.st0{fill:#FFFFFF;}

Mijn strategie voor een optimale gezondheid 

Door Christophe Bouten (KetoHuis)

Iedereen wil een optimale gezondheid! Da’s natuurlijk totaal niet waar. De meeste mensen hebben honderd en één andere waarden, die ze bewust of onbewust belangrijker vinden. Voor mij zou het echter een van de meest fundamentele en belangrijkste waarden in een mensenleven moeten zijn. 


De reden ervoor is eenvoudig. Elke levenskwaliteit die je verkrijgt door een mooi huis, heerlijke job of geweldig gezin na te streven, loopt het gevaar verloren te gaan wanneer je jouw gezondheid verwaarloost.

Alle waarden en doelen die we bereiken evolueren snel richting NUL als onze gezondheid de verkeerde kant uit gaat. Die evolutie volgt jammer genoeg vaak een exponentiële curve.

Optimale gezondheid is een effect.

Bekijk het zo. Je moet de juiste stappen in gang zetten om te genieten van het effect dat gezondheid is. Klinkt logisch, niet? Op persoonlijk vlak vertroebelt die oorzaak-gevolg-relatie al snel. Tijd verstrijkt. Daardoor ben je er niet altijd van bewust. Bovendien krijgt je lichaam de kans verkeerde levensstijl-signalen uit een jeugdiger leven lange tijd het hoofd te bieden. Zo sterk en aanpasbaar is ons lichaam ook wel weer.

Optimale gezondheid is een keuze.

Mijn gezondheidstoestand op één bepaald moment is de som van de effecten van mijn levensstijlkeuzes (acties) tot op dat moment. Dat geldt ook bij jou! 

Elk van ons die eigen levensstijlkeuzes kan maken, heeft ook de mogelijkheid om voor gezondheid te kiezen.

Gezondheid is onze natuurlijke toestand. Daar staat tegenover dat het behoud ervan niet zomaar komt. Zoals heel wat dingen in het leven, is er kennis nodig. En ofwel leer je die jong aan, ofwel moet je eerdere kennis later rechtzetten. Bovendien moet je die kennis ook gedisciplineerd beginnen toepassen. Het kost behoorlijk veel moeite om kennis in daden om te zetten. 

En toch weet iedereen die een tijd lang een gezonde levensstijl volhield dat de beloningen enorm zijn. Ze reiken ook verder dan gezondheid alleen. Je zelfrespect en gevoel van eigenwaarde groeien enorm als je zelf goed voor je gezondheid zorgt. 

En hoewel er andere factoren zijn om mee rekening te houden bij het bereiken van geluk, plaatst het nastreven van optimale gezondheid als doel ons goed op weg naar een gelukkig leven.

Kies voor het leven – kies voor gezondheid

Jammer genoeg domineren propaganda en desinformatie het klassieke gezondheidsadvies. Heb je de vele moderne mythen doorspartelt en verdreven die jouw pad naar gezondheid, vitaliteit en een lang leven verduisteren? Dan pas kan je je eigen fundamenten heropbouwen. Da’s de enige manier ook om in onze huidige wereld gezond te blijven. Over mijn eigen traject heb ik al vaker geschreven.

Hieronder geef ik graag nog eens 10 essentiële strategieën die je qua levensstijl kan implementeren om te genieten van dat effect dat een goede gezondheid uiteindelijk is.

1/ Denk en handel rationeel.

Maak van gezondheid een topprioriteit. Da’s ontzettend moeilijk. Neem persoonlijke verantwoordelijkheid voor je eigen gezondheid. Verander je levensstijl bewust volgens een rationele hiërarchie van waarden. Rationeel zijn en voor jezelf denken, is essentieel als je gezond wil zijn en blijven. Zo denken, gaat je ook helpen met alle andere doelen die je nastreeft.

2/ Ga alleen voor bewuste voeding.

Een van de dingen waar we allemaal controle over hebben, zijn de dingen die we dagelijks in onze mond stoppen. Dat is het krachtigste hulpmiddel in die toolbox om onze genexpressie (zie wikipedia) en gezondheidsresultaten te beïnvloeden.

Leren wat je lichaam nodig heeft en welke rommelvoeding je best vermijdt, versterkt en bevrijd je. Het neemt ook latere zorgen rond chronische ziekten weg. Je krijgt vertrouwen om dingen in de toekomst zorgelozer te plannen.

De sleutel? Eet echte verse voeding. Eet ook voor welzijn en smaak, niet alléén voor smaak. Da’s moeilijk, maar zeker niet onmogelijk.

3/ Verbrand vet als brandstof.

Ik kan het niet vaak genoeg herhalen. Je lichaam gebruikt twee mogelijke brandstoffen: koolhydraten (suiker) en vetten (ketonlichamen). Meer hierover en de gevolgen voor je verbranding begrijpen, zorgt ervoor dat je meer aandacht hebt voor je immuunsysteem. Het helpt je ook in en uit ketose te gaan, met aandacht voor je insuline– en leptine-niveaus. Ook hier geldt dat met meer kennis meer bewustzijn volgt. 


Dat alles beïnvloedt je mate van veroudering, weerstand tegen infecties of ziektes, je mentale helderheid en energieniveaus. Om vet te verbranden voor brandstof moet je de keto-weg volgen. Bovendien volg je zo ook een strategie die de gezondheid van je mitochondriën prioriteit geeft en ondersteunt.

4/ Eet langere periodes niet.

Gewoon niet eten is een van de krachtigste inspanningen voor je gezondheid of welzijn. Voedingsmythes vertellen ons dat niet eten leidt tot honger, zwakte en spierafbraak. De waarheid is dat het kan leiden tot mentale helderheid, minder ontstekingen en regeneratie op cellulair niveau. Het is een van de beste dingen voor je gezondheid. Maak van vasten een vast onderdeel van je levensstijl!

5/ Zorg dat je regelmatig aardt

Er zijn van die gezondheidsclaims of concepten die je stevig in je haren doen krabben. Of waarvan ik besef dat door erover te beginnen in sociale gesprekken mensen – als ze dat al niet dachten – zéker gaan denken dat ik helemaal koekoek ben geworden. Aarden was er voor mij lang zo eentje. (Uit: “Aarden & gronden, hebben we het nu eindelijk gevonden?”)

Elektrisch contact maken met de aarde zorgt voor een onbeperkte voorraad elektronen. Het oxidatieproces dat in het lichaam plaatsvindt, laat moleculen geoxideerd achter. Dat betekent een tekort aan elektron en dus positief geladen. Antioxidanten zijn stoffen die zorgen voor vrije elektronen. De aarde is het grootste potentieel aan gratis antioxidanten waartoe we toegang hebben. Regelmatig schoenloos rondlopen is daarom nooit een dwaas idee. Aarden is effectief en gratis, het voor jezelf uittesten kan dus zeker geen kwaad. 

6/ Zorg voor voldoende slaap van goede kwaliteit.

Ga vroeg slapen en ontdek hoeveel slaap je nodig hebt. Slaap maximaal in het donker en in een gezellige omgeving. 

Vermijd het gebruik van schermen kort voor het slapengaan en pas op voor blauw licht en de verstorende effecten ervan op het licht-donker-ritme. Kies geschikte lampen in je woon- en werkruimtes (geen LED’s of TL-lampen).

7/ Vermijd interne en externe toxiciteit.

Die strategie kan heel wat dingen betekenen. Verknoei je lichaam niet door suikerrijk en vetarm te eten. Draag je zorg voor de kwaliteit van je bloed met de juiste voedingsproducten? Gebruik voor je persoonlijke verzorging geen giftige producten. 

Het betekent ook dat je jouw huis vrijhoudt van mogelijk giftige stoffen uit tapijten, verf-artikels en meubels. Je adem slim inhouden als een oude bus op straat passeert, is een andere strategie. Ook begrijp je dat parfums en geurstoffen giftig zijn, dat fluoride in tandpasta giftig is, dat kwik-amalgaamvullingen giftig zijn, dat op voedsel gesproeid glyfosaat giftig is en dat additieven in voedsel giftig zijn.

Kortom: heel wat dingen zijn mogelijk giftig – zelfs sommige mensen in je omgeving kunnen giftig zijn, caramba!

8/ Verminder systematisch je stresspeil

Probeer dingen te vinden in je leven die de stress verlichten. Of je nu gaat wandelen, mediteren of lezen, het maakt niet uit wat je doet. Het is belangrijk dat je een tijdje buiten je normale dagelijkse sleur stapt tijdens de week. Avondwandelingen zijn en blijven top!

9/ Beweeg je lichaam

Dit is en blijft een enorm belangrijk onderdeel bij de optimalisatie van je gezondheid.
De drie essentiële componenten van lichaamsbeweging zijn

  1. rekken en het behouden van flexibiliteit;
  2. gewichtsoefeningen om je kracht te behouden;
  3. een soort aërobe cardiovasculaire training om de gezondheid van het hart en andere voordelen zoals hormoonafgifte te bevorderen.

Gelukkig is het tegenwoordig veel gemakkelijker om de vereiste hoeveelheid fysieke activiteit aan te passen met kennis van interval-training aan hoge intensiteit en ook met super-langzame gewichtstraining die het aantal benodigde herhalingen vermindert.

10/ Wees de manager van je leven

Optimale gezondheid en optimaal geluk betekent dat we bewust de manager van ons leven zijn.  Met andere woorden: bewust leven volgens een plan of een filosofie. Je hebt zeker de volgende uitdrukking al eens gehoord:

Hij die faalt om te plannen is van plan om te falen.

Nergens is die uitdrukking meer waar dan in ons globale leven. Neem goede beslissingen over je levensstijl; ontwerp vervolgens die stijl op een manier dat je het waar nodig altijd kan toepassen. 

Hopelijk vond je dit artikel nuttig. Laat hieronder zeker een reactie achter als je extra commentaar hebt. 

Optimaliseer je eigen keto leven

Neem deel aan ons online programma “Keto Optimalisatie”:  25 dagen kennis en verdieping. 

juli 6, 2022  geschreven

Christophe Bouten (KetoHuis)

Over de auteur

Christophe (1977) is een eeuwige student, keto coach, held in zijn eigen gezondheidsavontuur en een pro in een leven opbouwen met maximale vrijheid. Hij is verslaafd aan zijn verfrissende duik in de zee in de ochtend, koffie en koude douches. Wil je je eigen keto-avontuur starten of optimaliseren? Hij kan je coachen.
Het boek "Ketoman - Bevrijd van alle onzin: eetstrategieën voor sceptici" schrijven was zijn eerste stap als auteur.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ontdek ons volledig keto starterspakket

Pak die gezonde keto-levensstijl meteen goed aan!

Met het advies uit onze 2 boeken, tientallen recepten, inspirerende eetweken en een motiverend 21-dagen programma bieden we je alle ingrediënten om keto meteen zelf goed te starten.

Abonneer je op onze ketohuis nieuwsbrief

>