.st0{fill:#FFFFFF;}

Het verschil tussen ketose en ‘keto-aangepast’ 

Door Christophe Bouten (KetoHuis)

Ketose kan je het best zien als een schakelaar die aan of uit is. Je bent ofwel in ketose ofwel uit ketose. Er zijn een aantal manieren om dit te meten. Wij gebruiken hiervoor een Ketonix-ademhalingsoestel.

Keto-aangepast of ‘in vetverbranding’ kan je dan weer zien als een spier die je moet opbouwen. De meeste mensen hebben een bepaalde mate van vet-aanpassing nodig die ongeveer 4 tot 8 weken duurt.

Wat is de rol van insuline bij ketose?

Je kan insuline zien als de eerste poortwachter voor lichaamsvet. Wanneer je insulinepeil consistent hoog is, wordt het gebruik van vet als energie geblokkeerd. Dat is zeker zo bij mensen met type 2 diabetes.

Door te focussen op een laag insulinepeil zorg je voor een behoorlijke wijziging in vetmetabolisme, waarbij je lichaam gaat kiezen om minder vet te bewaren en ontstaat er meer vetoxidatie. Het effect van insuline op het afbreken van vet duurt geen dagen of uren, maar is onmiddellijk!

De transitie naar ketose-adaptatie zélf daarentegen is traag. Insuline laag houden is een eerste stap in het beschikbaar houden van vet, maar om het verbranden van vet in het lichaam te maximaliseren moet het lichaam een aantal weken een ononderbroken laag insulinepeil hebben.

Wat is het voordeel van (voedings)ketose?

Zodra het proces van keto-adaptatie afgerond is, zullen spieren zowel in rusttoestand als tijdens inspanning enorm afhankelijk worden van vetzuren.

Het grote voordeel is dat je veel minder hongerig bent. En je hebt doorheen de dag typisch meer energie. Voor vele mensen is er ook een gevoel van herwonnen vrijheid, omdat ze niet de hele dag meer aan eten denken, zoals het geval was wanneer ze “vetarm aten”. Dat kan dan mogelijk weer leiden tot gewichtsverlies.

Ketose vermindert ook systemische ontstekingen zolang bloedglucose eveneens lager blijft. Ook zou keto-aangepast zijn de insulinegevoeligheid kunnen verbeteren en je hierdoor sneller laten herstellen na een inspanning.

Persoonlijk merk ik hoe makkelijk het is geworden te kunnen sporten zonder ontbijt. Periodiek vasten wordt makkelijker. Je kunt het proces tot op zekere hoogte versnellen door te trainen of energiek te sporten terwijl je in ketose bent. Omdat je op die manier extra stress legt op je lichaam, zal het steeds makkelijker energie halen uit vetten en zo een efficiëntere vetverbrander worden.

oktober 16, 2017  geschreven

Christophe Bouten (KetoHuis)

Over de auteur

Christophe (1977) is een eeuwige student, keto coach, held in zijn eigen gezondheidsavontuur en een pro in een leven opbouwen met maximale vrijheid. Hij is verslaafd aan zijn verfrissende duik in de zee in de ochtend, koffie en koude douches. Wil je je eigen keto-avontuur starten of optimaliseren? Hij kan je coachen.
Het boek "Ketoman - Bevrijd van alle onzin: eetstrategieën voor sceptici" schrijven was zijn eerste stap als auteur.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ontdek ons volledig keto starterspakket

Pak die gezonde keto-levensstijl meteen goed aan!

Met het advies uit onze 2 boeken, tientallen recepten, inspirerende eetweken en een motiverend 21-dagen programma bieden we je alle ingrediënten om keto meteen zelf goed te starten.

Abonneer je op onze ketohuis nieuwsbrief

>