.st0{fill:#FFFFFF;}

Keto leven is leren omgaan met ongemak 

Door Christophe Bouten (KetoHuis)

Een gezonde keto levensstijl kan heel wat definities hebben. Maar in essentie betekent het dat je steeds vaker dingen doet die goed zijn voor je lichaam, maar jou eventjes ongemakkelijk doen voelen. Door dat ongemak te omarmen heb je de grootste kans te groeien in je leven en je gezondheidsavontuur.

Hieronder vind je een aantal voorbeelden hiervan:

  • Je koolhydraten (pasta, brood, zoet fruit) de meeste dagen beperken tot een minimum.
  • Niet constant iets in je mond steken als je een ‘moeilijk momentje’ hebt.
  • Nee durven zeggen tegen de sociale druk om ‘voor één keer toe te geven’ (aan gebak, bier, langer blijven op een feestje etc).
  • Bepaalde periodes kunnen leven zonder iets waaraan je vrij verslaafd bent, of dit nu koffie, het nieuws, je smartphone, fruit of alcohol is.
  • Maximaal verse voeding eten in plaats van dingen uit pakjes.
  • Moeilijke lange termijn keuzes maken in plaats van de korte termijn pleziertjes.
  • Een tijdje mensen geen handen meer geven in functie ‘van het collectief’ hoewel je dat misschien zelf flauw en wat onnodig vindt.
  • Koude douches nemen in plaats van een warm bad voor het slapen gaan.
  • Op tijd gaan slapen in plaats van televisieprogramma’s je avondritueel te laten bepalen.

Al die zaken hebben met elkaar gemeen dat je leert omgaan met wat ongemak. Dat vraagt een zekere vaardigheid. Verandering in gewoontes ook. En tijd. Terwijl onze hele samenleving geoptimaliseerd is voor gemak & comfort.

Dat maakt het een moeilijke spreidstand. Persoonlijk heb ik de laatste jaren de indruk dat ik er steeds beter mee omga. Dat maakt me sterker en weerbaarder. De periodes waar ik me het beste voel zijn net de periodes waar ik goed omga met dat ongemak. Het omgekeerde is ook waar. De momenten dat ik me minder goed voel, zijn net de periodes waarin ik het me te makkelijk maak. En dat geldt zowel bij de kleine taken als de grote levensideeën.

Eén voorbeeld hiervan is het coronavirus. De impact van pandemieën op menselijk, medisch, sociaal en economisch vlak kunnen enorm zijn. Terwijl er naast verantwoordelijke hygiënepraktijken bitter weinig is dat ik zelf kan doen in deze fase. Toch houdt het me bezig. Opeens luister ik weer vaker naar het nieuws. Het heeft zelfs mijn ochtendritueel wat gewijzigd. Het leidt me af van de andere productievere zaken die ik zou kunnen doen. 

Een ander voorbeeld is ons ketohuis2.0 plan. De laatste weken zijn we ons huis aan het leegmaken. Het is verkocht en binnenkort wordt de akte verleden. We zijn stilaan klaar voor een volgende fase. Alles moet weg. De kringloopwinkel doet gouden zaken aan ons. Dat zorgt opnieuw voor ongemak. Zoveel zaken hebben een verleden. En doen me met momenten ongemakkelijk en nostalgisch voelen. Toch voel ik dat het positief is afstand ervan te nemen. Met momenten zorgt dat voor uitstelgedrag. Oude foto’s en brieven leiden me af. Manana! Morgen doe ik er wel iets mee. Dan digitaliseer ik het wel. Want hoewel ik het niet graag toegeef, eigenlijk kan ik geen afscheid nemen.

Ondertussen besef ik dat structurele verandering enkel mogelijk is wanneer ik bereid ben dat korte termijn ongemak een plekje te geven.

Lange tijd was ons leven opgebouwd rond dat gemak.

We hadden twee wagens.
We hadden twee jobs.
We hadden twee jongens (die hebben we nog!)
We kookten minder en kozen ervoor af te halen wanneer iets niet in huis was.
Ontstressen na een drukke dag betekende alcohol.

We schuwden zoveel mogelijk ongemak. Tot we begonnen moeilijkere keuzes te maken. Die meer planning vragen. Maar die wel nét voor verandering zorgen. En onze angsten wegnemen. De confrontatie met dat ongemak is veel subtieler. Door het te omarmen, groeien we verder als gezin en koppel.

Nu maken we tijd vrij voor nieuwe projecten als we even tijd hebben. Een kookboek schrijven was voor mij een verschrikkelijk project. Totaal uit mijn comfortzone. Onwaarschijnlijk ongemakkelijk voelde ik me erbij. Maar het leek de noodzakelijke stap vooruit.

Nog steeds ga ik heel regelmatig ’s morgen na het wakker worden vijf minuutjes naar buiten lopen; vaak in de regen. Alsof ik mijn ongemak al vroeg ’s morgens wil trotseren.

De periodes dat ik excuses zoek om niet te moeten sporten, zijn al lang achter de rug.

Ik schrijf dit alles terwijl mijn telefoon afsta en ik een aantal uur het corona-nieuws tracht te negeren.

Om maar te zeggen: ik besef dat om te groeien je ongemak moet verdragen. Het is niet langer het monster dat ik ooit dacht dat het was. Het is in essentie een gevoel van tijdelijke spanning of aarzeling. Dat doet zich dan even voor in mijn lichaam. Zoals de eerste dagen dat ik met koffie ben gestopt. Twee weken later gaat het me al makkelijker af.

Keto goed én juist doen, leidt tot ongemak. Dat is in wezen niet slecht, tenzij je nooit leert het in je voordeel te gebruiken. Dan pluk je er nooit de vruchten van.

Hoe pak jij het aan?


Een gezonde levensstijl is nu belangrijker dan ooit. Daarom bieden we onze beide keto-boeken aan met een ‘quartje’ korting! Met deze quarantaine actie willen we graag ons eigen steentje bijdragen. Deze actie is geldig, zolang we in quarantaine zijn!

Blijf je goed voeden, sporten en in de frisse lucht komen! Uiteindelijk komt alles weer goed. 💪😷

maart 10, 2020  geschreven

Christophe Bouten (KetoHuis)

Over de auteur

Christophe (1977) is een eeuwige student, keto coach, held in zijn eigen gezondheidsavontuur en een pro in een leven opbouwen met maximale vrijheid. Hij is verslaafd aan zijn verfrissende duik in de zee in de ochtend, koffie en koude douches. Wil je je eigen keto-avontuur starten of optimaliseren? Hij kan je coachen.
Het boek "Ketoman - Bevrijd van alle onzin: eetstrategieën voor sceptici" schrijven was zijn eerste stap als auteur.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ontdek ons volledig keto starterspakket

Pak die gezonde keto-levensstijl meteen goed aan!

Met het advies uit onze 2 boeken, tientallen recepten, inspirerende eetweken en een motiverend 21-dagen programma bieden we je alle ingrediënten om keto meteen zelf goed te starten.

Abonneer je op onze ketohuis nieuwsbrief

>