.st0{fill:#FFFFFF;}

Havermout is geen gezond ontbijt 

Door Christophe Bouten (KetoHuis)

Ontbijtgranen. Laten we dat woord voortaan niet meer gebruiken. En ze allemaal ontbijtsnoep noemen. 😉 Zodra je deze ‘cereal killers‘ eet, begint je lichaam meteen die bewerkte granen, zetmeel en toegevoegde suikers in een lawine aan glucose om te zetten. Geen top-strategie voor iemand die insulineresistent is en iets aan die situatie wil veranderen.

De meeste ontbijtgranen zijn 75% of meer suiker. Wandel je door de supermarkt, kom je heel wat voedingslabels tegen die op zijn zachtst gezegd misleidend zijn. Zo goed als elke doos met ontbijtgranen maakt onjuiste gezondheidsclaims die ze linken aan de voordelen van het eten van volle granen. Al die *volle* granen zijn super bewerkt, en zitten vol met toegevoegde suiker en chemische additieven.

Ontbijtgranen vandaag de dag zijn gewoon een bezorgsysteem om suiker in huishoudens binnen te smokkelen. Daarnaast hebben we met zijn allen de indruk gekregen dat granola een betere keuze is. Niets is minder waar. Tenzij je die zelf maakt. In heel wat merken vind je bijna uitsluitend suiker. En het wordt nog erger. Je dag met suiker starten, zet je op een rollercoaster van suikerverslaving en goesting in allerlei zaken die je zo goed als de hele dag met je meesleurt.

Havermout: de uitzondering op de regel?

Nee hoor, de terugkomende vraag: “Is havermout dan niet gezond?”, moeten we vaak doorprikken. We krijgen steevast die vraag als we starten over alle mogelijke ontbijt-opties bij keto. Of als we vertellen hoe wij hier ontbijten.

Ons antwoord is: “Nee, jammer genoeg niet!”

Kan zo’n lekker ontbijt als havermout echt ongezond zijn?

Jarenlang at ik dit bijna dagelijks. Afwisselend met Muesli. Het leek een ontbijt-religie. Met vers geperst fruitsap. Toen had je ook nog geen sceptici die over keto begonnen. Havermout was een mirakelontbijt. Het zou zelfs je cholesterol verlagen.

Alweer verkeerd voedingsadvies

Ondertussen lijkt zelfs dat laatste niet het grote inzicht dat je leven zal veranderen. Een grote studie die in 2016 in BMJ Open werd gepubliceerd , toont aan dat mensen boven de 60 met lage cholesterol een hoger sterftecijfer hebben dan mensen ouder dan 60 met hoge cholesterol. Alweer de wereld op zijn kop. Zoals zo vaak voor zij die een keto levensstijl volgen en stilaan beseffen hoeveel verkeerd advies we de voorbije decennia mochten slikken.

Het grootste probleem met havermout ligt in lijn met het argument tegen elke graansoort. Je bloedsuiker krijgt een piek. En je wordt dus hongeriger. Zo is er een andere studie waarbij te zware kinderen een van deze drie soorten ontbijt kregen: havermoutpap, “gesneden haver” of omelet. Elk ontbijt bevatte dezelfde aantal calorieën. De kinderen die de havermoutpap kregen, aten 81% meer voeding in de namiddag dan de omelet-eters. De kinderen die de gesneden haver aten, deden het een beetje beter, maar aten toch nog 51% meer dan de kinderen die eieren aten.

Dat was niet het enige verschil. In vergelijking met de omelet-groep hadden de kinderen die de havermout aten hogere insulinespiegels, hogere niveaus aan suiker, adrenaline en cortisol (wat erop wijst dat het lichaam havermout als een stress-element ervaart).

Wat kunnen we hieruit leren?

Zelfs ‘gezonde ontbijtgranen’ zullen je meer ‘goestingskes’ geven dan eiwitten of vetten. En als je havermoutpap eet, dan ontvangt je lichaam een ontbijtgraan dat zo verfijnd werd dat de voedingswaarde sterk geslonken is.

En toch blijven mensen halsstarig vasthouden aan havermout als een gezonde manier om de dag te starten. En dat is het ook! Als je het vergelijkt met ‘fruit loops’ bijvoorbeeld, waarvan Kellogg’s in zijn web-beschrijving zegt dat “een zuivelproduct en een stukje fruit” je kinderen “een evenwichtig ontbijt geeft dat ze met plezier zullen eten”. Dat ‘met plezier’ kan ik als ouder zeker beamen.

fruit loops

 

 

De vraagt blijft of je hen er op het einde van de dag én op lange termijn echt wel plezier mee doet.

PS. Nieuwsgierig naar meer? Bestel dan zeker voor jou of familieleden het boek ‘Ketoman. Bevrijd van alle onzin. Eetstrategieën voor sceptici‘.

 

september 29, 2018  geschreven

Christophe Bouten (KetoHuis)

Over de auteur

Christophe (1977) is een eeuwige student, keto coach, held in zijn eigen gezondheidsavontuur en een pro in een leven opbouwen met maximale vrijheid. Hij is verslaafd aan zijn verfrissende duik in de zee in de ochtend, koffie en koude douches. Wil je je eigen keto-avontuur starten of optimaliseren? Hij kan je coachen.
Het boek "Ketoman - Bevrijd van alle onzin: eetstrategieën voor sceptici" schrijven was zijn eerste stap als auteur.

 • De totale hoeveelheid cholesterol is een erg slechte indicator voor overlijden en myocard infarct. Dat is wat die eerste studie zegt. Dat wisten we ook al langer. Het is vooral de ldl hdl verhouding.

  De andere studie; daar staat letterlijk haver in als een goed een voorbeeld? Ik ben nog niet overtuigd.

 • Ik gebruik enkel havermout bij het maken van mijn suikervrije granola, daar ook best uit laten? Recept 1 grote mok havermout 1 grote mok gemengde noten 1/4 mok zonnebloempitten 1/4 sesam 1/2 pompoenpitten 2 eetlepels kokosolie 1 Kl kaneel snuif zout 20 min in de oven
  Hier eet ik elke morgen 3 el van bij mijn smoothie of volle demeyer yoghurt met beetje fruit

 • Wat is dan wel een gepast ontbijt in ketose ? En is 1x per week op zondag gezellig een broodje eten bij het ontbijt echt niet toegestaan ?

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Ontdek ons volledig keto starterspakket

  Pak die gezonde keto-levensstijl meteen goed aan!

  Met het advies uit onze 2 boeken, tientallen recepten, inspirerende eetweken en een motiverend 21-dagen programma bieden we je alle ingrediënten om keto meteen zelf goed te starten.

  Abonneer je op onze ketohuis nieuwsbrief

  >
  %d bloggers liken dit: