Ketohuis ANTI°dieet

Alle dogma's en vooroordelen buiten beschouwing gelaten, is onze eigen voedingsstrategie gebaseerd op de energiedichtheid van voedingsstoffen, miljoenen jaren evolutie en moderne wetenschap om een kader te bieden voor optimale gezondheid en voeding.

We geloven niet in een specifiek 'one size fits all'-dieet. Het ‘KetoHuis Anti°Dieet’ is daarom een reeks richtlijnen en principes om je te voeden en naar te leven. 


"KetoHuis anti°dieet" principes

1. Minimaal bewerkt, rijk aan voedingsstoffen & met verse voedingsmiddelen

Het belangrijkste onderdeel van de KETOHUIS-manier van eten is je maaltijden te bereiden met verse voedingsmiddelen. Dat betekent zo min mogelijk producten waarop je ingrediëntenlijsten moet bestuderen. Concreet: vlees, gevogelte, vis en alle andere zeevruchten, eieren, suikerarme producten, groene groentes, volle zuivelproducten, noten en zaden.

Persoonlijk gebruiken we de 4 V’s als geheugensteuntje .

Vermijd alle bewerkte voedingsmiddelen. Daarmee bedoelen we alles met een label, fastfood en de meeste bereide gerechten. De grootste boosdoeners zijn suiker, geraffineerde granen en plantaardige oliën.


2. Focus op eiwitten, heb geen angst van vetten & minimaliseer koolhydraten

Eiwitten zijn de bouwsteen van je lichaam en bieden ook de meeste verzadiging. Elke maaltijd moet worden opgebouwd rond die eiwitten. Eet hoogwaardige dierlijke eiwitten die veel meer biologisch beschikbaar zijn dan plantaardige bronnen.

Vet moet je omarmen. Gedurende onze hele geschiedenis (afgezien van de laatste 60 jaar uitzondering misschien) werd vet nagestreefd en gewaardeerd als een hoeksteen van ons eetpatroon. Het biedt geweldige voordelen voor ons lichaam en is onze favoriete brandstofbron. Gezonde vetten vind je in alle dierlijke producten alsook in oliën zoals olijfolie, avocado-olie en kokosolie. 

Dat ze gezond zijn, betekent niet dat je dagelijks boter in je koffie moet doen of permanent op vetbommetjes moet knabbelen.

We raden iedereen aan koolhydraten tot een minimum te beperken. Ze leveren veel energie (lege calorieën) en niet veel voedingsstoffen. Ze hebben ook de neiging je te snel weer hongerig te maken. In combinatie met vet zorgen ze er ook voor dat mensen te veel gaan eten. 
3. Beperk je eetperiode

Eet elke dag in een korter “eetraam” door minder vaak en grotere maaltijden te eten. Je hebt misschien al gehoord van Intermittent Fasting (Periodiek Vasten). Eten vanaf het moment dat je wakker wordt tot je gaat slapen is niet goed voor je gezondheid. Het is wellicht ook niet iets dat voor onze moderne (nachtwinkel)tijden aan de orde was. Als je niet eet, gebeuren er goede dingen. Ons lichaam heeft pauzes nodig bij het verteren van voedsel om processen op cellulair niveau uit te voeren en zichzelf te herstellen.

Hoe vaker je eet, hoe gemakkelijker je veel gaat eten. De beste aanpak is gewoon minder vaak te eten. Eet een bevredigende maaltijd vol eiwitten, vetten en voedingsstoffen en je zult uren niet aan eten denken. Tussendoortjes worden dan steeds onaantrekkelijker en je zal je kunnen focussen op werk of andere delen van je leven.

Doe je dit alles dan ben je het grootste deel van het jaar mooi in ketose, word je een efficiënte vetverbrander en evolueer je in de richting van je persoonlijke doelstellingen. 


Geoptimaliseerd voor slimme ketomannen & -vrouwen

WAAROM IS ONS VOEDINGSADVIES ZO UITGEWERKT?

Je kunt op duizend en één manieren afvallen. Mensen hebben al gewicht verloren door enkel patatten, alleen vlees, alleen planten of Twix’en te eten. Dat betekent niet dat het voor jou optimaal, duurzaam, plezierig of geschikt is. Ons 'KetoHuis Anti°Dieet' framework helpt je het als een gezonde keto levensstijl te zien. 

Verzadiging en hongergevoel

Deze manier van eten is duurzaam en helpt je om af te vallen. Het helpt je honger onder controle te houden, je hongersignalen en hormonen te veranderen en bevrijd te raken van voedselverslavingen.

