.st0{fill:#FFFFFF;}

De huid: ons vergeten orgaan 

Door Sofie Desmedt (KetoHuis)

Een gezonde keto levensstijl volgen is een goede strategie om je gezondheid terug in de juiste richting te krijgen. Gezonde voeding is hierbij in eerste instantie de focus, maar bij gezond keto komen er heel wat meer dingen kijken. Sporten, slaap en vasten zijn naast voeding belangrijke aspecten om te verbeteren.

In onze pogingen tot optimalisatie is er één orgaan dat al te vaak vergeten wordt: onze huid!

De huid van de persoon die we voor ons hebben, is heel vaak de spiegel van diens gezondheid. Dat klinkt diep, maar een gezonde, stralende huid is het resultaat van een gezond lichaam van binnen en van buiten. 

We krijgen regelmatig te horen dat wanneer mensen starten met keto, ze niet altijd gewicht verliezen, maar wel onmiddellijk een positief resultaat zien in hun huid. Het is een van de eerste organen die reageert. Minder rode vlekken, minder acné en een gezondere huidskleur. Dat kan tellen!

De huid – het grootste en meest doorlaatbare orgaan van het lichaam – speelt ook een belangrijke psychologische rol. Als de meest zichtbare indicatie van gezondheid, beïnvloedt de toestand van onze huid hoe we ons voelen en hoe anderen ons zien.

De voorbije jaren hebben we ons noodgedwongen wat meer moeten verdiepen in de huid. Jongste zoontje Timo heeft namelijk al sedert een paar maanden na zijn geboorte enorm veel last van eczeem. Tot onze grote frustratie kregen we de eerste jaren het ene zalfje na het andere om op zijn huid te smeren. Allemaal met eigenlijk zo goed als geen succes. Soms hielpen ze wel tegen de jeuk, maar de behandeling van de oorzaak bleef uit. 


De zoektocht naar de juiste aanpak voor Timo hebben we hier neergeschreven. 

Timo moe

Tot op de dag van vandaag zijn er een aantal zaken die we denken te hebben opgestoken in die context. 

  • In het proces om Timo’s voeding te optimaliseren, zijn we beginnen opletten met zuivel en zogenaamde lectines. Steeds vaker merken we het aan zijn huid wanneer we een tijdje minder strikt zijn en de onderhuidse bobbeltjes terugkomen. Sowieso lijkt hij zeer snel negatief te reageren op de slechte oliën. 
  • Na zijn oogoperatie twee jaar geleden verslechterde zijn huid opnieuw. Zelfs bij optimalere voeden. Volledige narcose, en (jammer genoeg) verplichte antibiotica zijn nefast voor zijn microbioom. Het bracht ons “terug naar af”. Veel zelfgemaakte bottenbouillon, gember, zuurkool (onder andere) waren terug aan de orde om zijn darmflora zo goed mogelijk te ondersteunen. 
  • Zijn huid reageert op zijn best wanneer hij vaak in de zon komt, kan aarden, en regelmatig gaat zwemmen in de zee. Aangezien we op dit moment niet wonen in een huis dichtbij de zee, proberen we wel dit wel zo goed als mogelijk na te bootsen (met een aardingslaken en af en toe een lauw bad met Himalayazout). 

We hebben zelf dus genoeg motivatie gehad om ons toch nog wat verder te verdiepen in dit onderwerp.  

Voeding voor de huid

Wanneer je beseft dat de huid een orgaan is, wordt het iets duidelijker. Denk maar aan je longen, hart en darmen. Die wil je ook steeds zo veel mogelijk beschermen. Hetzelfde geldt voor de huid. Je wil je huid vooral voeden door de juiste voeding te consumeren en niet door het met allerhande crèmes of zalfjes in te smeren. Als er één iets is wat we de voorbije jaren 100% hebben geleerd, is dat de juiste voeding voor de huid binnenuit start. 

Welke voeding dan juist? Dat is en blijft een enorm complexe puzzel en enorm persoonsgebonden. Waar de ene persoon helemaal geen wortelen of broccoli mag eten, kan de andere persoon dan weer niet tegen zuivel. 

En toch gaan er dagelijks duizenden verzorgingscrèmes over de toonbank. Een ware industrie die je doet denken dat je daarmee alles kunt oplossen. Het zijn alleen maar pleisters op een wonde, en geen aanpak van de oorzaak. 

Uiteraard wil iedereen lekker ruiken en hebben we de gewoonte om af en toe een crème te gebruiken.

Dit artikel is dus een pleidooi om zo min mogelijk van al die produkten te gebruiken. Wil je er toch eentje? Denk dan even na vooraleer je een nieuw product gaat aanschaffen. 

De huid als toegangspoort tot je lichaam

De voorbije jaren is het voor heel wat mensen logisch geworden om de ingrediënten van het voedsel dat we eten na te kijken. 

Steeds vaker beseffen we met zijn allen dat er heel wat “onechte rommel” verwerkt wordt in onze voedingsmiddelen. Suiker in kipfilet, antibiotica in supermarktvlees, bewaarmiddelen in zo goed als alle producten in een pakje, kunstmatige zoetstoffen, aangevuld met honderden termen die we helemaal niet kunnen uitspreken. Laat staan dat we begrijpen wat we in onze mond stoppen. De lijst is eindeloos. 

Waar mensen veel minder (veel te weinig!) bij stilstaan, zijn de ingrediënten van alle producten waar onze huid mee in contact komt.

Van alles absorberend tot ondoorbringbaar

Denk maar aan uitspraken zoals “de huid absorbeert 60% van wat je erop aanbrengt” en “alles wordt binnen 26 seconden opgenomen in je bloedbaan”.

Aan de andere kant zijn er ook stemmen die verklaren dat de huid een absoluut ondoordringbare barrière vormt, of dat de moleculen in producten voor persoonlijke verzorging te groot zijn om door de huid te gaan. 

Al deze beweringen bevatten een zekere waarheid.

Eén van de vele functies van de huid is inderdaad een barrière te zijn: het houdt onze interne organen en vloeistoffen binnen en schadelijke externe elementen (UV-straling, bacteriën) buiten.  Zonder in detail te willen treden over de opbouw van de huid, kan je wel stellen dat ook dit orgaan best fascinerend is.

Hoewel de buitenste huidlagen goed werken om te voorkomen dat elementen zoals water binnendringen (en ons lichaam opzwelt als een spons elke keer we een bad nemen), is de opname van bepaalde chemicaliën door de huid zeer reëel.   

De huid is een deur die werkt in twee richtingen

We hebben geen huid die gemaakt is van metaal en ondoorlaatbaar is. Nee, je kan je huid zien als een soort van deur die werkt in een tweerichtingsverkeer. 

Langs de ene kant verliezen we stoffen van ons lichaam door de huid (zweet, bloed), maar er dringen ook heel wat deeltjes binnen in het lichaam. 

Denk maar aan de nicotinepleisters die je op je huid aanbrengt om je sigarettenverslaving tegen te gaan. 


Een ander voorbeeld is klassieke gel om een gezwollen enkel te ontlasten of ontstekingen te verminderen.  

Ook het omgekeerde is waar. In een natuurlijke warmwaterbron die bekend staat om zijn helende mineralen, wil je dat je huid net zoveel mogelijk heilzame stoffen opneemt. Dat is echter voor de meesten onder ons een uitzondering en geen wekelijkse aangelegenheid. 

Hier zie je me in zoutwater baden in Sal

Hier zie je me in zoutwater baden in Sal

Ons dagelijks leven daarentegen staat vaak vol met blootstelling aan ongewenste chemicaliën die door onze huid kunnen worden opgenomen, in alles van het water waarmee we afwassen tot de producten voor persoonlijke verzorging die we gebruiken.

Geen eenduidig antwoord op de vraag hoeveel je huid exact absorbeert.

Het gemak waarmee stoffen in onze huid worden opgenomen, hangt af van een aantal factoren, waaronder de structuur en grootte van de chemische stof die op de huid wordt aangebracht. Hoewel veel chemicaliën gewoon te groot zijn om door de huid te worden opgenomen, zijn andere juist klein genoeg. Sommige zijn zelfs ontworpen om snel en gemakkelijk door de huid te dringen.


De opname van chemicaliën in de huid hangt ook af van andere factoren, zoals huidintegriteit (beschadigd versus intact), huidtemperatuur, concentratie van een chemische stof op het huidoppervlak en blootstellingsduur. 

Het aan chemicaliën blootgestelde deel van het lichaam  is misschien wel het belangrijkste. Zo is de chemische absorptiesnelheid op het voor voorhoofd en de hoofdhuid ongeveer vier keer zo groot als de absorptiesnelheid op je lichaam. Het gezicht is meerdere keren doorlaatbaarder dan brede lichaamsoppervlakken en een absorptiegraad van 100% voor oksels en geslachtsorganen.

Dus het antwoord op een vraag als “hoeveel absorbeert de huid?” kan onmogelijk worden gekwantificeerd in een eenduidig antwoord. 

We staan te weinig stil bij het belang van de huid en waarmee dit vergeten orgaan dagelijks in contact komt. 

Goed verkopende verzorgingsproducten

Ook hier is de industrie weer enorm groot en machtig. Ze bombarderen je met duizenden verschillende producten.

Sta even stil bij het aantal producten die je dagelijks gebruikt. Dan denk ik aan dagcrème, nachtcrème, anti-rimpelcrème, deodorant, bodylotion, bodymelk, zonnecrème, make-up, tandpasta, …

Hoe gek is het niet dat we regelmatig dingen op onze huid smeren of onder onze oksels spuiten die vol zitten met chemicaliën of zware metalen? 

Allemaal zaken die we nooit zouden tolereren in onze voeding! 

Sommige mensen zijn zelfs van mening dat het aanbrengen van producten op de huid erger kan zijn dan ze op te eten. Wanneer je iets eet, helpen de enzymen in je speeksel en maag het af te breken en uit je lichaam te spoelen.
Wanneer chemicaliën in contact komen met de huid, worden ze rechtstreeks in de bloedbaan opgenomen zonder enige vorm van filtering en gaan ze rechtstreeks naar je meest delicate organen. 

Alles wat we op onze huid aanbrengen, wordt opgenomen in ons systeem. Het is niet omdat je deodorant niet wordt aangetroffen door je smaakpapillen of je maag dat het OK is om deze stoffen in je lichaam te hebben. De inhoud van de spray komt ons systeem binnen en wordt bestreden door onze natuurlijke afweermechanismen en organen – net als elk ander gif.

Daarnaast beperkt het smeren van al die crèmes de opname van Vitamine D in je lichaam. En laat nu dat net een heel belangrijke natuurlijk vitamine zijn, waar we idealiter elke dag wat van binnenhalen.

Wat moet je nu doen of waar moet je beginnen? 

Gebruik alleen maar producten op je huid
die je ook in je mond zou stoppen

Wanneer je je lichaam gezond voedt, dan heeft het eigenlijk bitter weinig cremes of allerhande nodig.

Dat is alleszins wat we zelf hebben ontdekt de voorbije jaren. Totaal onnodig en onwenselijk voor een stralende huid!


De eerst stap is (net zoals bij de start met keto) om opnieuw in je kasten te duiken en dingen weg te gooien. 


Kijk kritisch naar alle verschillende producten die je in je kast hebt staan. Begin met de producten te verwijderen die je eigenlijk niet nodig hebt. Maakt die laag make-up je huid echt zoveel mooier? Geef je huid de kans om te ademen en te genieten van het natuurlijke zonlicht. 

Optimaliseer de producten die je dagelijks gebruikt en op dit moment nog als echt noodzakelijk ziet. En dan denk ik aan tandpasta, deodorant, zeep, bodylotion, shampoo en conditioner. 

Kies gecertificeerde biologische en natuurlijke huidverzorgingsproducten om veel giftige chemicaliën, conserveermiddelen en geurstoffen die schadelijk zijn voor ons lichaam te verwijderen. Ook bij verzorgingsproducten is het belangrijk om etiketten te lezen. Zitten er ingrediënten in die je niet kunt uitspreken of alleen in de scheikundelessen hebt gezien, gebruik het dan niet!

Neem geen ellenlange en loeiwarme douches. Door lang en vooral té warm te douchen droogt je huid uit. Met een warme douche spoel je de natuurlijke oliën van je huid weg en dit zorgt voor het droge en trekkerige gevoel én maakt je kwetsbaar voor eczeem. Hetzelfde gebeurt er met je haar.
Probeer daarom steeds vaker koud te douchen. Of neem wisseldouches. Niet alleen zijn die goed voor de bloeddoorstroming, maar zeker ook voor de huid en het maakt je haar glanzend. 

Genees de huid met rauwe honing.  Kwalitatieve rauwe honing is algemeen erkend vanwege zijn antimicrobiële eigenschappen en wordt al lang gebruikt als een natuurlijke behandeling voor wonden en brandwonden. Het bevat een verscheidenheid aan eiwitten, aminozuren, vitamines, enzymen en mineralen, die allemaal samenwerken om het genezingsproces te versnellen. Breng na het reinigen van de huid een laag honing direct aan op littekens, snijwonden en brandwonden.

Hydrateer de droge huid met avocado-olie of kokosolie. Het zit boordevol voedingsstoffen die goed zijn voor je huid, zoals carotenoïden, gezond vet en vitamine A, D en E. Samen kunnen deze voedingsstoffen de collageenproductie stimuleren, ouderdomsvlekken vervagen, ontstekingen kalmeren en zonnebrand behandelen. 

Behandel zonnebrand met aloë vera. De gel van een aloë vera plant werkt kalmerend bij een zonnebrand, helpt het bestrijden van ontstekingen en kalmeert de jeuk. Het heeft antimicrobiële effecten heeft, waardoor het de ideale, volledig natuurlijke therapie is voor het genezen van de huid. Wij kopen geen dure aloë vera producten, maar hebben standaard een aantal aloë vera plantjes in ons huis staan. 

Wanneer we kijken naar wat er van verzorgingsproducten in onze badkamer staat, dan kunnen we dit beperken tot: 

  • tandpasta (de pogingen om zelf te maken zijn op zijn minst geslaagd te noemen)
  • zelfgemaakte bodylotion (op basis van aloe vera, kokosolie en etherische olie)
  • zelfgemaakte deo (arrowroot, kokosolie, baksoda en etherische oliën – de beste deo ooit!)
  • zelfgemaakte scrub (op basis van kokosolie, himalayazout, rozenblaadjes)

We douchen ons gewoon met water (zonder douchegel dus) en zelf ben ik de voorbije maanden ook geen shampoo of conditioner aan het gebruiken. Een uitdaging met mijn lange haren, maar ook hier zie ik na een aantal weken (en heel wat testjes later) een heel positief resultaat. 


Wat alle gezondheidsproducten betreft, blijft voor ons het perfecte motto om enkel producten te gebruiken die we ook in onze mond zouden stoppen. 

Huishoudelijke producten

Je huid komt niet alleen in aanraking met alle verzorgingsproducten, maar ook met heel wat huishoudelijke producten, zoals afwasmiddel en kuisproducten. 

De regulering van deze producten is wel best streng. Ze vermelden op zo goed als alle producten dat je het niet mag inslikken en dat er een gevaar voor de gezondheid is. Wanneer je uiteindelijk beseft dat je huid ook een orgaan is, die hier dagelijks mee in contact komt ook geen goed idee. En dan is zelfs het kiezen voor “eco” producten geen garantie op gezond voor je huid.

Een aantal tips

Maak steeds gebruik van handschoenen bij de afwas of het poetsen. 

Of nog beter, maak je eigen schoonmaakproducten. Heel wat goedkoper en beter voor het milieu! De beste ontvetters zijn nog steeds de meest natuurlijke producten. 

Drinken jullie net als wij heel vaak verse gember/citroenthee? Of een glas water met citroen om je dag te beginnen? Gooi de citroenschillen niet zomaar weg, maar laat ze een week lang trekken in natuurazijn. Dat is een hele fijne ontvetter, ideaal om de afwas mee te doen. 

Ben je het met me eens dat de huid een wat vergeten orgaan is? Laat hieronder weten hoe jij ernaar kijkt en hoe keto een positieve impact heeft gehad op je eigen huid. 

Optimaliseer je eigen keto leven

Neem deel aan ons nieuwe online programma “Keto Optimalisatie”:  25 dagen kennis en verdieping. 

juli 24, 2020  geschreven

Sofie Desmedt (KetoHuis)

Over de auteur

Sofie Desmedt (1984) reist graag de wereld af. Haar creativiteit kan ze kwijt door dingen te maken: lekkere gerechtjes, nieuwe juwelen, doe-opdrachten voor haar jongens. Haar doel met ketohuis is om andere mensen met heerlijke snel te bereiden recepten & praktische ondersteuning te helpen keto te integreren in hun leven. Met 'Ketohuis Kookt' realiseerde ze haar eerste boek.

  • Fantastisch Sofie, een heel interessant artikel en goeie tips!
    Door de huid komen inderdaad veel stoffen ons lichaam binnen,
    Goed om daar ook eens aandacht aan te geven!
    De vele zalven en morfine pleisters in de geneeskunde zijn een voorbeeld.
    Al die cosmetica producten daar moeten we zeker mee opletten !

  • Make -up komt hier al meer dan 40 j niet meer binnen. Vind het eigenlijk beetje vies dat schilderen op je huid . Op doek of papier is prettiger.😉
    Een reportage ooit over de vele bacteriën in producten ondersteunde dat idee van vieze troep.Toen ik na een operatie ah hart 6 mndn niet mocht baden en op elk wondje moest letten om geen infectie ah hart te krijgen besefte ik heel zeker nut van barrière vd huid.

  • Hey Sofie. Tof artikel. Ga dat eens uit proberen met zoals die tandpast en afwasmiddel. Sinds ik keto volg( koolhydraat arm) heb ik qua gezondheid al veel vooruitgang geboekt. Vele schoonheidsproducten afgeschaft. Mooiere huid. Bijna geen maquillage. En al 2 keer medicatie schildklier verminderd. Dus ben blij met deze levens stijl en stap daar niet meer vanaf. Ben blij dat ik jullie 2 jaar geleden heb leren kennen en het programma heb gevolgd. Hou jullie goed en veel succes in Portugal.

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Ontdek ons volledig keto starterspakket

    Pak die gezonde keto-levensstijl meteen goed aan!

    Met het advies uit onze 2 boeken, tientallen recepten, inspirerende eetweken en een motiverend 21-dagen programma bieden we je alle ingrediënten om keto meteen zelf goed te starten.

    Abonneer je op onze ketohuis nieuwsbrief

    >
    %d