Er zijn een aantal manier om te weten of je in ketose zit (keto-aangepast bent), en wat je waardes zijn. Hoewel er uiteenlopende manieren zijn, kiezen wij voor een Ketonix-toestel.
Test via de urine
Het is mogelijk om ketonen in de urine te testen. Hiervoor kun je gebruik maken van ketostrips. Die kan je op eBay bijvoorbeeld aankopen. De strip wordt onder een straal urine gehouden waarna de kleur verandert als er ketonen in de urine zitten.
Test via het bloed
Het is ook mogelijk om ketonen te meten in het bloed. Dit kan je doen met een ketonenmeter. Dit vereist een vingerprik om bloed beschikbaar te hebben. Het werkt hetzelfde als bij een bloedglucose meting bij diabetici. Bij een ketonenmeting in het bloed wordt het bèta-hydroxybuterate gemeten. Je bevindt je in ketose als het ketonengehalte tussen 0.5 en 3.0 mmol/L ligt.
Test via de adem
Ketonen kunnen ook worden gemeten door de adem. Bij de ademmeting wordt gezocht naar de aanwezigheid van aceton in de adem.
Een goed toestel voor thuisgebruik is een Ketonix toestel, een ‘ademhalingsanalyzator’. Uitvinder Michel Lundell leert je in dit filmpje de achtergrond en werking ervan.
Voor mij werkt zo’n ketonix-toestel de handigste manier. Je kan het echt zien als een tool om je levensstijl te optimaliseren. Zoveel mogelijk testen is belangrijk.
Wat is een Ketonix “breathalyser”?
Een Ketonix toestel is de meest geschikte en actuele technologie om ketose vandaag de dag te meten zonder bloed te moeten trekken. Het is een gecontroleerd en goedgekeurd medisch instrument voor het opsporen en meten van ketonen.
Het meet aceton-waardes via de ademhaling. Aceton wordt geproduceerd wanneer mensen die een koolhydraatarm dieet volgen, in ketose zijn en ketonen produceren.
Het produceren van acetone via je adem is een natuurlijk proces en geeft aan dat je lichaam vet verbrandt als brandstof.
Waarom zou je een Ketonix “breathalyser” kopen?
Hier zijn een aantal redenen:
- Je wil zelf een instrument thuis hebben waarmee je ketose kan meten, zonder telkens nieuwe uitgaves. In theorie zou je het toestel duizenden keer moeten kunnen gebruiken.
- Je bent aan een keto-levensstijl begonnen en wil graag weten welke voeding een invloed heeft op de keto-waardes die je haalt.
- Het toestel is een handige manier met beperkte impact op je dagelijks functioneren om die keto-waardes te kennen.
- Je bent een sporter die graag wil weten wat de impact is van een fysieke inspanning op je keto-waardes.
- Je hebt geen zin om jezelf te prikken of urinestrips te gebruiken om je ketose te beoordelen
Hoe de waardes van het toestel interpreteren?
De software geeft je een aantal niveaus van ketose, door kleurschakeringen.
Typisch is bijvoorbeeld dat
- blauw = lage PPM (parts per million)
- groen = middelmatige PPM (nutritionele ketose = tussen 4 en 30 ppm )
- geel = hoge PPM (hoge ketose = tot maximum 80 ppm)
- rood = heel hoge PPM
Zelf hebben we die ‘rode status’ nog maar twee keer bereikt, na intensieve sportinspanningen in de ochtend. Ketonix gebruik je sowieso niet onmiddellijk na inname van alcohol.
Wat we zelf wel al hebben ondervonden is dat twee tot drie glazen wijn ons niet uit ketose haalt de dag erna. Méér glazen doet dat wel! 🙂
Waar meer informatie vinden?
Meer informatie over het toestel (documentatie, software updates, type toestellen) vind je op de website van Ketonix.
Persoonlijke ervaringen
Persoonlijk ben ik al aan mijn tweede toestel. ‘Buyer beware’! De hardware lijkt me nog in zijn kinderschoenen te staan, en je moet dus de sprong durven wagen. Gelukkig kocht ik mijn toestel via Amazon (Duitsland) en is het ondertussen geweten dat hun klantvriendelijkheid moeilijk te evenaren valt. Ik kreeg dan ook snel een vervanging voor mijn eerste defecte toestel.