Energie

Geen verplichte middagdutjes meer. Geraffineerde koolhydraten liggen aan de basis hiervan, vooral de bewerkte granen en suiker. De juiste voeding eten verhoogt je energie en houdt die stabiel gedurende de dag.

Een gezond brein

Deze manier van eten optimaliseert je hormonen, mentale helderheid, humeur en andere dingen. Je geeft je lichaam namelijk de juiste bouwstenen.

Gewichtsverlies / Op gewicht blijven

Je ideale gewicht behouden is van cruciaal belang voor een optimale gezondheid. Als je de juiste voeding eet, komt dit van nature en hoef je geen tonnen wilskracht of constant honger te hebben.

Dichtheid van voedingsstoffen

We hebben als samenleving betere voeding nodig. Onze klassieke voedingsdriehoek is een lachertje. Traditioneel levende mensen die vrij zijn van zwaarlijvigheid en chronische ziekten hebben een dieet dat meer dan tien keer de vitamines en mineralen bevatten die we in de moderne wereld binnenkrijgen.

Ziektepreventie

Je beste kans om moderne chronische ziekten te voorkomen? Een eetpatroon aanhouden met veel voedingsstoffen, een ideaal gewicht behouden en je bloedsuikerspiegel onder controle houden. Met die voedingsstrategie zul je merken dat de kans op verkoudheid of griep drastisch wordt verkleind.


WAAROP IS ONS VOEDINGSADVIES GEBASEERD?

De focus van deze eetstrategie is optimale voeding en verzadiging (vol gevoel). Het is gebaseerd op onze evolutionaire geschiedenis, voorouderlijke tradities en moderne wetenschap.

Het basisidee hierbij? Het gaat niet om een dieet op korte termijn, maar om een levensstijl. Het bevat veel van de concepten en ideeën die je in ‘striktere diëten’ zoals paleo, keto, whole 30, carnivoor etc zal aantreffen. 

Het doel is een eetstijl te creëren dat duurzaam is in de moderne wereld van vandaag en mensen een leidraad geeft om gezond te eten. We zijn allemaal graag Bourgondiërs die zich niets tekort doen. 

Veel andere diëten zorgen voor gewichtsverlies, maar zijn op de lange termijn bijna onmogelijk vol te houden en / of komen tekort in hun voedingswaarden.


WAT EET IK SPECIFIEK?

Voedzame voedingsstoffen die de meest complete eiwitten en biologisch beschikbare voedingsstoffen bevatten.
Dat betekent vlees, dierlijk vet, vis en andere zeevruchten, eieren, niet-zetmeelrijke groenten en suikerarm fruit (bijvoorbeeld avocado, komkommer, olijven).

Denk conceptueel aan het hele dier. Er zit zoveel voeding in dierlijke vetten, beenmerg, lever, orgaanvlees, schaaldieren, weekdieren, levertraan en viseieren. Al deze "onderdelen" waren zeer gegeerd doorheen de hele geschiedenis over uiteenlopende populaties over de hele wereld.

Gefermenteerd voedsel, zoals kimchi en zuurkool hebben ook meer voedingsstoffen, minimaliseren natuurlijk voorkomende toxines en bevorderen nuttige darmbacteriën. Kruiden en specerijen bevatten ook veel voedingsstoffen en nuttige elementen.

Volvette zuivelproducten zoals grasboter en kaas. Fruitoliesoorten zoals olijfolie, kokosolie of avocado-olie kunnen indien nodig worden gebruikt. Diversifieer je eetstijl met sporadisch noten en zaden. Eet al deze dingen in kleinere hoeveelheden.

Stuks vleesbrood pizza keto

Zo simpel is het.
Dit zijn de voedzame voedingsmiddelen die mensen de hele geschiedenis hebben gekoesterd als de pijlers van een goede gezondheid.


WAT ABSOLUUT TE VERMIJDEN?

  • Suiker, geraffineerde granen en plantaardige oliën
  • Fastfood, voedingsmiddelen die in een obscure verpakking zitten, vetarme producten, gezoete dranken en desserts
  • De meeste mensen (vooral als ze de voordelen van keto-aanpassing willen) moeten de meeste granen, zetmeelrijke groenten, suikerrijk fruit en peulvruchten tot een minimum beperken. De juiste bereide (geweekte, gekiemde of gefermenteerde) versies hiervan kunnen worden toegevoegd als je bijvoorbeeld je streefgewicht hebt bereikt, fysiek actief bent of als je spijsvertering je goedgezind is. 
>