Keto Huis
Alle tips, strategieën en praktische richtlijnen om met keto te starten op één plek?
Bestel het Ketoman boek & ontvang ook de gratis startersgids

De grote keto-switch: het hormoon dat je begint te temmen

christophe

Op een dag bereik je dat punt. Een gezonde keto-levensstijl heeft geen geheimen meer voor je. De dieet-mentaliteit heb je van je afgeschud. Je voelt je weer queen of the mambo, king of the bongo. Keto is op dat ogenblik je tweede natuur geworden. Eén belangrijk element speelt hierin een cruciale rol. Ik noem het vaak ‘de switch’. Het lijkt een nieuwe lichaamsfunctie. Als een schakelaar die plotseling wordt aangezet, op de momenten dat je tank leeg is.

Een schakelaar? Die indruk krijg je toch. Want als je al een hele tijd keto doet, dan besef je écht hoeveel controle je hebt over je lichaam.

Ghreline is best geen grellig hormoon

Zo ben ik de laatste weken opnieuw twee keer per dag aan het eten. Iets wat ik in het verleden vaker deed. ‘s Morgens rond half acht stevig ontbijt. Dan trek ik het meestal tot één uur ‘s middags. Makkelijk. En dan gebeurt het. Wel, een aantal minuten lang verschijnt een klein maar grommelend gevoel. Niet het vroegere overheersende hongergevoel van ‘ik sla je op je gezicht’. Nee, een subtiel gevoel van ‘awel nu zou ik wel iets kunnen eten’-gevoel. En dan slaat die switch aan. Een half uur erna bereik ik mijn helderste en meest productieve moment van de dag.

Wat is die schakelaar toch?

Die schakelaar is een hormoon. En dat hormoon dat de maag afscheidt, heet ghreline. Het is het hormoon dat zich begint te melden op het moment dat je maag leeg raakt. Het creëert een leegte-gevoel in je lichaam dat je na een tijd gaat beginnen herkennen. Het is alsof het je iets toefluistert. Voor heel wat mensen is dat geen cool gevoel. Voor ketoman is het dat wel. Heel vaak heb ik dat ‘s middags. Pakweg vijf uur na mijn vorige maaltijd. Een ander moment dat ghreline me toefluistert is ‘s avonds vlak voor het slapen gaan, heel vaak nadat we best vroeg (rond 17.30 bijvoorbeeld) hebben gegeten.

Vet-aangepast als geheim

Om dat hormoon positief gezind te zijn moet je vet-aangepast worden. Dat is het geheim.

Wanneer je vetverbranding optimaal is, zal je lichaam zachtjes aan de overgang maken naar het verbranden van lichaamsvet wanneer je maag leeg geraakt. Dat proces zal je ghreline-hormoon rustig maken. Of alleszins: dat is wat ik ooit las en ben beginnen geloven.

En om dat te bereiken moet je ervoor zorgen dat je inname van koolhydraten laag is. Vooral de verwerkte koolhydraten mijd je. Want het zijn die laatste die ghreline-hoeveelheden naar ongekende hoogtes kunnen doen knallen.

Heel wat suikerverbranders kunnen dat ghreline enkel interpreteren als: “En nu moét ik iets eten!” Ze worden anders super grompie. Hangry! Voor een vetverbrander zegt het iets helemaal anders.

Het vertelt je dan: “Cool, man, je bent nu lichaamsvet aan het verbranden. Net zoals je voorouders op de momenten dat er er niet onmiddellijk eten voorhanden was”.

Of het zegt nog: “Je bent gezond. En door niet élke paar uur te eten, ben je aan het trainen. Een soort van metabolische training.”

Tot slot geeft het je één groot compliment: “Proficiat. Die constant grazende mentaliteit die onze samenleving zo ziek maakt, die heb je mooi achter jou gelaten!”

Daarmee wil het zeggen: “Je hebt de honger getemd. Je hebt alle onzin over voeding overboord gegooid. Doe zo verder!

Herken je dit? Laat dan zéker je reacties hieronder achter!

PS. Binnen 14 dagen is het zover! 💪😀 De eerste Keto Pop-Up in Vlaanderen. Je verneemt er alles over die gezonde keto levensstijl. En voor je inschrijving ontvang je ook het Ketoman-boek. Schrijf je dus nog snel in!

 

Keto Huis (Christophe)

Christophe Bouten (1977) loopt traag en verdiept zich graag.

Als vader van twee jonge kereltjes probeert hij open van geest door het leven te stappen. Op zijn dertigste nam hij zijn gezondheid weer in eigen handen.

Samen met zijn partner Sofie Desmedt is hij op zijn veertigste het Keto Huis gestart. De keto levensstijl is voor hem een boeiend leerproces, waarover hij met plezier zijn eigen bevindingen deelt.

Hij schreef onlangs het boek "Ketoman - Bevrijd van alle onzin: eetstrategieën voor sceptici". Verder bezit hij twee coaching diploma's (voetbal & gezondheid) waarmee hij nog veel te weinig doet.

Alle tips, strategieën en praktische richtlijnen om met keto te starten op één plek?
Bestel het Ketoman boek & ontvang ook de gratis startersgids

Over ons


We willen van het Keto Huis een inspirerende en informerende plek maken voor iedereen die een keto levensstijl beter wil begrijpen maar niet de moed, zin of tijd heeft om alles alleen uit te dokteren.
>
ketoman

Heb jij de juiste ketoman kennis? Doe de quiz!

%d bloggers liken dit: