.st0{fill:#FFFFFF;}

Zeven uit het leven gegrepen redenen waarom keto voor me werkt 

Door Christophe Bouten (KetoHuis)

Ik schrijf dit bericht vanuit Mindelo (Cabo Verde) met op de achtergrond tromgeroffel en gezang van de lokale bevolking. Elke avond de komende weken wordt hier carnaval voorbereid. Geen ontsnappen aan tot laat in de nacht. Zelf bereiden wij deze twee weken ons Ketohuis2.0 toekomstplan voor. Ik maak van de voorbereiding en reflectieperiode graag gebruik om te verduidelijken waarom keto als levensstijl zo goed voor me werkt. Want laten we wel wezen: keto groeit nog steeds in populariteit. Pascale Naessens had onlangs een interview met Radio1 erover. Ze werkt aan een boek over keto. In dat interview laat ze duidelijk verstaan dat je bij keto heel goed moet weten waar je mee bezig bent. Daar ben ik het volmondig mee eens. Want je gezondheid en lichaam zijn het waard dat je het in eigen handen neemt. Een tijdje meten is dus weten hoe je het voor jouw lichaam moet aanpakken.

Anderzijds gaf Naessens in het interview ook aan dat keto maar ‘voor even’ is. Uiteraard ben ik het daar niet mee eens. Daarom wil ik in dit artikel extra duiding geven waarom een keto-levensstijl best voor iedereen te overwegen valt (inclusief je ouders en sceptische dokter). Hierbij dus de zeven uit het leven gegrepen redenen waarom keto zo goed voor me werkt.

Ik houd van lekker eten.

Ik ben opgegroeid met beide ouders die aan de hotelschool afstudeerden én graag en goed koken. Toen ik op kot ging, kwam mijn vader me regelmatig bezoeken. Elke keer zouden we een nieuw restaurant uittesten. Deftig, uitgebreid en Bourgondisch eten zit in mijn DNA. Lekker uitgebreid eten met aandacht voor details, is wat mij betreft één van de heerlijkste sociale zaken in het leven. Dat zijn zaken die Sofie en ik onze kinderen trachten mee te geven, zeker als we zoals deze twee weken reizen en nieuwe culinaire gewoontes ontdekken. Onlangs trakteerde mijn vader me op een bezoek aan restaurant Boury; dit soort ervaringen zijn gewoon culinaire verwennerijen en een top-ervaring. Voor geen geld in de wereld zou ik dit op tijd en stond willen missen. Dat gezegd zijnde, een aantal jaren geleden heb ik beslist een eet-framework te vinden dat me de grootste garantie geeft op de juiste aanpak voor gezondheid in de toekomst. Ik geloof nog steeds dat dit gezond keto is. Slaaf zijn van koolhydraten en honger elke paar uur is, is een juk dat ik heb afgegooid. Samen met de granen, suikers, slechte transvetten en alle mogelijke rommel die als voeding verkocht wordt. Keto eten herprogrammeert je genen als het ware zodat je honger veel ‘logischer is’, terwijl je meer dan adequate energie- en stabiele bloedglucoseniveaus hebt.

De laatste jaren eet ik hoevéél ik wil, wanneer ik het wil, van een lijstje voeding dat prima voor me werkt. Ik vermijd gewoon de lijst van dingen die de meesten als topprioriteit hebben. Honger bepaalt en solt niet meer met mijn leven zoals vroeger.  Als ik in een restaurant een grote ribeye steak naar binnen smikkel met een mooi palet aan groentes en een glaasje heerlijke Rioja-wijn, heb ik absoluut geen zelfmedelijden dat ik geen pasta heb besteld of dat ik brood, aardappelen of rijst links laat liggen. Heb ik nog honger, kan ik vaak nog een ander deel van iemands bord ledigen in plaats van me op een zinloos dessert te gooien. Dingen in je leven worden makkelijk wanneer je ze zelf makkelijk maakt. 

Ik wil blessurevrij blijven.

Heel mijn leven heb ik gesport. Een groot deel van mijn leven was voetbal. Uitvallen met de obligate jaarlijkse blessure leek erbij te horen. Het leek lang het lot van de ouder wordende voetballer. Een tijd lang, zeker na mijn dertigste, had ik elke paar maanden prijs. Dit jaar word ik 43. Ik wil kunnen blijven spelen. In teamverband of gewoon met mijn kinderen die me bij het opgroeien blijven uitdagen om ‘op niveau’ te blijven. Binnen de keto-levensstijl zoek ik richtlijnen en trainingsstijlen die evenwichtige, functionele kracht bevorderen.  Letselpreventie is cruciaal, terwijl ik tegelijkertijd spieren opbouw en vet verbrandt. Velen denken hierbij aan kwantiteit, maar de laatste jaren is bij mij kwaliteit zoveel meer centraal dan kwantiteit. 

Ik wil er goed uitzien aan een strand

De keto-levensstijl goed aanpakken leidt op termijn tot een slank, gespierd en evenwichtig uiterlijk zonder dat je overdreven “enorm” of een onevenredige bodybuilder-look krijgt. Het werkt perfect voor zowel mannen als vrouwen. Besef steeds dat 80% van je lichaamssamenstelling wordt bepaald door hoe je eet. De resterende 20% is een combinatie van genetica en lichaamsbeweging. Als je het aspect ‘voeding’ goed aanpakt, is er niet veel extra training nodig om spiergrootte en kracht te optimaliseren en de laatste paar procentpunten in lichaamsvet te verminderen.

Ik wil een excuus om de zon op te zoeken

De laatste jaren heb ik gemerkt dat ik zonder zon niet optimaal functioneer. De angst voor de zon en de gewoonte om de zon ’te blokkeren met smeersel’ heb ik sowieso nooit begrepen. Slim omgaan met de zon is een veel betere strategie. Het dramatische effect van een gebrek aan zon op mijn karakter en mijn huid zijn opvallend als ik een paar weken licht en zon oversla (die dekselse winterperiode). Dagelijks voldoende zonlicht krijgen is absoluut cruciaal voor ons al mens met miljoenen jaren voorgeschiedenis. Vitamine D is van cruciaal belang voor het behoud van een goede gezondheid. Ik ben overtuigd dat een toename van de totale gevallen van kanker mede een gevolg zijn van (ironisch genoeg) het advies van artsen om uit de zon te blijven. Heel wat mensen zouden liever elke dag een tijdje buiten vertoeven als ze wisten dat het niet alleen NIET schadelijk, maar ook nuttig zou zijn. Een lichtgekleurde bruine huidskleur ziet er gewoon goed uit en is een indicatie voor een gezonde vitamine D-status. Zonnestralen verbeteren humeur en de productiviteit, zoals talloze onderzoeken blijven aantonen.

Ik ben vrij lui

Ik ben als persoon gedreven, maar kies regelmatig ook voor de weg van de minste weerstand. Als ik iets kan realiseren met minder inspanning, dan zal ik dat altijd doen. Zeker nu ik in de fase zit dat ik steeds méér tijd wil doorbrengen met Sofie en de jongens. En dus zal ik altijd opteren voor de beste resultaten met minder moeite of opoffering. Dat betekent dat ik er fit wil uitzien zonder al te veel inspanningen. De kortste weg is dus de beste weg. Op vlak van voeding is drie maaltijden prima, maar in drukkere periodes is het een zegen slechts twee, één of niet te eten.

Op vlak van sporten is dat dezelfde filosofie. Méér is niet noodzakelijk beter. Onlangs had ik een coaching-sessie met iemand waarbij ik aangaf dat je dat sporten écht niet te ambitieus of ingewikkeld moet zien. Goed gezond eten, nu en dan kort intensief sporten, genoeg kracht hebben om jezelf bijwijlen te kunnen optrekken….Klaar. Zo word je gezond. En blij. En productiever. Het beste deel van een goed uitgewerkt keto-leven is dat je aanzienlijk betere resultaten kunt behalen met minder tijd, minder moeite en minder opoffering.

Ik ben niet graag ziek

Een periode in mijn leven was ik bijna constant ziek in de winter. Dat Eppstein-Bar virus leek constant op te steken. En als het dat niet was, was het een deftige verkoudheid; twee tot drie keer per winterperiode. Onlangs kregen we een mailtje van onze sympathieke keto-genegen dokter. Ze wilde weten hoe het ons verging. En of we ooit nog eens zouden langskomen. Hah, het deed me beseffen dat de doktersbezoeken achter de rug lijken (hout vasthouden). En da’s goed. Uiteindelijk wil je een eet-en levensstijl ontwikkelen die je goed doet voelen en je doktersbezoeken beperkt tot de ‘dwaze ongelukjes’. Ons medisch systeem werkt prima om ongelukjes te fixen…ziekte-preventie wil je in eigen beheer houden!

Ik houd van flexibiliteit en opties

Van bij de start van dit ketohuis-project en in de context van voeding heb ik altijd aangegeven dat diëten mij niet boeit. En het daar bij keto niet om draait. Het uiteindelijke doel van elke goede eetstrategie is je metabolische flexibiliteit te vergroten. Dat heb ik zo ook in Ketoman verwoord. Ga je sporten, dan wil je dat je lichaam op het gepaste moment suiker verbrandt voor energie. Je wil ook makkelijk maaltijden kunnen overslaan, en je volledig fit en energiek voelen terwijl je lichaam opgeslagen vet gebruikt.

Je wil ook dat je lichaam op de juiste momenten ketonen kan oproepen als brandstof voor hersenen of spieren. Of je wil alleszins dat dit geen oeverloos, complex proces is. Die flexibiliteit om makkelijk vet te verbranden en al die zaken te bereiken, dat is de kern. Ketose is één data-gestuurd hulpmiddel in een groter arsenaal van hulpmiddelen die je leven beter kunnen maken.

Om al die redenen samen zou het in mijn ogen het recept moeten zijn dat je dokter je in eerste instantie adviseert, of wat jij zou moeten uitproberen zodra je beslist hebt je gezondheid te verbeteren.

Terwijl ik dit alles neerschrijf, besef ik dat Sofie en ik een gezonde keto-levensstijl stilaan volledig onder de knie hebben. Tijd om een extra dimensie toe te voegen aan ons eigen avontuur.


Op zoek naar een leidraad of plan van aanpak om een gezonde keto levensstijl goed te begrijpen?

Ga dan van start met ons 21-dagen Start To Keto programma of lees het boek Ketoman: Bevrijd van alle onzin: eetstrategieën voor sceptici.

Je kan het niet alleen? Contacteer me dan en we bekijken de opties op vlak van coaching.

januari 31, 2020  geschreven

Christophe Bouten (KetoHuis)

Over de auteur

Christophe (1977) is een eeuwige student, keto coach, held in zijn eigen gezondheidsavontuur en een pro in een leven opbouwen met maximale vrijheid. Hij is verslaafd aan zijn verfrissende duik in de zee in de ochtend, koffie en koude douches. Wil je je eigen keto-avontuur starten of optimaliseren? Hij kan je coachen.
Het boek "Ketoman - Bevrijd van alle onzin: eetstrategieën voor sceptici" schrijven was zijn eerste stap als auteur.

 • Beste Christophe en Sofie,
  laat mij eerst zeggen dat ik benieuwd ben naar jullie Ketohuis2.0, nog beter dan het nu als is? Echt benieuwd. Samen met mijn vrouw (63 en ik 60 volgende maand) volgen wij jullie 21 dagen programma, ik moet zeggen dat we een beetje gezeurd hebben, want we waren reeds een tijdje bezig met keto voeding. We doen dit ook van uit het oogpunt van levensstijl (ik zal er nooit meer zo goed als jij uit zien vermoed ik) omdat we graag leven, wij willen onze kleinzonen (0,5 – 10 – 12 jaar) zien groot worden, zien trouwen, zien kinderen krijgen en dit allemaal in een goede gezondheid. Ondertussen zijn we volledig in de ban van keto, zelf loop ik graag (sedert een maand of 10) en kook ik heel graag. Met julie artikels en raadgevingen zijn we reeds goed onderweg om onze gezondheid een ferme boost te geven. Nog 10 dagen werken en ik ben in pensioen, maar stilzitten zal ik zeker niet doen. Samen met mijn vrouw jullie ondersteuning gaan we ervoor, dank voor de steun en het inzicht dat we de laatste weken mochten ontvangen van jullie, ik kijk er naar uit om samen eens een goede babbel te hebben en te genieten van jullie kookkunsten in mei.
  Eddy en Hilde uit Brugge

 • Bedankt Eddy en Hilde voor jullie leuke feedback. Iedereen zit op een ander pad van zijn eigen avontuur. Ben blij dat het jullie bevalt! Ervoor gaan, is het beste dat je kan doen, gelijk op welke leeftijd! 🙂 Tot binnenkort in mei… Christophe

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Ontdek ons volledig keto starterspakket

  Pak die gezonde keto-levensstijl meteen goed aan!

  Met het advies uit onze 2 boeken, tientallen recepten, inspirerende eetweken en een motiverend 21-dagen programma bieden we je alle ingrediënten om keto meteen zelf goed te starten.

  Abonneer je op onze ketohuis nieuwsbrief

  >
  %d bloggers liken dit: