Vijf dagen Los Angeles, het avontuur zit erop. De jetlag hebben we met brio weerstaan. Tijd om kort terug te blikken op de ‘Metabolic Health Summit’ conferentie en wat we er allemaal hebben opgestoken. Op zondag 3 maart in de namiddag organiseren we een Meet-Up evenement in Antwerpen om extra kennis hierover te delen.
Onze doelstellingen
Puur inhoudelijk biedt het internet voldoende mogelijkheden om je volledig in eender welk domein te verdiepen. Daarvoor hoef je nooit meer je zetel te verlaten. En dus naar conferenties te gaan. Laat staan op een vliegtuig te springen. Speciaal hiervoor naar LA gaan, lijkt dus op het eerste zicht wat overkill. Ons doel om naar LA te gaan, oversteeg daarom dat inhoudelijke. Een conferentie geeft je vooral een breed kader en een goed inzicht op het gevoel, de sfeer en de passie van een aantal mensen die in een bepaalde gemeenschap actief zijn. Alleen al dat maakt het zinvol. Je krijgt een beter genuanceerd beeld. Bovendien was het nog eens hoogtijd om als koppel zonder kinderen eens een intensieve ervaring te beleven. 🙂
Opdracht volbracht.
Wat vooral opviel is het engagement en de passie van heel wat sprekers en deelnemers. Keto is grassroots én heel sterk wetenschappelijk ondersteund, dat maakt het echt wel uniek. De meeste mensen die de keto eet- en levensstijl een tijd lang zelf hebben uitgeprobeerd, en zich verdiepen, zijn super enthousiast. Om de eenvoudige reden dat het wérkt. Voor gewichtsverlies. Voor energie. Voor heel wat aandoeningen. Er zit geen sterke ideologie of politieke ambitie achter, en dat voel je. Zien en horen dat ook in andere vakdomeinen (kanker, neurologische aandoeningen, diabetes, zwaarlijvigheid, veterinaire wereld, sportprestaties etc) vooruitgang wordt geboekt, maakt het alleen maar fijner en consistenter.
Hieronder overloop ik een aantal markante presentaties.
David Ludwig – ‘Wat komt eerst? Zwaarlijvigheid of overeten?’
Zijn belangrijkste stelling is de volgende:
Je wordt niet dik omdat je te veel eet: juist het proces van dikker worden, veroorzaakt meer trek. De craving vanuit je vetcellen zorgt ervoor dat je lichaam vraagt om méér. Niet minder eten, maar anders eten is de oplossing, predikt Harvard-hoogleraar David Ludwig na twee decennia onderzoek in zijn presentatie, waarin hij ook nieuwe research hierover kwam voorstellen.
Dale Bredesen – De eerste overlevers van Alzheimer
Dokter Bredesen doet al jaren onderzoek naar Alzheimer en naar andere vormen van dementie. Zijn bevindingen geven hoop dat deze ziekte niet alleen kan worden voorkomen, maar ook kan worden teruggedraaid. Hij schreef er een boek over: “The End of Alzheimer”.
Tot nu toe hebben we allemaal gehoord dat de ziekte van Alzheimer niet te genezen is en dat “het je overkomt”. Maar Bredesen zet dit vastgeroeste denkbeeld op zijn kop: “Alzheimer kan worden voorkomen en in veel gevallen kan het worden teruggedraaid. Niemand zou moeten sterven aan deze ziekte.”
“Alzheimer should be a rare disease”.
Hij ontwikkelde een protocol (“ReCode”) om Alzheimer te voorkomen en terug te draaien. Dit zijn de 6 stappen uit dit protocol.
- STAP 1: Breng je lichaam in een milde ketose
- STAP 2: Eet als een gezonde flexitariër
- STAP 3: Pas Intermittent fasting toe
- STAP 4: Zorg dat je minimaal 150 minuten per week beweegt
- STAP 5: Probeer acht uur per nacht te slapen
- STAP 6: Verminder stress
Het allerbelangrijkste dat ik onthoud uit zijn presentatie is dat je bij alles steeds op zoek moet naar de ‘root cause’. Onze huidige Westerse geneeskunde ziet jammer genoeg al te vaak dat aspect over het hoofd, en behandelt de symptomen.
Thomas Seyfried – Metabolische behandeling van glioblastoma
Seyfried beschrijft in zijn boek ‘Cancer as a metabolic disease’ hoe kanker ontstaat en voornamelijk een ziekte is die gerelateerd is aan metabolische processen. De meeste diëten gebruikt ter preventie en bestrijding van kanker zijn ook gebaseerd op de theorie van Dr. Otto Warburg die in de kern hetzelfde beweerde.
Thomas N. Seyfried was eerder een wetenschapper aan de Yale universiteit en is nu hoogleraar biologie aan het Boston College. Hij schreef meer dan 150 wetenschappelijke artikelen.
Zijn stelling in een aantal woorden:
Kanker is dom. Je moet het ‘gewoon’ te slim af zijn door je mitochondriën flexibel en gezond te houden. Kanker is een symptoom van ziekte; het is niet de ziekte zelf. Je kan dus géén kanker krijgen wanneer je mitochondriën gezond zijn.
Seyfrieds enthousiasme dat het metabolische spoor (en niet het genetische) het juiste is, is en blijft aanstekelijk en hoopgevend.
Georgia Ede – Voeding voor het brein
Haar stelling is dat ‘brain disasters’ voornamelijk metabolisch zijn. En te wijten zijn aan voedingstekorten, ontstekingen en oxidaties en insulineresistentie. Het brein bestaat voor tweederde uit vet en voldoende eiwitten aanleveren, is cruciaal om een goed functionerend brein te behouden. DHA zal je niet vinden in een eiwitten van plantaardige oorsprong, maar zijn wel cruciaal.
Bekende personen uit de keto community
Als je zoals wij al best veel over keto hebt gelezen, is het uitermate fijn een aantal van die gekende auteurs en wetenschappers in levende lijve te zien. Daarom namen we de tijd met een aantal inspirerende mensen te praten én op de foto te staan.
Mark Sisson
Persoonlijk heb ik het Primal Health coaching-traject van Mark Sisson doorlopen, een enorm fijne ervaring. Bovendien onderschrijf ik volledig zijn filosofie en kijk op het leven. Uiteraard was ik daarom opgetogen als hij vroeg of hij mee op de foto mocht. 😉
Hieronder zie je Matt en Megha van de immens populaire Keto-Connect foodblog.
Verdere kennisoverdracht
Zondag namiddag 3 maart om 14.30 geven we een informele presentatie en drink in ons ‘pop-up huis in Antwerpen’ en bespreken we een aantal cruciale learnings uit LA. Het thema: ‘LA Learnings: metabolische flexibiliteit en de inzichten van keto-buitenbeentjes’. Ons doel is zoals steeds een aantal meer wetenschappelijke zaken te vertalen in praktische keto-toepassingen.
Inschrijven voor dit event, kan je hier. Er zal voldoende ruimte zijn voor ‘Vragen & Antwoorden’.