.st0{fill:#FFFFFF;}

Dieet dekt de lading niet bij keto 

Door Christophe Bouten (KetoHuis)

Het woord dieet heeft heel wat negatieve connotaties. Uit onze mond ga je daarom de combinatie keto-dieet of ketogeen dieet zelden aantreffen. Van bij de start hebben we die ‘beladen term’ maximaal trachten te vermijden, gewoon omdat het bij keto de lading niet dekt. Het doet je op vlak van productkeuze ook te veel denken in MAG/MAG NIET. Keto is simpelweg een eetstrategie of een tool om je gezondheid in eigen handen te nemen. Voeding is een cruciaal deel van het keto-plaatje maar er is ook niet-eten en sporten.

Zodra iemand het woord dieet gebruikt, roept dat begrippen op als caloriebeperking, ontkenning en miserie. Andere connotaties zijn honger, straf en goestingskes. Toch is er een enorm verschil tussen ‘op dieet gaan’ en een ‘slim dieet’. Voor dat laatste gebruiken we daarom liever ‘eetstijl’ of ‘eetstrategie’.

Patatten-dieet, Pronokal of Rain Pharma

Sommige mensen springen van het ene dieet op het andere. Ze volgen de laatste hypes of trends. Elk jaar hebben ze wel een andere aanpak. Zo eten ze een tijd lang bijvoorbeeld koolsoep of een slaatje dat laag is in calorieën. Een maand lang volgen ze een plan waar ze de calorieën moeten tellen in alles wat ze eten. Dat creëert namelijk een soort van calorietekort. Andere diëten hebben maaltijdvervangers die er voor zorgen dat je heel wat netto minder calorieën binnen krijgt. Ze volgen Pronokal, het wonderdieet van Bart De Wever. Of proberen een tijd lang een patatten-dieet. Of een fruitdieet. Of Rain Pharma. Of ze gaan beginnen punten tellen. Elk dieet kan je helpen gewicht te verliezen. Maar die dieet-mindset is niet gezond. Noch voor je geest noch voor je lichaam op de lange duur.

Je geraakt er in een staat van zelfontkenning door, waartegen je uiteindelijk altijd zult revolteren. Een ongelijke strijd. Neem het voorbeeld van een hond. Stel dat je die lang slecht zou behandelen. Op een bepaald moment knakt er iets in de hond en bijt die terug. Zo ook met je lichaam.

Periodiek vasten hier en daar. We zijn pro. Paar keer per jaar je lichaam detoxen, is top! Vasten en autofagie hebben zeker heel wat voordelen omdat het de slechte cellen uit je lichaam opkuist. De ontdekkingen van nobelprijswinnaar Yoshinori Ohsumi over de mechanismen achter autofagie zijn best fascinerend en veelbelovend.

Einde van het dieet, is terug naar af

Dat neemt niet weg dat een dieet van weinig calorieën gedurende een lange tijd met weinig koolhydraten, vetten en eiwitten ook kan betekenen dat je lichaam wel eens meer verliest dan gewoon vet over de periode van dat dieet. Spierverlies is een stevige optie, omdat die voedingsstoffen vitaal zijn voor hormoonfunctie, energieniveaus en herstel. En je lichaam is nog niet metabolisch flexibel of keto-aangepast.

Zodra de persoon het einde heeft bereikt van zijn dieet, snakt en roept het lichaam naar calorieën en voedingsstoffen. Het resultaat is dan vaak dat krachtige en vrij natuurlijke eetbuien instinctief naar de oppervlakte komen. Je lichaam is een biologische machine die ontworpen is om te overleven. Als het iets te kort komt, switcht het naar een andere modus om je brein en lichaam te beschermen. Je metabolisme vertraagt dan uit overlevingsinstinct en om de snelheid waarmee het energie verbrandt te vertragen. Zodra je weer normaal gaat eten, wil het rijkelijk feesten op alle voeding die voorhanden is. Zo veronderstelt dat lichaam van jou namelijk dat hongersnood nabij is. En het feit dat je metabolisme vertraagt, verergert het probleem. Je gewicht neemt aan verhoogd tempo opnieuw toe omdat je geen energie verbrandt aan hetzelfde tempo voor je jezelf tekort deed.

Wat ons betreft schrap je dus die dieet-kijk en gebruik je als onderdeel van een gezonde keto levensstijl een eetstijl waarbij je dagelijks slimme keuzes maakt. Elke maaltijd een bétere keuze. Die keuzes variëren en zijn voor ieder anders in functie van de doelstellingen. Grosso modo komt het er op neer dat je voldoende vetten, eiwitten, vezels, vitaminen, mineralen binnen haalt én een juist aantal aan koolhydraten eet om je vol energie en in tip-top conditie te houden.

Duik je nog een niveau dieper betekent het gewoon je koolhydraat-inname afstemmen op je dagelijkse energiebehoeftes.

Juiste voeding, water, zonlicht en goede lucht

Zo zijn er drie macronutriënten die het lichaam nodig heeft: vetten, eiwitten en koolhydraten. In eenvoudige termen kan je stellen dat vetten gebruikt worden voor de lichaamsfuncties en dan met name voor de hormonale werking, en bovendien als een energiebron die traag, gestaag en efficiënt brandt. Eiwitten bouwen en herstellen spieren. Koolhydraten geven je snel beschikbare en brandende energie die vooral voor de hersenfunctie en intense fysieke activiteit wordt gebruikt.

Vezels zijn vaak aanwezig mét koolhydraten (voorbeelden hiervan zijn de schil van een appel, de zemelen of schaal van volle granen), bevatten vitaminen en mineralen, en spelen een helpende rol om de stoelgang te vergemakkelijken. Het vertraagt ook de vertering en zorgt voor een tragere, meer constante toevoer van suiker naar de bloedstroom, zodat dit soort van energie over een langere periode wordt gegeven.

Naast macronutriënten zijn er micronutriënten (vitamines en mineralen), zoals vitamine D3, die ons helpen calcium, een mineraal, dat een van de bouwstenen is van botten en tanden, te absorberen, evenals een belangrijke elektrolyt te zijn. Als je je lichaam voorziet van een ruim aanbod van deze voedingsstoffen, in combinatie met water, zonlicht en goede lucht, zul je gedijen, net zoals een plant mooi ontwikkelt als je hem de juiste meststof geeft, samen met de juiste hoeveelheid water en voldoende zonlicht.

Een plant in volle bloei ziet er spectaculair uit en is beter bestand tegen ziekten. Net als een plant, zal je lichaam als je het geeft wat het nodig heeft, automatisch de beste versie van zichzelf creëren. Geef het genoeg tijd, en je zult er geweldig uitzien en je prima gaan voelen.

Maak de juiste keuzes volgens de 80-20-regel

Met al die zaken in het achterhoofd is onze boodschap er steeds op gericht dat je begrijpt dat een gezonde keto levensstijl je alle tools in handen geeft om de juiste keuzes te maken. Het draait niet om al te coole ingewikkelde recepten. Het draait er niet om dat je jezelf in calorieën tekort doet. Het gaat er om dat je op termijn intuïtief weet wat te eten, wanneer het te eten en vooral waarom, zodat je je eigen motor kan doen blijven draaien en jezelf veranderen in de beste versie van jezelf.

Zodra je die dingen beseft, ga je best nog vaak keuzes moeten maken. Onze wereld zit namelijk vol van verleidingen. En de sociale momenten. De ene dag heb je een betere dag dan de andere. Schuldgevoel is onnodig.

Maar tegelijkertijd ga je gewapend zijn met kennis waardoor je begrijpt wat er met je lichaam gebeurt zodra je naar oude zaken grijpt. Als je de juiste keuzes het grootste deel van de tijd maakt (80-20 regel), ga je spectaculaire resultaten zien.

Kennis + Actie = Kracht. Succes ermee!

———————————————

Indien je twijfelt, raden we je ons boek ‘Ketohuis Kookt’ aan.

Indien je het niet alleen kunt, kan je ons altijd contacteren voor een coaching-traject.

Samenvatting
Waarom je het woord dieet echt niet mag gebruiken bij keto
Naam artikel
Waarom je het woord dieet echt niet mag gebruiken bij keto
Beschrijving
Het keto-dieet is geen dieet. Voeding is een cruciaal deel van het keto-plaatje maar er is ook niet-eten en sporten. Dit artikel legt je uit waarom.
Auteur
Naam uitgever
KetoHuis
Logo uitgever
december 29, 2019  geschreven

Christophe Bouten (KetoHuis)

Over de auteur

Christophe (1977) is een eeuwige student, keto coach, held in zijn eigen gezondheidsavontuur en een pro in een leven opbouwen met maximale vrijheid. Hij is verslaafd aan zijn verfrissende duik in de zee in de ochtend, koffie en koude douches. Wil je je eigen keto-avontuur starten of optimaliseren? Hij kan je coachen.
Het boek "Ketoman - Bevrijd van alle onzin: eetstrategieën voor sceptici" schrijven was zijn eerste stap als auteur.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ontdek ons volledig keto starterspakket

Pak die gezonde keto-levensstijl meteen goed aan!

Met het advies uit onze 2 boeken, tientallen recepten, inspirerende eetweken en een motiverend 21-dagen programma bieden we je alle ingrediënten om keto meteen zelf goed te starten.

Abonneer je op onze ketohuis nieuwsbrief

>

Ontdek meer van ketohuis

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder