Keto Huis

Het verschil tussen ketose en ‘keto-aangepast’

Ketose kan je het best zien als een schakelaar die aan of uit is. Je bent ofwel in ketose ofwel uit ketose. Er zijn een aantal manieren om dit te meten. Wij gebruiken hiervoor een Ketonix-ademhalingsoestel.

Keto-aangepast of ‘in vetverbranding’ kan je dan weer zien als een spier die je moet opbouwen. De meeste mensen hebben een bepaalde mate van vet-aanpassing nodig die ongeveer 4 tot 8 weken duurt.

Wat is de rol van insuline bij ketose?

Je kan insuline zien als de eerste poortwachter voor lichaamsvet. Wanneer je insulinepeil consistent hoog is, wordt het gebruik van vet als energie geblokkeerd. Dat is zeker zo bij mensen met type 2 diabetes.

Door te focussen op een laag insulinepeil zorg je voor een behoorlijke wijziging in vetmetabolisme, waarbij je lichaam gaat kiezen om minder vet te bewaren en ontstaat er meer vetoxidatie. Het effect van insuline op het afbreken van vet duurt geen dagen of uren, maar is onmiddellijk!

De transitie naar ketose-adaptatie zélf daarentegen is traag. Insuline laag houden is een eerste stap in het beschikbaar houden van vet, maar om het verbranden van vet in het lichaam te maximaliseren moet het lichaam een aantal weken een ononderbroken laag insulinepeil hebben.

Wat is het voordeel van (voedings)ketose?

Zodra het proces van keto-adaptatie afgerond is, zullen spieren zowel in rusttoestand als tijdens inspanning enorm afhankelijk worden van vetzuren.

Het grote voordeel is dat je veel minder hongerig bent. En je hebt doorheen de dag typisch meer energie. Voor vele mensen is er ook een gevoel van herwonnen vrijheid, omdat ze niet de hele dag meer aan eten denken, zoals het geval was wanneer ze “vetarm aten”. Dat kan dan mogelijk weer leiden tot gewichtsverlies.

Ketose vermindert ook systemische ontstekingen zolang bloedglucose eveneens lager blijft. Ook zou keto-aangepast zijn de insulinegevoeligheid kunnen verbeteren en je hierdoor sneller laten herstellen na een inspanning.

Persoonlijk merk ik hoe makkelijk het is geworden te kunnen sporten zonder ontbijt. Periodiek vasten wordt makkelijker. Je kunt het proces tot op zekere hoogte versnellen door te trainen of energiek te sporten terwijl je in ketose bent. Omdat je op die manier extra stress legt op je lichaam, zal het steeds makkelijker energie halen uit vetten en zo een efficiëntere vetverbrander worden.

Keto Huis (Christophe)

Christophe Bouten (1977) loopt traag en verdiept zich graag.

Als vader van twee jonge kereltjes probeert hij open van geest door het leven te stappen. Op zijn dertigste nam hij zijn gezondheid weer in eigen handen.

Samen met zijn partner Sofie Desmedt is hij op zijn veertigste het Keto Huis gestart. De keto levensstijl is voor hem een boeiend leerproces, waarover hij met plezier zijn eigen bevindingen deelt.

Hij schreef onlangs het boek "Ketoman - Bevrijd van alle onzin: eetstrategieën voor sceptici". Verder bezit hij twee coaching diploma's (voetbal & gezondheid) waarmee hij nog veel te weinig doet.

Bestel ons nieuwe boek ‘Ketoman’

Ketoman heeft een geheim dat de traditionele kijk op voeding op zijn kop zet!

Bestel het boek
(+gratis startersgids)

Keto Workshop – Voor Starters

Graag de voordelen van de keto levensstijl ontdekken en praktisch leren hoe je er snel mee aan de slag kunt?

Schrijf je in

Over ons


We willen van het Keto Huis een inspirerende en informerende plek maken voor iedereen die een keto levensstijl beter wil begrijpen maar niet de moed, zin of tijd heeft om alles alleen uit te dokteren.
>
ketoman boek en startersgids

Spring mee op de keto-trein.

Lees alvast gratis het eerste hoofdstuk.

%d bloggers liken dit: