.st0{fill:#FFFFFF;}

Hoe langer keto: hoe gezonder én hoe minder strikt 

Door Christophe Bouten (KetoHuis)

Af en toe is het goed een stok in elk keto-hoenderhok te gooien. 😉 En ongeveer mijn stelling vanaf dag1 rond dit ketohuis initiatief te bespreken. Je moét geen strikt ‘keto-dieet’ te volgen om de voordelen te hebben van een gezonde keto levensstijl.

Want de essentie is: een gezond lichaam produceert ketonen van zijn eigen lichaamsvet.

Zo ben ik de laatste tijd weer regelmatig ’s morgens om 7.30 aan het eten en daartussen niets tot ’s avonds. Geen tussendoortjes kost geen moeite. En dat is niet omdat ik ‘veel karakter’ heb. Mijn lichaam heeft gewoon opgeslagen reserve en kan snel efficiënt ketonen aanmaken om mijn brein te voeden (brein werkt alleen op ketonen of glucose).

Wat ik hiermee impliceer: heel wat mensen begrijpen de essentie van een gezonde keto levensstijl niet altijd. En de consequentie hiervan: niet iedereen is er klaar voor. Om concreet te zijn.

Stel:

  • Eén zoete patat haalt jou uit ketose.
  • Of je kan geen drie uur zonder eten en knorrig te zijn.
  • Erger nog: je krijgt hoofdpijn als je uren niet eet.

Vaak allemaal tekens dat je brein nog altijd suiker verwacht. En dat is een teken dat je lichaam nog té ongezond is om goed gebruik te maken van ketonen voor je energie. En je dus chill moet zijn met dat ‘maaltijden overslaan’ of ‘strikt keto volgen’. Voor heel wat volwassenen is dat het geval. Voor heel wat kinderen is dit niét het geval.

Daarom dat wij af en toe bijvoorbeeld durven mascarpone pannenkoeken te maken. Met iets hartigs voor ons.

pannenkoeken

Met iets zoets voor de kinderen. Past perfect binnen de gezonde keto levensstijl. Want alles draait om die tolerantie voor koolhydraten én dat gezonde lichaam. Bij de meeste kinderen die opgroeien met keto-vriendelijk eten zoals bij ons zal dat ‘easy’ zijn. En kan af en toe iets zoets ‘als speciale gelegenheid’ totaal geen kwaad. Hun lichaam blijft ketonen produceren. Bij de meeste volwassenen na decennia op een standaard koolhydraatrijke eetstijl is dit niét het geval.

Daarom dat ik op restaurant al eens durf rijst of iets anders rijker aan koolhydraten te consumeren. Zéker bij een Thai. Om te blussen.

Thais restaurant

Ik weet na jaren testen en verbeteren dat ik gezond ben en vrij makkelijk mijn eigen vet gebruik voor energie. Het is dus een spectrum dat individueel gebonden is. En dat is de essentie en wat je op termijn voor jezelf moet te weten komen…

Als je dus met keto start, houd je het best die eerste maand vrij strikt. Met koolselderpuree en worst bijvoorbeeld, onze maaltijd van vanavond.

knolselderpuree

Tot je weet hoe strikt je moet blijven om je opperbest te voelen en je doelen te bereiken.

PS. Benieuwd naar extra verdieping?  Bestel dan zeker mijn nieuw (eerste) boek ‘Ketoman. Bevrijd van alle onzin. Eetstrategieën voor sceptici‘.

november 12, 2018  geschreven

Christophe Bouten (KetoHuis)

Over de auteur

Christophe (1977) is een eeuwige student, keto coach, held in zijn eigen gezondheidsavontuur en een pro in een leven opbouwen met maximale vrijheid. Hij is verslaafd aan zijn verfrissende duik in de zee in de ochtend, koffie en koude douches. Wil je je eigen keto-avontuur starten of optimaliseren? Hij kan je coachen.
Het boek "Ketoman - Bevrijd van alle onzin: eetstrategieën voor sceptici" schrijven was zijn eerste stap als auteur.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ontdek ons volledig keto starterspakket

Pak die gezonde keto-levensstijl meteen goed aan!

Met het advies uit onze 2 boeken, tientallen recepten, inspirerende eetweken en een motiverend 21-dagen programma bieden we je alle ingrediënten om keto meteen zelf goed te starten.

Abonneer je op onze ketohuis nieuwsbrief

>