Heb jij de juiste ketohuis kennis?
Antwoorden

Bedankt voor je deelname aan onze Ketohuis Quiz.
Hieronder vind je alle antwoorden. 

1/ Havermout is een gezond ontbijt.

FOUT.
Eén ding moeten we regelmatig doorprikken. De terugkomende vraag: “Is havermout dan niet gezond?”
Vaak krijgen we de vraag als we starten over alle mogelijke ontbijt-opties bij keto. Het juiste antwoord is: “Nee, jammer genoeg niet!”

De volledige uitleg lees je in het artikel dat we over havermout schreven.


2/ Een gezonde keto levensstijl betekent dat je opnieuw vertrouwen hebt in de experts en minder in je eigen gevoel.

FOUT.
Klassieke dokters worden getraind in het “Expert Model”. Je vertelt mensen wat ze moeten doen. Je verwacht dat de patiënt doet wat je hem/haar vraagt. Ze worden niet getraind om samen te werken met de patiënt. Voeding of levensstijl is in de beste gevallen een klein onderdeel van het super korte dokter-patiënt-gesprek.
Keto gaan betekent net dat je je zelf verdiept en vertrouwen krijgt in hoe je je voelt bij wat je doet op vlak van beweging of voeding.

Lees ook ons artikel over de Valse Dokter


3/ Rood vlees bevat vele verzadigde vetten die voor hartziekte zorgen.

FOUT.
Rood vlees bevat verschillende soorten vet - niet enkel verzadigd vet, maar ook omega-6 vetten. Er is geen link tussen verzadigde vetten en hartziektes. Studies van meer dan 600.00 mensen in 19 landen hebben geen link gevonden tussen verzadigd vet en hartziektes. 

Lees ons artikel over vlees in een gezonde keto eetstijl


4/ Ketoman houdt zich strikt aan de regels. Brood en pasta zijn verboden.

FOUT.
Ketoman weet dat alles afhangt van de individuele koolhydraat-tolerantie. Hij raadt iedereen die ‘keto gaat’ in het begin wel om brood en pasta te schrappen, maar bij heel wat gezonde mensen die terug hun gezondheid op het juiste spoor hebben, veel sporten en een grotere tolerantie voor koolhydraten hebben, zou maandelijks eens kwaliteitsvol brood eten bijvoorbeeld totaal geen kwaad kunnen.

Keto is veel genuanceerder dan heel wat mensen denken.keto brood

5/ Bananen zijn de beste natuurlijke bronnen van potassium.

FOUT.
We halen meer potassium van avocado’s en andere plantaardige voeding zonder suiker. 


6/ Aardappelen bevatten complexe koolhydraten die beter zijn dan simpele koolhydraten zoals suiker.

FOUT.
De meeste aardappelen zijn niet veel beter dan wit brood. Het oude onderscheid tussen eenvoudige en complexe koolhydraten is zo goed als nutteloos. Fingerling of Peruviaanse aardappelen zijn beter dan de meeste andere aardappelen omdat ze een lagere glycemische index hebben en meer voedingsstoffen.


7/ Tomaten kunnen voor ontstekingen in het lichaam zorgen.

JUIST.
Sommige mensen reageren slecht op nachtschaden (aardappelen, tomaten, paprika’s, courgettes). Negatieve effecten zijn onder andere pijn, ontsteking en artritis.

Lees zeker ons persoonlijk artikel over Lectines.


8/ Alcohol is toxisch in het bloed en zal als eerste verbrand worden.

JUIST.
Alcohol wordt inderdaad als eerste verbrand. De enzymen die alcohol voortbrengen, zijn namelijk toxisch in het bloed. Dat kan de lever veel schade toebrengen. En dus moet die lever er mee aan de slag. Wat ervoor zorgt dat de verbranding van alle andere calorieën (je keto avondeten bijvoorbeeld) in de wachtrij wordt gezet. Dat proces leidt op zijn beurt tot het bewaren van die calorieën als vetvoorraad (en dus niet gebruik voor energie).

Lees zeker ons hele artikel over alcohol.


9/ Slechts 30 minuten zonnebaden kan véél meer vitamine D opleveren dan een dagje keto-vriendelijk eten.

JUIST.
Het is heel wat moeilijker om vitamine D uit voeding te halen dan van in de zon te lopen.
Een bijkomend voorbeeld: in de wintermaanden, wanneer de UV-intensiteit laag is, wordt een gemiddelde van 2.000 I.E. van vitamine D per dag aanbevolen. Bepaalde voedingsmiddelen die worden aangeprezen als vitamine D-krachtcentrales - wilde zalm, makreel, haring, meerval, levertraan, eieren - leveren allemaal goede voeding, maar leveren slechts ergens tussen de 200-1.000 I.U. in een typische portie. Dat is lang niet genoeg om significant verschil te maken in de algehele vitamine D-vereisten.

Lees zeker ons volledige artikel over Vitamine D.

keto zonneschijn

10/ Wat betekent 16/8 als het over Periodiek Vasten gaat?

Je eetraam is beperkt tot acht uur.

Dat betekent dat je typisch je laatste maaltijd eet voor 20.00 ‘s avonds en dan weer de middag erna eet om 12.00. Vertering is een arbeidsintensief proces. Af en toe je lichaam rust gunnen is om uiteenlopende redenen een goede strategie. Het makkelijkst is dat in een ritme van 16-8 te doen.


11/ Om gewicht te verliezen moet je minder eten en meer sporten

FOUT.
Minder eten gaat je niet helpen in je vetverbrandingsproces. Je moet vooral anders beginnen eten. Zodat je zelf efficiënt wordt in vetverbranding. Keto is slechts een tool in dat proces. 

sofie loopt

12/ Sprinten stimuleert de productie van welke hormonen?

Adranaline + cortisol.

Sprinten stimuleert zowel de aanmaak van adrenaline als van cortisol.
Lopen op volle kracht gedurende korte perioden wekt een stressreactie op (fight-or-flight- chemicaliën zoals adrenaline en cortisol stromen in het bloed), maar in tegenstelling tot chronische stress zijn deze periodes van tijdelijke stress wenselijk en goed voor je.


13/ Bevroren bessen zijn beter voor je dan verse bessen.

JUIST.
Geloof het of niet maar bevroren bessen hebben veel voedingsstoffen omdat ze rijp worden geplukt en meteen worden ingevroren. Vers fruit wordt vaak te snel opgepikt, en dan over lange afstanden getransporteerd en bewaard. Dat komt de kwaliteit niet ten goede.


14/ Noten maken vet, en dus moet je je inname beperken om niet dikker te worden.

FOUT.
Uit studies blijkt dat noten eten kan helpen met gewichtsverlies omdat het vet en de eiwitten ervoor zorgen dat je geen honger meer hebt, je metabolisme versnelt en het type2 diabetes kan voorkomen. 


15/ Ketoman is de nieuwe superheld van deze generatie mannen én vrouwen!

JUIST.
En als je ons niet gelooft, moet je maar ons boek Ketoman lezen! ;-)


Wil je graag zelf dieper duiken en meer kennis vergaren? Lees dan onze boeken

Keto Eten
Lees alle positieve recensies van 'Ketohuis Kookt'
Januari 2020

Super veel informatie die gemakkelijk leest en goed gestructureerd is.

Je kan zoveel lezen op internet maar in dit boek is alles klaar en duidelijk uitgelegd. Neem het dikwijls terug om zaken op te zoeken wanneer ik denk "Hoe zat dat nu weer...?"   Aansluitend op het boek mij geabonneerd op het start to Keto programma. Heel veel praktische tips, lekkere recepten en elke dag een motivatiemail.

Dank je wel, Christophe en Sofie.

- ILSE -

Keto Weten
Lees alle positieve recensies van 'Ketoman'
Paperback boek (2de druk) + startersgids

>
× Hoe kunnen we je helpen?