.st0{fill:#FFFFFF;}

Keto-dieet: “Saai, duur en schadelijk” 

Door Christophe Bouten (KetoHuis)

De StandaardDe Standaarde ketogene dieet liet zijn licht schijnen over ‘het ketogene dieet’. Aan het woord kwamen professoren Theodoor Niewold (KU Leuven) en Patrick Mullie (Vrije Universiteit Brussel).

Hun ‘stevig onderbouwde’ oordeel:

Het ketogene dieet gebruiken om te vermageren is saai, duur en zelfs schadelijk, vinden de onderzoekers. Het dieet is volgens Mullie gewoon een zoveelste koolhydraatarme variant op het dieet van de Amerikaanse cardioloog Robert Atkins uit de jaren 70 (die daar volgens Mullie overigens schatrijk mee geworden is).

Bovendien vindt de Brusselse professor het dieet potentieel schadelijk: door een verhoogde inname van verzadigde vetten wordt de kans op hart- en vaatziekten groter.

Allereerst: onwaarschijnlijk toch dat ‘experts’ van mening zijn dat iedereen eet om te vermageren. Gezondheid iemand? Energie? Ziekte-preventie?

Maar goed. Laten we een aantal van hun argumenten tégen keto overlopen.

1/ Saai.

Volgens de professor is het saai (grote beperking op wat je kan eten).

Alleen al het gebruik van de term ‘saai’ als bepaalde onderbouw van een ‘wetenschappelijke argumentatie’, doet de wenkbrauwen fronsen. Ik herinner me tijdens mijn studententijd heel wat voordrachten van professoren. De meeste vond ik pokkesaai. Maar dat was toen niet relevant. Kennisoverdracht wél. Gelukkig kan je nu je eigen professoren op YouTube selecteren en researchen. Heel wat van dié professoren vind ik allesbehalve saai. 

Mensen die begaan zijn met hun gezondheid, kunnen ondertussen zelf kiezen welke wetenschapper (bioloog, fysioloog, cardioloog, oncoloog etc.) ze boeiend en het volgen waard vinden. Wie een goede case opbouwt. Wie vast lijkt te zitten in zijn eigen dogma’s. En al die informatie aftoetsen aan persoonlijke ‘n=1’ testjes en ervaringen. Van Mullie leer ik op Youtube alleen dat melk niet moet.

Heel wat academici hebben angst om hun opgebouwde geloofwaardigheid op het spel te zetten. Dat houdt hen conservatief. Beperkt in hun kennis en denken. Saai.

Saai in de zin van ‘beperkt in voedselkeuze’ is ook een absolute mythe. Om die reden zeg ik altijd dat keto geen dieet is maar een eetstrategie. Want wij zelf beperken de voedingsmiddelen die we eten. Elk jaar zijn er duizenden nieuwe producten in de winkels. Een aantal van die producten hebben 85% toegevoegde suiker. Bekijk je heel wat keto-vriendelijke recepten dan zie je een hele grote variëteit aan voeding, maar enkel geen bewerkte producten.

Het probleem in onze moderne tijden is dat zoveel producten suiker of granen bevatten, dat het lijkt alsof we ons enorm veel beperken of ontzeggen, maar dat is alleen omdat er duizenden producten zijn die we niét willen eten. Door bewerkte voeding eruit te halen, word je bijna automatisch keto of koolhydraatarm.

2/ Duur.

Volgens de professor is het duur (door het vlees, terwijl koolhydraten doorgaans goedkoper zijn).

Nog zo’n dooddoener. In ketose geraak je met gemak zonder te eten. Een tijdje vasten is niet echt duur. Beter zelfs: het kost niéts. Heel wat mensen die keto volgen, rapporteren dat ze minder honger hebben. Minder eten is ook goedkoper.

Denk je na over de essentie “van dat ketogene dieet”, dan is het:

  • Suiker en zetmeel bannen
  • Alle (beperkte aantallen) koolhydraten uit groenten halen
  • Niet overdrijven met eiwitten
  • Vet gebruiken als een hefboom, dus uit voeding of uit je eigen lichaam

Vlees is geen sine qua non. Kwalitatief vlees kan zéker duur zijn, maar op zich hoef je niet eens (veel) vlees te consumeren om keto te doen slagen. Heel wat vegetariërs volgen keto. Niet echt een argument dus.

“Kwalitatieve voeding consumeren” zou je anderzijds wél als duurder kunnen beschouwen. Tot je beseft dat een gezonde mens minder naar de dokter gaat en minder gebruik maakt van het medische apparaat. Wat een potentiële besparing voor de samenleving!

3/ Schadelijk.

Bovendien vindt de Brusselse professor het dieet potentieel schadelijk: door een verhoogde inname van verzadigde vetten wordt de kans op hart- en vaatziekten groter.

Al dat vet gaat ons een hartinfarct bezorgen?! Toch niet. Studie na studie heeft herhaaldelijk aangetoond dat het de koolhydraten zijn in ons dieet die ontstekingen veroorzaken, de ‘gevaarlijke’ vorm van LDL cholesterol veroorzaken, triglyceriden doen stijgen, het risico op hartaanval en type2 diabetes verhoogt (wat trouwens één van de grootste risicofactoren is voor hartaanval).

Onwaarschijnlijk dat sommige professoren dit argument in 2018 nog durven gebruiken, terwijl al lang is aangetoond dat dit nergens op stoelt. De boeken van Gary Taubes en Nina Teicholz hebben bovendien alle mogelijke gaten geschoten in dat soort van statements.

4/ Een rage van voorbijgaande aard.

Collega Niewold is minstens even sceptisch: ‘Dit dieet is een modeverschijnsel: om de zoveel tijd komt het eens opborrelen.’

Ook hier slaat de professor de bal mis. Mensen eten al duizenden generaties lang weinig koolhydraten. Het is in feite onze huidige hoge koolhydratenrichtlijnen die een soort van rage of zinsverbijstering zijn. Mensen hebben de neiging om de term ‘modeverschijnsel’ te gebruiken als een denigrerende term wanneer diëten niet werken. Maar keto werkt. En het werkt op lange termijn.

Hele bevolkingsgroepen gedijen op koolhydraatarme diëten. Het eerste boek werd in 1862 uitgegeven door William Banting en Dr. Harvey die gewichtsverlies voorschreven door geen brood, geen pasta, geen suiker, geen bier, geen zetmeel te eten; alleen vlees, vis en groenten.

Vraag je jouw grootouders wat ze deden om een beetje af te vallen: tijdelijk stoppen ‘met brood en patatten’.

Misschien is het beter om in plaats van dit soort professoren die nog nooit zélf keto deden of aanbevolen, mensen ‘uit de praktijk’ aan het woord te laten. Hier gaan we.

Uit de private Keto Huis Facebook Groep.

Jonathan: 

“Mijn eerste maand keto zit er op! Gedurende 30 dagen heb ik de overgang gemaakt tot de keto levensstijl. Ik heb me dan ook volledig bezig gehouden met het eten en heb dus GEEN sport gedaan. Alcohol heb ik ook niet vermeden. Alleen geen bier gedronken.

UPDATE : na 1 maand keto :
– 7kg afgevallen
– Cholesterol niet gestegen
– Gamma GT waarden van de lever zijn gezakt (Dit zijn de waarden die stijgen bij irritatie)
– Bloeddruk van 13/8 naar 11/7 gegaan.

(Letterlijke woorden van de dokter waren “U bent van een goede bloeddruk naar de optimale bloeddruk gegaan”)

Ik voel mij fantastisch. 💪

Dit is nog maar het begin.”

Tinne:

“-11 sinds augustus
In augustus heb ik de tijd genomen om mijn koolhydratenverbruik onder de loep te nemen en alternatieven te zoeken en te proeven voor brood, pasta, aardappelen,… .
1 september (ik ben leerkracht 😜) ben ik dan écht gestart. Heb nog wel af en toe ‘smokkeldagen’. In het weekend eet ik verse broodjes van de bakker en een gebakje/koek. 😬
Ik verbaas me nog steeds over hoe vlot dit verder gaat. Alsof je plots niet anders meer kunt/ wilt.
Ik let op weinig kh, genoeg vetten en niet overdrijven met eiwitten. Of ik al dan niet in ketose ben/geraak/blijf daar houd ik me niet mee bezig.
Lang leve courgetten, eieren, kazen en alle andere kha groenten.”

Eric:

“Mijn weegschaal… .
En het feit dat mijn migraines zoveel minder zijn, is de simpele reden waarom ik het volhoud.. .
Maar het is inderdaad zo: je moet de eerste weken doorkomen. Nu zit ik in een ritme waarin ik me nog moeilijk kan voorstellen dat ik terug herval in een koolhydraat-rijke levensstijl.
Het gewichtsverlies valt nog ietwat tegen – slechts 7 kg kwijt op 3 maanden…”

Kristel: 

“Mijn eerste motivatie om gewicht te verliezen was ook het uiterlijke, hoe mijn lijf er uit ziet… (vele jaren & vele diëten). Mijn keerpunt kwam er toen ik de eerste keer lowcarb begon te eten… Dat opzwellen, dat buikje verdwenen plots wel. Maar ik miste als harde sporter en harde werker een energiebron. Keto was voor mij een logisch gevolg. Mijn focus is nu ook verlegd. De voordelen die je lichamelijk ervaart zijn – in mijn geval – bijzonder en geweldig! Dat uiterlijke, dat volgt vanzelf 😊 Mij bracht keto rust, gedaan met diëten, dit is voor altijd 👌

Dit zijn mijn ketoveranderingen:
– hardnekkige eczeem in mijn gezicht weg
– cholesterol omlaag
– moodswings veeeeeel minder
– spierstijfheid/-ontstekingen weg
– betere concentratie in mijn cijferjob
– meer energie / betere prestaties sporten
– gewichtsverlies
– geen leesbril meer nodig (dit na 1 jaar moeten leesbrillen!!!)”

Eat this, professoren! 🙂

Volledig artikel: Vetrijk diëten (nog) niet de heilige graal


Een gezonde levensstijl is nu belangrijker dan ooit. En keto is allesbehalve saai of schadelijk! Daarom bieden we onze beide keto-boeken aan voor een ‘quartje’ van de prijs! Met deze quarantaine actie willen we graag ons eigen steentje bijdragen. Deze actie is geldig, zolang we in quarantaine zijn!

Blijf je goed voeden, sporten en in de frisse lucht komen!  💪😷

maart 7, 2018  geschreven

Christophe Bouten (KetoHuis)

Over de auteur

Christophe (1977) is een eeuwige student, keto coach, held in zijn eigen gezondheidsavontuur en een pro in een leven opbouwen met maximale vrijheid. Hij is verslaafd aan zijn verfrissende duik in de zee in de ochtend, koffie en koude douches. Wil je je eigen keto-avontuur starten of optimaliseren? Hij kan je coachen.
Het boek "Ketoman - Bevrijd van alle onzin: eetstrategieën voor sceptici" schrijven was zijn eerste stap als auteur.

  • Ik kom net terug van mijn cardioloog. Terugkomonderzoek vanwege een hartinfarct half november. ik woon in Zuid-Frankrijk waar doktoren over het algemeen worden beschouwd als goden, dan wel als koningen. Ze zijn niet echt gecharmeerd van andersdenkenden. Toen ik aangaf dat ik tegenwoordig rete-gezond eet – geen koolhydraten, wel veel gezonde vetten – wist hij me snel te wijzen op het feit dat zo’n (keto) dieet erg gevaarlijk is in mijn situatie. Vet zou immers heel snel kunnen leiden naar een nieuw hartinfarct. Jaja, en cholesterol is de oorzaak van hart- en vaatziekten, dus niet teveel eieren eten …

  • Wat je aangeeft: de zonnekoningen lopen héél talrijk rond in het Westen. Je treft ze aan in mening dokterspraktijk, onder politici en op heel wat andere plekken met een ‘gesloten geest’. Allemaal heel jammer, gelukkig blijf je hopelijk eieren eten en een gezonde levensstijl hanteren! Veel beterschap in ieder geval. groetjes

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Ontdek ons volledig keto starterspakket

    Pak die gezonde keto-levensstijl meteen goed aan!

    Met het advies uit onze 2 boeken, tientallen recepten, inspirerende eetweken en een motiverend 21-dagen programma bieden we je alle ingrediënten om keto meteen zelf goed te starten.

    Abonneer je op onze ketohuis nieuwsbrief

    >

    Ontdek meer van ketohuis

    Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

    Lees verder