Ketonen zijn een type zuur, aangemaakt door het lichaam wanneer vetten als energiebron worden gebruikt. De zuren worden in de lever aangemaakt. Dit kan in verschillende situaties voorkomen.
In de context van ketose worden er steeds verwezen naar twee koolstofatomen: acetoacetaat, en β-hydroxybutyraat.
Ketonen worden na een tijd de dominante brandstof
Ketonen zijn brandstof voor de hersenen, en andere organen. Als je ooit na een goede nachtrust je ontbijt hebt overgeslagen, dan ben je heel waarschijnlijk ketonen in je bloed beginnen aanmaken.
Bij een dieet van weinig koolhydraten, gematigd aantal eiwitten en vele gezonde verzadigde en mono-onverzadigde vetten, zullen die ketonen toenemen tot ze de dominante brandstof worden voor je lichaam. Tot het punt dat je uiteindelijk nog maar weinig glucose nodig hebt om te functioneren.
Koolhydraat-tolerantie bepaalt hoeveel koolhydraten je mag eten
Elk persoon is anders. En kan dus anders om met koolhydraten. We noemen dat de koolhydraat-tolerantie. Sommige mensen, vooral atleten, kunnen in ketose blijven bij 100 gram koolhydraten per dag. Maar de meeste mensen moeten onder de 50 gram duiken. Iemand met het ‘metabool syndroom’ bijvoorbeeld mag vaak slechts maximum 30 gram totale koolhydraten consumeren om nog voldoende ketonen te produceren.
Ketonen: het geheime wapen van Team Sky?
In België kennen we ketonen vooral van een discussie in de wielrennerij een tweetal jaar geleden, als vermeende wapen van Team Sky. De aanleiding was toen de vraag waarom die ploeg zoveel beter presteerde dan de rest in de Tour de France. En toen kwamen er vragen naar boven over het gebruik van ketonen, een stof die niemand minder dan Michele Ferrari als ‘de nieuwe superbenzine’ had aangeprijsd.