.st0{fill:#FFFFFF;}

De grote keto-switch: het hormoon dat je begint te temmen 

Door Christophe Bouten (KetoHuis)

Op een dag bereik je dat punt. Een gezonde keto-levensstijl heeft geen geheimen meer voor je. De dieet-mentaliteit heb je van je afgeschud. Je voelt je weer queen of the mambo, king of the bongo. Keto is op dat ogenblik je tweede natuur geworden. Eén belangrijk element speelt hierin een cruciale rol. Ik noem het vaak ‘de switch’. Het lijkt een nieuwe lichaamsfunctie. Als een schakelaar die plotseling wordt aangezet, op de momenten dat je tank leeg is.

Een schakelaar? Die indruk krijg je toch. Want als je al een hele tijd keto doet, dan besef je écht hoeveel controle je hebt over je lichaam.

Ghreline is best geen grellig hormoon

Zo ben ik de laatste weken opnieuw twee keer per dag aan het eten. Iets wat ik in het verleden vaker deed. ‘s Morgens rond half acht stevig ontbijt. Dan trek ik het meestal tot één uur ‘s middags. Makkelijk. En dan gebeurt het. Wel, een aantal minuten lang verschijnt een klein maar grommelend gevoel. Niet het vroegere overheersende hongergevoel van ‘ik sla je op je gezicht’. Nee, een subtiel gevoel van ‘awel nu zou ik wel iets kunnen eten’-gevoel. En dan slaat die switch aan. Een half uur erna bereik ik mijn helderste en meest productieve moment van de dag.

Wat is die schakelaar toch?

Die schakelaar is een hormoon. En dat hormoon dat de maag afscheidt, heet ghreline. Het is het hormoon dat zich begint te melden op het moment dat je maag leeg raakt. Het creëert een leegte-gevoel in je lichaam dat je na een tijd gaat beginnen herkennen. Het is alsof het je iets toefluistert. Voor heel wat mensen is dat geen cool gevoel. Voor ketoman is het dat wel. Heel vaak heb ik dat ‘s middags. Pakweg vijf uur na mijn vorige maaltijd. Een ander moment dat ghreline me toefluistert is ‘s avonds vlak voor het slapen gaan, heel vaak nadat we best vroeg (rond 17.30 bijvoorbeeld) hebben gegeten.

Vet-aangepast als geheim

Om dat hormoon positief gezind te zijn moet je vet-aangepast worden. Dat is het geheim.

Wanneer je vetverbranding optimaal is, zal je lichaam zachtjes aan de overgang maken naar het verbranden van lichaamsvet wanneer je maag leeg geraakt. Dat proces zal je ghreline-hormoon rustig maken. Of alleszins: dat is wat ik ooit las en ben beginnen geloven.

En om dat te bereiken moet je ervoor zorgen dat je inname van koolhydraten laag is. Vooral de verwerkte koolhydraten mijd je. Want het zijn die laatste die ghreline-hoeveelheden naar ongekende hoogtes kunnen doen knallen.

Heel wat suikerverbranders kunnen dat ghreline enkel interpreteren als: “En nu moét ik iets eten!” Ze worden anders super grompie. Hangry! Voor een vetverbrander zegt het iets helemaal anders.

Het vertelt je dan: “Cool, man, je bent nu lichaamsvet aan het verbranden. Net zoals je voorouders op de momenten dat er er niet onmiddellijk eten voorhanden was”.

Of het zegt nog: “Je bent gezond. En door niet élke paar uur te eten, ben je aan het trainen. Een soort van metabolische training.”

Tot slot geeft het je één groot compliment: “Proficiat. Die constant grazende mentaliteit die onze samenleving zo ziek maakt, die heb je mooi achter jou gelaten!”

Daarmee wil het zeggen: “Je hebt de honger getemd. Je hebt alle onzin over voeding overboord gegooid. Doe zo verder!

Herken je dit? Laat dan zéker je reacties hieronder achter!

——
Een gezonde levensstijl is nu belangrijker dan ooit. Daarom bieden we onze beide keto-boeken aan met een ‘quartje’ korting! Met deze quarantaine actie willen we graag ons eigen steentje bijdragen. Deze actie is geldig, zolang we in quarantaine zijn!

Blijf je goed voeden, sporten en in de frisse lucht komen! Uiteindelijk komt alles weer goed. 💪😷

 

 

november 15, 2018  geschreven

Christophe Bouten (KetoHuis)

Over de auteur

Christophe (1977) is een eeuwige student, keto coach, held in zijn eigen gezondheidsavontuur en een pro in een leven opbouwen met maximale vrijheid. Hij is verslaafd aan zijn verfrissende duik in de zee in de ochtend, koffie en koude douches. Wil je je eigen keto-avontuur starten of optimaliseren? Hij kan je coachen.
Het boek "Ketoman - Bevrijd van alle onzin: eetstrategieën voor sceptici" schrijven was zijn eerste stap als auteur.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ontdek ons volledig keto starterspakket

Pak die gezonde keto-levensstijl meteen goed aan!

Met het advies uit onze 2 boeken, tientallen recepten, inspirerende eetweken en een motiverend 21-dagen programma bieden we je alle ingrediënten om keto meteen zelf goed te starten.

Abonneer je op onze ketohuis nieuwsbrief

>