Een van de basisprincipes van een keto levensstijl is het eten van veel vetten. Gezonde vetten. In onze keuken ga je steeds de volgende zaken aantreffen: kokosolie, dierlijke vetten, avocado, goeie boter, véél eieren, MCT olie en olijfolie.
Olijfolie is één van de gezondste vetten die er bestaan. Het zal dus zeker niet ontbreken in mijn dagelijkse bereidingen. Maar het is wel belangrijk om voor de juiste olijfolie te kiezen.
Eerst en vooral is het belangrijk om te weten dat er jamme rgenoeg heel wat “gesjoemel” is in de olijfoliemarkt. Fabrikanten mogen heel snel “extra vierge” olijfolie op hun etiketten plaatsen. Terwijl er toch nog een groot kwaliteitsverschil is. Want zelfs olijfolie met het label “extra vierge” kan aangelengd zijn met goedkopere (geraffineerde) olijfolie.
Daarom is het zeker aan te raden om steeds olijfolie te kopen in speciaalzaken en van kleine producenten. Maar dat kan nogal snel oplopen qua kostenplaatje.
Daarom hieronder mijn persoonlijke verduidelijkingen en tips waarop je kunt letten bij het aankopen van een “iets” goedkopere fles olijfolie.
- Ook hier geldt onze algemene regel: kies voor de ongeraffineerde type olijfolie. Wanneer we spreken over geraffineerde olijfolie wil dat zeggen dat deze vaak is behandeld met chemicaliën of warmte gebruikt bij persing. Daardoor heeft ze vrijwel geen smaak of kleur meer heeft en zijn de belangrijkste anti-oxidanten die normaalgezien in olijfolie zitten, vaak verdwenen.
Ongeraffineerd heeft daarom voor ons steeds de voorkeur, want daarin zijn nog alle smaken, geuren, vetten en anti-oxidanten aanwezig.
Het verschil tussen ongeraffineerd en geraffineerd kan je snel aflezen op het etiket, namelijk door de benaming. Kies dus steeds voor extra vierge olijfolie of vierge olijfolie als eerste selectie criteria (in plaats van olijfolie, pure olijfolie). - Kies voor olijfolie uit eerste persing. Letterlijk de eerste persing van een olijf, want die is logischerwijs het gezondste en het beste.
Hou wel in het achterhoofd dat producenten dit label jammergenoeg heel snel kunnen gebruiken, zelfs al is dat bijvoorbeeld maar 5% van de totale fles. - Neem een fles olijfolie met op de verpakking: “koudgeperst” en “ongefilterd“.
- Kies altijd voor olijfolie die in donkere en glazen flessen wordt verkocht. Lichtinval is namelijk nadelig voor de kwaliteit van de olijfolie.
- Kijk of er een oogstdatum aanwezig is. Olijfolie blijft niet oneindig goed en wordt het best geconsumeerd twee jaar na het oogsten.
Natuurlijk blijft de smaak van olijfolie ook heel belangrijk. Probeer daarom verschillende soorten uit, en kies de olijfolie met voor jou de lekkerste en volste smaak.
Welke olijfolie raden jullie aan?
Dag Danielle, zoals gezegd zijn er jammergenoeg heel veel sjoemelaars op de olijfolie markt. Maar hierbij alvast onze persoonlijke favorieten.
,Als ik spreek over betaalbare olijfolie, dan kopen wij af en toe fles bio olijfolie van de lidl; of de terra creta extra vierge van de colruyt.
Maar wanneer je naar een speciaalzaak gaat (oil & vinegar; de olijfolieshop; …) ga je natuurlijk nog meer kwaliteitsvolle olijfolie vinden. De olijfolie van het merk Novello is bijvoorbeeld echt een aanrader. Heel lekker, en steeds beperkt in oplage, wat toch altijd een goed teken is.