelf.

Overdrijf ik niet? Zijn de resultaten en ‘het gevoel’ dat ik heb niet een gevolg van een algemeen betere balans in mijn leven? Word ik zelf niet in het ootje genomen door de toenemende spectaculaire wetenschappelijke literatuur rond keto? Is er niet wat ‘confirmation bias’?

Misschien wel. Anderzijds. Ik geloof sterk in sneeuwbaleffecten. Een aantal feiten kan ik zelf gewoon niet ontkennen:

  1. Op een aantal jaren tijd heb ik de switch kunnen maken van suikerverbrander naar vetverbrander. Drie opeenvolgende jaren stofwisselingsanalyses liegen niet. De data tijdens de VO2-max test bij RunningAndMore is uitermate significant. En de onmiddellijke reactie van de osteopaat bij de laatste test in 2017 was spontaan en eerlijk. Hij had nog nooit iemand (hij begeleidt ook professionele atleten) zo een verbrandingsommekeer gezien. Begrijpelijk ook, de meeste Belgische sporters ‘gaan niet keto’. Die optimaliseren hun training, en hun ‘gebalanceerde voeding’. Maar gaan niet “zo extreem”.
  2. Ik kan ’s morgens makkelijk 10 km of méér lopen zonder te eten. Ik kan stevig fitnessen zonder flauwtes. Beide zaken kon ik misschien vier jaar geleden toen ik ‘low carb’ was ook af en toe. Op mijn dertigste zéker niet.
  3. Mijn energie doorheen de dag is gewoon constanter.
  4. Ik ben al een aantal jaar op stabiel gewicht en mijn vetpercentage is gezakt. Een aantal jaar geleden sprak iedereen me er op aan. Nu is het stilaan “gewoon” geworden. 🙂

Dat zijn persoonlijke conclusies die mezelf er toch telkens weer van overtuigen dat theorie & praktijk lijken te kloppen.

Betekent dit dat ik me constant op elk moment van de dag sterk en energiek voel? Dat ik nooit een minder moment heb? Uiteraard niet. Soms heb ik stress. Soms heb ik slecht geslapen. Soms heb ik geen zin om dingen te doen. Keto verandert zaken, maar je wordt superman niet!

En dus moet ik zelf sceptisch blijven en op regelmatige momenten ook mezelf in vraag stellen. Alleen zo behoud ik zelf de juiste balans in dit hele keto avontuur.

———

Op Van Gils & Gasten was onlangs dokter William Cortvriendt op bezoek. Zijn boodschap: “We moeten vetter eten als we willen afvallen”.William Cortvriendt Lichter

Dit is bij mijn weten de eerste keer dat iemand in Belgie dit soort boodschap verkondigt op televisie. Hij heeft er een boek over geschreven: “Lichter”. Eigenlijk een handleiding om het keto dieet te volgen.

Mensen die keto doen of al een tijd het werk van Jason Fung volgen zijn uiteraard op de hoogte van dit alles, maar het is belangrijk dat er ook bij ons een bredere discussie op gang komt wat gezond eten betekent en hoe je het best aanpakt.

Christophe Bouten (KetoHuis)

Christophe Bouten (1977) is eeuwig ondernemende student, keto coach, held in zijn eigen gezondheidsavontuur en steeds op zoek naar meer vrijheid. Het boek "Ketoman - Bevrijd van alle onzin: eetstrategieën voor sceptici" schrijven was zijn eerste stap in de wereld van het schrijverschap. Je kan hem altijd plezieren met steak & eieren.

BEGIN 2020 SLIM
START TO KETO (start elke zaterdag)
21 DAGEN = 21 MOTIVATIEMOMENTEN. Tijdelijk aan €39.00 €21.00

Optimaliseer je voeding

Je bent al een tijdje gestart met keto en je wil graag je voeding tot in de puntjes optimaliseren?

Zondag 29 maart = Ketohuis Anti°Dieet Masterclass.

Schrijf je in

Makkelijk & snel met gezond keto aan de slag?Bestel ons nieuwe boek 'Ketohuis Kookt'

Meer informatie
>
%d bloggers liken dit: