.st0{fill:#FFFFFF;}

De belangrijke rol van mitochondriën voor energie en goede gezondheid 

Door Christophe Bouten (KetoHuis)

In dit artikel bespreek ik 8 strategieën die je kan gebruiken om de kleine energiefabriekjes in je lichaam te boosten.

——– 

Twee jaar geleden waren we net terug van Los Angeles waar we het Metabolic Health Summit bijwoonden. Die ervaring blijft een groot leermoment. Heel wat thema’s en vakdomeinen kwamen aan bod. De inhoud was lekker behapbaar en voor elk wat wils. Mijn rode draad toen was dat er in heel wat van die keto-vakgebieden nog maar heel weinig onderzoek bestond, en dat nederigheid en voorzichtigheid in kennis dus op zijn plaats is. Die nederigheid is nog altijd een goed idee.

Anderzijds is de keto-beweging ‘grassroots’. Het is de eet- en levensstijl van het internet als het ware. Persoonlijk zien we al lang dat individuele getuigenissen op grote schaal wél voor interessant voortschrijdend inzicht leiden. En om dokter Westman te parafraseren: “Aan de basis is er echt niemand voor wie ‘keto gaan’ een slecht idee is, zeker wanneer je het slim aanpakt.

Zijn letterlijke quote: 

This is healthy eating for everyone, also for kids. Keep in mind that all you’re feeding is meat, poultry, eggs, vegetables and cheese”

(Dr Eri Westman, Metabolic Health Summit, 2019)

Zo leerden we er dat het hart een fervent gebruiker is van ketonen. De grootste impact op ons maakte de hele discussie rond kanker, en zéker de bijdrage van Thomas Seyfried. Voor hem is kanker een symptoom van ziekte; het is niet de ziekte zelf. Je kan géén kanker krijgen wanneer je mitochondriën gezond zijn, aldus Seyfried.

Over dat aspect wil ik vandaag schrijven. Want als dit klopt, dan is de meest logische vraag: 

“Hoe kan ik die mitochondriën van me zoveel mogelijk boosten of positief beïnvloeden?”

Hoe kijken naar die mitochondriën ?

Heel wat mensen in onze samenleving voelen zich behoorlijk uitgeput. Ze slepen zich doorheen de dag. Eén bepaalde theorie – los van onze huidige covid-moeheid natuurlijk – is dat ze niet goed zorg dragen voor hun mitochondriën. We beseffen het niet, maar mitochondriën spelen een enorm belangrijke rol. Ze bepalen onze energieniveaus. Ze dragen bij tot de goede werking van ons metabolisme. Ze bepalen zelfs hoeveel “mist in het hoofd” je elke dag verwerkt.

Wat zijn die ‘kleine energiefabriekjes’?

Je mitochondriën zijn in een notendop de triljoenen microscopisch kleine energiefabrieken die je lichaam aandrijven. Hierdoor wordt de voeding die je eet en de lucht die je inademt omgezet in de energie die de biochemische reacties in je cellen aandrijft. Die energie wordt voor alles gebruikt. Van het oppompen van je spieren tot het maken van essentiële enzymen en hormonen.

Als je je mitochondriën dagelijks bestookt met een litanie aan slechte gewoonten heb je niet genoeg energie voorhanden om je dag kracht bij te zetten. Slechte voeding, slecht slapen, hoge stressniveaus en een levensstijl waarbij je van je bureaustoel ploft naar de zetel…al die dingen verminderen je mitochondriale gezondheid en beperken je energieproductie.

Lang leve het jeugdige lichaam

Als we jong zijn, hebben we veel mitochondriën. Zoals bij elk ander systeem in het lichaam nemen onze mitochondriën na verloop van tijd af. Zowel in grootte als in aantal. Daarmee verliezen we ook veel van de energie die we ooit als vanzelfsprekend beschouwden. In feite denken onderzoekers nu dat mitochondriale achteruitgang een van de belangrijkste oorzaken is van veroudering – van zich moe voelen & er moe uitzien – en een belangrijke boosdoener achter de neurologische en cardiovasculaire ziekten die zoveel mensen treffen naarmate ze ouder worden.

TIP: Lees ‘Is Georgia Ede op het juiste Alzheimer-Parkinson-spoor?’

Het goede nieuws is dat we toch wat controle hebben over hoe snel of langzaam we ouder worden. Veel hangt ervan af hoe goed we onze mitochondriën behandelen. Het is niet verrassend dat veel van de gezonde gewoonten die we iedereen aanmoedigen te doen op microscopisch niveau ook geweldig zijn voor je mitochondriën. Dus om je machtige mitochondriën te ondersteunen en fit te houden, zijn de volgende mitochondriën-stimulerende initiatieven aangeraden.

Plan van aanpak om je mitochondriën te verbeteren

1) Eet geen rommel – vooral niet het spul dat je bloedsuikerspiegel doet stijgen

Dit is ondertussen voor elke ketoman of ketovrouw kristalhelder. Zeg ‘nee’ tegen suiker, geraffineerde granen, zelfs de volle granen die mensen als gezond beschouwen. Al die dingen verhogen de bloedsuikerspiegel en dragen bij tot ongewenste kilo’s en lichaamsvet – wat op zijn beurt tot ontstekingen leidt (die je mitochondriën verknoeien). Probeer je eetstijl zo ‘clean mogelijk’ te houden door bewerkte voedingsmiddelen, pesticiderijke producten en groenten & vlees die in massa’s geproduceerd werden te vermijden.

2) Voed je mitochondriën goed

Hoewel de mitochondriën vetzuren of koolhydraten kunnen gebruiken om ATP te creëren die nodig is om energie te produceren, is het gebruik van vet efficiënter en creëert het minder bijproducten van vrije radicalen. Door je inname van koolhydraten laag te houden, zodat je mitochondriën vet verbranden voor energie, blijf je fit.

Ga ook op zoek naar voedingsmiddelen die boordevol vitamines, fytonutriënten en antioxidanten zitten. Wat mij betreft zijn dat vooral dierlijke voeding van hoge kwaliteit. In een prachtige wei gekweekte dieren. In het wild gevangen vis. Biologische geteelde groenten, noten en zaden, en wat suikerarm fruit. Je kan echt moeilijk uit de bocht vliegen door bladgroenten en kruisbloemige groenten te eten. Bloemkool en spruitjes zijn hier een mooi voorbeeld van.

3) Begin met periodiek vasten

Voeg af en toe niet-eten toe aan je keto-arsenaal. Om je mitochondriale functie en levensduur te stimuleren, mag je gerusten een aantal keren per week langere periodes niet eten. Het gaat de gezondheid van je mitochondriën ondersteunen door de mitochondriale productie van vrije radicalen te verminderen. Hoe doe je dat? Beperk je ‘klassieke eetraam’ waarbij je typisch de hele dag door – 12-16 uur lang – eet naar 8 uur op een dag.

Eet gewoon het avondeten wat vroeger en het ontbijt wat later en je bent er al.

4) Blijf bewegen

Nog een bijkomende reden nodig om te sporten? Je mitochondriën zijn er dol op. Stap in een HIIT-groef (High Intensity Interval Training) die de mitochondriale productie stimuleert en het risico op overtraining en mitochondriale schade minimaliseert. Een regelmatige HITT-routine zal het spieruithoudingsvermogen opbouwen, evenals het aantal en de grootte van de mitochondriën die deze spieren aandrijven, dus blijf daar niet zitten – beweeg voor uw mitochondriën!

TIP: Lees ook ‘Waarom sprintjes waardevol zijn in je keto-avontuur’

5) Voeg meditatie en massage toe aan je routine

Heel wat onderzoek suggereert dat meditatie en andere gelijkaardige op ontspanning gebaseerde technieken oxidatieve stress kunnen verminderen. Dat betekent, naarmate de tijd verstrijkt, minder schade aan je mitochondriën.

Vergeet ook niet om je lichaam regelmatig te laten ontspannen. Een aantal studies tonen aan dat massage de productie van mitochondriën door het lichaam een boost kan geven.

6/ Focus op slaap van goede kwaliteit

Slaap beschermt je hersenen door neurale afvalproducten op te ruimen die zich dagelijks opstapelen en, zo suggereert het onderzoek, ook de mitochondriën behouden. Denk aan slaap als de tijd van uw hersenen om ‘het afval buiten te zetten’, dus bezuinig niet op deze mitochondriën-beschermende activiteit.

TIP: Lees ook ‘Slaap beter vanavond: 5-tal manieren om meer diepe slaap te krijgen’

7/ Geniet van de zon

Wees niet bang om zo nu en dan een paar zonnestralen te vangen. Je lichaam blootstellen aan waarneembare hoeveelheden zonlicht is de natuurlijke manier om de productie van mitochondriën te verhogen.

TIP: Lees ook ‘Keto-product in de kijker: Vitamine D’

8/ Stel jezelf bloot aan de koude

Een andere manier om nieuwe mitochondriale productie op gang te brengen, is door jezelf bloot te stellen aan snelle uitbarstingen van koude temperaturen, of het nu 20-30 seconden in de vrije natuur is of onder de douche. Als je dit doet, zal je lichaam in wezen in overlevingsmodus terechtkomen en de productie van mitochondriën in een hogere versnelling brengen.

TIP: Lees ook ‘Mijn ijsberen-experiment: koude shocktherapie’

De keto levensstijl is de juiste manier om je mitochondriën te boosten of positief te beïnvloeden. 

Wat denk je van al deze zaken? Je doet het al? Top. Je bent op weg om honderd jaar te worden!

Nog dieper duiken dan kennis over mitochondriën?

Neem deel aan ons nieuwe online programma “Keto Optimalisatie”:  25 dagen kennis en verdieping. 

Het zal je motiveren en helpen om een nog betere ketoman of ketovrouw te worden!

februari 20, 2021  geschreven

Christophe Bouten (KetoHuis)

Over de auteur

Christophe (1977) is een eeuwige student, keto coach, held in zijn eigen gezondheidsavontuur en een pro in een leven opbouwen met maximale vrijheid. Hij is verslaafd aan zijn verfrissende duik in de zee in de ochtend, koffie en koude douches. Wil je je eigen keto-avontuur starten of optimaliseren? Hij kan je coachen.
Het boek "Ketoman - Bevrijd van alle onzin: eetstrategieën voor sceptici" schrijven was zijn eerste stap als auteur.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ontdek ons volledig keto starterspakket

Pak die gezonde keto-levensstijl meteen goed aan!

Met het advies uit onze 2 boeken, tientallen recepten, inspirerende eetweken en een motiverend 21-dagen programma bieden we je alle ingrediënten om keto meteen zelf goed te starten.

Abonneer je op onze ketohuis nieuwsbrief

>