.st0{fill:#FFFFFF;}

“Hoe kan ik mijn energiepeil opkrikken?” 

Door Christophe Bouten (KetoHuis)

Keto vragenrondje (2)

De komende weken beantwoorden we 21 vragen die we regelmatig ontvangen tijdens onze individuele coaching. Sommige dagen zullen de antwoorden kort & krachtig zijn maar op andere dagen zijn we uitgebreider & genuanceerder. Kom regelmatig terug op onze blog om alle vragen en antwoorden te lezen.

Wat kan ik doen om mijn energiepeil op te krikken?

Jouw energiepeil staat laag

Laten we eerst achterhalen wat aan de oorsprong kan liggen van een laag energiepeil. Problemen met je slaap, voeding, hormonen, stress, lichaamsbeweging of een combinatie van die vijf zijn vaak de boosdoener.

Tenzij je gewoon moe bent door een gebrek aan slaap, is voeding de grootste hefboom om op te focussen. Op vlak van voeding is de hoeveelheid koolhydraten die je binnenkrijgt het gemakkelijkst te controleren. Koolhydraten eten leidt tot een verhoging van je bloedsuikerspiegel (glucose). 

Het goede nieuws?

Indien je niet extreem metabolisch beschadigd bent, zal je lichaam deze piek in bloedsuikerspiegel voelen en je pancreas insuline afscheiden om snel glucose naar je cellen te transporteren voor energie of opslag.

Het slechte nieuws?

Dit leidt tot een crash van je bloedglucose, een van de belangrijkste oorzaken van je vermoeidheid. 

Bestel het boek Ketoman

Werken de huidige voedingsadviezen niet voor jou? Wil je graag gewicht verliezen, meer energie hebben en blijven lekker en veel eten? Dat kan. In dit energierijke boek neemt Christophe Bouten je mee op keto-avontuur.

Wanneer bloedglucose wordt opgeslagen of verbrand, is er als het ware geen dosis meer beschikbaar voor energie. De meeste “suikerverbranders” hebben niet de capaciteit om gemakkelijk en effectief over te gaan op het verbranden van vet als brandstof als ze eenmaal geen bloedglucose meer hebben. 

Dit betekent dat zodra je bloedsuikerspiegel crasht, er niet veel brandstof beschikbaar is om naar over te schakelen.

Dat leidt tot een laag energiepeil en de behoefte om meer energie te verwerven op de enige manier mogelijk voor je lichaam in deze situatie: uit méér voedsel.

Het proces van insulineresistentie

Insulineresistentie – waarover ik al herhaaldelijk schreef – kan ook een veel voorkomende reden zijn voor een daling van het energiepeil. Onthoud dat insuline wordt afgescheiden als reactie op een verhoogde bloedsuikerspiegel. Het doel van insuline is om te communiceren met de cellen in ons lichaam zodat ze voedingsstoffen kunnen opnemen voor energieverbruik of als opslag. 

Als cellen echter chronisch worden gestimuleerd door insuline, kan de communicatielijn tussen insuline en onze cellen beschadigd raken of in sommige gevallen zelfs verbroken. Dit leidt tot insulineresistentie

Ons lichaam produceert steeds meer insuline om glucose uit het bloed en in de cellen te drijven. Dit draagt verder bij aan het probleem. Het schaadt niet alleen je energiepeil, maar veroorzaakt ook grote schade aan vele aspecten van je gezondheid. Insulineresistentie wordt namelijk aanzien als een voorwaarde voor diabetes, hartaandoeningen, neurodegeneratieve ziekten en kanker.

Een uitgehongerd lichaam

Ben je insulineresistent maar eet je toch te veel koolhydraten, dan raakt je lichaam in wezen uitgehongerd, ondanks het feit dat er voldoende brandstof beschikbaar is. De glucose zit in het bloed, maar komt niet efficiënt de cel binnen.

Bovendien onderdrukt insuline feitelijk lipolyse of vetverbranding. Dat betekent dat iemand die chronisch verhoogde insulinespiegels heeft, geen efficiënte vetverbrander zal zijn. Op zijn beurt verhindert dit om effectief vet, die andere bron van brandstof van het lichaam, aan te boren.

Hoe kan keto helpen om dat energiepeil op te krikken?

Je begrijpt ondertussen het probleem, tijd om de oplossing te bespreken. Een van de belangrijkste redenen waarom keto je energiepeil kan verbeteren, is exact omdat het omzeilt wat ik zojuist hebben beschreven. Aangezien je bij keto niét veel koolhydraten eet, blijft je bloedsuikerspiegel meestal veel stabieler. In plaats van een sterke stijging van de bloedsuikerspiegel gevolgd door een scherpe daling, zie je meestal een consistent peil dat dalingen in energie kan helpen voorkomen.

Keto-aanpassingsperiode

Eenmaal aangepast aan keto, kan je lichaam gemakkelijk het opgeslagen lichaamsvet aanboren, wat een veel grotere en bijna eindeloze bron van brandstof is, aangezien zelfs de magerste mensen veel energie opslaan in de vorm van vet.


Nog beter is dat vet meer energie per eenheid levert in vergelijking met glucose. Meer dan het dubbele! Dit betekent dat als je eenmaal keto- of vet-aangepast bent, je toegang hebt tot een grotere brandstoftank ‘op vraag’ die efficiënter is en meer energie produceert dan bloedsuiker. Het is niet alleen het verbranden van vet dat bijdraagt aan een beter energieniveau bij keto.

Ketogenese, of de productie van ketonen, kan ook bijdragen aan een beter energiepeil.


Ketonen zijn kleine energiemoleculen die door bijna alle cellen in het menselijk lichaam kunnen worden gebruikt.


Dit is zelfs het geval bij de insulineresistente persoon (zie ook mijn anekdote).


Om die reden is keto de beste optie voor dat type persoon in dié situatie. 

Keto Vragenrondje

De volgende keer beantwoorden we deze vraag: “Hoe zit het eigenlijk met boter? Veel boter eten kan toch niet goed voor me zijn?”

Optimaliseer je eigen keto leven

Neem deel aan ons nieuwe online programma “Keto Optimalisatie”:  25 dagen verder kennis, eetweken en verdieping voor de ketoman of ketovrouw. 

mei 7, 2021  geschreven

Christophe Bouten (KetoHuis)

Over de auteur

Christophe (1977) is een eeuwige student, keto coach, held in zijn eigen gezondheidsavontuur en een pro in een leven opbouwen met maximale vrijheid. Hij is verslaafd aan zijn verfrissende duik in de zee in de ochtend, koffie en koude douches. Wil je je eigen keto-avontuur starten of optimaliseren? Hij kan je coachen.
Het boek "Ketoman - Bevrijd van alle onzin: eetstrategieën voor sceptici" schrijven was zijn eerste stap als auteur.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ontdek ons volledig keto starterspakket

Pak die gezonde keto-levensstijl meteen goed aan!

Met het advies uit onze 2 boeken, tientallen recepten, inspirerende eetweken en een motiverend 21-dagen programma bieden we je alle ingrediënten om keto meteen zelf goed te starten.

Abonneer je op onze ketohuis nieuwsbrief

>