.st0{fill:#FFFFFF;}

Welke koolhydraten kiezen bij keto? 

Door Sofie Desmedt (KetoHuis)

De meeste voedingsmiddelen bevatten koolhydraten. Sowieso in pasta, brood en granen vind je ze, maar ook in groenten en fruit. En wanneer je weet dat bij de vertering koolhydraten worden omgevormd tot glucose, dan is het belangrijk om even stil te staan bij deze koolhydraten en waarom je beter “low carb” kan gaan.

Consumeren we koolhydraten wanneer het lichaam géén brandstof/energie nodig heeft, worden deze omgezet in glycogeen. Dat is een soort van suiker die in de lever en de spieren als reserve wordt opgeslagen. Wanneer het lichaam energie nodig heeft, kan deze terug omgezet worden in glucose.

Ons lichaam heeft slechts een beperkt aantal koolhydraten per dag nodig, en dus is het duidelijk dat deze overtollige glucose heel vaak omgezet wordt in vet.

Er kan een onderscheid gemaakt worden in verteerbare koolhydraten en onverteerbare koolhydraten.

Verteerbare koolhydraten

Deze koolhydraten worden tijdens de vertering omgezet tot enkelvoudige suiker of glucose.

Korte koolhydraten of snelle suikers leveren het lichaam onmiddellijk energie op. Ze worden onmiddellijk in het bloed opgenomen. Fruit, honing, agavesiroop of ongeraffineerde suiker zijn voorbeelden van korte koolhydraten. Ze bevatten koolhydraten, maar daarnaast ook andere gezonde stoffen zoals mineralen, vitaminen en vezels. Om deze reden is het consumeren van één stuk fruit zodra je keto-aangepast bent, wél af en toe opnieuw mogelijk. Frisdrank, koeken, gebak… zijn slechts lege voedingsmiddelen. Ze hebben geen enkel nut voor het lichaam.

Complexe koolhydraten ofwel trage suikers duren veel langer vooraleer ze hun energie afgeven. Ze geven een meer verzadigd gevoel. Voorbeelden hiervan zijn groenten, sommige fruitsoorten en  peulvruchten. De beste groenten in keto zijn daarom vooral onderstaande: asperges, bloemkool, broccoli, Brusselse spruitjes, champignons, courgettes, komkommers, spinazie, paprika, witte of rode kool.

Onverteerbare koolhydraten

Onverteerbare koolhydraten of vezels worden niet verteerd.  Ze worden dus niet opgenomen in het bloed. Toch zijn vezels heel belangrijk voor het lichaam. De vezel is namelijk het gezondste deel van het koolhydraat. Ze zijn rijk aan mineralen, vitaminen en anti-oxidanten. De oplosbare vezels zorgen voor een betere darmwerking en verhelpen constipatie.

Geraffineerde voedingsmiddelen

Wist je dat vers geperst fruitsap ontdaan is van alle vezels en daardoor helemaal niet goed is om de dag mee te starten?

Geraffineerde voedingsmiddelen zijn ontdaan van alle vezels, en worden daarom lege voedingsmiddelen genoemd. Ze bevatten niets van voedingswaarde, geven enkel extra calorieën. Bijvoorbeeld: witte bloem is geraffineerd & ontdaan van alle vezels; volkorenmeel heeft nog alle vezels.

Wanneer je keto wil gaan, is het dus belangrijk om alle geraffineerde voedingsmiddelen te vermijden. Alle koolhydraten mijden is moeilijk en onnodig, maar hopelijk weet je hierdoor welke koolhydraten wel goed voor je zijn in je transitie naar een gezonde keto levensstijl

Wetenschappelijke verdieping

VerdiepingVoor zij die dieper in de wetenschappelijke uitleg willen duiken. Dokter Mark Hyman heeft een goede, korte en verstaanbare video die nog wat verder uitleg geeft over het verschil tussen de verschillende koolhydraten, gefocust op de waarde van vooral broccoli en andere verse groenten (wat hij “slow carbs” noemt). Onze shortcut is steeds: zoveel mogelijk verse, groene groenten. Wat je uiteindelijk ook eet, om in ketose via voeding te geraken en te blijven gaat elk persoon (afhankelijk van zijn individuele tolerantie voor die koolhydraten) maximaal tot ongeveer 50 gram aan koolhydraten mogen eten.

 

 

Sofie Desmedt (KetoHuis)

Over de auteur

Sofie Desmedt (1984) reist graag de wereld af. Haar creativiteit kan ze kwijt door dingen te maken: lekkere gerechtjes, nieuwe juwelen, doe-opdrachten voor haar jongens. Haar doel met ketohuis is om andere mensen met heerlijke snel te bereiden recepten & praktische ondersteuning te helpen keto te integreren in hun leven. Met 'Ketohuis Kookt' realiseerde ze haar eerste boek.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ontdek ons volledig keto starterspakket

Pak die gezonde keto-levensstijl meteen goed aan!

Met het advies uit onze 2 boeken, tientallen recepten, inspirerende eetweken en een motiverend 21-dagen programma bieden we je alle ingrediënten om keto meteen zelf goed te starten.

Abonneer je op onze ketohuis nieuwsbrief

>