.st0{fill:#FFFFFF;}

PKD-dieet van PaleoMedicina: het ultieme oerdieet? 

Door Christophe Bouten (KetoHuis)

Heel wat mensen (waaronder wij) geloven dat onze huidige eet- en levensstijl de oorzaak is van heel wat moderne ziekten. Wanneer bevolkingsgroepen afstand doen van hun traditionele voedingspatroon en moderne voeding beginnen eten, ontwikkelen ze plotseling veel hogere percentages aan kanker, auto-immuunziekten, zwaarlijvigheid en andere aandoeningen.

Een keto dieet van alléén dierlijke producten (‘carnivoor dieet’) is een radicaal alternatief op moderne koolhydraatrijke diëten. Het zal je misschien verbazen dat sommige mensen alleen vlees eten. De Inuits doen dit al generaties lang. Hun dieet heeft ook gewerkt voor anderen, zoals poolreizigers die het uit noodzaak hebben geadopteerd.

Door de inname van voedingsmiddelen tot slechts een paar zaken te vereenvoudigen, kunnen problematische aspecten van typische westerse diëten worden geëlimineerd.

Tot zover de theorie.

Hoe past een ‘carnivoor dieet’ binnen de keto levensstijl?

Om ook maar een begin van antwoord te formuleren is het interessant een kleine reis te maken naar Hongarije. Een groep medische professionals onder de naam Paleomedicina is er gevestigd in Boedapest. Ze schrijven een striktere versie van keto voor aan hun patiënten. Om het onderscheid duidelijk te maken met “klassiek keto” gebruiken ze hiervoor de naam paleolithisch ketogeen dieet of PKD. Voor we uitgebreider PaleoMedicina bespreken, is het nuttig eerst die uiteenlopende termen in context te plaatsen. Dat gaat ons beter doen begrijpen waarom Paleomedicina voor die naam koos.

Paleo-dieet

Laten we beginnen met een ander bekend dieet, namelijk paleo. Bij een paleo-eetstijl ga je voeding eten dat beschikbaar was voor jager-verzamelaars, in de periode vooraleer de landbouw 10.000 jaar geleden ons leven veranderde en makkelijker maakte. De voorstanders van deze eetstijl geloven dat verse voedingsmiddelen hen een optimale gezondheid zullen bezorgen. Deze verse voedingsmiddelen omvatten onbewerkte planten en dieren zoals groenten, fruit, zaden, noten, eieren, vis en vlees. Bij paleo verwijder je peulvruchten, granen, zuivelproducten en bewerkte voedingsmiddelen uit je voeding.

Onze kijk is altijd geweest dat paleo als eetstijl helemaal de juiste richting is. Tijdens vakantieperiodes in het buitenland is het zelfs hoe wij onze aanpak met momenten zouden definiëren als we er een dieet-kijk op zouden plaatsen. Voor de sportieve gezonde mens is paleo dus een prima strategie. Het probleem is wel het ontbreken van een data-gestuurd element, wat keto uniek en meteen uit het dieet-universum haalt. Bovendien gaat het voor heel wat mensen met medische problemen gewoon niet ver genoeg in hun taak om insulineresistentie om te keren.

Keto

Keto heeft als focus dat je je koolhydraten in die mate gaat beperken dat je lichaam vet gaat beginnen gebruiken als brandstof. Je wordt op termijn insulinegevoeliger. Het gevolg hiervan is gewichtsverlies, maar ook minder ontstekingen, meer energie en heel wat andere voordelen. Keto kan je in essentie zien als een vetrijk, koolhydraatarm dieet. De vetten worden door de lever afgebroken tot ketonen. Je lichaam gebruikt ketonen voor energie in plaats van glucose. Aan de basis werd het “ketogeen dieet” gebruikt om epilepsie te behandelen, vooral bij mensen die resistent zijn tegen epilepsiemedicatie.

De kritiek die sommige mensen hebben (zoals Paleo Medicina) op een standaard keto-protocol is dat het voor heel wat mensen niet goed genoeg is, en ze nog steeds niet eten volgens ideale verhoudingen. Persoonlijk neigen we sinds de start van ons eigen keto-avontuur ook naar een versie van keto waar we eiwitten vanuit dierlijke producten als prioriteir beschouwen.

Carnivoor-dieet

Het carnivoor-dieet komt voor uit de paleo- en keto-beweging, die beide vetten en eiwit centraal plaatsen. Het carnivoor-dieet kan je zien als het ultieme eliminatie-dieet. Je keuzes zijn best eenvoudig. Je consumeert alleen vlees, dierlijk vet en water. Dat is uiteindelijk de essentie.

Voor steeds meer mensen is dit een nog betere weg om hun gezondheidsproblemen op te lossen.

Paleo Medicina in Hongarije

Tijd om Paleo Medicina uitgebreider onder de loep te nemen.

Eerst een aantal vragen:

 • Heb je huidproblemen zoals eczeem of acne?
 • Ben je deze week extra prikkelbaar geweest?
 • Ben je regelmatig opgeblazen?
 • Heb je auto-immuunproblemen?

Al die zaken zouden een vergelijkbare oorzaak kunnen hebben, namelijk een ‘lekkende darm’.
Volgens Zsofia Clemens van Paleomedicina heeft 90% van de mensen darmproblemen. Darmgezondheid is volgens haar aan allés gelinkt. Vanuit die kijk is het geen wonder waarom onze gezondheid zo slecht is. Een ‘lekkende darm’ is een aandoening waarbij de smalle knooppunten van de dunne darm zich openen en eiwitten & toxische stoffen in de bloedbaan toelaten.

Zelf zijn we deze theorie van een ‘lekkende darm’ volledig beginnen onderschrijven, door onze eigen persoonlijke ervaring in het gezondheidsavontuur van jongste zoontje Timo.

De dunne darm neemt 50% in beslag van je darmen. Het is verantwoordelijk voor 90% van de voedselopname en heeft de grootste massa immuuncellen in je hele lichaam. Om hierover meer te weten, lees je best een boek zoals Healthy Gut, Healthy You van Michael Ruscio.

Alles wat je eet, raakt rechtstreeks dit vitale orgaan. En het is erg kwetsbaar. De enige barrière die beschermt wat je eet uit je bloedbaan is slechts een enkele laag slijm in de darm, dat met elkaar wordt verbonden door eiwitten (zie onder andere deze paper: “Leaky gut as a danger signal for autoimmune diseases”). Maar deze barrière kan worden doorbroken, waardoor er gaten ontstaan ​​tussen de eiwitten in de cellulaire lagen van je darmen.

Onderzoek blijft die lekkende darm koppelen aan een zeer breed scala aan chronische ziekten. Waarom?

Wanneer de barrière breekt, kunnen gifstoffen en eiwitten de bloedbaan binnendringen. Hierdoor raakt je lichaam in paniek. Je immuunsysteem moet snel aan de slag. Ontstekingen zijn dan een middel om die stoffen te verdrijven. Niets functioneert op dat moment naar behoren. Indien je onophoudelijke chronische problemen hebt, kan dit de reden zijn.

Hoeveel onderbouwing is er voor het PKD-protocol?

De laatste jaren is er steeds meer “bewijs” dat een carnivoor dieet een van de weinige klinische manieren is om de doorlaadbaarheid van de darmen en bijbehorende gevolgen te keren. Paleomedicina in Hongarije is er in geslaagd met hun PKD-aanpak aan te tonen dat ze die darmdoorlaadbaarheid volledig kunnen omkeren.

Ze hebben ‘ongeneeslijke’ ziekten zoals Type 1 Diabetes, de ziekte van Crohn en uitgezaaide tumoren kunnen verslaan.

Hoe is het mogelijk dat zo’n versie van keto een lekkende darm zou genezen?

Wellicht zijn dit de drie meest voorkomende redenen:

 1. Het vermindert ontstekingen, die een onevenwichtige situatie in de darmflora omkeren.
 2. Het is het meest voedingsrijke dieet op aarde, waardoor de darm geneest.
 3. Het elimineert voedsel, zoals lectines en gluten, die de nauwe knooppunten in de dunne darm openen.

PKD is gebaseerd op klinisch bewijs en jarenlange klinische ervaring in de behandeling van 4.000 patiënten. Als je luistert naar interviews met Zsofia Clemens en Csaba Tóth besef je dat ze er stellig van overtuigd zijn dat PKD het enige dieet is dat geschikt is voor mensen.

We believe that the PKD is the only evolutionary adapted diet for humans. Rehabilitation of chronic diseases is most effective when the diet is limited to our real physiological needs. Eating fruits and vegetables does not form part of our physiological need but are associated with risks.  (Bron)

Hieronder zijn een aantal elementen van het PKD-protocol:

 • Paleo Medicina karakteriseert PKD als 70-100% dierlijk voedsel, 0-30% plantaardig voedsel. Hoewel ze de voorkeur geven aan 100% dierlijke voeding.
 • Plantaardig voedsel is slechts relatief veilig. Je mag het slechts in zeer beperkte hoeveelheden eten.
 • Dierlijk voedsel, waaronder rood vlees en een verscheidenheid aan ander vlees (zoals orgaanvlees), moet bij voorkeur afkomstig zijn van dieren die grasgevoerd opgroeiden.
 • Het vlees mag geen additieven bevatten zoals nitraten en nitrieten.
 • De vet / eiwit-verhouding moet 2 : 1 zijn.
 • Zwarte thee of kruidenthee of kunstmatige zoetstoffen zijn niet toegestaan. De uitzondering is honing in kleine hoeveelheden.
 • Ze hebben geen vitamine- of mineraaltekorten bij dit dieet gezien in de 7 jaar die ze dit bij hun patiënten doen.
 • Het dieet is veilig tijdens zwangerschap en borstvoeding.
 • In hun ogen zijn we allemaal mensen van dezelfde soort, en dus is dit eetplan eigenlijk wat de mens zou moeten eten

Paleomedicina heeft ook een ‘light versie’ van hun protocol waarbij ze beperkte hoeveelheden fruit, groenten en honing toestaan. Ze gebruiken de minder strikte versie van het dieet niét voor patiënten met ernstige auto-immuunziekten of kanker.

Onderstaande presentatie van Zsofia Clemens geeft een overzicht van de medische aspecten van het dieet.

Het ResearchGate-artikel van Paleomedicina geeft een kort overzicht van hun protocol.

Wil je meer vernemen over het werk van Paleo Medicina, dan raden we je aan zeker de website van Paleo Medicina te bekijken.

Persoonlijk zijn Sofie en ik al lang geïntrigeerd door hun werk, en hebben we al veel presentaties en interviews van Zsofia Clemens gezien. Het is duidelijk dat ze voor auto-immuunziekte ongetwijfeld op een juist spoor zitten, anders behaal je niet dit soort resultaten.

Is op die manier eten het ultieme menselijke oerdieet? In een perfecte wereld misschien wel. Anderzijds leven we niet in een perfecte wereld, en komen er bij voeding heel wat andere overwegingen. In onze wereld is voeding emotie! 

Het spreekt voor zich dat zo’n extreme vorm van keto in onze moderne samenleving enorm moeilijk (zeg maar bijna onmogelijk) uit te voeren is.

Dat neemt niet weg dat je het zelf als template kan gebruiken om verder je gezondheidsavontuur in een juistere richting te sturen. Daarnaast begrijpen we ook dat indien hun aanpak en zienswijze klopt, we binnen een aantal jaren een nog grotere tweedeling zullen zien tussen enerzijds veganisten (enkel plantaardige producten) en mensen die voor 100% dierlijke producten gaan. Afwachten wie op vlak van gezondheid en wetenschappelijke onderbouwing dan aan het langste eind trekt.

Wat is jouw mening?


Andere artikels uit deze serie van blog-posts:

——

Op zoek naar een leidraad of plan van aanpak om een gezonde keto levensstijl goed te begrijpen?

Ga dan van start met ons 21-dagen Start To Keto programma of lees het boek Ketoman: Bevrijd van alle onzin: eetstrategieën voor sceptici.

Je kan het niet alleen? Contacteer me dan en we bekijken de opties op vlak van coaching.

augustus 23, 2019  geschreven

Christophe Bouten (KetoHuis)

Over de auteur

Christophe (1977) is een eeuwige student, keto coach, held in zijn eigen gezondheidsavontuur en een pro in een leven opbouwen met maximale vrijheid. Hij is verslaafd aan zijn verfrissende duik in de zee in de ochtend, koffie en koude douches. Wil je je eigen keto-avontuur starten of optimaliseren? Hij kan je coachen.
Het boek "Ketoman - Bevrijd van alle onzin: eetstrategieën voor sceptici" schrijven was zijn eerste stap als auteur.

 • Ik vraag me af of mens wel echt een diereneter is. Wij hebben niet de skills van een roofdier. Voor ons als oermens was planten vinden veel makkelijker dan jagen…

 • Ik ben 1,5 jaar geleden met keto gestart voor mij sport. ik moest om de 2 a 3 uur iets eten. Mijn sportcoach adviseerde om dit te gaan doen. Ik ben dit avontuur aangegaan. Het was in het begin niet makkelijk. Maar als je kijkt wat het mij heeft gebracht. Geen honger meer. Ik had astma sinds oktober 2018 gebruik ik geen puffers meer(ik heb ook geen last meer van de astma). Sindsdien niet meer verkouden geweest. Meer energie. Mijn huid ziet er beter uit. Geen last meer van eczeem plekjes. Ik ben ervan overtuigt dat voeding heel veel doet.

 • Super Miranda, al hoop ik dat je af en toe nog zin hebt om te eten (“geen honger meer”…).
  🙂

 • Hoi Christophe, ik volg al vanaf jullie begin jullie site en iets langer keto. Omdat we in Hongarije wonen vinden PKD extra interessant natuurlijk. Wel realiseer ik me hierbij dat Hongaren “van nature” zoals ze zelf vaak zeggen vleeseters zijn. Ook in “eenvoudige” restaurants; in Holland zouden we zeggen gaarkeukens, krijgt men zelden groente aangeboden. Stadshongaren zeggen zelfs dat groenten duurder zijn dan vlees. Nu gaf een Nederlands “alternatief” georiënteerd tijdschrift, volgens mij Voedingsgeneeskunde afgelopen week een onderzoek weer waarin de uitkomst liet zien dat keto de bloedvaten kwetsbaarder maakt. Weliswaar was het een zeer kleine studie: 9 “gezonde” jonge mannen die na 1 week keto bij de test op een dosis glucose reageerden of ze personen met een lamentabele cardiovasculaire gezondheid kwamen.
  Ik volg je artikelen met zeer veel interesse en pas sommige dingen aan n.a.v. nieuwe bevindingen. Omdat mijn zoon van 40 pas een herseninfarct heeft gehad en ik recentelijk een “stil” hartinfarct (het 3e of 4e in 10 jaar tijd) ben ik zeer benieuwd naar jouw visie. Ik ben 68 en volg zo’n 2 a 2,5 jaar keto. Zie uit naar je reactie! Groeten Carin

 • Hey Carin bedankt voor je commentaar. We geven vanuit KetoHuis enkel informatie en onze ervaringen. Over medische zaken geven we uiteraard nooit commentaar, en al zeker niet op individuele basis. Bij dit soort studies is het ook maar de vraag wat de “definitie” van keto was. Voor ons is Keto maximaal verse voeding en vooral Vlees, Vis en Vezels. 🙂

 • Dag christophe, bedankt voor je blog, zelf had ik ook al veel gelezen over paleomedicina en aanverwanten. Wel staat er iets op deze pagina die ik zeker zou verduidelijken nl “De vet / eiwit-verhouding moet 2 : 1 zijn”. De meesten denken dat dit betekent dat je dubbel zoveel vet moet eten als vlees maar dit klopt niet. Hier hangt een berekening aan vast die ik nu even niet bij de hand heb maar die je na grondig zoeken wel kan vinden, het komt er op neer dat 30 gr van de 100 gr vet moet zijn en de rest vlees.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Ontdek ons volledig keto starterspakket

  Pak die gezonde keto-levensstijl meteen goed aan!

  Met het advies uit onze 2 boeken, tientallen recepten, inspirerende eetweken en een motiverend 21-dagen programma bieden we je alle ingrediënten om keto meteen zelf goed te starten.

  Abonneer je op onze ketohuis nieuwsbrief

  >
  × Hoe kunnen we je helpen?
  %d bloggers liken dit: