Keto Huis

Gezonde keto levensstijl: vetverbrander worden

keto levensstijl

Een gezonde keto levensstijl heeft voor ons als belangrijkste doel een efficiënte vetverbrander te worden. De metabolische schade van tientallen jaren koolhydraat-afhankelijkheid kan je omkeren.

Hieronder lees je wat we na uitgebreide wetenschappelijke verdieping en persoonlijk uitproberen als de basis zien van een gezonde “keto levensstijl”.

Kernelementen

Wat is keto?

Leef en eet je al gezond, dan is het praktisch maar een kleine extra stap. Heel wat groenten. Voldoende vlees en vis. Véél gezonde vetten. Heerlijk!

Technisch is “keto” (voluit “ketogeen” in het Nederlands maar dat is een afschuwelijke term) het algemene woord voor alles dat onder de metabolische staat van ketose wordt verstaan, waarbij ketonen worden verbrand. Keto is daarnaast ook de benaming van de samenstelling van de eetstijl zelf (enorm weinig koolhydraten, gematigd aantal eiwitten, veel gezonde vetten) die het bereiken van zo’n delicate metabolische staat van het lichaam promoot.

Het gevolg van keto: je wordt letterlijk een vetverbrander.

Suikerverbrander wordt vetverbrander

Een gezonde keto levensstijl is een levensstijl die je hersenen, spieren, hart en lever regelmatig van ketonen voorziet. Die vervangen de klassieke glucose als energiebron. In plaats van ‘verslaafd aan suiker’ word je op termijn een efficiënte vetverbrander. Of met andere woorden: je bent niet meer afhankelijk van maaltijden rijk aan koolhydraten voor je energie, humeur en cognitieve focus.

Je kan nooit te veel kennis hebben over je eigen lichaamsmetabolisme en voeding. Zodra je écht begrijpt dat je met mes en vork geen calorieën maar informatie verwerkt, kijk je anders naar voeding. Je dagelijkse maaltijden, de aangekochte Delhaize-producten, die talrijke restaurant-bezoeken, het communiceert allemaal met je DNA en vertelt die DNA-cellen wat te doen.

Qua voeding eet je ‘onder keto’: kwaliteitsvolle plantaardige en dierlijke producten, namelijk vlees, zeevruchten, eieren, noten, zaden, een kleurrijk assortiment groenten, maar ook af en toe fruit en volle yoghurt. Verder betekent het ook voedzame vetten uit avocado, kokosnoot, olijfolie, macadamia en andere notenproducten, evenals echte boter en goede dierlijke vetten.

Metabolische flexibiliteit

Wat je ook eet, het doel moet zijn: metabolische flexibiliteit te bereiken voor je lichaam.

Door een vetverbrander te worden en dus keto-aangepast, krijg je toegang tot een volledige set tools voor je eetstijl en metabolisme, die je in alle situaties en voor alle doelstellingen kan gebruiken. Bepaalde periodes niet eten of periodiek vasten toevoegen aan de mix is de kers op de taart.

Intermittent Fasting & intensief sporten

Wanneer je regelmatig seizoensgebonden verse voedingsmiddelen eet, af en toe aan Periodiek Vasten (Intermittent Fasting) doet, en soms intensief sport, zal je lichaam met gemak hogere hoeveelheden ketonen produceren.

En die ketonen veroorzaken véél positieve en beschermende eigenschappen voor je lichaam.

Maar ook al heb je de hulpmiddelen, het hangt er steeds van af hoe je die gebruikt, en je dus langer of minder lang in ketose blijft. Keto kan je vervolgens strategisch gebruiken in functie van je sport, trainings- of levensfase. Je kan dus wekelijks, maandelijks of een aantal keren per jaar cyclische ketose toepassen, of wat je geschikt vindt voor je doelen.

Keto levensstijl is persoonlijk avontuur

Een keto levensstijl is voor iedereen iets anders omdat we allemaal verschillende toleranties hebben voor koolhydraten, en die toleranties moeten deel uitmaken van de juiste aanpak.

Voor ons is ‘keto’, en dus voeding, ook maar één element van de hele levensstijl-puzzel.

Geen onhaalbaar avontuur

Een keto levensstijl is geen onmenselijk of onhaalbaar avontuur. Als je je voedingskeuzes zo moet terugschroeven tot het punt waar je manier van eten niet leuk of duurzaam is, doe je het verkeerd (of luister je naar de verkeerde mensen). Dat is jammer genoeg wat heel veel mensen die op slecht advies diëten, moeten ondergaan. Er moet een betere levensstijl-manier zijn!

Niet alleen voeding belangrijk

Een keto manier van eten moet ondersteund worden door keuzes in levensstijl die erop gericht zijn je genen zo positief mogelijk te laten functioneren. En dat betekent aandacht voor je slaapkwaliteit, stressbeheersing, gezonde beweging, veel natuurlijk zonlicht en plezier maken.

Bewegen, stress vermijden, en goed slapen zijn dus zeker even belangrijke aspecten van het hele plaatje.

Dit alles begrijpen en toepassen, zorgt ervoor dat je een gezonde keto levensstijl volgt.

Keto Huis (Christophe)

Christophe Bouten (1977) loopt traag en verdiept zich graag.

Als vader van twee jonge kereltjes probeert hij open van geest door het leven te stappen. Op zijn dertigste nam hij zijn gezondheid weer in eigen handen.

Samen met zijn partner Sofie Desmedt is hij op zijn veertigste het Keto Huis gestart. De keto levensstijl is voor hem een boeiend leerproces, waarover hij met plezier zijn eigen bevindingen deelt.

Hij bezit twee coaching diploma's (voetbal & gezondheid) waarmee hij nog veel te weinig doet.

  • Over ons


    We willen van het Keto Huis een inspirerende en informerende plek maken voor iedereen die een keto levensstijl beter wil begrijpen maar niet de moed, zin of tijd heeft om alles alleen uit te dokteren.
    >
    %d bloggers liken dit: