.st0{fill:#FFFFFF;}

Je metabolische gezondheid is super cruciaal 

Door Christophe Bouten (KetoHuis)

Heb je moeite om af te vallen? Heel wat mensen hebben dan het gevoel dat hun metabolisme “vertraagt”. En velen schrijven deze vertraging toe aan de effecten van veroudering, een probleem dat – indien het zou kloppen – je uiteraard niet makkelijk kan oplossen. Vermoed je dat je metabolisme jouw gewichtsverlies vertraagt, dan wordt jouw metabolisme inflexibel. Dat is alleszins hoe wij er naar zouden kijken.

Je metabolisme wordt minder goed in staat om energie op te wekken uit vetten en is steeds meer afhankelijk van suiker. In plaats van een efficiënte vetverbrander ben je suikerverbrander.

En toch is dat eigenlijk goed nieuws! Huh? Ja, in tegenstelling tot je leeftijd kan je die situatie natuurlijk veranderen. Een gebroken stofwisseling kan je herstellen. Maar eerst moet je begrijpen wat kapot is om het te kunnen fixen.

Dit artikel is bedoeld voor mensen die het gevoel hebben dat afvallen moeilijker is dan vroeger. Merk je dat je moeilijker gewicht verliest, kan ik je verzekeren dat dit niet te wijten is aan een gebrek aan wilskracht. Het is eerder je metabolische gezondheid die achteruit gaat. En die situatie is zoals heel wat dingen in het leven volledig omkeerbaar.

Wat is insulineresistentie?

Ik heb al herhaaldelijk over insulineresistentie geschreven. Hier deel ik mijn persoonlijke anekdote ermee. Wanneer je lichaam niet normaal kan reageren op het hormoon insuline, noemen we die situatie insulineresistentie.

Insuline helpt je bloedsuikerspiegel te reguleren door het in je lichaamscellen te duwen. Insuline kan wat bloedsuiker in je spieren duwen, maar het meeste gaat naar de vetcellen en bouwt lichaamsvet op.

Insulineresistentie is een voorloper van prediabetes, wat een voorbode is van diabetes type 2. Conventioneel denken in de medische wetenschap ziet over het hoofd wat volgens heel wat onderzoekers een belangrijke link is tussen de plantaardige oliën en insulineresistentie.

Indien insuline ervoor zorgt dat jij lichaamsvet opbouwt, zou je kunnen denken dat insulineresistentie je ervan weerhoudt lichaamsvet aan te maken. Zou dat niet geweldig zijn? Maar dat is niet wat insulineresistentie eigenlijk doet.

Insulineresistentie betekent simpelweg dat je lichaam de normale reactie op insuline heeft verloren. Een gevolg hiervan is dat het je pancreas dwingt om veel meer insuline aan te maken dan normaal en zo ervoor te zorgen dat je vetcellen bereid zijn om suiker uit je bloedbaan te halen. Ben je insulineresistent, is een ander gevolg dat je insulinespiegels de hele tijd hoger zijn. Zijn je insulinespiegels hoog, is de kans groter dat je lichaam vet opbouwt dan vet verbrandt. Dit maakt afvallen moeilijk.

Insulineresistentie maakt je metabolisch inflexibel.

Insulineresistentie koppelt veroudering aan gewichtstoename. Naarmate je ouder wordt en insulineresistentie ontwikkelt, blokkeert dit je capaciteit om lichaamsvet te verbranden. Wanneer je jouw lichaamsvet niet gemakkelijk kan verbranden, ben je metabolisch inflexibel. Daarom kan je zeggen dat het je stofwisseling niet vertraagt, maar eigenlijk afbreekt.

Wat je wil, is metabolische flexibiliteit. Elk kind wordt metabolisch flexibel geboren, maar door onze manier van eten verliezen we geleidelijk deze gezonde metabolische eigenschap.

Metabolische flexibiliteit zorgt ervoor dat je lichaam gemakkelijk lichaamsvet tussen de maaltijden door kan verbranden zonder dat je honger krijgt of moe wordt. Je hoort makkelijk je lichaamsvet te kunnen verbranden als je op eenvoudige manier wil afvallen. Je moet ook op een eenvoudige manier lichaamsvet verbranden om te voorkomen dat het gewicht dat je verliest meteen weer terugkomt.

Gelukkig kan je dezelfde stappen zetten om insulineresistentie om te keren en die metabolische flexibiliteit te herwinnen.

Insulineresistentie genezen geeft energie

Bij metabolisme draait alles om energie. Dat is uiteindelijk de rol van je metabolisme: je cellen energie geven. Die energie zou voornamelijk uit je lichaamsvet moeten komen. Maar wanneer je insulineresistent bent, kan het niet uit je lichaamsvet komen zoals de natuur het bedoeld heeft. Als je geen energie uit je lichaamsvet kan halen, begin je op suiker te vertrouwen. En die abnormale afhankelijkheid van suiker zorgt ervoor dat je toegeeft aan onbedwingbare trek. Dat is de reden waarom insulineresistentie ervoor zorgt dat je aankomt.
Klaar als een klontje? 😉 

Al te veel mensen praten over afvallen als een manier om insulineresistentie te genezen, maar dat is best achterhaald. Je moet je insulineresistentie genezen, zodat je gewicht kan verliezen en dat gewicht eraf kan houden.

Optimaliseer

tot in de puntjes je eigen keto aanpak

Dit soort belangrijke thema’s komen aan bod in ons Keto Optimalisatie programma. Hopelijk heb je er iets aan !

Wat is de connectie tussen metabolische flexibiliteit en insulineresistentie?

  • Je kunt metabolische flexibiliteit en insulinegevoeligheid voor het gemak als identiek beschouwen. Of: denk aan metabolische inflexibiliteit en insulineresistentie als hetzelfde. Insulineresistentie en metabolische inflexibiliteit maken het beide moeilijker voor jou om je lichaamsvet te verbranden. Dat is de essentie.
  • Hoe werkt het? Insulineresistentie betekent dat je lichaam hogere insulinespiegels moet produceren om je bloedsuikerspiegel onder controle te houden. De meeste mensen met insulineresistentie hebben voortdurend meer insuline in hun bloedbaan. Dit geldt zelfs als je suiker vermijdt en een koolhydraatarme eetstijl volgt. Het verwijderen van koolhydraten verlaagt je bloedsuikerspiegel, maar het geneest de insulineresistentie niet.
  • Meer insuline in je bloed betekent vaker dat je lichaam veel meer tijd besteedt aan het opbouwen van lichaamsvet dan aan het verbranden ervan. Dit is een van de redenen waarom insulineresistentie ervoor zorgt dat je gemakkelijker in gewicht aankomt.

Het probleem met snel gewichtsverlies

De hele industrie rond gewichtsverlies heeft mensen in de steek gelaten. Het hele punt van afvallen is het verliezen van ongewenst lichaamsvet, toch? Je wil je spieren, botmassa, orgaanvolume of je haar niet verliezen. Maar raad eens, als je insulineresistent bent, is dat precies wat er gebeurt als je een dieet volgt dat calorieën beperkt tot ongeveer 1000 of minder om dat snelle gewichtsverlies te krijgen dat zoveel mensen verhopen.


Snel gewichtsverlies verwijst meestal naar het verliezen van pakweg één kilo per week gedurende een aanhoudende periode van enkele weken. Dit is wat je bij de meeste intensieve trainingsprogramma’s en shake-, bar- en supplementdieetprogramma’s doet. Deze plannen voor snel gewichtsverlies zijn heel gebruikelijk, maar ze zijn om uiteenlopende redenen niet gezond.

Het is een vies geheimpje van die gewichtsverliesindustrie, maar de waarheid is dat ergens tussen de 20 en 30 procent van het gewicht dat je verliest, afkomstig kan zijn van je magere weefsels en zelfs van je vitale organen.

Metabolische inflexibiliteit maakt je mentaal kwetsbaar

Een ander gevolg van al die pogingen om af te vallen met een gebroken metabolisme heeft betrekking op breinenergie. Het wordt nu steeds duidelijker dat lage hersenenergie je geestelijke gezondheid ernstig kan schaden.

Pogingen om gewicht te verliezen wanneer je niet gemakkelijk lichaamsvet kan verbranden, kunnen je hersenen snel de energie ontnemen die ze nodig hebben om je op topniveau te laten functioneren. Dit komt omdat het onvermogen om je lichaamsvet te verbranden je lichaam van suiker uitput. Combineer een abnormale afhankelijkheid van suiker met insulineresistentie en je zult waarschijnlijk zowel opwaartse als neerwaartse schommelingen in de bloedsuikerspiegel ervaren.

Je voelt geen hoge bloedsuikerspiegel tenzij je al diabetes type 2 hebt en je suikers erg hoog worden. Maar je voelt wel symptomen van een snel dalende bloedsuikerspiegel en van een lage bloedsuikerspiegel. Dit is de reden waarom zoveel mensen tegenwoordig lijden aan een aandoening die hypoglycemie wordt genoemd. Onze ervaring ermee schreef ik uitgebreid hier neer. Hypoglycemie belast je hersencellen het meest omdat ze meer afhankelijk zijn van suiker dan andere cellen in je lichaam.

Als je hersencellen geen energie krijgen, kun je je hangry, prikkelbaar, angstig of nog erger voelen. Je metabolisme verbeteren helpt je niet alleen om af te vallen en op ideale gewicht te blijven, maar het kan ook je mentale gezondheid, werkprestaties en algehele veerkracht ten goede komen.

Wil je weten hoe dit alles te meten? Lees dan zeker onze anekdote over insulineresistentie.

Vertel hieronder zeker je eigen ervaringen!

Wat denk je? Helpt dit soort educatieve content je in je eigen keto avontuur?

Laat het ons hieronder weten!

10 maanden geleden geschreven

Christophe Bouten (KetoHuis)

Over de auteur

Christophe (1977) is een eeuwige student, keto coach, held in zijn eigen gezondheidsavontuur en een pro in een leven opbouwen met maximale vrijheid. Hij is verslaafd aan zijn verfrissende duik in de zee in de ochtend, koffie en koude douches. Wil je je eigen keto-avontuur starten of optimaliseren? Hij kan je coachen.
Het boek "Ketoman - Bevrijd van alle onzin: eetstrategieën voor sceptici" schrijven was zijn eerste stap als auteur.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ontdek ons volledig keto starterspakket

Pak die gezonde keto-levensstijl meteen goed aan!

Met het advies uit onze 2 boeken, tientallen recepten, inspirerende eetweken en een motiverend 21-dagen programma bieden we je alle ingrediënten om keto meteen zelf goed te starten.

Abonneer je op onze ketohuis nieuwsbrief

>