Keto Huis

Is permanent in ketose zijn nodig of gewenst?

Af en toe is het goed om dieper te gaan over onderwerpen die in de Facebook Groep worden besproken. Zo las ik gisteren deze getuigenis:

Ik heb in het verleden al vaak gehoord van de keto-levensstijl, maar om één of andere reden nog nooit de stap “durven” nemen om er effectief mee te beginnen. Soms is het redelijk moeilijk om het bos door de bomen te zien (of hoe zeg je dat?), maar misschien is dat ook maar een excuus om ‘de stap’ te zetten. Ik hoop hier voldoende info te vinden voor het extra duwtje in de rug dat ik nodig heb 🙂 Top trouwens van degenen die erin slagen in ketose te geraken en dit zoveel mogelijk te behouden. Ik hoop dat ik ook ooit zover kom.

Voor gezonde mensen (die een keto dieet niet volgen als therapie; bij onder andere parkinson, diabetes of epilepsie patiënten is dit een heel ander verhaal) is “in ketose geraken en behouden” uiteraard geen doel op zich. En mag dat wellicht ook geen doel op zich zijn. De bestaande literatuur is hier wellicht nog te pril over (lange termijn effecten). Daarom lijkt het me gepast als deel van een gezonde levensstijl om niet te stressen als je af en toe niet in ketose bent. De metabolische flexibiliteit van je lichaam is de essentie hierbij.

De meeste onder ons leren over ketose na vaak een half of kwart leven op standaard Westers eetpatroon te draaien. We hebben heel ons leven zitten snacken en zijn grote suikerverbranders die typisch niet in staat zijn om een maaltijd over te slaan. Daardoor hebben we wellicht een grotere “interventie” nodig. Dat is waar ketose, een keto eetstijl, maar ook ‘vasten’ in het spel komt.

Eigenlijk moét je niet eens het aantal koolhydraten tellen uit je groenten. Er zijn andere manieren om in en uit ketose te gaan. Bovendien kan je er ook voor zorgen dat ketonen in aanraking komen met je hersenen zonder je eetstijl drastisch aan te passen.  

Dit zijn wellicht de beste natuurlijke manieren:

  • Vasten: een periode niet-eten zal ketose in gang zetten.

Je eet niets. Op een bepaald ogenblik is de enige optie dat eigen lichaamsvet gebruikt wordt als brandstof. Om het tekort aan inkomende glucose te compenseren, zullen je hersenen tijdelijk op ketonen functioneren. Het helpt om al een sterkere vetverbrander te zijn. Zo verloopt alles vlotter en zal je al snel je eigen lichaamsvet gaan aanspreken. Zij die vasten zonder al vet-aangepast te zijn zullen het een pak moeilijker hebben. 

  • Niet te laat te eten

Zelfs een korte periode niet-eten, van bijvoorbeeld het avondeten tot het ontbijt is voldoende om een klein beetje ‘ketogenese’ in gang te zijn. Ketose is niet binair. Het zit op een schaal. Door vroeger op de avond te eten en niet later die avond te snacken, geef je jouw lichaam de toestemming om vet te verbranden en die vetten om te zetten in ketonen. Kinderen hebben helpt. 🙂 Wij eten typisch rond half zes/ zes uur ‘s avonds met hen. 

  • Trage Training: trage aerobe activiteit is prima om ketose te starten.

180 min uw leeftijd (MAF-methode) is de hartslag die je nodig hebt om vetverbranding te optimaliseren en uw aerobe basisconditie te vormen. Doe dit op een lege maag en je gaat ketose een duwtje geven. Wat ik wel persoonlijk heb gemerkt, is dat de vooruitgang die je boekt op vlak van vetverbranding groter is door te focussen op voeding dan op trainingsarbeid.

Niet iedereen moet evolueren naar keto. Maar mijn vermoeden is wel dat voor de meesten tijdelijke periodes van ketose hen gaat helpen bij het denken en presteren. 

Waarom zou het bij anderen anders zijn dan bij ons?

Wetenschappelijke verdieping

Verdieping

Hieronder een filmpje van Dokter Erik Berg over dit thema. In zijn ogen zijn er totaal geen gevaren om permanent in ketose te zijn. En te blijven.

Keto Huis (Christophe)

Christophe Bouten (1977) loopt traag en verdiept zich graag.

Als vader van twee jonge kereltjes probeert hij open van geest door het leven te stappen. Op zijn dertigste nam hij zijn gezondheid weer in eigen handen.

Samen met zijn partner Sofie Desmedt is hij op zijn veertigste het Keto Huis gestart. De keto levensstijl is voor hem een boeiend leerproces, waarover hij met plezier zijn eigen bevindingen deelt.

Hij schreef onlangs het boek "Ketoman - Bevrijd van alle onzin: eetstrategieën voor sceptici". Verder bezit hij twee coaching diploma's (voetbal & gezondheid) waarmee hij nog veel te weinig doet.

Bestel ons nieuwe boek ‘Ketoman’

Ketoman heeft een geheim dat de traditionele kijk op voeding op zijn kop zet!

Bestel het boek
(+gratis startersgids)

Keto Workshop – Voor Starters

Graag de voordelen van de keto levensstijl ontdekken en praktisch leren hoe je er snel mee aan de slag kunt?

Schrijf je in

Over ons


We willen van het Keto Huis een inspirerende en informerende plek maken voor iedereen die een keto levensstijl beter wil begrijpen maar niet de moed, zin of tijd heeft om alles alleen uit te dokteren.
>
ketoman boek en startersgids

Spring mee op de keto-trein.

Lees alvast gratis het eerste hoofdstuk.

%d bloggers liken dit: