.st0{fill:#FFFFFF;}

Zes levenslessen aan opgroeiende zonen in een nieuwe levensfase 

Door Christophe Bouten (KetoHuis)

Eén jaar zijn we in Kaapverdië. De algemene terugblik is meer dan positief. We houden van de levensstijl hier en geraken steeds beter gewend aan de nieuwe cultuur. Bovendien hebben we de deuren open gezwaaid van ons keto guesthouse in Mindelo, het project dat door de hele corona-context een andere invalshoek, dynamiek en verschuivende verwachtingen heeft gekregen. De essentie: aanpassen is de boodschap! 

In het begin zag ik dat onze zoontjes – vooral oudste Mateo – het met momenten moeilijk hadden met de school. Het is één ding om het als ouder over een andere boeg te gooien en bepaalde waardes te koppelen aan een lange termijnvisie. Het is een ander ding om op korte termijn te merken dat de stappen er naartoe best zwaar zijn. Het omgekeerde zou onlogisch zijn.


De grootste problemen op school? Geen jota begrijpen van een specifieke les. Het beu zijn er voor spek en bonen te zitten. Een specifieke leraar hebben die het niet als zijn taak ziet om leerstof te personaliseren naar dat jongetje dat de taal nog niet machtig genoeg is. Niet zichzelf kunnen zijn door de taalbarrière.


Ook miste ie aanvankelijk met momenten zijn Belgische vriendjes en een leven waar hij 100% zichzelf kon zijn. Verandering is moeilijk. Integratie is een proces. Daarnaast zit hij ook in een leeftijdsfase waarin ie meer bewust is van dingen en vaker zelfreflectie uit.


Timo sprak moeilijke momenten minder uit. Hij lijkt vaak op een stoïcijnse manier te denken: “Als ik door deze nieuwe periode moet, dan doe ik het met opgeheven hoofd en zonder te verpinken”. 


Bij hem komt de boemerang soms later terug. Als je hem vraagt, hoe hij de veranderingen evalueert, dan is hij heel positief met het nieuwe leven van meer zon, meer zee en minder druk. Zo formuleerde ie het als volgt: 


“Het is ietsiepietsie leuker dan in België omdat alles hier dichter is. De school is minder ver, het strand, de winkels, de tennis. Alles is gewoon dichter.”

Hieronder zijn zes zaken die geen troost bieden in overgangsfases maar waarvan ik hoop dat de jongens het toch oppikken ‘voor later’.

“Wees plichtsbewust, maar neem het leven niet te serieus.”

Dit soort waarheden lijkt op een paradox als je er te hard over nadenkt, maar voor mij functioneert het vrij goed.

Da’s ook de reden waarom Mateo regelmatig aangeeft dat zijn vader nooit serieus kan zijn. Zo sta ik namelijk zelf in het leven.

Doe je best, maar besef ook dat ‘proberen, vallen en opstaan’ er eveneens bijhoort.

Als gezin proberen we ook plichtsbewust bezig te zijn met de dingen die we belangrijk vinden: werk, relaties, gezin, vrije tijd, eten, lichaamsbeweging. Al die dingen zijn allemaal belangrijk en als het ware heilige kenmerken van een goed geleefd leven dat je altijd moet koesteren en verzorgen.

Maar neem de dingen niet té serieus. Het is niet erg dat je in deze fase een les mist. Of dat je niet alles begrijpt. Durf met jezelf te lachen. Sla jezelf niet verrot omdat je iets niet kan of iets eet dat mensen niet ‘zus of zo’ achten. 


“Investeer maximaal in jezelf.”

Elke keer dat je een beslissing neemt, of die nu groot of klein is, vraag dan of het resultaat zal bijdragen aan je groei en ontwikkeling. Zal het een waardevolle vaardigheid opleveren? Zal het je helpen om interessante verbanden te leggen? Wat ga je leren?

Regelmatig sporten is een investering in de capaciteit van je toekomstige zelf om uit je luie stoel te stappen en jeugdig te blijven. Gezond eten is een investering in hoeveel gezondheidszorg je over dertig jaar zult nodig hebben. Ga voor nul!

De jongens trachten we ondertussen veel opties aan te bieden: extra privé-Portugese les en drie keer per week tennislessen als de huidige belangrijkste. Een instrument maken en dan bespelen staat ook hoog op deze lijst. Timo doet zijn best om te leren zwemmen. Mateo beseft de waarde van dit soort lange termijn zaken steeds beter. Hij vraagt zelf vaak om fysiek te compenseren voor alle tijd die ze achter schoolbanken moeten spenderen. Timo wil dan weer sterker worden door ’s morgens te pompen tijdens de 7-minuten workout.

Doe waar mogelijk de juiste investeringen.


‘Luister naar je buik(gevoel)”

Je hebt iets slecht gegeten? Vaak koppelt je buik snel terug. Je voelt je minder goed? Misschien heb je mentaal een probleempje en moet je erover praten. Praten is belangrijk. 

Voor Mateo is dat een frustratie op school en compenseert hij thuis door veel en over vanalles en nog wat te praten. Zelfs tijdens het joggen wil hij praten. Ik besef vanwaar het komt en stimuleer hem om te ventileren.

Luisteren naar je buik is ook van toepassing op zaken zoals ondernemen, persoonlijke groei en liefde. Weet gewoon dat dit niet altijd makkelijk is door die tweede stem die soms opkomt en zegt “vertrouw je gevoel niet, het is ingewikkelder dan dat”. Leven, economische transacties en liefde zijn vaak ingewikkelder dan nieuwe dingen leren, dus bekijk het van geval tot geval. Soms kunnen je darmen en je buikgevoel je misleiden, maar ze geven je altijd een inzicht.

Vertrouw niet altijd klakkeloos op je gevoel. Luister er wel altijd naar.


“Doe iets aan de stress die je ondervindt”

Ik schreef er al vaker over, onlangs nog in een vasten-context. Bepaalde levensfases kunnen best stressvol zijn. Het helpt je hiervan bewust te zijn en actief te trachten hier iets aan te doen. Mensen zijn gewoon niet gemaakt om met eindeloze chronische stress om te gaan. Het breekt ons af, ruïneert onze slaap, vernietigt onze relaties en verknoeit onze gezondheid. Het maakt het leven ook erg onaangenaam. Het haalt alle plezier uit je. Het kleurt elke interactie, elk moment dat je ontwaakt.

Vind een manier om met je stress om te gaan die voor jou werkt. Het hoeft geen 10-daagse stille meditatie-retraite te zijn. Het moet gewoon werken en iets zijn dat je consequent bereid bent te doen.

Persoonlijk heb ik gemerkt dat mijn zoontjes betrekken bij mijn ochtendsportinspanningen altijd een goed idee is. Zo starten ze de dag vrolijk en fit.


“Maak je geen zorgen als je niet weet wat je moet zijn als je groot wordt, maar stop nooit met zoeken.”

Ik wist niet wat ik wilde worden toen ik opgroeide. Op mijn 40ste met de opstart van ons ketohuis kwam ik wellicht dichter dan ooit bij het vinden van mijn ding. Een paar jaar later ben ik eigenlijk weer niet helemaal zeker wat ik later wil worden. En binnen vijf jaar verander ik wellicht opnieuw van gedachten erover.

Ondertussen heb ik me erbij neergelegd dat de zoektocht nooit eindigt. Voordien stuiterde ik rond. 

Van idee naar idee, van job naar job, consequent denkend dat ik het ding had gevonden.

Mijn ene ding. Meteen stortte ik mijn hele hart erop. Soms verloor ik hoop toen ik merkte dat het niets werd of niet werkte zoals ik wou. Maar ik gaf niet op.

Ondertussen heb ik een aantal professionele ondernemingen gestart. Heb ik me bijgeschoold in uiteenlopende domeinen. En heb ik altijd iets geleerd van die zijstapjes. Ik pikte altijd een vaardigheid op, maakte een connectie of bedacht waar ik niét goed in was.

Een levensdoel hebben is een van de grootste voorspellers van een lang leven. Natuurlijk zijn er tientallen elementen voor de levensduur waar je naar zou kunnen kijken, maar een van mijn favoriete (en een van de meer kneedbare) positieve voorspellers is het hebben van een levensdoel.


“Geef prioriteit aan slaap boven alles.”

Met een jongetje dat elf wordt zijn we stilaan in de fase van de spannende romantische relaties. Dat maakt ons enthousiast. En creëert een nieuwe thuisdynamiek. Onze invloed op zijn beslissingen zal wellicht snel onbestaande zijn, dat beseffen we. Wat we wel gaan blijven meegeven, is geen romantische relatie aan te gaan met iemand die tot 2 uur ’s nachts wakker wil blijven. Of dat nu verloopt via Netflix of via feestjes. Dat houd je uiteindelijk niet vol. Ontspan niet door nog laat op de avond nog tv te kijken na een lange dag. Hetzelfde geldt voor andere schermpjes. Er zijn onnoemelijk veel betere zaken om je dag mee af te sluiten.


Dat soort zaken vermijden is niet eenvoudig. Voor de nieuwe generatie is die uitdaging veel moeilijker dan voor ons. Zo hadden wij geen digitale apparaten die wedijverden met elk moment dat we wakker waren. Ook waren er nog geen bedrijven die uitdrukkelijk tot doel hadden om te concurreren met onze slaap. Dat is klote, maar het is ook de realiteit, dus je moet er een enorme prioriteit van maken – misschien de grootste prioriteit in je leven.

Hoe ouder je wordt, hoe kostbaarder je slaap wordt. Je cognitieve functie, je geheugen, je fysieke paraatheid, je metabolische gezondheid, je mentale toestand, je emotionele veerkracht – alles hangt ervan af of je een goede nachtrust krijgt. Als je jong bent, denk je dat je de slaap kunt overslaan en je goed voelt. Geloof het niet. De schade stapelt zich snel op.

Een aantal van dit soort zaken implementeren helpt. Je gaat zien dat je dan beter gewapend wordt om om te gaan met de veranderingen in je nieuwe levensfase.


Een gezonde levensstijl is belangrijker dan ooit.
Bestel ons Slim Keto Starterspakket, lees je in, en ga zelf met keto van start!

september 27, 2021  geschreven

Christophe Bouten (KetoHuis)

Over de auteur

Christophe (1977) is een eeuwige student, keto coach, held in zijn eigen gezondheidsavontuur en een pro in een leven opbouwen met maximale vrijheid. Hij is verslaafd aan zijn verfrissende duik in de zee in de ochtend, koffie en koude douches. Wil je je eigen keto-avontuur starten of optimaliseren? Hij kan je coachen.
Het boek "Ketoman - Bevrijd van alle onzin: eetstrategieën voor sceptici" schrijven was zijn eerste stap als auteur.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ontdek ons volledig keto starterspakket

Pak die gezonde keto-levensstijl meteen goed aan!

Met het advies uit onze 2 boeken, tientallen recepten, inspirerende eetweken en een motiverend 21-dagen programma bieden we je alle ingrediënten om keto meteen zelf goed te starten.

Abonneer je op onze ketohuis nieuwsbrief

>