.st0{fill:#FFFFFF;}

Mag taart als ontbijt? 

Door Sofie Desmedt (KetoHuis)

De wereld op zijn kop. 

Dat lijkt keto vaak. Links is rechts. En boven is onder. En dus moet taart als ontbijt kunnen, niet? Niet zo snel. Calorieën blijven ook een rol spelen. In dit artikel geef ik mijn perspectief als zoetekauw. 

Van suikerrijk naar échter

De ons ingelepelde informatie over voeding en de manier waarop we moeten eten blijkt met momenten een fata morgana of luchtspiegeling. De suikerindustrie blijft machtig. En het gelobby is groter dan we allemaal vermoeden.

Door keto-vriendelijke maaltijden te eten en een keto levensstijl te omarmen, merk je dat je vooral terug échte producten gaat eten. 

Het aantal bewerkte voedingsmiddelen – voedingsmiddelen met een label op, met ingrediënten die je niet of nauwelijks kunt uitspreken en die verdacht lang houdbaar zijn – beperk je tot een minimum.

Keto biedt daarom voor velen een uitkomst. 

Ook wij eten heel vaak totaal anders dan pakweg tien jaar geleden. Waar we normaal gezien ’s morgens vaak begonnen met een relatief zoet ontbijt, is ons ontbijt nu altijd hartig en gezouten. 

Ook hebben we al heel lang geen angst om onze dag te starten met steak en eieren. Of een restje lasagne. De dag durven we dan weer te eindigen met bijvoorbeeld zelfgemaakte granola en yoghurt. De wereld op zijn kop?

Eigenlijk ben je vrij om alle keto-vriendelijke recepten te eten, op welk moment van de dag ook.

Vrijheid blijheid?

Toch is het krijgen van deze vrijheid niet voor iedereen weggelegd. Sommige mensen starten graag hun dag met cheesecake of worteltaart.  Of eten dagelijks heerlijke kokosballetjes. Sommige recepten zijn zo lekker en verslavend, dat je er te veel van gaat eten. En voor velen werkt dat natuurlijk contra-productief indien hun doel gewichtsverlies is.

Keto worteltaart
keto chocolade koekjes
keto chocolade ganache

De desserts die we aanbieden op onze website zijn keto-vriendelijk en passen in een gezonde levensstijl. Maar dat betekent niet dat je ze allemaal dagelijks in je eetgewoontes moet “inpassen”. De waarheid is namelijk dat ook deze desserts erg lijken op klassieke desserts. In die zin dat je ermee je ‘zin in zoet’ onderhoudt. Beschouw ze dus niet als de basis van je eetpatroon!

Per slot van rekening is de mensensoort niet geëvolueerd door kilo’s en kilo’s room en kaas te eten in combinatie met kunstmatige zoetstoffen.

Calorieën blijven ook een factor van belang

De reden waarom we toch zoete recepten aanbieden is om deze levensstijl succesvol te maken, zeker bij de eerste overgang naar een keto-levenswijze. Of zelfs wanneer je al wat langer bezig bent en je best alles goed onder controle hebt. Zon’ desserts halen je niet uit ketose door het lage aantal koolhydraten. Ze zijn gemaakt met echte voedingsmiddelen en ze beantwoorden aan je kleine zin in zoet.

Als je kan kiezen tussen een traditionele pudding vol suiker en gecondenseerde melk of een zelfgemaakt keto-vriendelijke dessert, dan is de keuze gemakkelijk.

Onthoud gewoon dat ‘mate’ in dit geval wel een goede bondgenoot is. Het beperken van de ‘keto zoetigheden’ gaat je helpen om je gewichtsdoelstellingen te bereiken en om je lichaam helemaal gezond te maken. 

Wanneer je pakweg 3.000 kcal per dag eet, val je wellicht niet af, ook al komen die calorieën enkel uit goede vetten en eiwitten.


Waarom dit punt benadrukken?

Omdat we heel wat vragen krijgen van mensen die op een verkeerde manier de ingrediënten inpassen in hun leven. Sommige recepten die we aanbieden bevatten veel calorieën. Daarom dit artikel als kader als een soort van “waarschuwing”.

Onze desserts zijn (hopelijk):

mooi,
lekker en
koolhydraatarm.

Maar ze bevatten natuurlijk ook calorieën.

De dag met taart of andere zoetigheden starten, is daarom wellicht niet het beste plan, tenzij je misschien in trainingsmodus zit voor een marathon. Dan ben je wellicht vrijgesteld van alle bovenstaande punten ;-).

Laat hieronder weten hoe jij ernaar kijkt!

Optimaliseer je eigen keto leven

Neem deel aan ons nieuwe online programma “Keto Optimalisatie”:  25 dagen kennis en verdieping. 

februari 3, 2021  geschreven

Sofie Desmedt (KetoHuis)

Over de auteur

Sofie Desmedt (1984) reist graag de wereld af. Haar creativiteit kan ze kwijt door dingen te maken: lekkere gerechtjes, nieuwe juwelen, doe-opdrachten voor haar jongens. Haar doel met ketohuis is om andere mensen met heerlijke snel te bereiden recepten & praktische ondersteuning te helpen keto te integreren in hun leven. Met 'Ketohuis Kookt' realiseerde ze haar eerste boek.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ontdek ons volledig keto starterspakket

Pak die gezonde keto-levensstijl meteen goed aan!

Met het advies uit onze 2 boeken, tientallen recepten, inspirerende eetweken en een motiverend 21-dagen programma bieden we je alle ingrediënten om keto meteen zelf goed te starten.

Abonneer je op onze ketohuis nieuwsbrief

>