.st0{fill:#FFFFFF;}

“Wat zijn optimale ketonen-waarden?” 

Door Christophe Bouten (KetoHuis)

Keto vragenrondje (20)

De komende weken beantwoorden we 21 vragen die we regelmatig ontvangen tijdens onze individuele coaching. Sommige dagen zullen de antwoorden kort & krachtig zijn maar op andere dagen zijn we uitgebreider & genuanceerder. Kom regelmatig terug op onze blog om alle vragen en antwoorden te lezen.

Zijn er ideale keto-waarden die ik kan bereiken?

Laten we meteen met de deur in huis vallen. Het is wat mij betreft onmogelijk om een algemeen, optimaal ketonenbereik te bepalen. De reden hiervoor is dat er namelijk zoveel factoren zijn die de ketonenspiegels beïnvloeden. Bovendien is het interpreteren van de resultaten moeilijk. Als je bijvoorbeeld al een tijdje keto-vriendelijk eet, veronderstel ik altijd dat je ketonenniveaus lager zullen zijn. Je zult namelijk zien dat je ondertussen een efficiëntere ketonenproducent én -gebruiker ervan bent geworden.

Onderzoek naar bloedketonen-tests geeft aan dat 0,5 mmol wordt beschouwd als “in ketose”, terwijl 1,5-3,0 mmol als “optimale ketose” wordt beschouwd (Bron).

ketonen

Aangezien dit soort onderzoeken mogelijk geen rekening houdt met de alle factoren die deze resultaten kunnen beïnvloeden, raden wij in onze begeleiding altijd aan te streven naar ten minste meer dan 0,5 mmol waarden in je bloed-ketonentest ’s morgens. Dat is natuurlijk voor zij die graag meten. Na een tijdje ga je al sneller op gevoel weten of je in ketose bent.

Omdat het interpreteren van ketonen-niveaus net een moeilijke taak is, is je subjectieve gewaarwording wellicht een betere indicatie of je je in een optimaal ketonenbereik bevindt.

We spreken dan al snel van dit soort indrukken:

Ervaar je één of meerdere van dit soort ‘symptomen’, dan is de kans groot dat je in je eigen “optimale ketonenbereik” zit. Zelfs als je ketonen-niveaus registreert, moet je die indrukken met je ketonen-niveaus afstemmen om te zien hoe ze overeenkomen. Hoewel nog altijd heel wat mensen in de keto-gemeenschap grote nadruk leggen op het testen van ketonen, denk ik eigenlijk dat het testen van je bloedglucose of bloedsuikerspiegel wellicht van groter belang is.

Hopelijk helpt dit. Laat zeker weten hoe jij het aanpakt. 

Optimaliseer je eigen keto leven

Neem deel aan ons nieuwe online programma “Keto Optimalisatie”:  25 dagen kennis, eetweekplannen en bijkomende verdieping. 

oktober 12, 2021  geschreven

Christophe Bouten (KetoHuis)

Over de auteur

Christophe (1977) is een eeuwige student, keto coach, held in zijn eigen gezondheidsavontuur en een pro in een leven opbouwen met maximale vrijheid. Hij is verslaafd aan zijn verfrissende duik in de zee in de ochtend, koffie en koude douches. Wil je je eigen keto-avontuur starten of optimaliseren? Hij kan je coachen.
Het boek "Ketoman - Bevrijd van alle onzin: eetstrategieën voor sceptici" schrijven was zijn eerste stap als auteur.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ontdek ons volledig keto starterspakket

Pak die gezonde keto-levensstijl meteen goed aan!

Met het advies uit onze 2 boeken, tientallen recepten, inspirerende eetweken en een motiverend 21-dagen programma bieden we je alle ingrediënten om keto meteen zelf goed te starten.

Abonneer je op onze ketohuis nieuwsbrief

>