.st0{fill:#FFFFFF;}

Het fraudegevoel bij keto 

Door Christophe Bouten (KetoHuis)

Drie keto-events hebben we tot nu toe georganiseerd. Super om te doen. De aanwezigen, sommigen uitermate sceptisch, zijn benieuwd naar onze ervaringen met een gezonde keto levensstijl. En we bespreken het graag. We zijn gepassioneerd. Maar tijdens de presentatie heb ik met momenten het gevoel een fraudeur te zijn.

fraudegevoel

De reden? Wat ik deel en bespreek lijkt gewoon ‘te goed om waar te zijn’. Zeker omdat ik zelf altijd super sceptisch ben. En probeer te relativeren. Ook voor mezelf.

Overdrijf ik niet? Zijn de resultaten en ‘het gevoel’ dat ik heb niet een gevolg van een algemeen betere balans in mijn leven? Word ik zelf niet in het ootje genomen door de toenemende spectaculaire wetenschappelijke literatuur rond keto? Is er niet wat ‘confirmation bias’?

Misschien wel. Anderzijds. Ik geloof sterk in sneeuwbaleffecten. Een aantal feiten kan ik zelf gewoon niet ontkennen:

  1. Op een aantal jaren tijd heb ik de switch kunnen maken van suikerverbrander naar vetverbrander. Drie opeenvolgende jaren stofwisselingsanalyses liegen niet. De data tijdens de VO2-max test bij RunningAndMore is uitermate significant. En de onmiddellijke reactie van de osteopaat bij de laatste test in 2017 was spontaan en eerlijk. Hij had nog nooit iemand (hij begeleidt ook professionele atleten) zo een verbrandingsommekeer gezien. Begrijpelijk ook, de meeste Belgische sporters ‘gaan niet keto’. Die optimaliseren hun training, en hun ‘gebalanceerde voeding’. Maar gaan niet “zo extreem”.
  2. Ik kan ’s morgens makkelijk 10 km of méér lopen zonder te eten. Ik kan stevig fitnessen zonder flauwtes. Beide zaken kon ik misschien vier jaar geleden toen ik ‘low carb’ was ook af en toe. Op mijn dertigste zéker niet.
  3. Mijn energie doorheen de dag is gewoon constanter.
  4. Ik ben al een aantal jaar op stabiel gewicht en mijn vetpercentage is gezakt. Een aantal jaar geleden sprak iedereen me er op aan. Nu is het stilaan “gewoon” geworden. 🙂

Dat zijn persoonlijke conclusies die mezelf er toch telkens weer van overtuigen dat theorie & praktijk lijken te kloppen.

Betekent dit dat ik me constant op elk moment van de dag sterk en energiek voel? Dat ik nooit een minder moment heb? Uiteraard niet. Soms heb ik stress. Soms heb ik slecht geslapen. Soms heb ik geen zin om dingen te doen. Keto verandert zaken, maar je wordt superman niet!

En dus moet ik zelf sceptisch blijven en op regelmatige momenten ook mezelf in vraag stellen. Alleen zo behoud ik zelf de juiste balans in dit hele keto avontuur.

———

Op Van Gils & Gasten was onlangs dokter William Cortvriendt op bezoek. Zijn boodschap: “We moeten vetter eten als we willen afvallen”.William Cortvriendt Lichter

Dit is bij mijn weten de eerste keer dat iemand in Belgie dit soort boodschap verkondigt op televisie. Hij heeft er een boek over geschreven: “Lichter”. Eigenlijk een handleiding om het keto dieet te volgen.

Mensen die keto doen of al een tijd het werk van Jason Fung volgen zijn uiteraard op de hoogte van dit alles, maar het is belangrijk dat er ook bij ons een bredere discussie op gang komt wat gezond eten betekent en hoe je het best aanpakt.

januari 31, 2018  geschreven

Christophe Bouten (KetoHuis)

Over de auteur

Christophe (1977) is een eeuwige student, keto coach, held in zijn eigen gezondheidsavontuur en een pro in een leven opbouwen met maximale vrijheid. Hij is verslaafd aan zijn verfrissende duik in de zee in de ochtend, koffie en koude douches. Wil je je eigen keto-avontuur starten of optimaliseren? Hij kan je coachen.
Het boek "Ketoman - Bevrijd van alle onzin: eetstrategieën voor sceptici" schrijven was zijn eerste stap als auteur.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ontdek ons volledig keto starterspakket

Pak die gezonde keto-levensstijl meteen goed aan!

Met het advies uit onze 2 boeken, tientallen recepten, inspirerende eetweken en een motiverend 21-dagen programma bieden we je alle ingrediënten om keto meteen zelf goed te starten.

Abonneer je op onze ketohuis nieuwsbrief

>