.st0{fill:#FFFFFF;}

Keto als reisavontuur met een sterk plan 

Door Christophe Bouten (KetoHuis)

Aanzie keto als een soort van reisavontuur waarbij je slechte wetenschappen vervangt door goede of betere wetenschappen. Dat is een sterk keto plan!

Als kind was ‘The A-Team’ één van mijn favoriete tv-programma’s. Voor het geval je de serie uit de jaren 80 nog nooit hebt gezien, hier is de samenvatting van 99% van de afleveringen:

 1. Boef of groepje boeven bedreigt en/of valt een onschuldig persoon lastig.
 2. Die onschuldige persoon vraagt het A-Team om hulp.
 3. Het A-Team (een bont allegaartje ex-soldaten) vecht, vernedert en verdrijft de boeven.

the A Team plan

Elke aflevering eindigt steevast met Hannibal (het brein van The A-team) die op zijn sigaar kauwt en triomfantelijk mompelt: “Ik hou ervan wanneer een plan goed afloopt.”

Uitgekiend plan om je doel te bereiken

The A-Team twijfelde nooit. Waarom? Omdat ze een plan hadden. Kijk je naar de meest gestroomlijnde beroepen dan functioneren die volgens een goed uitgekiend plan. Heel veel improvisatie komt er niet kijken.

 • Dokters volgen een behandelingsplan
 • Piloten houden zich aan het vluchtplan
 • Soldaten volgen een militair operationeel plan

Hoewel succes nooit een garantie is, zorgt een plan ervoor dat je veel meer kans hebt om je doel te bereiken.

Vijf essentiële componenten richting keto-gewoonte

Om een nieuwe gewoonte te creëren die ‘blijft hangen’, heb je vijf essentiële componenten nodig. Dat is alleszins wat neurowetenschappen en gedragseconomie ons de voorbije jaren heeft geleerd.

In keto-termen vertaald zou je als volgt kunnen stellen:

 1. Je hebt een reden (Waarom doe je het?) nodig: gewichtsverlies, méér energie, minder honger, gezonder worden, ziektepreventie…
 2. Er moet een ’trigger’ zijn om het te doen: workshop of getuigenissen via een Facebook Groep of een boek dat je las
 3. Er moet een mini-gewoonte zijn: ’s morgens consistent starten met ‘eiwitten + vetten’ bijvoorbeeld (geen havermout of Special K dus 😉 )
 4. Je moet die gewoonte regelmatig kunnen inoefenen: dag na dag na dag keto-vriendelijke receptjes koken
 5. Je moet een uitgekiend plan hebben

Om dat plan uit te voeren, is de sleutel vaak het hanteren van goeie gewoontes. En een bepaalde handeling omtoveren in een gewoonte is het meest succesvol wanneer die actie een beloning oplevert. Dat geldt zowel voor de goede als de slechte gewoontes.

Neem nu het voorbeeld van de roker.  Waarom gaat die roker eigenlijk door met zo’n destructieve gewoonte? Omdat er een krachtig geloof is in de veronderstelde beloningen. De fysieke verslaving is in wezen zwak in vergelijking met de psychische.

Hetzelfde geldt voor goéde gewoontes. Zoals spaargeld opzij leggen voor de toekomst. Geld uitgeven (vandaag) geeft best wel voldoening, maar spaarders weten dat grotere beloningen volgen als ze er een langer termijn op plakken. Zo creëer je levenslange gewoontes. Je bent je bewust van de beloningen die de gewoontes opleveren.

Slechte wetenschappen zorgen voor roet en twijfel

Tot de dag dat je begint te twijfelen. Zelfs al zijn je resultaten fantastisch, kan je plotseling problemen of zorgen krijgen. Wanneer die opduiken, begin je snel te twijfelen over het totale plan. Twijfels zijn vaak wat de gewoonte ondermijnt. En uiteindelijk vernietigt. Terug naar af.

Daarom is het belangrijk te beseffen dat keto een soort van reisavontuur is waarbij je slechte wetenschappen vervangt door goede of betere wetenschappen. Als keto liefhebber worden we omringd en omsingeld door aanhangers van de oude, slechte wetenschap van vetarm en koolhydraatrijk. Dat zaait angst. Of zorgt voor twijfel en verwarring. In zelfs de sterkste persoonlijkheden. Helaas kunnen zelfs medische professionals daardoor jouw vooruitgang belemmeren. In sommige opzichten is het medisch beroep de meest schadelijke kracht van allemaal. Want het is – zéker bij voedingswetenschappen – doordrenkt met oude gebrekkige wetenschap.

Door als een papegaai die wetenschap te herhalen, veroorzaakt het soms meer angst en afleiding dan een dagje ‘Keto Koorts’ of de effecten van mineraaltekorten.  Vergeet dus niet om zelf naar de wetenschap te kijken en vervolgens je eigen conclusies te trekken. Dat is jouw beste plan!

Alleen dat zorgt ervoor dat je op het einde triomfantelijk kan mompelen: dat keto plan heb ik maar mooi tot een goed einde gebracht.

PS. Twijfel je? Contacteer me dan om te zien of we geen coaching-traject kunnen opzetten om je hierbij te helpen.

november 2, 2019  geschreven

Christophe Bouten (KetoHuis)

Over de auteur

Christophe (1977) is een eeuwige student, keto coach, held in zijn eigen gezondheidsavontuur en een pro in een leven opbouwen met maximale vrijheid. Hij is verslaafd aan zijn verfrissende duik in de zee in de ochtend, koffie en koude douches. Wil je je eigen keto-avontuur starten of optimaliseren? Hij kan je coachen.
Het boek "Ketoman - Bevrijd van alle onzin: eetstrategieën voor sceptici" schrijven was zijn eerste stap als auteur.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ontdek ons volledig keto starterspakket

Pak die gezonde keto-levensstijl meteen goed aan!

Met het advies uit onze 2 boeken, tientallen recepten, inspirerende eetweken en een motiverend 21-dagen programma bieden we je alle ingrediënten om keto meteen zelf goed te starten.

Abonneer je op onze ketohuis nieuwsbrief

>