.st0{fill:#FFFFFF;}

“Is het gebruik van MCT-olie aangeraden?” 

Door Christophe Bouten (KetoHuis)

Keto vragenrondje (11)

De komende weken beantwoorden we 21 vragen die we regelmatig ontvangen tijdens onze individuele coaching. Sommige dagen zullen de antwoorden kort & krachtig zijn maar op andere dagen zijn we uitgebreider & genuanceerder. Kom regelmatig terug op onze blog om alle vragen en antwoorden te lezen.

Raad je MCT-olie aan als deel van een gezonde keto levensstijl?

Persoonlijk vind ik dat MCT-olie een prima product is om te gebruiken, vooral als je om ‘medische redenen’ strikt een ‘keto-dieet’ volgt of sneller in ketose wil geraken (MCT’s zijn de meest ketogene vetzuren). Soms denk ik wel dat heel wat mensen ook gewoon kwaliteitsvolle kokosolie zouden kunnen gebruiken. 

Sofie en ik hebben MCT-olie in de beginperiode van ons keto-avontuur gebruikt.  Op dit moment zien we de meerwaarde er niet meer van in, zowel omwille van het effect voor ons lichaam als in ons totale budgettaire plaatje.

Mijn ontbijtroutine

Mijn ontbijt-aanpak heeft zoals bij heel wat van mijn routines een evolutie doorgemaakt. In de beginperiode van mijn eigen keto-avontuur was dit in grote lijnen ‘mijn ontbijt’.

De dag begon ik met citroenwater met zout. Daarna volgde koffie. Soms zwart, soms met extra room, boter of MCT C8:C10 olie. Bulletproof Koffie dus. Mijn ontbijt bestond toen uit een aantal eitjes die ik bakte in boter. Af en toe voegde ik ook worst of spek toe. Of kaas. Ik at tot ik me verzadigde voelde. 

De meeste zaken zijn nog altijd een deel van mijn routine, al gebruik zelf al een hele tijd geen MCT-olie meer.

Wat zijn MCT’s?

MCT’s, of middellange keten triglyceriden, zijn vetzuren die het lichaam anders behandelt dan vetten met een langere keten. Ze worden gemakkelijk verteerd, gaan rechtstreeks naar de lever voor oxidatie of ketongeneratie zonder het lymfestelsel aan te tasten, en kunnen door cellen worden gebruikt voor energie zonder de enzymatische processen die nodig zijn om vetten met een langere keten te gebruiken. MCT-olie is pure triglyceride met middellange keten. Om die reden blijft het bij alle temperaturen vloeibaar, ondanks dat het een sterk verzadigd vet is.

Hoe ik conceptueel naar MCT-olie kijk? 

Voor mij is MCT C8:C10 olie een voedingssupplement dat van grote waarde kan zijn de eerste paar maanden van je keto eetstijl. Hoe gezonder je lichaam wordt hoe minder je dit soort van supplementen in het algemeen nodig hebt.

MCT-olie kan waardevol zijn. Hier zijn een aantal positieve kenmerken die worden toegedicht.

Positieve MCT-kenmerken 

Verbeterde hersenfunctie

Onze hersenen nemen ketonen op in verhouding tot hun beschikbaarheid in het bloed (Bron). Wanneer de hersenen ketonen verbranden als brandstof, zorgt dit voor minder oxidatieve stress (dus minder ontstekingen) en een grotere energieproductie. Dit is een van de redenen waarom gezegd wordt dat ketonen de hersenfunctie kunnen verbeteren. 

De capaciteit van MCT’s om de ketonproductie te stimuleren, geeft hen een uniek vermogen om de energie naar de hersenen te verhogen en de gezondheid en functie van de hersenen te verbeteren. Dit is vooral opgemerkt in onderzoek bij ouder wordende en neurodegeneratieve populaties.

Lagere bloedsuikerspiegels

Van MCT’s is ook aangetoond dat ze de insulinegevoeligheid verbeteren, wat zou resulteren in lagere bloedsuikerspiegels. Bovendien wordt een toename van de ketonproductie typisch gekoppeld aan een afname van de bloedsuikerspiegel.

Verbeteringen in neurologische aandoeningen

Omdat MCT’s de gezondheid en functie van de hersenen kunnen verbeteren, is er behoorlijk wat onderzoek gedaan waarbij voordelen worden aangetoond bij neurodegeneratieve ziekten zoals de ziekte van Alzheimer en Parkinson. Dit zou ons niet moeten verrassen. Heel wat neurogerelateerde aandoeningen zijn het gevolg van een veranderd hersenenergiemetabolisme dat je kan verlichten door een toename van de ketonenproductie. Bovendien bleek  een keto-aanpak met MCT ook gunstig voor de behandeling van epilepsie (Bron).

Gewichtsverlies of lege calorieën?

Heel wat mensen denken gewicht te verliezen door MCT’s in hun koffie of voeding te kappen. Dat lijkt me sowieso een serieuze brug te ver. Lege calorieën uit vetten zijn wellicht net zo’n groot probleem als lege calorieën uit suiker. Om die  reden ben ik altijd bedachtzaam om vetten aan te bevelen die relatief weinig voeding bevatten. Een aantal voorbeelden hiervan zijn macadamianoten, ghee, MCT-olie en kokosolie. Andere gezonde vetten, met name boter, room en ongeraffineerde notenoliën, zijn wat mij betreft voedzamer, en ga ik om die reden vaker gebruiken.

Laat gerust hieronder weten of je MCT-olie gebruikt en hoe dan?

Optimaliseer je eigen keto leven

Neem deel aan ons nieuwe online programma “Keto Optimalisatie”:  25 dagen verder kennis, eetweken en verdieping voor de ketoman of ketovrouw. 

juni 29, 2021  geschreven

Christophe Bouten (KetoHuis)

Over de auteur

Christophe (1977) is een eeuwige student, keto coach, held in zijn eigen gezondheidsavontuur en een pro in een leven opbouwen met maximale vrijheid. Hij is verslaafd aan zijn verfrissende duik in de zee in de ochtend, koffie en koude douches. Wil je je eigen keto-avontuur starten of optimaliseren? Hij kan je coachen.
Het boek "Ketoman - Bevrijd van alle onzin: eetstrategieën voor sceptici" schrijven was zijn eerste stap als auteur.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ontdek ons volledig keto starterspakket

Pak die gezonde keto-levensstijl meteen goed aan!

Met het advies uit onze 2 boeken, tientallen recepten, inspirerende eetweken en een motiverend 21-dagen programma bieden we je alle ingrediënten om keto meteen zelf goed te starten.

Abonneer je op onze ketohuis nieuwsbrief

>