.st0{fill:#FFFFFF;}

“Is vasten veilig?” 

Door Christophe Bouten (KetoHuis)

Keto vragenrondje (15)

De komende weken beantwoorden we 21 vragen die we regelmatig ontvangen tijdens onze individuele coaching. Sommige dagen zullen de antwoorden kort & krachtig zijn maar op andere dagen zijn we uitgebreider & genuanceerder. Kom regelmatig terug op onze blog om alle vragen en antwoorden te lezen.

zijn er risico’s verbonden aan vasten?

Absolute veiligheid bestaat niet. Zeker niet als je nieuwe dingen in je leven uitprobeert. Toch is het perfect veilig om te vasten en je lichaam bepaalde periodes niet te voeden. Je kan het zeker zien als een soort van meetinstrument voor je ‘keto fitness’. 

Mag niet leiden tot ondervoeding

Dat neemt niet weg dat langdurig weinig eten kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals ondervoeding en hormonale problemen.

Wanneer vasten op termijn zou leiden tot caloriebeperking zorg je er best voor dat je dit in de loop van de tijd bijhoudt om ervoor te zorgen dat je de calorieën niet té lang té veel beperkt.

382 dagen zonder voedsel

De langst gedocumenteerde vastenperiode was meer dan een jaar, met minimale supplementen. (Bron)

Die 27-jarige man leefde meer dan 382 dagen zonder voedsel. Da’s een extreem voorbeeld. En hij werd goed opgevolgd. Ga dus zeker niet in je eentje een jaar lang zonder medische zorg vasten. 

Het toont wel aan dat het menselijke lichaam behoorlijk ongelooflijke stress kan overleven.

Overleg met je arts

Mijn kijk is dat je best altijd overlegt met je arts als je langere periodes (> 24 uur) wil vasten. Je wil de risico’s met hem kunnen inschatten in functie van je huidige gezondheidssituatie. Als je arts het vasten zélf volledig afwijst zonder na te denken over hoe je het als hulpmiddel kan gebruiken, zoek je wellicht best een andere arts. 

Lees ons e-book  over vasten & autofagie. 

Vasten (deelvasten of IF) is een handige tool om beter te presteren en gezonder te leven. In dit E-book bespreken de wetenschap en gezondheidsvoordelen van autofagie en hoe je het zelf praktisch in je eigen leven kan integreren.

Gebruik gezond verstand

Vasten is zeker niét voor iedereen. Gezond verstand gebruiken helpt, maar voor het geval je het niet zeker weet, is vasten niet of minder geschikt voor de volgende doelgroepen:

Kinderen

Kinderen zitten in de groei. Ze hebben heel wat verschillende voedingsstoffen nodig zich te ontwikkelen, hormonen te produceren en te groeien. Voor langere tijd geen voedsel eten zal de groei belemmeren en de stofwisseling verstoren. Voed je kinderen met goeie dingen!

Ouderen 

Hoe later je in je levensfase bevindt, hoe minder vasten wellicht een geschikte tool is. Oudere mensen willen net vetvrije massa behouden. En dat wordt moeilijker bij het ouder worden. Vasten kan leiden tot ernstige caloriebeperking, wat niet slim is.

Zwanger, op het punt om zwanger te worden of wanneer je borstvoeding geeft

Zoals ik al schreef bij keto tijdens zwangerschap groeien baby’s en foetussen snel. Je moet ze voeden en dus daarop focussen.

Conclusie

Vasten kan zeker een goede tool zijn als deel van een gezonde keto levensstijl. Dat neemt niet weg dat eerst het voedingsaspect goed krijgen altijd slimmer is dan al te driest van start te gaan met vasten.

PS. Tijdens ons Keto Optimalisatie programmatie komt vasten ook heel wat uitgebreider aan bod. 

Optimaliseer je eigen keto leven

Neem deel aan ons nieuwe online programma “Keto Optimalisatie”:  25 dagen kennis en verdieping. 

juli 26, 2021  geschreven

Christophe Bouten (KetoHuis)

Over de auteur

Christophe (1977) is een eeuwige student, keto coach, held in zijn eigen gezondheidsavontuur en een pro in een leven opbouwen met maximale vrijheid. Hij is verslaafd aan zijn verfrissende duik in de zee in de ochtend, koffie en koude douches. Wil je je eigen keto-avontuur starten of optimaliseren? Hij kan je coachen.
Het boek "Ketoman - Bevrijd van alle onzin: eetstrategieën voor sceptici" schrijven was zijn eerste stap als auteur.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ontdek ons volledig keto starterspakket

Pak die gezonde keto-levensstijl meteen goed aan!

Met het advies uit onze 2 boeken, tientallen recepten, inspirerende eetweken en een motiverend 21-dagen programma bieden we je alle ingrediënten om keto meteen zelf goed te starten.

Abonneer je op onze ketohuis nieuwsbrief

>