Keto Huis

Hoe ga ik van start?

Je hebt stilaan alle mogelijke informatie over keto gelezen, en je wil keto graag eens uitproberen. Hoe ga je het best van start?

Meer dan ooit zijn we overtuigd dat als wij een keto levensstijl kunnen inpassen in ons leven met twee kleine kinderen, heel wat méér mensen dit kunnen.

Leef en eet je al gezond, dan is het maar een kleine extra stap. Heel wat groenten. Voldoende vlees en vis. Véél gezonde vetten. Heerlijk!

Het goede nieuws is dat je niet alles al moét weten om te kunnen starten. Een goede basiskennis (check basisgids keto dieet) is een begin. En dan is het ‘al doende leren’.

 • Bespreek het met je arts.

  Elk persoon is uniek en heeft een andere medische geschiedenis. Doe zeker een bloedtest bijvoorbeeld, zodat je startdata hebt. Lijkt vrij logisch. Wij zijn geen artsen en delen dus enkel onze kennis en eigen ervaringen om mensen te helpen in het proces.

 • Plan je maaltijden

  Op het web vind je heel wat rekenmachines om de juiste ratio in macro’s (verdeling koolhydraten, eiwitten en vetten) te berekenen voor je eigen lichaam. De meeste mensen gaan aanvankelijk het aantal koolhydraten tot maximum 50 gram per dag moeten beperken. Belangrijk is dat je stilaan begint te weten wat koolhydraten, eiwitten en vetten zijn in de voedingsmiddelen die je dagdagelijks gebruikt.

 • Wees voorbereid op een transformatieperiode.

  Je lichaam was jaren of decennia een andere eetstijl gewoon, dus het gaat een tijdje protesteren. Wees moedig. De eerste vijf tot tien dagen kunnen stevig zijn. De suikerverslaving wordt afgebouwd. Binnenkort voel je je weer stukken beter. Om die “Keto Koorts” zoveel mogelijk te vermijden, let je best op de volgende vier zaken:

  • Drink voldoende water.
  • Sprenkel overal voldoende zout op.
  • Eet voldoende potassium (uit avocado’s bijvoorbeeld).
  • En neem extra magnesium-supplementen.

  Als je namelijk voor het eerst in ketose (of terug in ketose gaat), verdwijnt er veel water. De nieren stoten meer zout af, te wijten aan een omgeving van lage insuline. Dat kan tot dehydratatie leiden en ook een onevenwicht in elektrolyten. Als je op bovenstaande vier zaken let, zal je de miserie wat kunnen verlichten in het proces.

 • Ga van start.

  Als je wat in de war bent, kan je altijd een aantal YouTube-kanalen bekijken waar keto-recepten worden aangeboden. Ons advies is sowieso eerst een langere periode “minder koolhydraten” te overwegen vooraleer je ‘keto gaat’. In dat proces ga je een aantal essentiële zaken uit je eetstrategie gooien. Eerst bijvoorbeeld een aantal maanden: geen granen, geen brood, geen pasta, geen suikerdrankjes. Zo kweek je de gewoonte, went je lichaam en is de transitie geleidelijker. Als dat goed lukt, kan je op een bepaald ogenblik beginnen overwegen om naar 30g tot 50gm koolhydraten te gaan.

  Naar het keto huis recepten-hoekje > 

   

   

  `

   

 • Wees niet bang.

  Ga voor het einddoel. Houd dat in je achterhoofd. Uiteindelijk heb je bepaalde doelstellingen die je wil bereiken. Het is moeilijk om jarenlange indoctrinatie van veel brood, pasta en ontbijtgranen te overwinnen, maar één maal gestart, ga je merken dat het gewoon een duister kantje van onze cultuur was. Vet is je vriend. Je gaat er in de komende maanden een hernieuwde vriendschapsrelatie mee opbouwen.

 • Onthoud dat je nieuwe gewoontes aan het leren bent.

  Wil je blijvende gewoontes aankweken, moet je je eerst een nieuwe identiteit aanmeten. Huidige gedragingen zijn namelijk gewoon een reflectie van je huidige identiteit. Wat je nu doet, is een spiegel van het type persoon dat je denkt dat je bent; bewust of onbewust. In dit artikel over identiteit heb ik hierover meer geschreven. Dit inzicht is me goed van pas geweest bij een keto-switch.

TIP: Zorg dat je niet té veel eiwitten eet.
Dit gedeelte is voor heel wat keto-starters niet altijd makkelijk. Onze eetcultuur heeft hen een angst voor vetten aangepraat. Die koolhydraten laag houden lukt nog wel, maar ze gaan hun aangeleerde angst voor vetten compenseren door te veel eiwitten in de plaats te eten. Te veel eiwitten zorgt dan voor een insulinereactie in het lichaam. Keto gaat echt om véél goede vetten, niet veel eiwitten.

Keto Huis (Christophe)

Christophe Bouten (1977) loopt traag, verdiept zich graag en voetbalt gezwind.

Als vader van twee jonge kereltjes probeert hij open van geest door het leven te stappen. Op zijn dertigste nam hij zijn gezondheid weer in eigen handen.

Samen met zijn partner Sofie Desmedt is hij op zijn veertigste het Keto Huis gestart. De keto levensstijl is voor hem een boeiend leerproces, waarover hij met plezier zijn eigen bevindingen deelt.

Hij werkt als freelance storyteller en marketeer voor bedrijven en is de host van rentaloft.be.

Keto Workshop voor Starters: “Ontdek de voordelen van de keto levensstijl en leer praktisch hoe je er snel mee aan de slag kunt“

Schrijf je in voor onze workshop

Voeg reactie toe

Geef een reactie

Keto essentie

Wanneer je lichaam makkelijk vet kan verbranden voor energie, gaat je lichaam dat ook permanent doen.

Daardoor heb je minder honger. Eten wordt optioneel. Je lichaam verbrandt eigen lichaamsvet voor haar energie.

Je eet minder omdat je minder honger hebt. Je energiestroom is constant, en je begint gewicht te verliezen. Dit is eigen aan het (oer)menselijke lichaam.

Keto Workshop – Voor Starters

Graag de voordelen van de keto levensstijl ontdekken en praktisch leren hoe je er snel mee aan de slag kunt?

Schrijf je in

Keto tips & tricks ontvangen?

Word lid van de Belgische Facebook Groep

We willen van het Keto Huis een inspirerende en informerende plek maken voor iedereen die een keto levensstijl beter wil begrijpen maar niet de moed, zin of tijd heeft om alles alleen uit te dokteren.

Word ook lid van de Belgische Keto Facebook Groep!

%d bloggers liken dit: