Update 29/05.
Dokter William Cortvriendt en Pascaele Naessens slaan de handen in elkaar. Blij om deze samenwerking te zien. Voor een kleine samenleving als Vlaanderen kan dit op termijn voor een positieve ommekeer zorgen in de gezondheidssector.
Zéker als je ziet hoe ze op Van Gils & Gasten hun verhaal mochten doen.
Nu nog Maggie De Block op het juiste spoor krijgen.
Bekijk de aflevering van Van Gils & Gasten
————–
Dokter William Cortvriendt schreef een nieuw boek: “Lichter”. Het is een helder boek dat vlot leest en goed onderbouwd is. Alle aanbevelingen passen perfect in de filosofie van een keto levensstijl.
Het ‘ketogeen dieet’ zelf stelt hij wel nog voor als te extreem, wat mij doet besluiten dat hij het zelf niet (lang genoeg) heeft uitgeprobeerd en opgevolgd. Een teken aan de wand is dat hij zelf nog wat angst heeft ‘voor te veel zout’. Of hij is gewoon van oordeel dat keto als levensstijl in 2018 nog steeds “onverkoopbaar” is in de lage landen.
Zijn kijk op keto:
“Omdat dit dieet in tegenstelling tot het eerder besproken actieplan ingrijpend is, veel en voortdurende zelfdiscipline vergt en in de praktijk lang niet door iedereen kan worden volgehouden. De grens tussen het actieplan en het ketogeen dieet ligt ongeveer bij de consumptie van 50 gram koolhydraten per dag”.
Mijn eigen ervaring is dat indien je door de eerste fase geraakt, en bovendien een tijd lang je ketonen-waardes meet en via een ‘breathalyzer’ ook weet welke voeding goed voor je werkt, het super makkelijk integreerbaar is in je leven.
Het was voor mij de eerste keer dat ik iets van Cortvriendt las.
Hieronder tien praktische zaken die ik van William Cortvriendt heb geleerd.
1/ Te veel insuline leidt tot gewichtstoename
Hij onderbouwt deze stelling in een aantal hoofdstukken. Steeds weer blijkt dat insuline een centrale dosisafhankelijke rol speelt bij de toename van het gewicht. Onderzoek laat ook zien hoe krachtig insuline werkt. Diabetespatienten die begonnen met insuline maar tegelijkertijd ook de calorieen verminderden met maar liefst 30 procent, zagen toch hun gewicht in de daaropvolgende zes maanden met maar liefst gemiddeld bijna 9 kilo toenemen. Simpel gezegd: de invloed van de insulinespiegels op ons lichaamsgewicht is vele malen groter dan het effect van de hoeveelheid voeding die we nuttigen.
Daarnaast heeft hij een hoofdstuk gewijd aan insulineresistentie. Eén van de boosdoeners? Veelvuldig tussen de maaltijden door gaan snacken. Om af te komen van overgewicht en obesitas is het ook heel belangrijk dat we niet vaker eten dan driemaal per dag en tussendoor niet snacken.
2/ Het boek is Pascale Naessens proof
In zijn inleiding geeft hij aan dat zij het manuscript heeft nagelezen. En hij verwijst naar haar kookboeken voor inspiratie. Jammer genoeg verwijst hij wel niet naar Jason Fung, want ongetwijfeld was diens steengoede ‘The Obesity Code’ een inspiratie voor dit boek.
3/ Go koffie, go koffie
Net op het moment dat ik mijn koffieverbruik wat drastischer wilde terugschroeven, komt Cortvriendt met de stelling dat grote onderzoeken (zie) aantonen dat koffiedrinkers een langere levensverwachting hebben, waarbij het optimum ligt rond de 4 tot 5 kopjes dag. Het is nog onbekend waarom dit zo is en welke bestanddelen van koffie dit gunstige effect veroorzaken.
Daar gaat mijn goed voornemen.
4/ De keto liefhebber krijgt een vrijgeleide voor alcohol
Sommige keto liefhebbers houden van alcohol. Van alcohol word je niet dik, aldus Cortvriendt, en van (veel) bier drinken krijg je geen bierbuik. Onderzoek toont zelfs aan dat alcohol de gevoeligheid van ons lichaam voor insuline iets groter maakt en dat daarmee de insulineresistentie afneemt. Bovendien remt alcohol de afgifte van glucose door de lever aan de bloedbaan. Als je bijvoorbeeld te veel hebt gedronken en last hebt van een kater, voel je je eigenlijk niet lekker omdat je een te lage bloedsuikerspiegel hebt.
Ik blijf bij mijn 2 tot 3 glazen rode wijn. Op tijd en stond.
5/ Fruit is geen tussendoortje
Cortvriendt beschouwt het regelmatig consumeren van fruit als gezond maar maakt een aantal kritische opmerkingen, vooral met betrekking tot de invloed op ons lichaamsgewicht.
Verder bestaat een deel van deze suiker uit fructose wat ook niet echt helpt bij gewichtsvermindering en al helemaal niet indien er al insulineresistentie bestaat.
Zijn aanbeveling is om tussendoortjes volledig te mijden om het insulinegehalte tussen de maaltijden zo laag mogelijk te houden. Probeer fruit te consumeren tijdens of onmiddellijk na de drie dagelijkse maaltijden.
6/ Marathon-lopers moeten gewoon betere vetverbranders worden
Hij bevestigt hoe ik als amateur naar een marathon kijk. Zijn visie: de glucose die in ons lichaam als glycogeen is opgeslagen, dient vooral om kortdurende dalingen in het bloedsuiker op te vangen bij een snelle, kortdurende en grote behoefte aan energie, terwijl vetten vooral geschikt zijn als basisbrandstof. Een sprinter zal dus vooral glycogeen verbruiken, een marathonloper zal het moeten hebben van een goede vetverbranding.
7/ Hij ontmaskert fructose als slechterik
Naast hoge en/of frequente glucosepieken kan insulineresistentie ook ontstaan door het consumeren van veel fructose dat samen met glucose de bestanddelen vormt van tafelsuiker, honing, suiker die is verwerkt in industrieel bewerkte voeding of van suiker zoals het in fruit voorkomt. Tot vrij recent werd fructose beschouwd als een vrij ‘onschuldig’ onderdeel van suiker.
Maar dat is onterecht, aldus Cortvriendt. Na de splitsing van suiker in glucose en fructose wordt fructose zeer snel door onze darmen opgenomen, waarna het door de lever vrijwel geheel wordt omgezet in zogenaamde triglyceriden (vet) omdat fructose als zodanig niet rechstreeks door lichaamscellen kan worden gebruikt voor energie. Bovendien is er meer narigheid. Want het is ook gebleken dat fructose rechtstreeks insulineresistentie kan veroorzaken. Daar hoef je dus niet eens hoge insulinespiegels voor te hebben. Zijn aanbeveling op weg naar een normaal gewicht (en levensstijl) is dat alle suikers uit het dieet moeten worden verwijderd.
8/ We zijn rond vetten allemaal belazerd
Hij herhaalt wat Nina Teicholz al veel langer schreef. Maar hij drukt het nog diplomatisch uit: “We zijn op het verkeerde been gezet.” Vetten kunnen door ons lichaam niet worden omgezet in glucose en hebben daarom geen enkele insulineverhogend effect, ze zijn niet dikmakend maar hebben juist een slankmakend effect. En om onze angst voor vetten nog groter te maken is ons bovendien nog eens decennia lang ingepeperd dat vetten hartaanvallen veroorzaken. De waarheid is echter dat vetten tot de meest gezonde onderdelen van onze voeding behoren.
Natuurlijke voedingsmiddelen zoals zuivel, eieren, avocado’s, vlees en bijvoorbeeld olijfolie bevatten altijd een mix van verschillende verzadigde en onverzadigde vetzuren. Zo bevat olijfolie weliswaar voornamelijk enkelvoudig onverzadigde vetzuren (ongeveer 75%), maar daarnaast ook meervoudig verzadigde vetzuren (ongeveer 15%) en verzadigde vetzuren (ongeveer 10%).
In feite is het zo dat een eetlepel met het doorgaans als gezond aangeprezen olijfolie meer verzadigde vetzuren bevat dan een varkenskotelet die juist vanwege deze vetzuren vaak als ongezond wordt aangeduid.
9/ Calorieën tellen is onzinnig
Ik moet toegeven dat ik de definitie van een calorie niet kende. Nu wel: ‘Een calorie is de hoeveelheid energie die nodig is om de temperatuur van één gram water met één graad celsius te laten stijgen.’
Hoewel de voedingsmiddelenindustrie, overheden en veel diëtisten en artsen ons adviseren om calorieën te tellen is dat volledig onzinnig, aldus Cortvriendt. Hij geeft een mooie analogie om dit te begrijpen.
Stel, je bezit contant geld dat afkomstig is uit verschillende landen. Laten we zeggen dat je 300 euro hebt, 500 britse ponden en 200 noorse kronen. Vervolgens krijg je de vraag hoeveel kasgeld je bezit. Je telt de bedragen 300, 500 en 200 op en antwoordt dat je 1.000 bezit. Iedereen zal deze rekensom en het antwoord herkennen als grote onzin. Een euro, een pond en een kroon verschillen immers qua waarde en kunnen niet één op één worden geteld. Iets dergelijks is er ook aan de hand met calorieën die zich bevinden in verschillende voedingsmiddelen.
Zo hebben 100 calorieën die in broccoli zitten een totaal andere uitwerking op je lichaam dan diezelfde hoeveelheid calorieën in bijvoorbeeld suiker.
10/ Eet cheesecake 😉
Tot slot geeft hij een heel aantal aanbevelingen, waar ik me vanuit de keto levensstijl volledig in kan vinden. De eerste is bijvoorbeeld: bespreek je plan met je gezin. Essentieel! En haal je koelkast en voorraadkasten leeg. Maar de belangrijkste aanbeveling is toch dat als je af en toe toch eens een stuk taart wil eten, je best kiest voor een niet al te zoete zelfgemaakte cheesecake of een zelfgebakken appeltaart met veel appel.
Zullen we met plezier doen!
——
Een gezonde levensstijl is nu belangrijker dan ooit. Daarom bieden we onze beide keto-boeken aan met een ‘quartje’ korting! Met deze quarantaine actie willen we graag ons eigen steentje bijdragen. Deze actie is geldig, zolang we in quarantaine zijn!
Blijf je goed voeden, sporten en in de frisse lucht komen! Uiteindelijk komt alles weer goed. 💪😷