Keto Huis

Havermout is geen gezond ontbijt

havermout

Eén ding moeten we regelmatig doorprikken. De terugkomende vraag: “Is havermout dan niet gezond?” Vaak krijgen we de vraag als we starten over alle mogelijke ontbijt-opties bij keto. Of als we vertellen hoe wij hier ontbijten.

Ons antwoord is steevast: “Nee, jammer genoeg niet!”

Kan zo’n lekker ontbijt als havermout echt ongezond zijn?

Jarenlang at ik dit bijna dagelijks. Afwisselend met Muesli. Het leek een ontbijt-religie. Toen had je ook nog geen dwazeriken die over keto begonnen. Havermout was een mirakelontbijt. Het zou zelfs je cholesterol verlagen.

Alweer verkeerd voedingsadvies

Ondertussen lijkt dat laatste niet het grote inzicht dat je leven zal veranderen. Een grote studie die in 2016 in BMJ Open werd gepubliceerd , toont aan dat mensen boven de 60 met lage cholesterol een hoger sterftecijfer hebben dan mensen ouder dan 60 met hoge cholesterol. Alweer de wereld op zijn kop. Zoals zo vaak voor zij die een keto levensstijl volgen en stilaan beseffen hoeveel verkeerd advies we de voorbije decennia mochten slikken.

Het grootste probleem met havermout ligt in lijn met het argument tegen elke graansoort. Je bloedsuiker krijgt een piek. En je wordt dus hongeriger. Zo is er een andere studie waarbij te zware kinderen een van deze drie soorten ontbijt kregen: havermoutpap, “gesneden haver” of omelet. Elk ontbijt bevatte dezelfde aantal calorieën . De kinderen die de havermoutpap kregen, aten 81% meer voeding in de namiddag dan de omelet-eters. De kinderen die de gesneden haver aten, deden het een beetje beter, maar aten toch nog 51% meer dan de kinderen die eieren aten.

Dat was niet het enige verschil. In vergelijking met de omelet-groep hadden de kinderen die de havermout aten hogere insulinespiegels, hogere niveaus aan suiker, adrenaline en cortisol (wat erop wijst dat het lichaam havermout als een stress-element ervaart).

Wat kunnen we hiervan leren?

Zelfs de ‘gezonde granen’ zullen je meer ‘goestingskes’ geven dan eiwitten of vetten. En als je havermoutpap eet, dan ontvangt je lichaam een ontbijtgraan dat zo verfijnd werd dat de voedingswaarde sterk geslonken is.

En toch blijven mensen dus halsstarig vasthouden aan havermout als een gezonde manier om de dag te starten. En dat is het ook! Als je het vergelijkt met ‘fruit loops’ bijvoorbeeld, waarvan Kellogg’s in zijn web-beschrijving zegt dat “een zuivelproduct en een stukje fruit” je kinderen “een evenwichtig ontbijt geeft dat ze met plezier zullen eten”. Dat ‘met plezier’ kan ik als ouder zeker beamen.

fruit loops

De vraagt blijft of je hen op het einde van de dag én op lange termijn echt wel plezier hebt gedaan.

havermout

Keto Huis (Christophe)

Christophe Bouten (1977) loopt traag en verdiept zich graag.

Als vader van twee jonge kereltjes probeert hij open van geest door het leven te stappen. Op zijn dertigste nam hij zijn gezondheid weer in eigen handen.

Samen met zijn partner Sofie Desmedt is hij op zijn veertigste het Keto Huis gestart. De keto levensstijl is voor hem een boeiend leerproces, waarover hij met plezier zijn eigen bevindingen deelt.

Hij schreef onlangs het boek "Ketoman - Bevrijd van alle onzin: eetstrategieën voor sceptici". Verder bezit hij twee coaching diploma's (voetbal & gezondheid) waarmee hij nog veel te weinig doet.

 • De totale hoeveelheid cholesterol is een erg slechte indicator voor overlijden en myocard infarct. Dat is wat die eerste studie zegt. Dat wisten we ook al langer. Het is vooral de ldl hdl verhouding.

  De andere studie; daar staat letterlijk haver in als een goed een voorbeeld? Ik ben nog niet overtuigd.

 • Bestel ons nieuwe boek ‘Ketoman’

  Ketoman heeft een geheim dat de traditionele kijk op voeding op zijn kop zet!

  Bestel het boek
  (+gratis startersgids)

  Keto Workshop – Voor Starters

  Graag de voordelen van de keto levensstijl ontdekken en praktisch leren hoe je er snel mee aan de slag kunt?

  Schrijf je in

  Over ons


  We willen van het Keto Huis een inspirerende en informerende plek maken voor iedereen die een keto levensstijl beter wil begrijpen maar niet de moed, zin of tijd heeft om alles alleen uit te dokteren.
  >
  ketoman boek en startersgids

  Spring mee op de keto-trein.

  Lees alvast gratis het eerste hoofdstuk.

  %d bloggers liken dit: