.st0{fill:#FFFFFF;}

“Wat als ik eens géén keto-vriendelijke maaltijd eet?” 

Door Christophe Bouten (KetoHuis)

Keto vragenrondje (18)

De komende weken beantwoorden we 21 vragen die we regelmatig ontvangen tijdens onze individuele coaching. Sommige dagen zullen de antwoorden kort & krachtig zijn maar op andere dagen zijn we uitgebreider & genuanceerder. Kom regelmatig terug op onze blog om alle vragen en antwoorden te lezen.

Mag ik vals spelen bij keto?

De grootste voordelen met keto bereik je wanneer je het niet als een korte termijn dieet maar als een lange termijn levensstijl ziet. Dat is hopelijk al lang duidelijk uit al het werk op deze site

Een bijkomend probleem is dat sowieso pakweg 90 procent van alle diëten mislukken. Om die reden is het van belang dat je de beste manier vindt voor jou om keto als tool in je levensstijl te integreren

Dat betekent heel vaak ook een goede balans tussen wat het meest optimaal en het meest duurzaam is.

Een lange termijn kijk is dus het meest geschikt. Bekijk het zo. Je eet twee maanden lang constant keto-vriendelijke maaltijden van hoge kwaliteit. Op een vrijdag avond beslis je met je gezin een pizza’tje te eten. Om vervolgens weer twee maanden lang heel keto-vriendelijk te eten.

Zo’n aanpak is een betere strategie dan twee maanden strikt keto te doen, terwijl je dag na dag intens verlangt naar pizza of frietjes. Na twee maanden tanden bijten geef je het op nadat je op een dag moegetergd hebt ’toegegeven aan je oude eetstijl’.  

Of misschien nog erger. Je brengt heel wat tijd door in discussies of je die pizza mag eten. En wat de gevolgen zullen zijn. Tot je besluit pizza te eten. Om je daarna heel het weekend schuldig te voelen en te besluiten dat keto toch maar niets voor je is. 

Om maar te herhalen, denk: ‘keto-levensstijl’. Als dat betekent dat je af en toe eens een zogenaamde “cheat meal” of iets uit je oude levensstijl wil en zal eten, is dat best prima. Laat rommelvoeding gewoon niet uit de hand lopen of al te vaak een plaats in je leven krijgen. 

Het doel van een levensstijl is negatieve gewoontes te doorbreken

Een gemeenschappelijk doel om een gezonde levensstijl te volgen, is dat je eerdere negatieve gewoonten wil doorbreken. De wetenschap leert ons dat suiker verslavend kan zijn; recente studies suggereren dat geraffineerde suiker nog verslavender kan zijn dan cocaïne. Ben je verslaafd aan drugs of alcohol, zou een geplande terugval van één keer per week een uiterst slecht plan zijn. 

Ben je iemand die lijdt aan ernstige voedselverslavingen en probeer je hardnekkige gewoontes te doorbreken, kan vals spelen contraproductief zijn. Je huidige verslavingen voeden, saboteert je vermogen om ze volledig af te wijzen. 

Wat natuurlijk niet wil zeggen dat er geen momenten in je leven zijn waarin je wilt genieten van niet-keto-vriendelijk voedsel, en dat is oké (tenzij het therapeutisch wordt gebruikt). Persoonlijk zou ik dat gewoon niet vaak doen. Probeer vooral te weten of je iemand bent die wat flexibeler om kan gaan met de keto levensstijl. Beginners houden zich best minimaal 4-6 weken aan keto te houden voor ze uit de band springen. 

Uit ketose gegooid

In de meeste gevallen word je door die maaltijd(combinatie) uit ketose geschopt. Bij de start van je keto-avontuur is dat niet ideaal. 

Aanzie ketose als een vuurtje. Wanneer je voor het eerst dat vuur aansteekt, kan een beetje regen of wind het vuur doven. Dat maakt het moeilijk om opnieuw te beginnen. Dat geldt zeker voor de keto-beginneling. Zo’n cheat-maaltijd betekent dat het ketose-vuur wordt gedoofd. Daardoor wordt het moeilijker voor je om je aan te passen. Kortom: als je nieuw bent, speel dan niet vals. Blijf op koers.

Naarmate het vuur uitdeint, kan het wat meer regen en wind verdragen zonder uit te doven. Als regen en wind het vuur beïnvloeden, herstelt het zich snel. Dit is wat je ziet wanneer je heel lang keto doet. Je wordt metabolisch flexibeler, wat betekent dat je vrij makkelijk heen en weer kan schakelen tussen het gebruik van koolhydraten en vetten. Hierdoor zal je sneller weer in ketose geraken na die pizza-avond. 

Het draait niet alleen om ketose

En toch. Gezondheid gaat niet alleen over ‘in ketose zijn’. Af en toe uit ketose worden geschopt, is niet zo’n groot probleem. Tenzij je het misschien voor bepaalde therapeutische redenen doet. Wel zijn er andere gevolgen die gepaard gaan met zo’n maaltijd.

Heel wat ‘alles of niets’ mensen slaan in dat geval een beetje door. Met als gevolg dat die bewerkte koolhydraten of de goedgevoel-voedingsmiddelen meteen hard inhakken op je darmgezondheid. Ze kunnen kleine gaatjes in de darmen aanbrengen, waardoor onverteerde voedseldeeltjes in je bloedbaan terechtkomen. Hier krijgen ze de kans om ontstekingen op te drijven en je algehele gezondheid te schaden. Dat is iets dat wij bijvoorbeeld heel sterk zien – hij krijgt dan een soort van astma-aanval ’s nachts – bij onze eigen zoon Timo indien hij rommelvoeding voorgeschoteld krijgt

Deze gaten in je darm hebben typisch gemiddeld zeven dagen nodig om te genezen. Als je één keer per week zo’n rommelmaaltijd inplant, wordt je darm voortdurend beschadigd. Je overlaadt je je systeem voortdurend met ontstekingen en mogelijke auto-immuunsymptomen.

Afhankelijk van de grootte van je niet-keto-vriendelijke maaltijd, kan je enkele nadelige bijwerkingen en schade ervaren. Uiteraard is er een groot verschil wanneer je pizza met slechte oliën, slecht deeg laat volgen door rommelijs  versus een gerecht waarin extra veel zoete aardappel zit. De eerste zal veel negatieve bijwerkingen veroorzaken; de laatste wellicht niet. Hoe dan ook hoeft het allemaal geen ramp te zijn. 

Conclusie

Niet-keto-vriendelijke maaltijden kunnen uiteraard oké zijn, maar de niet-keto-vriendelijke rommelvoeding in je keto-avontuur beperken zal een groot verschil maken. Koolhydraten kunnen verslavend zijn en honger stimuleren. Daarom dat het slechte soort ‘foute maaltijd’ ertoe kan leiden dat het uit de hand loopt en je volledig van de keto-trein tottert. Wat de gevolgen van die ene maaltijd veel erger maakt natuurlijk.

In plaats daarvan zou een niet-keto-vriendelijke maaltijd wellicht dit moeten zijn: één enkele maaltijd, niet een hele dag, en niét frequent. Elke keer dat je voor rommelvoeding gaat, neem je een weloverwogen beslissing om minderwaardig en mogelijk schadelijk voedsel in je lichaam te stoppen. Hoewel het misschien geen enorme impact heeft als het zelden wordt gedaan, kan het je doelen zeker in de weg staan.

Laat hieronder weten hoe jij hiermee omgaat!

Optimaliseer je eigen keto leven

Neem deel aan ons nieuwe online programma “Keto Optimalisatie”:  25 dagen kennis, eetweekplannen en bijkomende verdieping. 

augustus 25, 2021  geschreven

Christophe Bouten (KetoHuis)

Over de auteur

Christophe (1977) is een eeuwige student, keto coach, held in zijn eigen gezondheidsavontuur en een pro in een leven opbouwen met maximale vrijheid. Hij is verslaafd aan zijn verfrissende duik in de zee in de ochtend, koffie en koude douches. Wil je je eigen keto-avontuur starten of optimaliseren? Hij kan je coachen.
Het boek "Ketoman - Bevrijd van alle onzin: eetstrategieën voor sceptici" schrijven was zijn eerste stap als auteur.

 • Ik ervaar ook dat als ik een keer iets van geraffineerde kh eet .Ik de volgende dag weer heel veel honger heb wat ik nu alleen heb als ik lang niet gegeten heb na meer dan 6 uur na de vorige maaltijd. Ik vind dat dan heel vervelend dus probeer dit te voorkomen. Als ik iets te veel normale kh eet dan heb ik daar geen last van. Ik zou best zoete aardappel frietjes kunnen eten zonder problemen.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Ontdek ons volledig keto starterspakket

  Pak die gezonde keto-levensstijl meteen goed aan!

  Met het advies uit onze 2 boeken, tientallen recepten, inspirerende eetweken en een motiverend 21-dagen programma bieden we je alle ingrediënten om keto meteen zelf goed te starten.

  Abonneer je op onze ketohuis nieuwsbrief

  >
  %d bloggers liken dit: