.st0{fill:#FFFFFF;}

Ketonen-supplementen: zin of onzin in een gezonde keto levensstijl? 

Door Christophe Bouten (KetoHuis)

De wetenschap achter het gebruik van exogene ketonen en hoe er naar te kijken. 

Gisteren raakte via diverse media bekend dat een studie van de Leuvense professor inspanningsfysiologie en topsportcoach Peter Hespel voor het eerst aantoont dat ketonen een behoorlijk verschil kunnen maken in de sport. Het team van Hespel deelde 18 getrainde mannen op in twee groepen en liet hen drie weken een Tour de France simuleren. De groep die ketonen toegediend kreeg, leverde op het einde 15 procent meer vermogen, was fysiek minder zwaar belast en had een betere energiebalans.

We kunnen er fysiek gemiddeld 15 procent op vooruitgaan in duursporten als we ketonen innemen, een soort “wonderdrankje” dat als gewone voeding is gecatalogeerd. Een onderzoeksteam aan de KU Leuven onder leiding van bewegingsfysioloog Peter Hespel liet testpersonen een mini-Ronde van Frankrijk rijden, en professor Hespel noemt de resultaten “ongezien”. (Uit: ‘Ketonen, “het stukje van de puzzel” in het succes van de Quick Step-ploeg’)

Waarom enkel voedingssupplementen bespreken als alternatieve brandstof?

Cool, denk ik, we maken progressie. Eindelijk worden ketonen in onze media in een positief daglicht geplaatst. De laatste keer was keto nog ‘Saai, duur en schadelijk’.

De gehanteerde termen van Hespel in het kader van zijn onderzoek:

 • “Ongezien”.
 • “Wonderdrank”.
 • “Vernieuwing”.
 • “Spectaculaire prestatieverbetering”.

Tot ik besef dat het woord voedingssupplement nergens terug komt.

Wacht eens even…

Kan niemand van die journalisten 1 + 1 samenbrengen? Alle artikels gaan over exogene ketonen. Die krijgen de loftrompet. Die werden in de testen met ‘mindere goden’ gebruikt. Die zorgden er voor dat de duursporters er gemiddeld 15 procent op vooruit gingen.

Maar er bestaat ook zoiets als lichaamseigen ketonen. Die vierde brandstof die het lichaam zelf aanmaakt. Hallo, Peter Hespel?

Bij een suikertekort gaat de lever ketonen produceren.

Ok. Hij vermeldt het wél. Dat we die dure drankjes dus niet per se moeten kopen. Of slikken. Maar meteen doet hij die vierde brandstof voor het lichaam overkomen als alarmbrandstof. Alarmbrandstof?

Iedereen die een gezonde keto levensstijl volgt, beseft dat er van alarmsignaal geen sprake is, integendeel…

Het bewerkte kunstmatige drankje is top? Maar als je lichaam het zélf aanmaakt gaan er alarmbellen af… Is dat niet de wereld op zijn kop?

Wat dus met Ketoman? Wat met mensen zoals ik die al jaren keto eten en leven?  Wat met mensen van wie de lever ketonen permanent aanmaakt? Wat met de mannen en vrouwen in onze KetoHuis facebook groep die aangeven hoe goed ze zich voelen door keto te leven? Wat met de FASTER-studie van Jeff Volek?

Zijn zij met hun aanpak niet ‘vernieuwend’ of ‘ongezien’? Wat zegt dat over onze huidige voedselpiramide? Wat zegt dit over alle advies over gezondheid en voeding? Niet stilaan tijd om één en ander kritisch te herbekijken?

En is het niet slimmer de prestaties van zo’n exogene tool allereerst op een natuurlijke manier na te bootsen? 

Wat zijn ketonen? En hoe maak ik ze zelf natuurlijk aan?

Laten we daarom eerst eens naar die natuurlijke ketonen kijken.

Zélf ketonen aanmaken gebeurt voornamelijk als je een tijdje niet eet of als je het keto-dieet volgt.

Dat is een belangrijke eerste stap. En die wordt in alle artikels over ketonen van de voorbije dagen volledig onder de mat geschoven. 

Als mens wil je metabolisch flexibel zijn. In lijn met wie we als Homo Sapiens verondersteld worden te zijn. Geen suiker-junkie.

Metabolisch flexibel zijn, is een noodzakelijke strategie in onze evolutie, waardoor we regelmatig onze eigen voorraad vet als brandstof konden aanspreken.

Dat blijft de essentie. Voor je ook maar aan exogene ketonen denkt, moet je zelf wel min of meer de capaciteit hebben om die zelf te produceren.

Anders is het toch maar lippenstift op een varken…

Of anders uitgedrukt.

Als je je in glycolitische staat bevindt -> je bent suikerverbrander; nog geen vetverbrander
… en je beslist om het zware werk aan anderen te laten, en zelf niet met de keto levensstijl te starten…
… maar wel die ketonenlichamen naar binnen te kappen terwijl er in je bloed glucose en insuline zit…

Wel, dat is géén natuurlijke staat van je lichaam.

Ketonen zijn inderdaad best cool, maar niet alléén als supplement. Als je eigen brandstof!

Ketonen als primitieve brandstof: kleine molecule, grote effecten

Wellicht ben je zelf nog nieuw in de wereld van ketonen, keto-diëten en exogene ketonen-supplementen. Daardoor heb je waarschijnlijk een fundamentele vraag:

‘Wat zijn die ketonen en waar komen ze vandaan?’

Het woord keton komt van het Duitse woord Keton wat “aceton” betekent, dat spul dat je gebruikt om ook nagellak te verwijderen.  Diezelfde aceton is één van de drie basale “ketonlichamen” die in het menselijk lichaam worden geproduceerd.

Natuurlijke ketonen aanmaken (lichaamseigen)

De meest gebruikelijke manier waarop we zelf ketonen genereren, is door pakweg tien of meer uur niets te eten. (Aaaarggh, stel je voor!!)

Elk van ons zit ’s morgens vaak in milde ketose tot we iets eten met koolhydraten (suiker) erin. Ketose wordt over een periode van dagen tot weken veel uitgesprokener in mensen die opzettelijk vasten, zichzelf uithongeren, of op een vetrijk koolhydraatarm ketogeen dieet (Owen, 1967) functioneren.

In die situatie beginnen we vet in vetzuren af te breken nadat de glucose in ons lichaam is opgebruikt. Dat is meestal na achtenveertig uur het geval; vaak eerder. Deze relatief grote vetzuren maken niet goed de oversteek naar de hersenen (wat inhoudt dat ze niet rechtstreeks vanuit de bloedbaan naar de hersenen gaan), maar ze kunnen in de lever worden afgebroken om ketonen te maken.

Het interessante aan ketonen is dat ze de bloed-hersenbarrière passeren en cellen in onze hersenen van brandstof voorzien. Ze kunnen ook brandstof leveren aan onze andere organen. Behalve aan de lever, want daar worden ze gemaakt.

In hun artikel “Can Ketones Help Rescue Brain Fuel Supply in Later Life?”, dat in 2016 in Frontiers in Molecular Neuroscience werd gepubliceerd, spreken Dr. Stephen Cunnane en coauteurs  over de “push-pull” in levering van brandstof voor de hersenen.

Je verneemt er dat de hoeveelheid glucose die in de hersenen wordt opgenomen, wordt bepaald door de vraag naar glucose in de hersenen, op basis van de activiteit van hersencellen. Zo wordt glucose naar behoefte in de hersenen “getrokken”. Dat contrasteert met de opname in de hersenen die recht evenredig is met ketonenwaardes in het bloed: hoe hoger het niveau van ketonen, hoe hoger het percentage energie dat ketonen aanleveren aan de hersenen, en dus worden ketonen in essentie “geduwd” in de hersenen.

Deze slide van Stephen Cunnane tijdens de MHS in LA in maart 2019 visualiseert dit mooi.

Het glucosegehalte in het bloed heeft geen invloed op de hoeveelheid ketonen die de hersenen binnenkomt.

Een ander punt is dat wanneer ketonen en glucose beide gemakkelijk beschikbaar zijn, de hersenen bij voorkeur ketonen zullen gebruiken.

Exogene ketonen komen van buiten het lichaam. Consumenten kunnen supplementen kopen die exogene ketonen leveren. Maar zoals bij alle supplementen moet je dan vertrouwen op de kwaliteit van het product en de leverancier. Een betere strategie is toch minstens eveneens op je eigen productie te vertrouwen.

Laten we even kijken wat er in het lichaam gebeurt met die ketonen die je produceert.

Zoals bij alcohol heeft het lichaam geen mogelijkheid ketonen te bewaren. Ketonen moeten daarom ofwel gebruikt ofwel ‘gelost’ worden – via de urine (in de vorm acetoacetaat) of via de adem (aceton).

Dat kan je perfect meten. Zie ook ‘Hoe kun je je ketonenwaarden meten en wat zeggen deze waarden precies?’

Wat met ketonen-supplementen?

Over het algemeen vallen supplementen onder te verdelen in twee categorieën: ketonzouten en ketonesters.

Ketonzouten

Ketonzouten waren de eerste producten die op grote schaal op de markt werden gebracht en die het ketonlichaam betahydroxybutyraat bevatten.

Begin 2016 werd Pruvit Ventures het eerste bedrijf dat op grote schaal ketonzouten distribueerde. Ze werden ontwikkeld en getest aan de Universiteit van Zuid-Florida in het laboratorium van Dominic D’Agostino, één van de huidige top-wetenschappers in het onderzoek naar het gebruik van ketonen.

Wat zijn ketonzouten en waarom bevatten ze zoveel zout?

Het keton betahydroxybutyraat is een zuur en kan niet alleen worden ingenomen omdat het schadelijk zou zijn voor de slokdarm en maagwand. Het moet worden gecombineerd met een andere compatibele stof die oraal moet worden gebruikt. Eén manier om dit te bereiken is om het van nature voorkomende ketonlichaam betahydroxybutyraat te combineren met de minerale zouten natrium, kalium, calcium en / of magnesium, die in poedervorm kunnen worden gemaakt en met water of een andere vloeistof worden gecombineerd.

Dit worden ketonzouten genoemd.

Wat zijn de voordelen van de inname van ketonzouten?

Ketonzouten worden gebruikt door gezonde mensen en door mensen met uiteenlopende medische aandoeningen.

Raadpleeg altijd jouw arts voordat je ketonzouten gebruikt als je heel jong bent, een oudere leeftijd of een medische aandoening hebt. Gebruik ze niet tijdens de zwangerschap totdat er meer bewijs is van veiligheid.

Mensen die ketonzouten gebruiken, rapporteren betere geheugenprestaties, mentale focus, slaap en stemming, evenals meer energie, minder hoofdpijn en andere kwalen. Die verbeteringen zijn mogelijk omdat ketonen ontstekingsremmend zijn en een alternatieve brandstof voor de hersenen en andere organen vormen. Om die reden kunnen ze nuttig zijn voor mensen die lijden aan aandoeningen die verband houden met ontsteking of verminderde glucoseopname in de hersenen en andere organen.

Onthoud ook dat dit vooral nog hypotheses en anekdotes zijn die door studies moeten worden bevestigd. 

Ketonzouten worden bij mijn weten momenteel niet erkend om een ​​medische aandoening te behandelen, maar de afzonderlijke componenten van de ketonzouten, waaronder beta-hydroxybutyraat (een van nature voorkomend molecuul in het lichaam) en de mineralen waaraan het is bevestigd, worden als veilig beschouwd. Heel wat mensen melden aanzienlijk vetverlies, vooral in combinatie met een koolhydraatarm keto-dieet.

(Ketonen kunnen de eetlust onderdrukken en vetverlies bevorderen door het verlagen van de glucose- en insulinespiegels en het stimuleren van vetafbraak.)

Atleten en bodybuilders van wereldklasse gebruiken ketonzouten om fysieke prestaties te verbeteren.

Is het betahydroxybutyraat in ketonzouten natuurlijk of synthetisch?

Het betahydroxybutyraat dat wordt aangetroffen in ketonzoutproducten is hetzelfde als het natuurlijk voorkomende betahydroxybutyraat dat wordt geproduceerd door de afbraak van vet in ons eigen lichaam.

Wat voor soort ketonenwaardes kan ik verwachten met ketonenzouten?

De meeste mensen kunnen een toename verwachten van 0,5 tot 1,0 mmol / L of hoger vanaf de basis-ketonenwaarden ongeveer dertig tot zestig minuten na inname van een portie ketonenzouten van 8 tot 10 gram. Het niveau zal gestaag afnemen en enkele uren later terugkeren naar de basiswaarde. Uiteraard kan het aanzienlijk verschillen van persoon tot persoon.

Als ik koolhydraten eet en ketonen drink rond dezelfde tijd, welke energiebron zal het overnemen? Zal het ene het effect van het andere tenietdoen?

Als je tegelijkertijd koolhydraten eet en ketonzouten drinkt, gebruikt je lichaam glucose en ketonen op de een of andere manier als brandstof. Verschillende weefsels geven de voorkeur aan één brandstof boven de andere. Wanneer zowel glucose als ketonen beschikbaar zijn voor de hersenen, zullen die ketonen als voorkeursbrandstof verkiezen.

In een studie van ketonesters voor atletische prestaties uitgevoerd aan de Universiteit van Oxford door Kieran Clarke, produceerde de combinatie van een betahydroxybutyraat-ester met een koolhydraatdrankje betere resultaten in verschillende experimenten dan beide experimenten (Cox, 2016).

Ketonesters

Ketonesters zijn al vele jaren in laboratoria voor dierenonderzoek in ontwikkeling en getest maar zijn pas begin 2018 voor het publiek beschikbaar gekomen door twee bedrijven, Ketoneaid (https://ketoneaid.com/) en Human (https: //hvmn.com/).

De ketonesterproducten worden momenteel door het VS-agentschap FDA erkend als veilig voor atleten, maar toxiciteitstests zullen binnenkort gestart worden voor gebruik in het grote publiek. Tot die tijd kan je best voorzichtig zijn in het gebruik van ketonesters voor andere doeleinden dan atletische prestaties.

Wat zijn ketonenesters?

Het keton betahydroxybutyraat is een zuur en kan niet alleen worden ingenomen omdat het schadelijk zou zijn voor slokdarm en maagwand. Het moet worden gecombineerd met een andere compatibele stof die oraal moet worden gebruikt. Eén manier om dit te doen is om het zuur te combineren met een alcohol om een ​​ketonester te vormen.

Er zijn verschillende ketonesters in ontwikkeling, maar er is er momenteel slechts één beschikbaar voor het publiek, technisch bekend als (R) -3-hydroxybutyl (R) -3-hydroxybutyraat, dat een combinatie is van betahydroxybutyraat en 3-butaandiol (BHB / BD).

Het BHB / BD-ketonester is ontwikkeld en bestudeerd door Dr. Richard Veech en zijn medewerkers bij de NIH en werd ook uitgebreid gestudeerd door Dr. Kieran Clarke en haar medewerkers aan de universiteit van Oxford voor gebruik bij atletische prestaties. Een betahydroxybutyraattriglyceride-ester (glyceride-ester) ontwikkeld door Sami Hashim maakt ook vorderingen op de markt.

De BHB / BD-ester wordt door de FDA erkend als veilig bij gezonde mensen wanneer gebruikt voor atletische prestaties. Aanvullende studies zijn aan de gang om de veiligheid in de algemene bevolking te bepalen.

Wat zijn de voordelen van het gebruik van ketonenesters? Is er een voordeel om ketonenesters te nemen in plaats van ketonenzouten?

De BHB / BD ketonester is sinds begin 2018 voor het publiek beschikbaar voor aankoop. Het is niet lang genoeg beschikbaar geweest om een ​​aantal voordelen te bieden, maar anekdotische rapporten van verbeteringen beginnen zich te verzamelen bij mensen met verschillende medische aandoeningen ( hoewel momenteel niet erkend door de FDA voor medische aandoeningen) en bij sporters.

Een groot voordeel van het nemen van ketonesters over het nemen van ketonzouten is het veel hogere gehalte aan betahydroxybutyraat dat kan worden bereikt met de estervorm, die maximaal voordeel zou kunnen bieden in bepaalde aandoeningen zoals epilepsie, Alzheimer, Parkinson en kanker waarvoor mogelijk hogere ketonwaarden nodig zijn om het meest effectief te zijn.

Een ander voordeel is dat de ketonesters niet de mineralen (natrium, kalium, calcium en magnesium) bevatten die het gebruik in de ketonzouten onder veel medische omstandigheden kunnen beperken.

Is het betahydroxybutyraat in ketonenesters natuurlijk of synthetisch?

Het betahydroxybutyraat dat in ketonesters van dat type wordt gevonden, is hetzelfde als het natuurlijk voorkomende betahydroxybutyraat dat wordt geproduceerd door de afbraak van vet in ons lichaam.

Kan ik een ketonester- en ketonzout tegelijkertijd gebruiken?

Er is waarschijnlijk geen reden om tegelijkertijd ketonzouten en ketonesters in te nemen, en het effect zou additief kunnen zijn, wat resulteert in buitensporig hoge ketonwaarden. Dat gezegd zijnde, je kan de twee verschillende soorten producten potentieel vier of meer uren van elkaar verwijderd innemen.

Conclusie

Hoewel ik oorspronkelijk super sceptisch was ten opzichte van ketonen-supplementen zie ik (onder invloed van alle informatie tijdens de Metabolic Health Summit in LA) steeds meer – vooral medische-  toepassingen om ze te gebruiken, indien je al een gezonde keto levensstijl volgt en dus ook regelmatig maaltijden overslaat.

Ketonen kunnen wat mij betreft moleculen van hoop worden voor de moderne mens.

Ze hebben uiteenlopende voordelen in je eigen gezondheidsavontuur (zie ook wetenschappelijke verdieping hieronder)

 • Ze helpen je brein gezond te houden
 • Ze helpen ontstekingen te verminderen
 • Ze helpen je vooral op het juiste keto-pad te blijven indien gewoontes of sociale omstandigheden je eventueel ervan zouden halen

Onthoud dat exogene ketonen BOHB-zouten, esters kunnen zijn, maar ook bijvoorbeeld MCT-olie.

Start voorzichtig met dit soort producten en zoek uit wat je darmen tolereren. Te veel te snel betekent dat je wellicht naar het WC moet hollen. Een goede strategie is wellicht om het allemaal over je maaltijden te spreiden.

Go ketonen!


Op zoek naar een leidraad of plan van aanpak om een gezonde keto levensstijl goed te begrijpen?

Ga dan van start met ons 21-dagen Start To Keto programma of lees het boek Ketoman: Bevrijd van alle onzin: eetstrategieën voor sceptici.


VerdiepingWetenschappelijke verdieping

Wat zijn positieve eigenschappen van ketonen?

Naast als brandstof te dienen om ATP aan te maken in de cellen, spelen ketonen een andere rol in het metabolisme van ons lichaam.

Hieronder zijn een aantal goed gedocumenteerde voordelen van ketonen:

 • Ketonen bieden alternatieve brandstof voor de hersenen en andere organen en kunnen mensen met insulineresistentie en verminderde opname van glucose in hersenen en andere organen ten goede komen. Dit vertaalt zich vaak in een verbeterd geheugen, betere mentale helderheid en focus, betere slaap, verbeterde gemoedstoestand en een gevoel van meer energie. Mensen met aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson en Alzheimer hebben verbetering van fysieke symptomen en ook in het dagelijks functioneren gemeld.
 • Ketonen bieden super efficiënte brandstof voor het hart en kunnen mogelijk de hartfunctie bij congestief hartfalen en na een hartaanval helpen verbeteren.
 • Ketonen verlagen het glucose- en insulineniveau, een groot voordeel voor mensen met pre-diabetes en diabetes, terwijl het ook het vetverlies stimuleert.
 • Ketonen zorgen voor ontstekingsremmende effecten via verschillende mechanismen; ketose zou de condities kunnen verbeteren waarin ontsteking een sleutelfactor is. Ketonen zijn bijvoorbeeld antioxidanten en neutraliseren de schadelijke effecten van reactieve zuurstofspecies (ROS). Heel wat aandoeningen delen ontsteking als een sleutelfactor, en het verminderen van ontsteking zou de symptomen kunnen verbeteren en mogelijkerwijze ziekte-progressie kunnen vertragen.
 • Ketonen helpen bij het verbranden van vet en spierbehoud. In een traditioneel dieet, waarbij koolhydraten een hoog percentage van de macronutriënten uitmaken en er weinig vetten worden gegeten, is het bijna onvermijdelijk dat spierverlies optreedt. Glucose blijft de overheersende brandstof in dit soort voeding en spieren worden afgebroken om glucose te geven wanneer je meer calorieën verbrandt dan dat je binnenkrijgt. Op een keto-dieet wordt vet de belangrijkste bron van brandstof en zijn spieren niet zo hard nodig om glucose maken. Je verneemt hier meer over in mijn artikel over autofagie.
 • Ketonen kunnen eetlust onderdrukken en je daardoor helpen gewicht te verliezen.
 • Ketonen hebben antikanker-toepassingen. Kankercellen houden van suiker, maar de meeste soorten van kankercellen kunnen ketonen niet als brandstof gebruiken, dus een ketogene eetstijl kan de bloedsuikerspiegel verlagen en kankercellen uithongeren, terwijl het nog steeds brandstof levert voor normale cellen.
 • Ketonen hebben anti-ouderdomseigenschappen, waaronder veel van de hierboven genoemde die samenkomen om de kwaliteit van leven te verbeteren en mogelijk de levensduur te verlengen (Veech, 2017). Van ketonen is aangetoond dat ze het leven aanzienlijk verlengen in een kleine rondworm genaamd Caenorhabditis elegans (C. elegans), die vaak wordt gebruikt in studies om de effecten van stoffen op de levensduur te meten

Mark Mattson, PhD, van het National Institute on Aging (onderdeel van de NIH), en anderen hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar de effecten van vasten en bewegen op hersenveroudering, en deze studies zijn samengevat in een uitstekende TEDx uit 2014.

Johns Hopkins University-lezing, ” Why Fasting Bolsters Brain Power”

In deze TEDx-toespraak herinnert Dr. Mattson ons eraan dat vasten tot relatief kort geleden (in termen van evolutie) een manier van leven was voor mensen, en onze neurale systemen zijn geëvolueerd om actiever te zijn tijdens vasten. Letterlijk genomen moeten we uithuis gaan om voedsel te zoeken.

We maken snel ketonen aan, wanneer we pakweg 900 calorieën van glucose die als glycogeen zijn opgeslagen, uitputten in onze lever. Dat gebeurt bij ongeveer tien tot veertien uur vasten, en we gedurende die tijd niet sporten. Sporten we wél, dan gaat het sneller.

Daarna beginnen we de energie te gebruiken die als vet in ons lichaam opgeslagen is. Mattson zegt dat vasten een uitdaging is voor de hersenen. En de hersenen reageren door stressresponsroutes te activeren die hen helpen om met deze stress om te gaan en zich tegen ziektes te beschermen.

Wie zijn de ketonen-pioniers?

Ketonen zijn  een alternatieve brandstof voor glucose voor de hersenen en de meeste andere organen, maar ze bereiken ook andere paden, en hebben uiteenlopende effecten waar gelukkig steeds meer onderzoek naar wordt gedaan. Door wie?

Laten we er een aantal opsommen:

 • Theodore Vanitallie, de oudste levende pioneer in ketonen-research

Dr. Theodore VanItallie is een pionier in voedingsonderzoek. Op zijn 99ste gelooft hij nog steeds zo sterk in het concept van ketonen als een alternatieve brandstof voor de hersenen en de toepassing van dat idee als therapie om anderen te helpen, dat hij blijft onderzoeken, schrijven en publiceren over het onderwerp. Anderen zouden deze missie al lang hebben overgedragen.

 • George Cahill (ondertussen gestorven), ontdekker van ketonen als alternatieve brandstof voor de hersenen

In één gedurfd experiment uit 1980 hebben drie jonge zwaarlijvige mannen meerdere dagen gevast totdat hun betahydroxybutyraat-waarden toenamen. Vervolgens kregen ze een dosis insuline toegediend om de bloedsuikerspiegel in de stevige hypoglycemische zone te verlagen. Normaal gezien zou zonder de beschikbaarheid van ketonen, verwacht worden dat dergelijke lage glucosespiegels ernstige symptomen veroorzaken, waaronder verwarring, moeite met denken en spreken, zwakte, slechte coördinatie, bleekheid, zweten, snelle hartslag en zelfs aanvallen, bewustzijnsverlies of coma. In deze studie beschermden hoge ketonen-waarden de patiënten tegen symptomen die kenmerkend zijn voor hypoglycemie (Cahill, 1980).

 • Russell Swerdlow, MD, ontdekker van de ketonen-alzheimer connectie

Swerdlow heeft in juli 2017 op de Alzheimer’s Association International Conference in Londen veelbelovende resultaten gepresenteerd in een proef met het keto-dieet dat wordt ondersteund met medium-chain triglyceride (MCT) olie bij mensen met de ziekte van Alzheimer (Taylor, 2017).

 • Richard Veech, uitvinder van de betahydroxybutyraat-butanediol ester

Co-auteur van een paper met de titel “Ketoacids”? Good Medicine? uit 2003  na een presentatie door Cahill voor de American Clinical and Climatological Association. Dit artikel benadrukte het belang van ketonen in de evolutie van mensen met ons grote brein ten opzichte van andere wezens.

 • Stephen Cunnane, ketonen zijn belangrijk voor het pasgeboren kind en het brein van een oudere persoon

Sinds het begin van de jaren zeventig is er veel onderzoek gedaan naar de brandstoffen die door het brein van de zich ontwikkelende foetus wordt gebruikt en hoe die brandstof verandert in het leven van pasgeborenen door de introductie van moedermelk en -voeding. Dr. Stephen Cunnane was een van de onderzoekers die aan dit begrip heeft bijgedragen, en te weten kwam dat ketonen niet alleen brandstof leveren, maar ook de bouwstenen zijn voor lipiden in het pasgeboren brein.

Hij heeft geschreven over het belang van ketonen in de menselijke evolutie (Cunnane, 1999). Zijn werk verschoof naar het andere uiteinde van het levensspectrum op het moment dat toegang tot ketonen- en glucose PET-scantechnologie beschikbaar werd.

Waarom som ik deze pioniers op?

Om aan te geven dat er in het verleden al veel onderzoek is gedaan naar ketonen, en het niet enkel om extrapolatie van muizendata gaat. Alles rond keto en ketonen staat nog in zijn kinderschoenen, maar dit soort research is de toekomst en de juiste richting. De ‘vetarme’ voedingsrichtlijnen van de afgelopen decennia hebben ons in de verkeerde richting gestuurd met obesitas, diabetes en andere chronische ziekten als gevolg.

Sommige experts voorspellen dat de gemiddelde levensduur van de jongere generatie lager zal zijn dan die van hun ouders. Het hoeft niet zo te zijn. Teruggaan naar een eetstijl die ons in staat stelt opgeslagen vet en ketonen als brandstof te gebruiken, kan de ongelukkige trends naar obesitas en ziekte van de afgelopen decennia hopelijk omkeren.


Op zoek naar een leidraad of plan van aanpak om een gezonde keto levensstijl goed te begrijpen?

Ga dan van start met ons 21-dagen Start To Keto programma of lees het boek Ketoman: Bevrijd van alle onzin: eetstrategieën voor sceptici.


 

Samenvatting
Ketonen-supplementen: zin of onzin in een gezonde keto levensstijl?
Naam artikel
Ketonen-supplementen: zin of onzin in een gezonde keto levensstijl?
Beschrijving
De wetenschap achter het gebruik van exogene ketonen en hoe er naar te kijken. 
Auteur
Naam uitgever
KetoHuis
mei 4, 2019  geschreven

Christophe Bouten (KetoHuis)

Over de auteur

Christophe (1977) is een eeuwige student, keto coach, held in zijn eigen gezondheidsavontuur en een pro in een leven opbouwen met maximale vrijheid. Hij is verslaafd aan zijn verfrissende duik in de zee in de ochtend, koffie en koude douches. Wil je je eigen keto-avontuur starten of optimaliseren? Hij kan je coachen.
Het boek "Ketoman - Bevrijd van alle onzin: eetstrategieën voor sceptici" schrijven was zijn eerste stap als auteur.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ontdek ons volledig keto starterspakket

Pak die gezonde keto-levensstijl meteen goed aan!

Met het advies uit onze 2 boeken, tientallen recepten, inspirerende eetweken en een motiverend 21-dagen programma bieden we je alle ingrediënten om keto meteen zelf goed te starten.

Abonneer je op onze ketohuis nieuwsbrief

>